Honda – Κατέθεσε σχέδια για την τρίτη γενιά του X-ADV

Αλλαγές στα φωτιστικά σώματα, στην εξάτμιση και την ουρά
Honda
Από το

motomag

21/8/2023

Το 2015 η Honda παρουσίασε το X-ADV ως concept στην έκθεση της EICMA λέγοντας πως πρόκειται για μία νέα οντότητα το οποίο λογίζεται ως Adventure Scooter, προκαλώντας θετικά και αρνητικά σχόλια στον μοτοσυκλετιστικό κόσμο. Με την εμπορική του επιτυχία να διαγράφεται λαμπρή όλα αυτά τα χρόνια η ιαπωνική εταιρεία με μία νέα κατάθεση ευρεσιτεχνίας θέλει πιθανόν να μας παρουσιάσει τα πλάνα της για την τρίτη γενιά του X-ADV η οποία αναμένεται να συνεχίσει το εμπορικό έργο του δημοφιλούς αυτού μοντέλου.

Την σχεδίαση του Honda X-ADV όπως είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ, εμπνεύστηκε ο Ιταλός Daniele Lucchesi, υπεύθυνος προγραμματισμού νέων μοντέλων στο τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Honda στη Ρώμη το 2013 όταν επισκέφτηκε το νησί της Ίου. Το scooter που είχε νοικιάσει τότε στο νησί τον ταλαιπώρησε αρκετά στον χωματόδρομο προς την παραλία Μαγγανάρι και έτσι του ήρθε η ιδέα για μια μοτοσυκλέτα η οποία θα συνδυάζει την ευχρηστία ενός scooter με τις δυνατότητες μιας on-off μοτοσυκλέτας. Αφού τελείωσε το ταξίδι του ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα του μαζί με τον Maurizio Carbonara, τον άνθρωπο που είχε σχεδιάσει το νέο Africa Twin. Και έτσι μία απλή σκέψη έγινε το 2017 πραγματικότητα καθώς το Honda X-ADV το οποίο βασιζόταν στη σειρά NC 750 μπήκε και επίσημα στην παραγωγή. Το 2020 το Honda X-ADV πέρασε στη δεύτερη γενιά του συνεχίζοντας με επιτυχία το εμπορικό του ταξίδι που είχε ξεκινήσει πριν χρόνια, με την Honda να χαμογελά καθώς με αυτό της το δημιούργημα πέτυχε να κάνει και άλλους κατασκευαστές να την μιμηθούν.

Honda

Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια και με το X-ADV να μένει επί της ουσίας στάσιμο όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά -μόνο οι χρωματικές αλλαγές δίνουν μία νέα πνοή στο συγκεκριμένο μοντέλο- ήρθε η ώρα όπως φαίνεται για αλλαγές ουσίας από την Honda. Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία, παρουσιάζεται ένα adventure scooter το οποίο αν μη τι άλλο έχει έντονα συγγενικά στοιχεία με το υπάρχον X-ADV. Ωστόσο στα σχέδια που βλέπουμε υπάρχουν αλλαγές τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος του συγκεκριμένου μοντέλου. Στο εμπρός μέρος βλέπουμε να έχουν μετακινηθεί τα φωτιστικά σώματα πιο χαμηλά, ακριβώς πάνω από τον μπροστινό τροχό θυμίζοντας αρκετά τα φώτα του Forza 750. Τρεις διαφορετικοί στρογγυλοί LED προβολείς βρίσκονται εκατέρωθεν, ενώ μία οριζόντια LED λωρίδα η οποία βρίσκεται πιο ψηλά και στο κέντρο πιθανότατα να αναλαμβάνει το ρόλο των φώτων ημέρας. Οι τρεις στρογγυλοί προβολείς που βρίσκονται εκατέρωθεν θα έχουν ξεχωριστό ρόλο. Οι μεσαίοι στρογγυλοί προβολείς θα ενεργοποιούν τη μεγάλη σκάλα, με τους πιο μέσα στρογγυλούς προβολείς -βρίσκονται στο σχέδιο ακριβώς μπροστά από το καλάμι του πιρουνιού σε κάθε πλευρά- να αποτελούν τα φώτα πορείας, ενώ οι εναπομείναντες στρογγυλοί προβολείς θα χρησιμεύουν ως cornering lights και θα ενεργοποιούνται ξεχωριστά ανάλογα την πορεία και την κλίση του scooter.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που βλέπουμε στα σχέδια είναι στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Στην πρώτη και δεύτερη γενιά του Honda X-ADV, η εξάτμιση βρισκόταν από την δεξιά πλευρά και σε κάθετη θέση με φορά προς τα πάνω, ενώ στο συγκεκριμένο σχέδιο βλέπουμε την εξάτμιση να έχει μεταφερθεί κάτω από τη σέλα και σε οριζόντια διάταξη. Μπορεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας να αναφέρει ως πιο σημαντικό γεγονός την αλλαγή στα φωτιστικά σώματα ωστόσο η νέα διαμόρφωση της ουράς ώστε να “χωρέσει” η νέα εξάτμιση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε είτε για να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος είτε για να γίνει κάποια αλλαγή όσον αφορά τον κινητήρα του συγκεκριμένου μοντέλου. Σε κάθε περίπτωση το ότι η Honda δημοσίευσε το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μας δείχνει πως κάτι νέο βρίσκεται στα σκαριά.

Honda