Honda NT1100: Ετοιμάζει η Honda tourer με τον κινητήρα του Africa

Κατέθεσε αίτηση κατοχύρωσης ονόματος
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/2/2021

Το λογότυπο ΝΤ στην γκάμα της Honda, έχει παραδοσιακά ταυτιστεί με τις μεσαίου τουρισμού τουριστικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας, τα ΝΤ650 και ΝΤ700 Deauville, που είχαν βασιστεί πάνω στους δικύλινδρους V-52° κινητήρες που μοιράζονταν τα Transalp, Africa Twin και Bros. Με έναν πολύ συμβατικό σχεδιασμό και χωρίς κανένα ίχνος… "συναρπαστικότητας", τα Deauville ήταν η κατάλληλη επιλογή για όποιον ήθελε μία αξιόπιστη, φιλική και πρακτική τουριστική μοτοσυκλέτα, χωρίς να πρέπει να "παντρευτεί" τον όγκο και τις ανοικονόμητες διαστάσεις των μεγαλύτερων GT.

Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που το λογότυπο των NT συμπεριλαμβανόταν στους καταλόγους της Big-H, αλλά σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, η Honda επαναφέρει τα αρκτικόλεξα σε μια νέα μοτοσυκλέτα που ετοιμάζει, "χτισμένη" γύρω από τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Africa Twin 1100.

Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, οι άνθρωποι της Honda είχαν καταστήσει σαφές πως αυτός ο κινητήρας θα αποτελούσε την βάση για αρκετά διαφορετικά μοντέλα –πέρα του Africa Twin- κάνοντας την αρχή με το CMX 1100 Rebel.

Η είδηση βγήκε από την κατάθεση για κατοχύρωση του ονόματος που έκανε η Honda στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία, για την επωνυμία "ΝΤ1100" που αφορά "μοτοσυκλέτες, εξαρτήματα και αξεσουάρ για μοτοσυκλέτες".

Αυτή η αίτηση της Honda είναι η επιβεβαίωση στις φήμες και τις διάσπαρτες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τόσο καιρό (αλλά έκαναν λόγο για την επωνυμία CB1100X η οποία όμως δεν επικράτησε τελικά), που μαρτυρά, μάλιστα, πως το ΝΤ1100 δεν απλώς μια ιδέα ή σκέψη, αλλά μια ειλημμένη απόφαση που οδεύει προς την παραγωγή. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας –και στην έκδοση DCT με τον διπλό συμπλέκτη- φαντάζει ιδανικός για μια τέτοια μοτοσυκλέτα, και όπως φαίνεται η Honda θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική –σε ό,τι αφορά την δημιουργία μιας οικογένειας- που έχει ακολουθήσει με τα δικύλινδρα CB500 και την σειρά των NC. Ένα modular project δηλαδή, που θα περιλαμβάνει από adventures και cruisers, μέχρι street και touring μοντέλα.

Αυτή την στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην γκάμα της Honda, σε ότι αφορά τα sport touring μοντέλα της, καθώς μοτοσυκλέτες όπως το ST1300 Pan European (με τον V4 κινητήρα), το επίσης V4 VFR1200F και το VFR800, κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με τις Euro5 προδιαγραφές να κρατούν το κλειδί του λουκέτου… Το Gold Wing είναι το μοναδικό, αμιγώς τουριστικό, μοντέλο που κοστίζει όμως πολλά και η πληθωρικότητά του δεν είναι δελεαστική για όσους ψάχνουν μια τουριστική μοτοσυκλέτα, και το NT1100 θα έρθει να γεμίσει αυτό το κενό.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας αποδίδει στο Africa 101 ίππους, ενώ στο Rebel η απόδοση φτάνει τους 86. Προφανώς στο NT θα χρησιμοποιηθεί η… full power έκδοση, όπως και οι δύο εναλλακτικές με το manual κιβώτιο και με την DCT. Στην ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου ευρώ, για το πότε δηλαδή θα εμφανιστεί επίσημα ως μοντέλο, η απάντηση είναι πως δεν περιμένουμε νωρίτερα από το 2022, αν και όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τις ψηφιακές παρουσιάσεις και τον προγραμματισμό των εργοστασίων που έχει "πάει περίπατο" λόγω του κορωνοϊού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Πάντως, το ότι κατατέθηκε αίτηση κατοχύρωσης του ονόματος, σημαίνει ότι δεν θα είναι μεγάλο το διάστημα της αναμονής.

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες