Η KTM δοκιμάζει τρεις νέες Adventure

Η μία έρχεται & άμεσα - η τρίτη σίγουρα όχι…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2018

Τρία πρωτότυπα Adventure έχει αυτή την στιγμή η KTM σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης, πέρα από το 790 Adventure για το οποίο μαθαίνετε πρώτοι αποκλειστικές πληροφορίες, όπως μας τις μετέφερε ο Chris Birch: Το ένα από τα τρία πρωτότυπα είναι φυσικά το 390 Adventure που περιμένουμε πολύ καιρό τώρα, και έχει φωτογραφηθεί επανειλημμένα. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο πλέον και θα το δούμε σύντομα ως μοντέλο του ’19 (Σύμφωνα με τον Chris, πιθανότατα όμως να το δούμε το 2020!). Αυτό είναι βέβαιο πως έρχεται από την KTM. Το τρίτο αντίθετα είναι επίσης βέβαιο πως δοκιμάζεται, αλλά δεν προορίζεται να φτάσει στην παραγωγή: Όπως είπαν οι ίδιοι στην ομάδα της KTM που εξελίσσει τα πρωτότυπα, πρόκειται για ένα μεγάλο Adventure που του περισσεύει η δύναμη και ως χρήση βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στις εκδόσεις που υπάρχουν ήδη, οπότε αν αρχίσει να αποτελεί επιλογή, θα λειτουργήσει ως εσωτερικός ανταγωνιστής.

KTM 790 Adventure – Πρώτες αποκλειστικές πληροφορίες!

Η σειρά Adventure της KTM κινείται στην κορυφή της κατηγορίας από πλευράς ιπποδύναμης και στόχος των Αυστριακών είναι να έχουν εκδόσεις που ικανοποιούν όλες τις περιπτώσεις, όπως κι εκείνους που αισθάνονται έναν μικρό εκφοβισμό από την μεγάλη ιπποδύναμη. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο κινείται αντίθετα από αυτή την κατεύθυνση, και σύμφωνα με τον Chris Birch, αυτός είναι και ο λόγος που θα παραμείνει ένα πρωτότυπο, έχοντας ολοκληρώσει την δουλειά του ως βήμα εξέλιξης..

Θυμηθείτε: KTM 390 Adventure! - Οι πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες του junior Adventure

Το 390 Adventure από την άλλη, πρόκειται να είναι μία απόλυτα προσιτή καθημερινή μοτοσυκλέτα, και όχι μία “hard-core” μοτοσυκλέτα περιπέτειας, όπως ίσως περιμέναμε όλοι. Ο Chris την χαρακτηρίζει ως δύο σκαλιά κάτω από αυτό, σε αντίθεση με το 790 που όπως μας είπε είναι πραγματικά εξαιρετικό εκτός δρόμου. Βέβαια αυτό ως σχόλιο του Chris κρύβει την παγίδα του ανεβασμένου επιπέδου, καθώς για τους περισσότερους αναβάτες το 390 Adventure μπορεί να είναι υπερ-αρκετό. Σε κάθε περίπτωση το πολυαναμένομενο 390 έχει την εμφάνιση μίας πολύ ικανής μοτοσυκλέτας εκτός δρόμου, με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και μία –επίσης φαινομενικά- κεντρική συγκέντρωση των μαζών, δίνοντας υπόσχεση για μεγάλη ευελιξία. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Chris Birch…

Η δεύτερη από τις τρεις Adventure μοτοσυκλέτες, πρόκειται να παραμείνει μυστήριο για λίγο ακόμα, καθώς είναι στο πρώτο στάδιο εξέλιξης χωρίς να έχει κάνει την εμφάνισή της πουθενά, κι άρα τα σχόλια για αυτή δεν συγχωρούνται. Μέσα στον επόμενο μήνα όμως θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για εκείνη.

Η KTM εμπλουτίζει την γκάμα της συνεχώς, ωστόσο όπως συμφώνησε και ο Chris, το επόμενο βήμα είναι να εκσυγχρονίσει το δίκτυο πωλήσεων και να τοποθετήσει αυστηρά πλαίσια λειτουργίας σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ο Birch μας είπε: “Σε πολλά καταστήματα της KTM ανά τον κόσμο, σε υποδέχεται κάποιος που προέρχεται από τον χώρο του motocross και του enduro, μικρής ηλικίας, δίχως να δημιουργείται εκείνη η εικόνα που θα οδηγήσει κάποιον πελάτη με τα διπλάσια χρόνια, να αγοράσει μία μοτοσυκλέτα των 20.000 Ευρώ, χωρίς δεύτερη σκέψη.. όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην BMW. Κι αυτή η εικόνα κυριαρχεί ανά τον κόσμο και σε άλλα στάδια της αλληλεπίδρασης, όπως το service όχι μόνο στις πωλήσεις.»

Ο αντίλογος σε αυτό, είναι πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση, και ο κάθε πελάτης να βρίσκει αυτό που ψάχνει, μιας και υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις και προτιμήσεις. Η ίδια η KTM άλλωστε, στοχεύει ακριβώς εκεί, στην ποικιλομορφία, εμπλουτίζοντας περισσότερο την ήδη μεγάλη της γκάμα…  

UPDATE:

Το 690 Adventure είναι η τρίτη που υπάρχει αλλά δεν θα βγει στην παραγωγή. Κι αυτό γιατί πρόκειται να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό

 

Ετικέτες

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.