Οι πρώτες φωτό των νέων BMW R nineT Scrambler & Urban GS

Με πιο off-road προσανατολισμό
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/7/2021

Η BMW δουλεύει πάνω σε δύο ανανεωμένες εκδόσεις του R nineT με scrambler φιλοσοφία, εμπνευσμένες από τα πρώτα R80G/S. Με σαφείς τις προθέσεις για πιο χωμάτινο προσανατολισμό, δεν είναι απίθανο αυτές οι δύο νέες εκδόσεις να αποτελέσουν τους αντικαταστάτες των Urban G/S και Scrambler, της νοικογένειας R nineT, με εξίσου σαφή στόχο τον ανταγωνισμό από τα Triumph Scrambler 1200.

Ο φωτογραφικός φακός της MCN συνέλαβε τα δύο μοντέλα σε δοκιμές στο δρόμο, και όπως μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες διαθέτουν ακτινωτούς τροχούς 21 ιντσών με χωμάτινα ελαστικά Metzeler Karoo 3. Και οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων (εμπρός και πίσω), με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 250mm στο Urban G/S και 220mm στο Scrambler.

Για ακόμη περισσότερες εκτός δρόμου δυνατότητες, το Urban G/S έχει τους λαιμούς των εξατμίσεων ψηλά, ενώ ο συλλέκτης είναι τοποθετημένος κοντά στο κιβώτιο για να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος.

Και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν νέα σέλα, με του Urban G/S να είναι ενιαία θυμίζοντας αυτές των πρώτων BMW Rally που έτρεχαν στο Dakar. Υπάρχουν ακόμη αρκετές διάσπαρτες… off-road πινελιές, όπως τα χωματερά μαρσπιέ και οι λεβιέδες, τα ψηλά φτερά και τα αφαιρούμενα μαρσπιέ του συνεπιβάτη. Στο Urban G/S οι σχεδιαστές της BMW έχουν τοποθετήσει το ψυγείο λαδιού λίγο πιο ψηλά, προκειμένου να μην "τραυματίζεται" εύκολα από πέτρες και χαλίκια.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά, το πιο πιθανό είναι η BMW να χρησιμοποιήσει το πλήρες οπλοστάσιό της που χρησιμοποιεί και στο R 1250GS. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση ή… διαρροή που να κάνει λόγο για το πότε θα δούμε τα νέα μοντέλα σε παραγωγή, αλλά με δεδομένου ότι τα R nineT δέχτηκαν πρόσφατα αναβαθμιστικές πινελιές και επίκειται η ανανέωση των Triumph Scrambler 1200, δεν αποκλείεται να δούμε κάτι επίσημο πριν το τέλος του χρόνου.

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.