Honda CBR750R 2024 - Το επόμενο βήμα

Να παίρνουν σειρά τα Rebel 750, NT750 και CL750
Honda CBR750R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/2/2023

Μετά τα Honda Hornet 750 και Transalp 750, τα επόμενα βήματα που αναμένεται να κάνει η Honda με τη νέα δικύλινδρη πλατφόρμα της θα είναι στα cruiser με ένα Rebel 750, και στα sport μοντέλα με το CBR750R που βλέπετε εδώ σε CGI απεικόνιση από τον ιαπωνικό τύπο.

Η συνταγή των διαφορετικών μοντέλων πάνω στην ίδια πλατφόρμα (modular design) είναι γνωστή: Ίδιο πλαίσιο, ίδιος κινητήρας, διαφορετικά περιφερειακά και στιλ, κάλυψη των κυριότερων κατηγοριών (On-Off, Naked, Sport, Cruiser, Scrambler, Touring), μειωμένο κόστος εξέλιξης και κατασκευής, μειωμένη τιμή απόκτησης, περισσότερες πωλήσεις. Χάνονται έτσι τα οφέλη της υπέρ-εξειδίκευσης, όμως -τουλάχιστον στη θεωρία- τόσο το εργοστάσιο όσο και ο πελάτης κερδίζουν οικονομικά.

Στη μεσαία κατηγορία η Honda παρατάσσει τα CB500X, CB500F, CBR500R, CMX500 Rebel, CL500. Στη μεγάλη κατηγορία τα CRF1100 Africa Twin, CB1000R, CMX1100 Rebel, NT1100. Ανάμεσα τους ως το 2023 ξεκίνησε την καριέρα της και μια τρίτη κατηγορία στα 750 κυβικά με τα CB750 Hornet & XL750 Transalp, πάντα με την ίδια εν σειρά δικύλινδρη διάταξη κινητήρα.

Κι αφού τα Hornet 750 και Transalp 750 κατευθύνονται σιγά-σιγά στους dealer σε παγκόσμια κλίμακα, το μόνο σίγουρο είναι πως η Honda έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη της νέας της πλατφόρμας 750, που δεν αναμένεται να διαφέρουν πολύ από εκείνα της πλατφόρμας 500 ή 1100.

Σύμφωνα με την τακτική της Honda, το CBR750R δεν θα διαφέρει από τα πρώτα δύο μοντέλα στον κινητήρα, έτσι αναμένουμε τη νέα δικύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα της εταιρείας να αποδίδει 91,8 hp / 9.500 rpm, και 7,65 kgm / 7.250. Συγκριτικά, το Aprilia RS660 αποδίδει 100 hp / 10.500 rpm και 6,83 kgm / 8.500 rpm, το Kawasaki Ninja 650 67,3 hp και 6,5 kgm / 6.700 rpm, και το Yamaha R7 72,4 hp / 8.750 rpm και 6,8 kgm / 6.500 rpm.

Όσον αφορά στο βάρος, αν το γεμάτο υγρά βάρος του Hornet βρίσκεται στα 190 κιλά, και εκείνο του Transalp στα 208, το CBR750R αναμένεται λίγο πιο πάνω από το CB750, με το έξτρα βάρος να προέρχεται κυρίως από το φαίρινγκ.

Οι διαφορές μεταξύ CB750 και CBR750R αναμένεται να είναι φυσικά στο φαίρινγκ σε στιλ που θα εμπνέεται από CBR600RR, και στο διαφορετικό τιμόνι, ενώ πιθανώς να δούμε και μια ελαφρά διαφοροποίηση στη γεωμετρία, ενώ ελπίζουμε η Honda να προχωρήσει και σε αλλαγές στις αναρτήσεις για τον sport προσανατολισμό του νέου μοντέλου. Σίγουρα πάντως το γεγονός πως ο αναβάτης θα φορτίζει με τη στάση του σώματος του περισσότερο τον μπροστινό τροχό από ότι στο Hornet, αναμένεται να επιδράσει θετικά στο κράτημα.

