Η BMW Motorrad παρουσιάζει την R 18 B HEAVY DUTY

Εντυπωσιακή custom μοτοσυκλέτα από ένα θρύλο του customizing, τον Fred Kodlin
BMW R 18 B Heavy Duty
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/3/2023

Για πρώτη φορά, ο θρύλος της αμερικάνικης custom σκηνής, Fred Kodlin συνεργάστηκε με τον γιο του Len, στο customizing μιας BMW και συγκεκριμένα της BMW R 18 B, με αποτέλεσμα το R 18 B HEAVY DUTY.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της BMW:

“Η αμερικανική σκηνή του customizing είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Fred Kodlin. Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο Kodlin έχει εστιάσει στο customizing μοτοσικλετών, είτε πρόκειται για ριζικά τροποποιημένες δημιουργίες είτε για εξελιγμένα νέα σχέδια. Από τη δεκαετία του 1990 έχει διαγράψει μία απίστευτα επιτυχημένη πορεία με τις custom μοτοσικλέτες του συγκεντρώνοντας κάθε τόσο διακρίσεις σε διάφορες σημαντικές εκθέσεις της Daytona. Επίσης, ήταν ο πρώτος μη Αμερικανός πολίτης που εισήχθη στο Sturgis Hall of Fame.

Τώρα, για πρώτη φορά, ο Fred Kodlin συνεργάστηκε με τον γιο του Len, στο customizing μιας BMW και συγκεκριμένα της BMW R 18 B. «Η R 18 B HEAVY DUTY ήταν ένα πραγματικό εγχείρημα πατέρα-γιου. Η δημιουργική συμβολή του Len ήταν μεγάλη, γεγονός που δείχνει επίσης ότι η νέα γενιά της Kodlin Bikes είναι ήδη στα σκαριά», δηλώνει με ικανοποίηση το αφεντικό της Kodlin Bikes στο Borken.

Εκτεταμένες προσαρμογές στην τεχνολογία πλαισίου της R 18 B . Τροποποιημένο πλαίσιο και αερανάρτηση

R 18 B HEAVY DUTY

Η μεγαλύτερη πρόκληση στο customizing της φετινής μοτοσυκλέτας - ‘κράχτη’ στο Daytona Bike Week στη Φλόριντα ήταν αναμφίβολα το πλαίσιο. «Ανακατασκευάσαμε πλήρως τους πάνω σωλήνες για να χαμηλώσουμε τη γραμμή της σιλουέτας και συνεπώς το ύψος της σέλας της R 18 B. Επίσης, ξαναφτιάξαμε την κεφαλή της βάσης του τιμονιού και τους τριπλούς σφιγκτήρες, έτσι ώστε να ταιριάζει ο τροχός παρά την αλλαγμένη γωνία του τιμονιού και η μοτοσυκλέτα να έχει καλή κατευθυντικότητα», εξηγεί ο Fred Kodlin.

Το αποτέλεσμα ήταν η R 18 B HEAVY DUTY, μία μοτοσυκλέτα με τυπικό στυλ Kodlin. Από το πλάι, η γραμμή της σιλουέτας πέφτει απότομα προς τα πίσω από την κομμένη ζελατίνα που προέρχεται από τη σειρά Γνήσιων Αξεσουάρ της BMW Motorrad και τελικά καταλήγει αρμονικά στις κατασκευασμένες από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα, πλευρικές βαλίτσες της Kodlin και στο χαμηλό πίσω τμήμα. Από πάνω, η R 18 B HEAVY DUTY χαρακτηρίζεται από μια έντονη μεσαία γραμμή στην περιοχή της σέλας και μια ρέουσα σύνδεση με τις πλευρικές βαλίτσες.

Τέλος, το αξιοσημείωτο τεχνικό χαρακτηριστικό του πλαισίου είναι ένα σύστημα αερανάρτησης εμπρός και πίσω, το οποίο υποστηρίζεται από έναν συμπιεστή που διακρίνεται ελάχιστα, τοποθετημένο πίσω από την αριστερή βαλίτσα. Αυτό επιτρέπει στην R 18 B HEAVY DUTY να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Είναι χρήσιμο όσο και εντυπωσιακό: Για να παρκάρετε, κατεβάζετε το πλαίσιο το οποίο στηρίζεται σε κρυφά σημεία στήριξης αφήνοντας τη μοτοσυκλέτα σκυφτή μόλις λίγα εκατοστά πάνω από την άσφαλτο, σε ετοιμότητα για την επόμενη διαδρομή.

Εκτενείς μετατροπές σώματος, όπως τα winglets

BMW R 18 B HEAVY DUTY

Η ομάδα της Kodlin ασχολήθηκε επίσης με το σώμα της μοτοσυκλέτας επί τρεις μήνες. Δημιούργησε ένα εντελώς νέο ρεζερβουάρ από μεταλλικό φύλλο – μεγαλύτερο σε μήκος από το αρχικό, με ‘ρέον’ σχήμα και εσοχές στα πλάγια. Η σύνδεση του ρεζερβουάρ με το πίσω πλαίσιο τροποποιήθηκε επίσης για το σκοπό αυτό. Η αρχική θήκη φόρτισης κινητού τηλεφώνου, από την άλλη, προέρχεται από την R 18 B.

Ένα εμπρός σπόιλερ που περιλαμβάνει ένα 3χρωμο σύστημα υποδαπέδιου φωτισμού - δημοφιλές χαρακτηριστικό, όχι μόνο στη Daytona - και ένα μπροστινό φτερό είναι επίσης κατασκευασμένα από φύλλο μετάλλου με άνετη εφαρμογή γύρω από τον μπροστινό τροχό 21 ιντσών. Τέλος, η Kodlin δημιούργησε ένα αντίστοιχο για τον πίσω τροχό χρησιμοποιώντας δύο ενωμένα μεταξύ τους πίσω φτερά της R 18 B, στα οποία ενσωματώνονται με πολύ διακριτικό τρόπο τα πίσω και τα πλευρικά φλας. Τα δύο πλαϊνά καλύμματα από φύλλο μετάλλου, τα οποία δημιουργούν μία ομαλή μετάβαση στις πλαϊνές βαλίτσες, είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου ως custom εξαρτήματα. Αναφορικά για τις πλαϊνές βαλίτσες, στο εσωτερικό τους είναι τοποθετημένα ηχεία R 18 B της Marshall και ένας ενισχυτής. Η προσοχή της Kodlin στη λεπτομέρεια είναι επίσης εμφανής στα αλουμινένια φρεζαρισμένα πάνελ μεντεσέδων των βαλιτσών στο στυλ των αυθεντικών εξαρτημάτων της R 18 B.

Τα λεγόμενα winglets (φτεράκια) πάνω από τους κυλίνδρους είναι ένα ακόμα σχεδιαστικό στοιχείο. Είναι επίσης κατασκευασμένα από μέταλλο, αλλά δεν επιτελούν καμία πραγματική λειτουργία. Αντίθετα, τονίζουν τη σχεδίαση της R 18 B HEAVY DUTY καθιστώντας την αψεγάδιαστη, κυρίως όταν παρατηρείς τη μοτοσυκλέτα από μπροστά. Το customizing ολοκληρώνεται με μία σέλα κατασκευασμένη από την Kodlin και ένα κάλυμμα οργάνων με επένδυση από Alcantara και απομίμηση δέρματος, καθώς και με ειδικά κατασκευασμένο τιμόνι και ένα εξατομικευμένο σύστημα εξάτμισης.

Περίτεχνη βαφή από τον tattoo artist Marcel Sinnwell που συνδέεται με τα 100 χρόνια της BMW Motorrad

BMW R 18 B HEAVY DUTY

Ο Marcel Sinnwell έχει βάψει και άλλες μοτοσικλέτες Kodlin στο παρελθόν, αλλά πλέον ασχολείται με πολύ ειδικά projects, όπως βάψιμο σκαφών αναψυχής ή της R 18 B HEAVY DUTY.

Για αυτό το project, οι χρωματικές διαβαθμίσεις έγιναν με πιστόλι ψεκασμού με ημιδιαφανές χρώμα. Η έμπνευση γι' αυτό ήταν η ανάμειξη των χρωστικών ουσιών στη βαφή και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζονται ραβδώσεις στο γαλακτώδες βασικό χρώμα όταν αναδεύεται για πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα ταιριάζει άριστα στην φιλοσοφία της εβδομάδας μοτοσυκλέτας Daytona, όπου τα περίπλοκα και πολύχρωμα σχέδια χρωμάτων είναι κάτι παραπάνω από ένα ελκυστικό ντιζάιν.

