Honda CBR250RR 2023: Η Honda παρουσιάζει φουτουριστικό VIDEO του μικρότερου CBR-RR!

Ανανεωμένο σε εμφάνιση, αναρτήσεις και χάρτες απόδοσης
Honda CBR250RR 2023
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/1/2023

Ένα πετυχημένο μοντέλο της Honda στις αγορές της Ασίας και ιδιαίτερα της Ινδονησίας, το CBR250RR μπήκε πλέον στην τρίτη γενιά του και εξοπλίζεται στα πρότυπα της εποχής.

Το είδαμε πρώτη φορά από κοντά το 2015 ως πρωτότυπο στο TOKYO MOTOR SHOW και δύο χρόνια μετά, το 2017, ξεκίνησε την εμπορική του πορεία στις ασιατικές αγορές. Το 2020 πέρασε στην δεύτερη γενιά με μικρές αλλαγές και πλέον τώρα, το 2023 έρχεται άλλη μία ανανέωση για να το κρατήσει στην κορυφή της κατηγορίας του. Πρώτη φορά παρουσίασε το μοντέλο του 2023 κατά τον αγώνα στο Motegi, στο τέλος του 2022, χωρίς να δίνει πολλές πληροφορίες για τις αλλαγές του και τώρα επανέρχεται με ένα φουτουριστικό video της μικρής μοτοσυκλέτας. 

Με 42 ίππους στις 13.500 στροφές, κόφτη στις 14.000 στροφές και τρεις διαφορετικές χαρτογραφήσεις, Comfort, Sport και Sport+ που επεμβαίνουν στην απόδοση αλλά και στην απόκριση της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης γκαζιέρας, το μικρότερο των CBR στοχεύει να αποτελεί είσοδο στην οικογένεια των supersport αλλά να παραμένει εξαιρετικά προσιτό και εύκολο στην οδήγησή του.

Στις αναρτήσεις δεσπόζει το πιρούνι Showa BFF-SP που υπόσχεται με την παρουσία του και μόνο πως τα RR στο όνομα του μικρού CBR δεν μπήκαν τυχαία αλλά είναι εκεί εκφράζοντας την σωστή συμπεριφορά σε δρόμο και πίστα. Από εκεί και πέρα προφανώς δεν υπάρχει καμία ταύτιση με τις ακριβές τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες με τις οποίες οι παλαιότεροι έχουν συνδέσει αυτή την κατηγορία. Τις είχαμε μάθει ως τις πιο προσιτές επιδόσεις που μπορούσαμε να αποκτήσουμε, αλλά στην πράξη μόνο φθηνές δεν ήταν. Το CBR250RR δεν υπόσχεται αντίστοιχες επιδόσεις αλλά με 42 ίππους μπορεί κάλλιστα να είναι ένα πολύ καλό σχολείο για εξάσκηση ενώ με πλαίσιο χωροδικτύωμα, επώνυμες αναρτήσεις και πολύ πλούσιο εξοπλισμό θέλει να έχει και τον ρόλο της καθημερινής μοτοσυκλέτας με πολύ μικρή κατανάλωση από τον δικύλινδρο κινητήρα της.

το νέο VIDEO της Honda:

Ρυθμιζόμενο είναι και το traction control σε τρεις θέσεις, ενώ η Honda στο φουτουριστικό VIDEO που έδωσε τώρα στη δημοσιότητα, δείχνει στο κοντέρ 175χαω στις 13.000 στροφές που σημαίνει ότι το νούμερο αυτό μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Στις αλλαγές που ανακοινώνει έναντι του προηγούμενου μοντέλου είναι η ψηλότερη ζελατίνα κατά 16χιλ. ώστε να καλύπτει και μεγαλύτερα αναστήματα, όπως αντίστοιχα άλλαξε και το σχήμα του ρεζερβουάρ για να μπορεί ο αναβάτης να καλύπτεται επαρκώς όταν σκύβει μπροστά.

Θεωρούμε πως το CBR250RR υπερκαλύπτει πλήρως τις Euro5 προδιαγραφές με βάση παλαιότερο ρεπορτάζ για την δεύτερη γενιά και το κατά πόσο κοντά ήταν στα όρια αυτά. Με αύξηση συμπίεσης και καλύτερη αναπνοή από την επίσης επανασχεδιασμένη τροφοδοσία, το νέο μοντέλο του 2023 θα ήταν εύκολο από τεχνικής πλευράς να έρθει και στην Ευρώπη, όμως δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική στον ορίζοντα. Κι αυτό γιατί οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι είναι λίγοι για να στηρίξουν το κόστος που ζητά η ΕΕ για την έγκριση Τύπου, όπως επίσης και για να στηρίξουν την αγορά ανταλλακτικών που οφείλει η εταιρεία να εισάγει και να διατηρεί σε επάρκεια για κάθε μοντέλο που φέρνει στην ΕΕ. Το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα με όλα αυτά και το αποτέλεσμα είναι να στερούμαστε μοντέλα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν το κοινό τους. Στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης που βρισκόμαστε, υπάρχουν πολλά μοντέλα τα οποία ταιριάζουν γάντι στη δική μας αγορά αλλά όχι στην υπόλοιπη της Ευρώπης με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι τα παπιά. Τα οποία και ακριβαίνουν ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των παραπάνω.

sk_motorium

 

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες