Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέο Honda CB125F 2021!

Ελαφρύτερο και αποδοτικότερο!

Μόλις πριν από λίγο, η Honda παρουσίασε το CB125F του 2021, το οποίο σύμφωνα με τους ανθρώπους της Big-H είναι ελαφρύτερο κατά 11 κιλά χάρη στον νέο eSP κινητήρα του. Η Honda όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό και προχώρησε και σε μια αισθητική αναβάθμιση, θέλοντας να ενδυναμώσει στιλιστικά τις επιλογές που προσφέρει στην entry level κατηγορία των διπλωμάτων Α1.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ανανεωμένο CB125F συμπεριλαμβάνει 19 κατοχυρωμένες πατέντες, δείχνοντας έτσι το μέγεθος και την προσοχή που δόθηκε στην μελέτη για την αναβάθμισή του, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικό όφελος στους μελλοντικούς αναβάτες του. Ο νέος αερόψυκτος κινητήρας, που η Honda ονομάζει enhance Smert Power (eSP) εξακολουθεί να έχει έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο και δύο βαλβίδες, αλλά είναι πλέον Euro5 προδιαγραφών. Η μέγιστη ιπποδύναμη των 10,7 (από 10,4hp) ίππων αποδίδεται στις 7.500 στροφές, ενώ το 1,1 χιλιογραμμόμετρο ροπής (από 1kgm) στις 6.000 στροφές αντίστοιχα. Το πιο σημαντικό όμως προσόν του συγκεκριμένου κινητήρα, είναι ότι –σύμφωνα με την Honda πάντα- είναι πλέον κατά 27% πιο οικονομικός σε κατανάλωση. Χωρίς να έχει θυσιαστεί η απόδοση. Οι μετρήσεις μάλιστα των μηχανικών στην Ιαπωνία κάνουν λόγο για μέγιστη αυτονομία της τάξης των 800 χιλιομέτρων (!) σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 11 λίτρων.

Η εξέλιξη της σειράς των eSP κινητήρων είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και μια οκταετία από την γκάμα των scooters (PCX, SH, κ.λ.π.) και βασίζεται κυρίως στην μείωση των τριβών των κινούμενων μερών. Επιπλέον, ο νέος κινητήρας είναι κατά 7 κιλά ελαφρύτερος από τον κινητήρα του απερχόμενου μοντέλου. Όπως και στα προαναφερόμενα σκούτερ, ο κινητήρας του CB125F διαθέτει την τεχνολογία ACG, όπου το βολάν παίζει και τον ρόλο της μίζας, μειώνοντας έτσι το βάρος και απλουστεύοντας και την συνολική κατασκευή.

Νέο είναι και το πλαίσιο, το οποίο είναι κατά 1,7 κιλά ελαφρύτερο κατεβάζοντας το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας στα 117, που σημαίνει ότι είναι ελαφρύτερη κατά 11 κιλά (ή κατά 8,6% για τους λάτρεις των ποσοστών). Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του νέου CB125F είναι το ίχνος των 92,4mm, η κάστερ των 26° και το μεταξόνιο των 1.280mm. Το πακέτο των αναρτήσεων αποτελείται από δύο αμορτισέρ πίσω που ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση και μπροστά από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι 31mm. Οι διαστάσεις των τροχών είναι στις 18 ίντσες (με διαστάσεις ελαστικών 80/100-18 για μπροστά και 90/90-18 πίσω), ενώ τα φρένα είναι ένα δισκόφρενο 240mm εμπρός και ταμπούρο πίσω με συνδυασμένη (CBS) λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, οι σχεδιαστές του έκαναν μια φιλότιμη προσπάθεια να του προσδώσουν την οικογενειακή ταυτότητα των CB. Το σχήμα του ρεζερβουάρ και οι γκρι αεραγωγοί θυμίζουν αρκετά τα CB-R Neo Sports Cafe, ενώ το μούτρο είναι εμπνευσμένο από το CB500R, με το μικρό μαύρο μασκάκι. Ο προβολέας είναι τεχνολογίας LED και η οθόνη είναι μια ψηφιακή LCD με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως η ένδειξη επιλεγμένης σχέσης, η μέση και η στιγμιαία κατανάλωση, η αυτονομία και η ένδειξη ECO για οικονομική οδήγηση. Αλλαγμένος είναι και οι διακόπτες της μίζας και του σινιάλου της μεγάλης σκάλας των φώτων.

Ο κινητήρας, η σωλήνα της εξάτμισης, το κάτω μέρος του μπροστινού και οι τροχοί είναι βαμμένα σε μαύρο χρώμα, όπως και το τελικό της εξάτμισης που διαθέτει ένα χρωμιομένο προστατευτικό. Ιδιαίτερη νότα δίνουν και οι κόκκινες λεπτομέρειες στα ελατήρια των αμορτισέρ και στην "πίπα" του μπουζί.

Η θέση οδήγησης έχει κι αυτή νέα χαρακτηριστικά, με πιο μπροστά τοποθετημένα τα μαρσπιέ και το σχετικά φαρδύ τιμόνι, δημιουργώντας μια όρθια στάση σώματος. Το ύψος της σέλας φτάνει τα 790mm (15mm πιο ψηλά από το προηγούμενο CB125F), με την χειρολαβή του συνεπιβάτη, αλλά και το κεντρικό σταντ, να περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό.