Honda CBR750R 2024 - Το επόμενο βήμα

Να παίρνουν σειρά τα Rebel 750, NT750 και CL750
Honda CBR750R
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/2/2023

Μετά τα Honda Hornet 750 και Transalp 750, τα επόμενα βήματα που αναμένεται να κάνει η Honda με τη νέα δικύλινδρη πλατφόρμα της θα είναι στα cruiser με ένα Rebel 750, και στα sport μοντέλα με το CBR750R που βλέπετε εδώ σε CGI απεικόνιση από τον ιαπωνικό τύπο.

Η συνταγή των διαφορετικών μοντέλων πάνω στην ίδια πλατφόρμα (modular design) είναι γνωστή: Ίδιο πλαίσιο, ίδιος κινητήρας, διαφορετικά περιφερειακά και στιλ, κάλυψη των κυριότερων κατηγοριών (On-Off, Naked, Sport, Cruiser, Scrambler, Touring), μειωμένο κόστος εξέλιξης και κατασκευής, μειωμένη τιμή απόκτησης, περισσότερες πωλήσεις. Χάνονται έτσι τα οφέλη της υπέρ-εξειδίκευσης, όμως -τουλάχιστον στη θεωρία- τόσο το εργοστάσιο όσο και ο πελάτης κερδίζουν οικονομικά.

Στη μεσαία κατηγορία η Honda παρατάσσει τα CB500X, CB500F, CBR500R, CMX500 Rebel, CL500. Στη μεγάλη κατηγορία τα CRF1100 Africa Twin, CB1000R, CMX1100 Rebel, NT1100. Ανάμεσα τους ως το 2023 ξεκίνησε την καριέρα της και μια τρίτη κατηγορία στα 750 κυβικά με τα CB750 Hornet & XL750 Transalp, πάντα με την ίδια εν σειρά δικύλινδρη διάταξη κινητήρα.

Κι αφού τα Hornet 750 και Transalp 750 κατευθύνονται σιγά-σιγά στους dealer σε παγκόσμια κλίμακα, το μόνο σίγουρο είναι πως η Honda έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη της νέας της πλατφόρμας 750, που δεν αναμένεται να διαφέρουν πολύ από εκείνα της πλατφόρμας 500 ή 1100.

Σύμφωνα με την τακτική της Honda, το CBR750R δεν θα διαφέρει από τα πρώτα δύο μοντέλα στον κινητήρα, έτσι αναμένουμε τη νέα δικύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα της εταιρείας να αποδίδει 91,8 hp / 9.500 rpm, και 7,65 kgm / 7.250. Συγκριτικά, το Aprilia RS660 αποδίδει 100 hp / 10.500 rpm και 6,83 kgm / 8.500 rpm, το Kawasaki Ninja 650 67,3 hp και 6,5 kgm / 6.700 rpm, και το Yamaha R7 72,4 hp / 8.750 rpm και 6,8 kgm / 6.500 rpm.

Όσον αφορά στο βάρος, αν το γεμάτο υγρά βάρος του Hornet βρίσκεται στα 190 κιλά, και εκείνο του Transalp στα 208, το CBR750R αναμένεται λίγο πιο πάνω από το CB750, με το έξτρα βάρος να προέρχεται κυρίως από το φαίρινγκ.

Οι διαφορές μεταξύ CB750 και CBR750R αναμένεται να είναι φυσικά στο φαίρινγκ σε στιλ που θα εμπνέεται από CBR600RR, και στο διαφορετικό τιμόνι, ενώ πιθανώς να δούμε και μια ελαφρά διαφοροποίηση στη γεωμετρία, ενώ ελπίζουμε η Honda να προχωρήσει και σε αλλαγές στις αναρτήσεις για τον sport προσανατολισμό του νέου μοντέλου. Σίγουρα πάντως το γεγονός πως ο αναβάτης θα φορτίζει με τη στάση του σώματος του περισσότερο τον μπροστινό τροχό από ότι στο Hornet, αναμένεται να επιδράσει θετικά στο κράτημα.

