Η KTM δοκιμάζει τρεις νέες Adventure

Η μία έρχεται & άμεσα - η τρίτη σίγουρα όχι…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2018

Τρία πρωτότυπα Adventure έχει αυτή την στιγμή η KTM σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης, πέρα από το 790 Adventure για το οποίο μαθαίνετε πρώτοι αποκλειστικές πληροφορίες, όπως μας τις μετέφερε ο Chris Birch: Το ένα από τα τρία πρωτότυπα είναι φυσικά το 390 Adventure που περιμένουμε πολύ καιρό τώρα, και έχει φωτογραφηθεί επανειλημμένα. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο πλέον και θα το δούμε σύντομα ως μοντέλο του ’19 (Σύμφωνα με τον Chris, πιθανότατα όμως να το δούμε το 2020!). Αυτό είναι βέβαιο πως έρχεται από την KTM. Το τρίτο αντίθετα είναι επίσης βέβαιο πως δοκιμάζεται, αλλά δεν προορίζεται να φτάσει στην παραγωγή: Όπως είπαν οι ίδιοι στην ομάδα της KTM που εξελίσσει τα πρωτότυπα, πρόκειται για ένα μεγάλο Adventure που του περισσεύει η δύναμη και ως χρήση βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στις εκδόσεις που υπάρχουν ήδη, οπότε αν αρχίσει να αποτελεί επιλογή, θα λειτουργήσει ως εσωτερικός ανταγωνιστής.

KTM 790 Adventure – Πρώτες αποκλειστικές πληροφορίες!

Η σειρά Adventure της KTM κινείται στην κορυφή της κατηγορίας από πλευράς ιπποδύναμης και στόχος των Αυστριακών είναι να έχουν εκδόσεις που ικανοποιούν όλες τις περιπτώσεις, όπως κι εκείνους που αισθάνονται έναν μικρό εκφοβισμό από την μεγάλη ιπποδύναμη. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο κινείται αντίθετα από αυτή την κατεύθυνση, και σύμφωνα με τον Chris Birch, αυτός είναι και ο λόγος που θα παραμείνει ένα πρωτότυπο, έχοντας ολοκληρώσει την δουλειά του ως βήμα εξέλιξης..

Θυμηθείτε: KTM 390 Adventure! - Οι πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες του junior Adventure

Το 390 Adventure από την άλλη, πρόκειται να είναι μία απόλυτα προσιτή καθημερινή μοτοσυκλέτα, και όχι μία “hard-core” μοτοσυκλέτα περιπέτειας, όπως ίσως περιμέναμε όλοι. Ο Chris την χαρακτηρίζει ως δύο σκαλιά κάτω από αυτό, σε αντίθεση με το 790 που όπως μας είπε είναι πραγματικά εξαιρετικό εκτός δρόμου. Βέβαια αυτό ως σχόλιο του Chris κρύβει την παγίδα του ανεβασμένου επιπέδου, καθώς για τους περισσότερους αναβάτες το 390 Adventure μπορεί να είναι υπερ-αρκετό. Σε κάθε περίπτωση το πολυαναμένομενο 390 έχει την εμφάνιση μίας πολύ ικανής μοτοσυκλέτας εκτός δρόμου, με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και μία –επίσης φαινομενικά- κεντρική συγκέντρωση των μαζών, δίνοντας υπόσχεση για μεγάλη ευελιξία. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Chris Birch…

Η δεύτερη από τις τρεις Adventure μοτοσυκλέτες, πρόκειται να παραμείνει μυστήριο για λίγο ακόμα, καθώς είναι στο πρώτο στάδιο εξέλιξης χωρίς να έχει κάνει την εμφάνισή της πουθενά, κι άρα τα σχόλια για αυτή δεν συγχωρούνται. Μέσα στον επόμενο μήνα όμως θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για εκείνη.

