KTM 890 Duke Tech3: Special και Limited έκδοση!

Διαθέσιμο μόνο στην Γαλλία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/4/2021

 

Η Tech3 μπήκε ως δορυφορική ομάδα της Yamaha στα MotoGP για πρώτη φορά, πριν από 19 χρόνια (το 2002). Από τις τάξεις της έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο Andrea Dovizioso και ο Ben Spies, ως εφαλτήριο για να μεταπηδήσουν σε εργοστασιακές ομάδες. Παρόλα αυτά, καθ' όλη την διάρκεια της συνεργασίας της με την Yamaha, η Tech3 δεν είχε καταφέρει να γευτεί την χαρά της νίκης.

Το 2019, ο Herve Poncharal (ιδιοκτήτης της ομάδας) αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους "μπλε" και να υπογράψει με την ΚΤΜ, μια κίνηση που επέφερε αρκετό σκεπτικισμό, μιας και οι Αυστριακοί δεν είχαν ως τότε μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα. Το 2020 όμως, ο Poncharal και η ομάδα του δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, όταν ο Miguel Oliveira ανέβασε την Tech3 στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Αυστρία, ένας θρίαμβος που επαναλήφθηκε στον τελευταίο αγώνα της περσινή σεζόν στο Portimao.

Λίγο πριν το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, η Tech3 παρουσίασε τα καινούργια της χρώματα, με ένα τεράστιο λογότυπο της ΚΤΜ πάνω σε ένα επιβλητικό πορτοκαλί φόντο. Για να γιορτάσουν την επιτυχία της ομάδας, η ΚΤΜ Γαλλίας έφτιαξε μια εξαιρετικά περιορισμένη έκδοση του ΚΤΜ 890 Duke Tech3.

Θα φτιαχτούν μόλις 100 μοτοσυκλέτες που θα είναι βαμμένες στα χρώματα της Tech3, θα διαθέτουν καρίνα και μονόσελο. Η εξάτμιση της Akrapovic προσθέτει έναν επιπλέον αγωνιστικό τόνο, αλλά κάτω από το "περιτύλιγμα", το 890 παραμένει απαράλλαχτο. Ο υγρόψυκτος δικύλινδρος εν σειρά των 890cc διατηρεί την ισχύ των 113 ίππων και η ευελιξία που χαρίζει το πλαίσιο επιβεβαιώνει το προσωνύμιο του "νυστεριού" που συνοδεύει την μοτοσυκλέτα.

Τα 100 890 Duke Tech3 θα είναι διαθέσιμα μόνο στη Γαλλία, με κόστος 11.690 ευρώ, μόλις 1.300 ευρώ πάνω από την στάνταρ έκδοση. Η χρηματική διαφορά είναι λογική για τα έξτρα που προσφέρει και δυστυχώς είναι κρίμα που η μοτοσυκλέτα δεν θα διατίθεται και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου…

Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα

Προς το παρόν έχει βγάλει μόνο teaser VIDEO
Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/3/2026

Με ένα πολύ μικρό VIDEO στα κοινωνικά δίκτυα που δεν αφήνει να φανεί καμία λεπτομέρεια για το μοντέλο, πέρα από την ύπαρξη αερόσακου, η Yamaha προετοιμάζει το έδαφος για αύριο το απόγευμα, όπου θα μας δείξει ένα νέο μοντέλο.

Αποκωδικοποιώντας το VIDEO, έχουμε τον αριθμό των τριών προσώπων, σημαντικό και το κρατάμε, όπως επίσης και την αγωνία ζωγραφισμένη για την μαμά και το παιδί με το καθησυχαστικό χαμόγελο του πατέρα.

Θα μπορούσε να είναι μία σκηνή όπου το νέο αυτό Yamaha φτάνει στο σπίτι και προκαλεί έκπληξη στην οικογένεια και ταυτόχρονα μία κάποια ανησυχία.

Έπειτα τονίζεται η ύπαρξη αερόσακου και η τεχνολογία που αυτή έχει, δείχνοντας μας το εσωτερικό μίας IMU μονάδας, άρα έχουμε αναγνώριση της θέσης της μοτοσυκλέτας στον χώρο από τα ηλεκτρονικά, άρα αυτόματη ενεργοποίηση του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης.

