Honda CT125: Πωλείται μεμονωμένα σε Ολλανδία και Βέλγιο σε εξωφρενική τιμή

Το καλύτερο παράδειγμα πως οι Ευρωβουλευτές δεν έχουν ιδέα τι κάνουν
Honda CT125: Πωλείται μεμονωμένα σε Ολλανδία και Βέλγιο σε εξωφρενική τιμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/7/2024

Άλλα δύο ολοκαίνουρια CT 125 μόλις πουλήθηκαν στην Ολλανδία ανεβάζοντας πλέον σε διψήφιο τον αριθμό των μοντέλων που κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα πρώτης γενιάς στο Βέλγιο ενώ από το 2023 εισάγει ορισμένα σε σταθερή βάση, γνωστό κατάστημα της Ολλανδίας που εμπορεύεται μεταχειρισμένα Monkey, DAX και άλλα μικρά και αγαπημένα δίκυκλα καθώς και πολλά ανταλλακτικά τους.

Τώρα παρέδωσε άλλα δύο CT125 κατόπιν προ-παραγγελίας με περισσότερο από ένα τρίμηνο αναμονής, όπως βέβαια γνώριζαν οι ιδιοκτήτης που είχαν μάλιστα χρυσοπληρώσει τα ολοκαίνουρια, Adventure, παπιά τους. Όπως λένε και στην ιστοσελίδα τους, δεν έχουν δει πουθενά αλλού στην Ευρώπη να πωλούνται καινούρια CT125 και αυτό είναι κάτι που αναγράφεται από πέρσι.

Το Honda CT125 έχει μεγάλο ρεύμα εκτός Ασίας χωρίς ποτέ να προορίζεται για την Ευρώπη, παρόλο που υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα που άφηναν αυτή την υπόσχεση δημιουργώντας προσδοκίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθότι δεν υπήρχε ποτέ πλάνο για κάτι τέτοιο.

Honda CT125: Πωλείται μεμονωμένα σε Ολλανδία και Βέλγιο σε εξωφρενική τιμή

Οι αλλαγές των προδιαγραφών που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος αδειοδότησης κάθε νέου μοντέλου όταν μάλιστα πληροί τα κριτήρια. Δηλαδή η διαδικασία της έγκρισης τύπου έχει ένα υψηλό κόστος που μόνο όταν διαιρεθεί σε πολλές χιλιάδες κομμάτια μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Οτιδήποτε με λιγότερες πωλήσεις γίνεται αυτομάτως πολύ ακριβότερο. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα αν πρέπει να γίνουν και αλλαγές για να περάσει τις προδιαγραφές, όπως στα φρένα, τον ήχο κτλ, που σημαίνει πως το κόστος για τον κατασκευαστή ανεβαίνει κατακόρυφα και για πολύ λιγότερες πωλήσεις από εκείνες που αβίαστα κάνει στις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Η γραφειοκρατία μίας νέας, μόνο για Ευρώπη, έκδοσης είναι εξίσου ένας μεγάλος βραχνάς που προτιμούν να αποφύγουν όταν δεν συντρέχουν σοβαροί εμπορικοί λόγοι. Η εξίσωση των προδιαγραφών θα μπορούσε να περιορίσει το πρόσθετο κόστος, όμως εκτός από μακρινό ενδεχόμενο, δεν παύει παρά να αποτελεί μερική και μόνο, λύση του προβλήματος.

Honda CT125: Πωλείται μεμονωμένα σε Ολλανδία και Βέλγιο σε εξωφρενική τιμή

Ελάχιστα παπιά έχουν πουληθεί στην Μ. Βρετανία, συγκριτικά με την Ελλάδα πάντα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για την Honda πως το CT125 θα μπορούσε να έχει οπαδούς εκτός Ελλάδας που εκτός από μικρή αγορά που δεν μπορεί να συντηρήσει τον όγκο που χρειάζεται, ταυτόχρονα η τελική τιμή απόκτησης θα ξέφευγε στην στρατόσφαιρα εκείνου που μπορούμε να υποστηρίξουμε. Κι όμως, στο εξωτερικό υπάρχουν λίγοι που δέχονται να πληρώσουν έως και 7.500€ για ένα νέο CT125! Το κόστος διπλασιάζεται γιατί ο έμπορος αγοράζει την μικρή μοτοσυκλέτα σε τιμή λιανικής στην οποίο προστίθεται το μεταφορικό κόστος που από μόνο του είναι λίγο μεγαλύτερο από το μισό της αρχικής τιμής αγοράς και έπειτα τον εκτελωνισμό και τους φόρους. Σε περίπτωση που πρέπει να βγει και πινακίδα, τα πράγματα στην Ολλανδία είναι λίγο πιο εύκολα, όχι όμως και δίχως κόστος, με αποτέλεσμα στο τέλος να καταλήγεις να πληρώνεις 2,5 φορές παραπάνω. Ακόμη και έτσι όμως, υπάρχουν λίγοι που μπαίνουν στην διαδικασία να το αποκτήσουν, ενώ πολλοί περισσότεροι θα το έκαναν με μία φυσιολογική τιμή. Στη χώρα μας είναι δεδομένο πως θα σημείωνε εξαιρετικές πωλήσεις, αν μπορούσε να διατεθεί σε τιμή Ταϊλάνδης, δηλαδή στην περιοχή των 2.000€, πολύ μακριά από ένα μεσαίο ON-OFF 500 κυβικών και πάνω, που κοστίζει τώρα. Σε περίπτωση όμως που η Honda έπαιρνε την απόφαση να αναλάβει το κόστος μετατροπής του στις νέες προδιαγραφές και να το επιμερίσει σε έναν προβλεπόμενο αριθμό μοντέλων, τότε και πάλι το CT125 θα κατέληγε να είναι ένα από τα ακριβότερα παπιά, που είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπαίνει στην διαδικασία καθώς αναγνωρίζει πως το ενδιαφέρον του κόσμου και η αγάπη στο ρετρό, έχουν και ένα λογικό ταβάνι κόστους στο οποίο φρενάρουμε όλοι μας, πλην μετρημένων ελαχίστων όπως αποδεικνύεται.