Ίδιο με το Hornet αναμένεται να παραμείνει το CBR750R σε πλαίσιο, ρεζερβουάρ, τροχούς, φρένα και πίνακα οργάνων, με την TFT οθόνη των 5 ιντσών και με το Traction Control τριών επιπέδων να παραμένουν ίδια. Ούτε Riding Modes αναμένονται, ούτε και IMU για Cornering χαρακτηριστικά βοηθημάτων.

Αν τώρα κληθούμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για την τιμή του CBR750R στην Ελλάδα, σίγουρα αυτή θα είναι μεγαλύτερη των 8.750 ευρώ του Hornet, κυρίως λόγω της κατασκευής -αλλά και της εξέλιξης του φαίρινγκ-, ενώ αναμένεται η Honda να το διαθέσει σε τιμή ανταγωνιστική (προσέξτε, αυτό δεν σημαίνει φθηνότερη) με του Yamaha R7, το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται στην Ελλάδα σε τιμή που ξεκινά από τα 9.890 ευρώ. Σημειώστε πάντως πως η Yamaha ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τη Honda (τουλάχιστον από τις προηγούμενες πλατφόρμες της), καθώς το εξέλιξε δραματικά σε σχέση με το γυμνό MT-07 στο οποίο βασίστηκε, τόσο σε πλαίσιο, αναρτήσεις, ελαστικά αλλά και σε κινητήρα.

Το CBR750R αναμένεται να παρουσιαστεί στην EICMA 2023, για να βγει στην παραγωγή ως μοντέλο 2024, και να παίρνουν σειρά και τα Rebel 750, NT750 και CL750.

Cyclone RT400 – Νέο σκούτερ με τον δικύλινδρο κινητήρα του Voge SR450X

Η Cyclone προαναγγέλλει στην Κίνα ένα GT σκούτερ 43 ίππων με τροχούς 14 ιντσών
cyclone-rt400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Η εταιρεία που ήρθε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα μέσω της Mototrend (KYMCO, Voge, Yadea, TGB, Gemini) ετοιμάζεται να λανσάρει στην Κίνα ένα ολοκαίνουργιο σκούτερ, το μεγαλύτερο σε κυβισμό ως τώρα στη γκάμα της.

Το νέο της μοντέλο ονομάζεται RT400 και χτίζεται γύρω από τον υγρόψυκτο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Loncin με χωρητικότητα 398cc που χρησιμοποιείται και στο Voge SR450X με μέγιστη απόδοση 43 ίππων.

Σε αντίθεση με το σκούτερ της Voge ωστόσο, που στρέφεται σε μια on-off/adventure σχεδίαση και φορά μεγάλο μπροστινό τροχό 17 ιντσών, η υλοποίηση της Cyclone προτιμά μια καθαρά ασφάλτινη λογική και βάζει στο στόχαστρο τη GT κατηγορία και μοντέλα όπως το Honda Forza 350.

Με σχετικά μακρύ (για την κατηγορία του) μεταξόνιο 1.410 χιλιοστών και υγρό βάρος 215 kg (220 δηλώνει το Voge SR450X), το σκούτερ της Cyclone απολαμβάνει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ βενζίνης 20.5 λίτρων για αχόρταγα ταξίδια και επενδύεται με πλουσιότατο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, αλλά και σταντ και καθρέπτες που ανοίγουν μέσω κουμπιών με ηλεκτρικά μοτέρ, κάμερα (dash cam) μπροστά και θερμαινόμενα γκριπ μας δίνουν μια ιδέα των ανέσεων που προτείνει η κινέζικη εταιρεία.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει ακόμη ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα στο μπροστινό φρένο, δικάναλο ABS και σύστημα ραντάρ, για το οποίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αφορά και τις δύο άκρες του σκούτερ, μπροστά και πίσω, ή μόνο μπροστά - πάντως η ύπαρξή του προδιαθέτει και για άλλες ανέσεις, όπως το adaptive cruise control που μένει να επιβεβαιωθεί.

Το σκούτερ έχει ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από το κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας, κάτι που σημαίνει πως η επίσημη παρουσίασή του είναι προ των πυλών και τότε θα μάθουμε περισσότερα για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό του.

Προφανώς πρόκειται για ένα σκούτερ με πολλές πιθανότητες να το δούμε και στη χώρα μας, όπου η Cyclone φέρνει ήδη τον βενιαμίν της οικογένειας σκούτερ της, RT1 με κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών.