Indian FTR Rally 2020 – EICMA: Mε scrambler γονίδια!

Πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

6/11/2019

Η Indian μετά από πολλές επιτυχίες στους American Flat Track (AFT) αγώνες στην Αμερική, βασίστηκε στη "μαγιά" του αγωνιστικού FTR 750 και έφτιαξε το FTR1200/S. Πέρσι, το είδαμε για πρώτη φορά στην INTERMOT κι έπειτα από κοντά στην EICMA, ενώ εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τις πρώτες οδηγικές εντυπώσεις μας απ' την βασική έκδοση.

Τώρα, η Indian συνεχίζει να εξαργυρώνει την επιτυχία του FTR 1200/S, με τη δημιουργία μιας ακόμη έκδοσης, το FTR Rally. Ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των υφιστάμενων μοντέλων και του νέου Rally δεν υπάρχουν, με τις επιδόσεις και τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά να παραμένουν ίδια, όπως η ιπποδύναμη που φτάνει τους 126 ίππους και η ροπή τα 12 κιλά ροπής.

Το Rally καταφέρνει να ξεχωρίσει αισθητικά απ’ το υφιστάμενο μοντέλο, χάρη στη νέα βαφή Titanium Smoke και το λογότυπο της Indian με τον Ινδιάνο να κοσμεί περίτρανα το ρεζερβουάρ. Η σέλα, έχει νέο κάλυμμα σε καφέ απόχρωση με διπλές ραφές και ιδιαίτερη υφή χάρη στις ανάγλυφες επιφάνειες και το λογότυπο της εταιρείας. Επίσης, διαθέτει διαφορετική θέση οδήγησης που τοποθετεί τον αναβάτη πιο όρθιο, χάρη στο νέο τιμόνι της Protaper, ενώ πλέον υπάρχει και μια μικρή ζελατίνα πάνω απ’ τον προβολέα.

Οι διαφορές συνεχίζουν με τις νέες ακτινωτές ζάντες αλουμινίου -που έχουν τις ίδιες διαστάσεις με το υφιστάμενο μοντέλο, 19" και 18" εμπρός και πίσω αντίστοιχα- όπως και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, που δεν θα είναι τα DT3-R της Dunlop αλλά τα Scorpion Rally STR της Pirelli με σαμπρέλα και ελπίζουμε να έχουν καλύτερη συμπεριφορά στους ελληνικούς δρόμους, μιας και αυτά της Dunlop δυσκολευόντουσαν να διατηρήσουν την επαφή τους με την άσφαλτο και να διαχειριστούν τις δυνάμεις του στροφάλου.

Δείτε στο τέλος του άρθρου το πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Η συνολική εμφάνιση του Rally ολοκληρώνεται με κόκκινα σιρίτια στις ζάντες, στο ρεζερβουάρ και στην ζελατίνα, τονίζοντας έτσι διακριτικά τις γραμμές που ακολουθεί η σχεδίαση. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί αν θα είναι διαθέσιμο και στην πιο πλούσια έκδοση με την έγχρωμη οθόνη 4,3” με σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone, μονάδα IMU -και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που την συνοδεύουν- και τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, όμως δεν είναι απίθανο να γίνει.

Το FTR Rally θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2020, ενώ η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία του FTR Rally τοποθετείται διαμετρικά αντίθετα απ' το υφιστάμενο μοντέλο λόγω των ακτινωτών ζαντών, θυμίζοντας περισσότερο Scrambler, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια Flat Track Racer (FTR) μοτοσυκλέτα. Προφάνως, η κίνηση της Indian έγινε για να προσελκύσει περισσότερους Ευρωπαίους αναβάτες, που έλκονται από το ρεύμα των scramblers. 

Ετικέτες

QJMOTOR Fort 600 - Αλουμινένιο πλαίσιο, κινητήρας KYMCO AK550 και το μικρότερο βάρος της κατηγορίας

H QJMOTOR αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το νέο της μεγάλο σκούτερ στην Κίνα
qjmotor fort 600
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας Fort είχε πρωτοακουστεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες εικόνες και τεχνικές πληροφορίες, ωστόσο όλα δείχνουν πως πλησιάζει ταχέως η ημερομηνία επίσημης παρουσίασής του από την QJMOTOR στην πατρίδα της και κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα έγιναν γνωστά επ’ αυτού.

Ένα στοιχείο που δεν γνωρίζαμε, για παράδειγμα, είναι πως ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας του έχει εξελιχθεί πάνω σε αυτόν του KYMCO AK550, δηλαδή της προηγούμενης γενιάς πριν γίνει ΑΚ575 και η οποία πωλείται ακόμη στην Ελλάδα.

Μάλιστα η QJMOTOR δηλώνει ελαφρώς ισχυρότερη απόδοση από τον κινητήρα των 550 cc, με μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,5 χιλιογραμμόμετρων (50,3 και 5,3 τα ανάλογα μέγιστα του ΑΚ550).

qjmotor fort 600

Ο δικύλινδρος αυτός είναι τοποθετημένος σε ένα αλουμινένιο διπλό περιμετρικό πλαίσιο που επίσης θυμίζει πολύ το ανάλογο της KYMCO, χωρίς ωστόσο εδώ να επιβεβαιώνεται κάποια συγγένεια μεταξύ των δύο εφαρμογών.

Η QJMOTOR δηλώνει υγρό βάρος 215 κιλών - με γεμάτο το ρεζερβουάρ 14 λίτρων - για το Fort 600, το μικρότερο στην κατηγορία του, καθώς ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το Yamaha TMAX 560 με 219 και μετά το πράγμα ξεφεύγει, με 227 για το SYM Maxsym TL508 και 230 για τα KYMCO AK550 και ΑΚ575.

Κυλώντας σε τροχούς 15 ιντσών μπροστά και πίσω, το Fort 600 βάζει τον αναβάτη του σε πολύ φιλικό ύψος σέλας 750 mm και θα έρθει εξοπλισμένο με φρένα Brembo που περιλαμβάνουν ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά σε δύο δίσκους 260 mm, δικάναλο ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με Bluetooth συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και σύστημα πλοήγησης, keyless κεντρικό διακόπτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και πιθανώς μερικά ακόμη στοιχεία εξοπλισμού που θα αποκαλυφθούν με την παρουσίασή του.

qjmotor fort 600

Ένα βασικό ζητούμενο της QJMOTOR είναι η τιμολόγηση, με την οποία θέλει να επιτεθεί ευθέως στους ανταγωνιστές της. Στον κινέζικο Τύπο οι άνθρωποι της QJMOTOR μιλούν για έναν στόχο τιμής κάτω των 50.000 γιουάν, δηλαδή κάτω από τα €6.300 (ισοτιμία 17/3/2026), τη στιγμή που στην Κίνα οι Yamaha και KYMCO ζητούν γύρω στα 100.000 γιουάν (άνω των €12.000) για τα TMAX και AK.

Εφόσον αυτή η τιμή επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως δεν αποκλείεται το Fort 600 να έρθει στην Ελλάδα με τετραψήφια τιμή, κάτι που δεν καταφέρνει ουδείς άλλος πλην του SYM Maxsym TL508.

Ετικέτες