Honda CT125: Πωλείται μεμονωμένα σε Ολλανδία και Βέλγιο σε εξωφρενική τιμή

Ετικέτες

BMW F 450 R 2027 - Το δικύλινδρο Α2 naked με 47 ίππους και βάρος 175 "γεμάτων" κιλών

Στοχεύει κορυφή η BMW βάζοντας στο μάτι Aprilia και KTM
BMW F 450 R 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Αφήνοντας πίσω το μονοκύλινδρο G 310 R η BMW παρουσίασε το σαφώς πιο αξιόμαχο δικύλινδρο προσθέτοντας την δική της πρόσταση στις μικρομεσαίες naked που οδηγούνται με δίπλωμα κατηγορίας Α2.

Μετά την Aprilia με το Tuono 457 που έφτιαξε μια μοτοσυκλέτα στα όρια της A2 κατηγορίας, με το μίνιμου επιτρεπόμενο βάρος και τη μέγιστη δυνατή ισχύ -δύο στοιχεία που πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα ώστε να επιτρέπεται μια μοτοσυκλέτα να οδηγείται από κατόχους διπλώματα Α2-, έρχεται τώρα και η BMW να κάνει το ίδιο με το F 450 R.

Ο εν σειρά δικύλινδρος των 420 κ.εκ. που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο F 450 GS, αποδίδει και εδώ 47 ίππους (35 KW) στις 8.750 με τη μέγιστη τιμή της ροπής να βρίσκεται στα 4,39 χιλιογραμμόμετρα στις 6.750 σ.α.λ., ενώ ο ασυνήθιστος στρόφαλος των 135 μοιρών κινεί ασύμμετρα τα πιστόνια (225-495 μοίρες) και διαφοροποιεί έτσι τον τρόπο που κατεβάζει τη ροπή στον δρόμο τόσο σε σχέση με τους παραδοσιακούς στροφάλους των 180 και 360 μοιρών, όσο και εκείνον των 270 μοιρών (270-450) που επιλέγουν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στο κυνήγι της αύξησης της πρόσφυσης του πίσω ελαστικού.

BMW F 450 R 2027

Η BMW κάνει λόγο για διαθεσιμότητα του 80% της ροπής από τις 3.000 σ.α.λ. και για κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 3,8 λτ./100 χλμ. κατά το πρότυπο WMTC, τη στιγμή που το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 14,5 λίτρα, για να προσφέρει αυτονομία 350+ χιλιομέτρων.

Όπως και το μικρότερο το GS έτσι και εδώ είναι διαθέσιμος προαιρετικά ο Easy Ride Clutch (ERC) συμπλέκτης που δεν απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί τη μανέτα για να ξεκινήσει από στάση και σε συνδυασμό με το quickshifter, ούτε όταν επιταχύνει, κινείται με σταθερή ταχύτητα ή επιβραδύνει. Ο αναβάτης έχει επίσης στη διάθεσή του τα στάνταρ προγράμματα λειτουργίας Rain, Road, και Dynamic, όπως και τα στάνταρ συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης Cornering ABS, Dynamic Brake Control (DBC), Dynamic Traction Control (DTC) και το σύστημα ελέγχου του φρένου του κινητήρα (MSR).

Εκτός από τον κινητήρα και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο χωροδικτύωμα (με αφαιρούμενο πλαίσιο χωροδικτύωμα) προέρχεται από το F 450 GS, ή για να το θέσουμε καλύτερα βασίζεται σε αυτό. Το πιρούνι είναι 43άρι ανεστραμμένο της KYB, όπως και το αμορτισέρ και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αλουμινένιες είναι και οι χυτές 17άρες ζάντες με ελαστικά 110/70 και 150/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ οι διαδρομές και στα δύο άκρα βρίσκονται στα γενναιόδωρα 140 χλστ. και το μεταξόνιο στα σχετικά "μακριά" για τα δεδομένα της κατηγορίας 1.405 χλστ., ενώ το ίχνος των 110 χλστ. υπονοεί σταθερότητα στην επίσημη τελική των 169 χλμ./ώρα.

BMW F 450 R 2027

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο της μικρής adventure της  BMW από το φετινό MEGA TEST Mini On-Off (τεύχος ΜΟΤΟ #680), περιμένουμε από τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τα Aprilia Tuono 457 και KTM 390 Duke στον τομέα της συμπεριφοράς, αλλά και τον υπόλοιπο και ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό της κατηγορίας, όπως ανακαλύψαμε και στο συγκριτικό που μπορείτε να βρείτε στο τρέχον τεύχος του ΜΟΤΟ (#683) που κυκλοφορεί στα περίπτερα!

Εκτός από το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας, στη φιλικότητα συνεισφέρει το χαμηλό ύψος της σέλας στα 790 χλστ. με την BMW να έχει διαθέσιμες και άλλες δύο σέλες για τον αναβάτη στα 810 και 775 ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους σωματότυπους. 

Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν επίσης τα full LED φώτα και η TFT οθόνη των 6,5 ιντσών που προσφέρει συνδεσιμότητα και ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης στον αναβάτη με τη F 450 R να είναι διαθέσιμη σε τέσσερεις εκδόσεις, τις Base, Exclusive, M Sport και M Sport με το πακέτο Innovation που περιλαμβάνει και τον "rekluse" συμπλέκτη.