Νέο Voge 500AC: Commuter με στιλ!

Καινούργιο μέλος για δικύλινδρα 500 της Voge
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/9/2020

Η μεσαία κατηγορία κυβισμού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις αγορές παγκοσμίως, προτάσσοντας όλο και περισσότερο το αβαντάζ της προσιτής οικονομικά χρυσής τομής, τόσο από πλευράς επιδόσεων όσο και από την χρηστική οπτική. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας των μεσαίων κυβικών, είναι η οικογένεια των δικύλινδρων 500 της Honda, όπως και το Benelli Leoncino αλλά και τα δύο μοντέλα της Voge, το 500DS/S.

Στα δύο τελευταία, τα πεντακοσάρια της Voge δηλαδή, ετοιμάζεται να προστεθεί ένα ακόμη μέλος. Οπτικά θα μπορούσε να το περάσει κανείς για μια scrambler έκδοση του Leoncino, αλλά πρόκειται για το Voge 500AC, το οποίο διαθέτει τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά με τα 471cc της υπόλοιπης οικογένειας των Voge 500. Πολλά από τα σχεδιαστικά στοιχεία του, όπως ο προβολέας και τα φλας, μοιάζουν πολύ με τα αντίστοιχα του 300AC, αντανακλώντας την εταιρική ταυτότητα της μοτοσυκλέτας. Όπως και τα υπόλοιπα της σειράς των Voge 500, έτσι και το AC θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα και στην Ευρώπη.

Το νέο μοντέλο της Voge καταφέρνει σχεδιαστικά να διαχωρίσει την ρετρό διάθεση με τα σύγχρονα στοιχεία, διαθέτοντας μια έγχρωμη TFT οθόνη για τα όργανα, η οποία βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό διακόπτη, μιας και δεν υπάρχει εδώ η keyless τεχνολογία. Οι αναρτήσεις προέρχονται από της KYB, ενώ οι δίκσοι είναι της ιαπωνικής Nissin. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης ανήκουν στην Pirelli, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικάναλο ABS.

Κρίνοντας πάντως από την μέχρι τώρα εμπειρία μας με το 500DS, πρόκειται για έναν εξαιρετικό κινητήρα που σπάει κάθε στερεότυπο γύρω από τους κινέζικους κινητήρες μέχρι σήμερα, καταφέρνοντας όχι μόνο να κοιτάξει στα ίσα τον ευρωπαϊκό και ιαπωνικό ανταγωνισμό, αλλά σε πολλούς τομείς βρίσκεται και πάνω από αυτόν. Όπως έχουμε τονίσει άλλωστε, η Voge είναι ίσως ο μοναδικός κατασκευαστής από την Κίνα, που δεν έχει επενδύσει στην αντιγραφή επιτυχημένων μοντέλων, αλλά στην ουσιαστική εξέλιξη και στην συνεργασία με επώνυμους προμηθευτές.

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.