Πρόσθετες σχεδιαστικές πινελιές στην R 18 B HEAVY DUTY αποτελούν οι βαμμένες στο χέρι λεπτές ρίγες και ένα σχέδιο στον πίσω προφυλακτήρα που δημιουργήθηκε μέσω αερογράφου συνδυάζοντας την Kodlin και τα "100 χρόνια BMW Motorrad". Οι δαγκάνες φρένων, οι μοχλοί αλλαγής ταχυτήτων και ποδόφρενων καθώς και τα υποπόδια είναι, σε αντίθεση, στάνταρ εξαρτήματα της BMW Motorrad που έχουν προσαρμοστεί χρωματικά.

BMW R 18 B : Η τέλεια μοτοσυκλέτα για customizing

BMW R 18 B HEAVY DUTY

Ο Fred Kodlin δεν έβαλε σε καμία περίπτωση ‘χέρι’ σε όλα τα συστήματα και τα εξαρτήματα. Κάτι που τον εξέπληξε ευχάριστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν: «Οι βίδες. Είναι όλες από ανοξείδωτο ατσάλι, με κεφαλή Torx. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες μοτοσικλέτες. Η βασική μοτοσυκλέτα και ειδικά ο κινητήρας διαθέτουν ένα πολύ καθαρό φινίρισμα. Όλα τα ηλεκτρικά καλώδια είναι ήδη όμορφα κρυμμένα, οπότε δεν χρειάστηκε να κάνουμε τίποτα στον κινητήρα».

Για το λόγο αυτό, πολλά εξαρτήματα της R 18 B σκόπιμα δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων τροποποιήθηκαν. Όπως συνέβη για παράδειγμα με τα κοντύτερα γκριπ και τα αντίβαρα του τιμονιού. Ομοίως, ο κινητήρας παρέμεινε αμετάβλητος από τεχνικής απόψεως. Μόνο τα καλύμματα της κυλινδροκεφαλής, το κάλυμμα του ιμάντα και το snorkel εισαγωγής αέρα βάφτηκαν σε μεταλλικό μαύρο χρώμα.

Το cruise control με έλεγχο απόστασης, η όπισθεν και το eCall παρέμειναν αμετάβλητα. Πρόκειται για απολύτως μοναδικά χαρακτηριστικά της BMW R 18 B στον κόσμο των Cruiser, όπου αυτές οι λειτουργίες δεν προσφέρονται από κανέναν άλλο κατασκευαστή.”

Ετικέτες

Felo M-1 - E-Scooter που διπλώνει και μεταφέρεται

Στα χνάρια του θρυλικού Honda Motocompo
Felo M-1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/3/2023

Στο Tokyo Motorcycle Show του 2023 η κινέζικη Felo παρουσίασε ένα ηλεκτρικό μικρό scooter με design που θυμίζει το παλαιότερο βενζινοκίνητο Honda Motocompo. Το M-1 είναι αναδιπλούμενο, ζυγίζει μόλις 37 κιλά και στόχο έχει τη last mile mobility.

Όπου last mile mobility βάλτε το τελευταίο στάδιο ενός ταξιδιού. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητο του μέχρι λίγο έξω από το κέντρο, να παρκάρει και να κάνει τις δουλειές του με το M-1, το οποίο διπλωμένο χωρά στο πορτ-μπαγκάζ.

Το design του Μ-1 θυμίζει πολύ εκείνο του Motocompo, αλλά το e-scooter της Felo δείχνει σαφώς πιο εξεζητημένο, πιο στιλάτο και πιο σύγχρονο, με προβολέα που θυμίζει παλαιότερα φώτα από… BMW, μια όμορφη “πλάκα” -πιθανώς από πλαστικό- που κρύβει τον σωλήνα του τιμονιού, δισκόφρενο μπροστά και ταμπούρο πίσω, και χειρολαβές μπροστά και πίσω για να το σηκώνετε εύκολα.

Felo M-1

Οι διαστάσεις του M-1 είναι ιδιαίτερα μικρές, με μήκος 1.160 mm, πλάτος 560 mm και ύψος 860 mm, ενώ το μεταξόνιο του βρίσκεται μόλις στα 800 mm, το ύψος σέλας στα 590 mm και το βάρος του στα 37 κιλά. Οι ζάντες του είναι 8 ιντσών μπροστά και 7 πίσω.

Ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται στο κέντρο του πίσω τροχού έχει απόδοση 400W (0,53 hp), ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι 48V20Ah με χωρητικότητα 1kWh, με τη Felo να κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 35 χλμ/ώρα και αυτονομία 100 χιλιομέτρων σε ιδανικές συνθήκες.

Η επίσημη τιμή του M-1 στην Ιαπωνία είναι 380.000 γιεν, ήτοι 2.680 ευρώ, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2023

Ετικέτες