Honda NT1100: Ετοιμάζει η Honda tourer με τον κινητήρα του Africa

Κατέθεσε αίτηση κατοχύρωσης ονόματος
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/2/2021

Το λογότυπο ΝΤ στην γκάμα της Honda, έχει παραδοσιακά ταυτιστεί με τις μεσαίου τουρισμού τουριστικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας, τα ΝΤ650 και ΝΤ700 Deauville, που είχαν βασιστεί πάνω στους δικύλινδρους V-52° κινητήρες που μοιράζονταν τα Transalp, Africa Twin και Bros. Με έναν πολύ συμβατικό σχεδιασμό και χωρίς κανένα ίχνος… "συναρπαστικότητας", τα Deauville ήταν η κατάλληλη επιλογή για όποιον ήθελε μία αξιόπιστη, φιλική και πρακτική τουριστική μοτοσυκλέτα, χωρίς να πρέπει να "παντρευτεί" τον όγκο και τις ανοικονόμητες διαστάσεις των μεγαλύτερων GT.

Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που το λογότυπο των NT συμπεριλαμβανόταν στους καταλόγους της Big-H, αλλά σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, η Honda επαναφέρει τα αρκτικόλεξα σε μια νέα μοτοσυκλέτα που ετοιμάζει, "χτισμένη" γύρω από τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Africa Twin 1100.

Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, οι άνθρωποι της Honda είχαν καταστήσει σαφές πως αυτός ο κινητήρας θα αποτελούσε την βάση για αρκετά διαφορετικά μοντέλα –πέρα του Africa Twin- κάνοντας την αρχή με το CMX 1100 Rebel.

Η είδηση βγήκε από την κατάθεση για κατοχύρωση του ονόματος που έκανε η Honda στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία, για την επωνυμία "ΝΤ1100" που αφορά "μοτοσυκλέτες, εξαρτήματα και αξεσουάρ για μοτοσυκλέτες".

Αυτή η αίτηση της Honda είναι η επιβεβαίωση στις φήμες και τις διάσπαρτες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τόσο καιρό (αλλά έκαναν λόγο για την επωνυμία CB1100X η οποία όμως δεν επικράτησε τελικά), που μαρτυρά, μάλιστα, πως το ΝΤ1100 δεν απλώς μια ιδέα ή σκέψη, αλλά μια ειλημμένη απόφαση που οδεύει προς την παραγωγή. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας –και στην έκδοση DCT με τον διπλό συμπλέκτη- φαντάζει ιδανικός για μια τέτοια μοτοσυκλέτα, και όπως φαίνεται η Honda θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική –σε ό,τι αφορά την δημιουργία μιας οικογένειας- που έχει ακολουθήσει με τα δικύλινδρα CB500 και την σειρά των NC. Ένα modular project δηλαδή, που θα περιλαμβάνει από adventures και cruisers, μέχρι street και touring μοντέλα.

Αυτή την στιγμή, υπάρχει ένα κενό στην γκάμα της Honda, σε ότι αφορά τα sport touring μοντέλα της, καθώς μοτοσυκλέτες όπως το ST1300 Pan European (με τον V4 κινητήρα), το επίσης V4 VFR1200F και το VFR800, κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με τις Euro5 προδιαγραφές να κρατούν το κλειδί του λουκέτου… Το Gold Wing είναι το μοναδικό, αμιγώς τουριστικό, μοντέλο που κοστίζει όμως πολλά και η πληθωρικότητά του δεν είναι δελεαστική για όσους ψάχνουν μια τουριστική μοτοσυκλέτα, και το NT1100 θα έρθει να γεμίσει αυτό το κενό.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας αποδίδει στο Africa 101 ίππους, ενώ στο Rebel η απόδοση φτάνει τους 86. Προφανώς στο NT θα χρησιμοποιηθεί η… full power έκδοση, όπως και οι δύο εναλλακτικές με το manual κιβώτιο και με την DCT. Στην ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου ευρώ, για το πότε δηλαδή θα εμφανιστεί επίσημα ως μοντέλο, η απάντηση είναι πως δεν περιμένουμε νωρίτερα από το 2022, αν και όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τις ψηφιακές παρουσιάσεις και τον προγραμματισμό των εργοστασίων που έχει "πάει περίπατο" λόγω του κορωνοϊού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Πάντως, το ότι κατατέθηκε αίτηση κατοχύρωσης του ονόματος, σημαίνει ότι δεν θα είναι μεγάλο το διάστημα της αναμονής.