Πάμε τώρα πίσω στον μαγικό αριθμό τρία και έπειτα στην αγωνία των προσώπων για το νέο όχημα και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν ήταν μία «μοτοσυκλετιστική» οικογένεια, αλλά εκεί που περίμεναν τον πατέρα να έρθει με το αυτοκίνητο στο γκαράζ, εκείνος μπήκε με το νέο τρίκυκλο σκούτερ, δένοντας και τον μαγικό αριθμό τρία. Σωστά εδώ, η στόχευση του κοινού είναι πιο γενική, απευθύνεται σε κάποιον που κυρίως κινείται με αυτοκίνητο και αποκτά τώρα και μία Yamaha. Τα τρίκυκλα σκούτερ της Yamaha στοχεύουν σε αυτό το κοινό. Βέβαια στην χώρα μας έχουν επιτυχία και σε μοτοσυκλετιστές μεγαλύτερης ηλικίας, ή και πιο ενεργούς που απλά θέλουν ένα τέτοιο όχημα ως δεύτερο, ενώ ακόμη περισσότερο, στην χώρα μας το Niken, η μοναδική τρίκυκλη σπορ παραγωγής στον κόσμο, έχει επιτυχία μόνο σε μοτοσυκλετιστές και όχι σε πιο ευρύ κοινό, όπως πίστευε η Yamaha το 2015 όταν μου ανέλυε στο Tokyo Motor Show το σκεπτικό για το ρηξικέλευθο τότε μοντέλο της.

Ο πορτοκαλί φάρος και όσα αχνά φαίνονται πίσω από το πρώτο πρόσωπο που εμφανίζεται, θα πω εγώ η σύζυγος και μητέρα του μικρού κοριτσιού, παραπέμπουν πως βρισκόμαστε μέσα σε ένα γκαράζ.

Να λοιπόν γιατί πιστεύω πως αύριο θα δούμε:
Το νέο Yamaha Tricity 300 2026 – Το πρώτο σκούτερ με αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια παγκοσμίως!

 

 

 

 

Για την ιστορία τώρα, αυτός δεν θα είναι ο πρώτος αερόσακος από εταιρεία μοτοσυκλέτας, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν, το 2006, η Honda έβαλε αερόσακο στην Goldwing, όπως ακριβώς μας είχε υποσχεθεί το 2005, όταν και ανακοίνωσε την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την δεκαετία του ΄90!

Αμέσως μετά, το 2007 οι αερόσακοι μπήκαν στις στολές των MotoGP στην μικρή κατηγορία.

Η τεχνολογία όμως από τότε έχει αλλάξει πολύ και κυρίως προχώρησε με άλματα την τελευταία πενταετία, ενώ η χρήση τους είναι καθολική στα MotoGP από το 2018.

Από το 2020 και μετά όμως, είναι που καταγράφουμε το πραγματικό άλμα στον τρόπο που τα ηλεκτρονικά αναγνωρίζουν σωστά και με ακρίβεια πότε συμβαίνει πτώση και πότε αυτή θα έχει την ένταση που πρέπει ώστε να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, ώστε να αποφύγει την περίπτωση να καταστρέψει τον αγώνα ενός αναβάτη που θα μπορούσε να συνεχίσει, σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα του.

Είναι επίσης νέο το άλμα και στο τελευταίο σύνορο, τους αγώνες MX και Rally, εκεί που το σύστημα έχει πολύ δυσκολότερο ρόλο στην ανίχνευση μίας πτώσης από ένα δυναμικό άλμα.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως πλέον η τεχνολογία είναι τόσο μπροστά που μπορείς να φοράς τον αερόσακο, ένα δυσκολότερο βήμα από την τοποθέτησή του σε ένα τρίκυκλο σκούτερ!

Μένει να δούμε λοιπόν αν έχουμε πέσει διάνα στην αποκρυπτογράφηση του σύντομου VIDEO της Yamaha και έχουμε μπροστά μας το νέο Tricity 300 και έπειτα με ποιο τρόπο δουλεύει ο αερόσακος αυτός, που στόχο έχει να σου προσφέρει αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια, τον τομέα δηλαδή που πάσχουν περισσότερο τα δίκυκλα και λίγο λιγότερο τα τρίκυκλα, στο πεδίο που συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα, εντός πόλης δηλαδή.

Σε δεύτερο χρόνο θα θέλαμε να δούμε και το κόστος αντικατάστασης του αερόσακου.

Οι πρώτες απαντήσεις αναμένονται αύριο, το απόγευμα.

Σε περίπτωση πάντως που είναι πράγματι το νέο Yamaha Tricity 300, τότε με βάση το πότε έρχονται στην Ευρώπη τα σκούτερ της Yamaha, το αναμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως υπάρχει και Tricity 125, ιδανικό για την εξίσωση διπλώματος αυτοκινήτου το οποίο έχει μάλιστα ίσιο πάτωμα, σε αντίθεση με το Tricity 300 που, λογικά, μόνο αυτό θα έρχεται με αερόσακο, τουλάχιστον για το 2026. Είναι βέβαιο πως η Yamaha δεν θα περιορίσει τον αερόσακο σε ένα μόνο μοντέλο!