Το νέο CFMOTO 300SR

Νέα άφιξη στα junior supersport
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/2/2021

To νέο 300SR είναι ένα μικρό supersport, όπως μαρτυρά το SR στο όνομά του. Η CFMOTO εξέλιξε μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα με υψηλά, όμως ποιοτικά στάνταρ, ξεχωριστή σχεδίαση, και εξαιρετική οδική συμπεριφορά -όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι της CF- στοχεύοντας την κορυφή των προσιτών sport μοτοσυκλετών. Το 300SR απευθύνεται σε αυτούς που ψάχνουν μια μοτοσυκλέτα που θα καλύπτει τις καθημερινές τους μετακινήσεις, θα τους συντροφεύει στις κοντινές τους αποδράσεις, και παράλληλα θα τους δίνει την δυνατότητα να διασκεδάσουν μέσα στην πίστα.

Σίγουρα δεν πρόκειται για μια απόλυτη αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αλλά όλα αυτά που προσφέρει με μόλις 3.990€, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο και προσιτό πακέτο, ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσα στον Φεβρουάριο.

Η σχεδίασή του ακολουθεί τα πρότυπα των supersport με γραμμές που αντανακλούν την σπορ πλευρά του χαρακτήρα του, με τα φωτιστικά σώματα να είναι full LED με εξίσου εντυπωσιακό σχεδιασμό. Η εργονομία του είναι ένας συνδυασμός πρακτικότητας και σπορ οδήγησης, με το χαμηλά τοποθετημένο τιμόνι και την πιο επιθετική στάση να ισορροπεί ανάμεσα στο fun και την ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση.

Ο μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος κινητήρας των 292,4cc έχει δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και αποδίδει 29,1 ίππους στις 8.750 στροφές και 2,6kgm ροπής στις 7,250. Η ευστροφία που ανακοινώνει η CFMOTO υπόσχονται κορυφαίες επιδόσεις για την κατηγορία με γραμμική απόδοση ρτης δύναμης. Ο ψεκασμός είναι της Bosch, ενώ ο αυλός εισαγωγής και ο θάλαμος καύσης του 300SR είναι σχεδιασμένα για να επιτυγχάνουν την πιο αποδοτική καύση με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση. Ο κινητήρας του 300SR έχει δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, χωρίς ενδιάμεσα κοκκοράκια, ελαχιστοποιώντας την αδράνεια των κινούμενων μηχανικών μερών, πράγμα που εξασφαλίζει την ευστροφία του κινητήρα και την άμεση απόκρισή του στις εντολές του αναβάτη. Τα έμβολα έχουν δύο διαφορετικές επικαλύψεις, στην “φούστα” για μείωση της τριβής και στην κεφαλή του εμβόλου για βελτίωση της καύσης.

Η κυλινδροκεφαλή έχει σχεδιαστεί με εξειδικευμένη τεχνολογία μείωσης του θορύβου, ώστε να έχει μειωμένους κραδασμούς από την καδένα των εκκεντροφόρων, με αποτέλεσμα την πιο ήσυχη και αποδοτική λειτουργία του κινητήρα. Επιπλέον, υπάρχει αντικραδασμικός άξονας για ομαλότερη  λειτουργία και λιγότερους κραδασμούς.

Σε ό,τι αφορά τα φρένα του 300SR, διαθέτουν τετραπίστονες δαγκάνες με τέσσερα αντικρυστά έμβολα και δίσκο των 292mm εμπρός, και δαγκάνα ενός εμβόλου, πλευστή, πίσω με δίσκο 220mm, που συνδυάζονται με ABS της Continental.

Τα όργανα αποτελούνται από μια έγχρωμη οθόνη TFT που ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα της ανάλογα με τoν φωτισμό του περιβάλλοντος. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξεει ανάμεσα σε δυο προγράμματα απεικόνισης (Sport και Eco), που παρουσιάζουν με διαφορετικά γραφικά ένα πολύ μεγάλο πλήθος πληροφοριών, από τις στροφές του κινητήρα, την ταχύτητα και την επιλεγμένη σχέση, μέχρι και πληροφορίες από το συνδεδεμένο κινητό τηλέφωνο.

Τις αναρτήσεις έχουν αναλάβει ένα ανεστραμμένο πιρούνι 37mm κι ένα αμορτισέρ πίσω, ενώ τα ελαστικά προέρχονται από την κινέζικη CST.

H CFMOTO θα διαθέτει και μια σειρά αξεσουάρ για να καλύψει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αναβατών με έτοιμα κιτ που θα είναι σταδιακά διαθέσιμα, και μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν ρυθμιζόμενες μανέτες, προστατευτικά για τις μανέτες, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ κ.α.

Suzuki Katana Limited Edition – Επετειακή έκδοση στη Γερμανία

Το Katana γίνεται φέτος 45 ετών και η γερμανική αντιπροσωπεία γιορτάζει την επέτειο με μια συλλεκτική έκδοση
Suzuki Katana Limited Edition
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/3/2026

Το πρώτο μοντέλο GSX1100S Katana κυκλοφόρησε το 1981 και φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το όνομα χάθηκε από την επικαιρότητα και επανήλθε στη ζωή το 2020, πλέον με τον τετρακύλινδρο κινητήρα της οικογένειας GSX-S της Suzuki, δηλαδή τον σύγχρονο απόγονο του GSX-R1000 K5.

Στη Γερμανία η αντιπροσωπεία της Suzuki τιμά αυτήν την επέτειο παρουσιάζοντας μια Limited Edition που θα διατεθεί αυστηρά σε 45 κομμάτια μόνο.

Suzuki Katana Limited Edition

Το γερμανικό Katana Limited Edition ξεχωρίζει από το κανονικό μοντέλο που πωλείται σήμερα χάρη σε μερικά στοιχεία:

- Αυτοκόλλητο Limited Edition και tank pad με εμφάνιση ανθρακονήματος στο ρεζερβουάρ

- Τελικό εξάτμισης Akrapovič 

- Διακοσμητικό κιτ πλαστικών ουράς “The Edge”

- Προστατευτικά πλαισίου

- Μαύρο χαλάκι συνεργείου με λογότυπο Katana

- Βιβλίο με την ιστορία του μοντέλου.

Suzuki Katana Limited Edition

Τα παραπάνω επιβαρύνουν την τιμή του βασικού μοντέλου (€14.400 στη Γερμανία) κατά €645, για τελική τιμή €15.045. Δεν ακούγεται άσχημα όταν αυτά τα χρήματα μετά βίας αρκούν για να πάρει κανείς την εξάτμιση μόνο, χώρια που ο συλλεκτικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης Limited Edition πιθανώς να “προστατεύσει” ακόμη περισσότερο την αξία μεταπώλησής του στο μέλλον.

 

Ετικέτες