Ετικέτες

Cyclone RC700 - Τετρακύλινδρο Supersport μοντέλο

Με κινητήρα που βασίζεται σε εκίνον του Honda CB650R και μονόμπρατσο ψαλίδι… αν θες
Cyclone RC 700 R
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Η Zonsen παρουσίασε, μέσω της θυγατρικής Cyclone, ένα νέο supersport μοντέλο εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, πλούσιο εξοπλισμό και μονόμπρατσο ψαλίδι ως προαιρετική επιλογή, που χαρίζει πόντους στη σπορ εμφάνιση.

Μετά την είσοδο της σε άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των σπορ γυμνών, των cruiser και των adventure μοτοσυκλετών, η Cyclone, είχε δώσει το παρών και στα μικρά Supersport μοντέλα με το Cyclone RC 401 R, ενώ τώρα παρουσιάζει τον μεγάλο αδελφό στα 700 κυβικά. To RC700 ακολουθεί την παραδοσιακή για την κατηγορία τετρακύλινδρη εν σειρά συνταγή, ξεφεύγοντας από την συνήθη δικύλινδρη εν σειρά διάταξη που συναντάμε στα μοντέλα της. Ξεφεύγει ταυτόχρονα από την σύγχρονη τάση που θέλει τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα γενικότερα να έχουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του RC 700 βασίζεται σε αυτόν των 648 κυβικών της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει τα CB650R και CBR650R. Αυτό που έκανε η Cyclone ήταν να αυξήσει την διαδρομή του από τα 46 στα 47,8 χιλιοστά, χρησιμοποιώντας έναν νέο στρόφαλο, με την διάμετρο των εμβόλων να παραμένει στα 67 χιλιοστά – έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια να μεγαλώσει. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει στα 674, με την απόδοσή του να μην ανακοινώνεται. Αναμένεται βέβαια να μην ξεφεύγει πολύ από τους 95 ίππους και τα 6,42 κιλά ροπής, που έρχονται από τα 648 κυβικά του Big H, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο των 100 ίππων.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Το πλαίσιο μοιάζει και αυτό να έρχεται από την Honda, χωρίς να ανακοινώνεται αν είναι από ατσάλι ή από αλουμίνιο. Αν και στην παρουσίασή του, το βλέπουμε με συμβατικό αλουμινένιο ψαλίδι, οι εικόνες δείχνουν και μία διαφορετική έκδοση, η οποία εξοπλίζεται με μονόμπρατσο. Κρίνοντας από τη συνήθη τακτική των Κινέζων κατασκευαστών, μάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Στις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά έχουμε ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν είναι ρυθμιζόμενα ή όχι. Στον τομέα της πέδησης συναντάμε δύο δίσκους με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά και έναν ακόμα πίσω.

Εμφανισιακά το RC700 είναι επιθετικό, με μπόλικες γωνίες στο φαίρινγκ του, ενώ ακολουθεί τη μόδα της εποχής μας, έχοντας πάνω του αεροδυναμικά βοηθήματα. Μπροστά και πάνω από τον διπλό LED προβολέα βρίσκουμε δύο ανοίγματα, τα οποία χρησιμεύουν πιθανότατα ως εισαγωγές αέρα. Κοιτάζοντας όμως από το πλάι το νέο μοντέλο, βλέπουμε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης θυμίζει περισσότερο sport touring μοντέλο, παρά supersport. Τα clip-on μοιάζει να είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα, με τα μαρσπιέ σε φυσιολογική γωνία για τα πόδια και όχι πίσω και ψηλά.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ούτε και το ύψος της σέλας. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το βάρος, το οποίο φτάνει τα 208 γεμάτα κιλά. Αν μιλάμε για μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλέτα, τότε το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για την ώρα, το RC700 απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με την Zonsen να μην έχει τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη, παρά τη συνεργασία της με την Piaggio.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!
Ετικέτες