Η KTM εμπλουτίζει την γκάμα της συνεχώς, ωστόσο όπως συμφώνησε και ο Chris, το επόμενο βήμα είναι να εκσυγχρονίσει το δίκτυο πωλήσεων και να τοποθετήσει αυστηρά πλαίσια λειτουργίας σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ο Birch μας είπε: “Σε πολλά καταστήματα της KTM ανά τον κόσμο, σε υποδέχεται κάποιος που προέρχεται από τον χώρο του motocross και του enduro, μικρής ηλικίας, δίχως να δημιουργείται εκείνη η εικόνα που θα οδηγήσει κάποιον πελάτη με τα διπλάσια χρόνια, να αγοράσει μία μοτοσυκλέτα των 20.000 Ευρώ, χωρίς δεύτερη σκέψη.. όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην BMW. Κι αυτή η εικόνα κυριαρχεί ανά τον κόσμο και σε άλλα στάδια της αλληλεπίδρασης, όπως το service όχι μόνο στις πωλήσεις.»

Ο αντίλογος σε αυτό, είναι πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση, και ο κάθε πελάτης να βρίσκει αυτό που ψάχνει, μιας και υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις και προτιμήσεις. Η ίδια η KTM άλλωστε, στοχεύει ακριβώς εκεί, στην ποικιλομορφία, εμπλουτίζοντας περισσότερο την ήδη μεγάλη της γκάμα…  

UPDATE:

Το 690 Adventure είναι η τρίτη που υπάρχει αλλά δεν θα βγει στην παραγωγή. Κι αυτό γιατί πρόκειται να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό

 

Ετικέτες

H κινέζικη Lifeng σχεδιάζει sidecar με κίνηση σε δύο τροχούς και V2 κινητήρα της CFMOTO

Νέος ανταγωνισμός εξ ανατολών για την Ural
lifeng regal raptor dd1000
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Η Lifeng και συγκεκριμένα η θυγατρική της μάρκα Regal Raptor ετοιμάζει ένα νέο πολυτελές μοντέλο με καλάθι που θα έχει κίνηση σε δύο τροχούς και θα βασίζεται σε έναν κινητήρα της CFMOTO προερχόμενο από τα ATV και UTV της.

Στα σχέδια της Lifeng που κατατέθηκαν προς κατοχύρωση στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία – φωτογραφίζοντας και την αγορά-στόχο των Κινέζων – απεικονίζεται η τρίκυκλη κατασκευή που ξεκινά από μια μοτοσυκλέτα που ήδη έχει σε παραγωγή η Lifeng.

Regal Raptor DD100
Regal Raptor DD1000

Πρόκειται για την cruiser DD1000, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται ένας δικύλινδρος V κινητήρας 963 cc που αποδίδει 71 ίππους και προέρχεται από τη γκάμα ATV (CForce) και UTV (UForce) της CFMOTO, εξοπλισμένος με αυτόματη CVT μετάδοση και άξονα.

Στο Regal Raptor DD1000 sidecar οι Κινέζοι έχουν συνδέσει τον άξονα της τελικής μετάδοσης της μοτοσυκλέτας και με τον τροχό του καλαθιού, καταφέρνοντας έτσι να στήσουν μια κατ’ επιλογή μετάδοση σε δύο τροχούς, όπως ακριβώς τη χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στις BMW R75 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

lifeng regal raptor dd1000 sidecar

Στα λιγοστά χαρακτηριστικά της υπό εξέλιξη καλαθάτης μοτοσυκλέτας ξεχωρίζει επίσης η αναφορά σε ένα τεράστιο δοχείο καυσίμου με χωρητικότητα 10 γαλονιών, δηλαδή περίπου 38 λίτρων!

lifeng regal raptor dd1000 sidecar

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν μοτοσυκλέτες με καλάθι (sidecar) από το εργοστάσιο είναι λιγοστές, με διασημότερη τη ρωσική Ural, ενώ στους ανταγωνιστές της προσμετρά η κινέζικη Changjiang, που εισάγεται και στην Ελλάδα από την ίδια αντιπροσωπεία με την Ural, Euro Motors.

Η Regal Raptor της Lifeng έχει ήδη στην κινέζικη γκάμα της μια σειρά από καλαθάτα μοντέλα με κυβισμούς 125, 250 και 400 κυβικών εκατοστών, όλα βασισμένα σε ανάλογα δίτροχα cruiser μοντέλα. Το φρεσκοπατενταρισμένο DD1000 έρχεται να ανεβάσει το επίπεδο απόδοσης και ικανοτήτων της εταιρείας αρκετά ψηλότερα, ενώ η κατοχύρωση στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τα επεκτατικά της πλάνα.

Ετικέτες