Ίδιο με το Hornet αναμένεται να παραμείνει το CBR750R σε πλαίσιο, ρεζερβουάρ, τροχούς, φρένα και πίνακα οργάνων, με την TFT οθόνη των 5 ιντσών και με το Traction Control τριών επιπέδων να παραμένουν ίδια. Ούτε Riding Modes αναμένονται, ούτε και IMU για Cornering χαρακτηριστικά βοηθημάτων.

Αν τώρα κληθούμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για την τιμή του CBR750R στην Ελλάδα, σίγουρα αυτή θα είναι μεγαλύτερη των 8.750 ευρώ του Hornet, κυρίως λόγω της κατασκευής -αλλά και της εξέλιξης του φαίρινγκ-, ενώ αναμένεται η Honda να το διαθέσει σε τιμή ανταγωνιστική (προσέξτε, αυτό δεν σημαίνει φθηνότερη) με του Yamaha R7, το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται στην Ελλάδα σε τιμή που ξεκινά από τα 9.890 ευρώ. Σημειώστε πάντως πως η Yamaha ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τη Honda (τουλάχιστον από τις προηγούμενες πλατφόρμες της), καθώς το εξέλιξε δραματικά σε σχέση με το γυμνό MT-07 στο οποίο βασίστηκε, τόσο σε πλαίσιο, αναρτήσεις, ελαστικά αλλά και σε κινητήρα.

Το CBR750R αναμένεται να παρουσιαστεί στην EICMA 2023, για να βγει στην παραγωγή ως μοντέλο 2024, και να παίρνουν σειρά και τα Rebel 750, NT750 και CL750.

Yamaha: Το YZF-R2 αποκαλύπτεται στην Ινδία στις 27 Αυγούστου [Video]

Και βίντεο-έκπληξη με ήχο από μεγάλο τετρακύλινδρο!
yamaha r2
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Η 27η Αυγούστου είναι μια ημερομηνία κλεισμένη από τη Yamaha Motor India εδώ και μήνες για την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου. Ο ινδικός Τύπος το έχει ήδη δέσει πως πρόκειται για το πολυθρύλητο R2, δηλαδή το ενδιάμεσο βήμα από το R125 ως το R3, με μονοκύλινδρο κινητήρα 200 κυβικών – όνομα που πέρυσι η Yamaha είχε κατοχυρώσει στην Ινδία.

Μάλιστα μαθαίνουμε πως αυτή η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Yamaha στην πόλη Chennai στην Ινδία, γεγονός που ανεβάζει περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού της χώρας και φυσικά εξηγεί γιατί η επικοινωνιακή καμπάνια καθοδηγείται από την ινδική Yamaha.

Όλα λοιπόν δείχνουν όμορφα και τακτοποιημένα, μόνο που υπάρχει αυτό  το τελευταίο teaser βίντεο που στα 10 δευτερόλεπτά του καταφέρνει να μας μπερδέψει αρκετά, καθώς ο ήχος που ακούγεται προέρχεται σαφέστατα από πολυκύλινδρη μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού. Ποιο R2;

Το γεγονός πως η Yamaha σε όλη της την επικοινωνία χρησιμοποιεί το R χωρίς κανέναν αριθμό δίπλα του μοιάζει ν’ αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αν και χωρίς πολλή φαντασία το R εξαπλώνεται προς τα δεξιά σε μια σιλουέτα που μοιάζει με 2.

Αλλά πίσω απ’ όλα, το γεγονός πως όλο το θέμα επικεντρώνει στην Ινδία μάλλον ξεδιαλύνει τις αμφιβολίες και μας πείθει πως πρόκειται όντως για το R2, με ένα συνοδευτικό βίντεο που, ελαφρά τη καρδία, καλλωπίζεται με τον ήχο μιας superbike.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η Yamaha έχει ανοίξει φόρμα για προπαραγγελίες όπου, με μια προκαταβολή 10.000 ρουπιών (περίπου 90 ευρώ) καπαρώνεις μια μοτοσυκλέτα που, όχι απλώς δεν ξέρεις κυβισμό ή τιμή, αλλά δεν ξέρεις καν ποια είναι!

Σε κάθε περίπτωση όλα θα αποκαλυφθούν την Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 9:30 πμ ώρα Ελλάδας. Μείνετε ενήμεροι μέσω της σχετικής ιστοσελίδας της Yamaha Motor India.

 

Ετικέτες