Παρουσιάστηκε το Honda X-ADV 150

Στην Έκθεση GIIAS 2019 στην Ινδονησία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/7/2019

Η GIIAS είναι ένα από τα μεγαλύτερα event μοτοσυκλέτας στην Ασία, εκεί όπου παραδοσιακά οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν τα μικρότερα μοντέλα τους –κάτω από 250cc- που προορίζονται κυρίως για τις ασιατικές αγορές.
Το μεγάλο νέο από την φετινή GIIAS είναι η παρουσίαση του Honda X-ADV 150. To ότι η Honda είχε στα σχέδιά της εδώ και καιρό να δημιουργήσει μια ολόκληρη οικογένεια Χ-ADV, ήταν γνωστό όπως είχατε διαβάσει πρώτοι στον κόσμο εδώ. To 2017 είχαμε πάρει συνέντευξη από τον σχεδιαστή του X-ADV, τον Daniele Lucchesi, στην Ελλάδα και μας είχε αποκαλύψει αποκλειστικά τα σχέδια για τις μικρότερες εκδόσεις του X-ADV. Tώρα όχι μόνο επιβεβαιωνόμαστε, μιας και όταν μιλάμε για μελλοντικά μοντέλα το κάνουμε μ΄πονο όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι και τεκμηριωμένοι, αλλά το πλάνο της Honda παίρνει σάρκα και οστά –ή μέταλλο και πλαστικά όπως είναι πιο δόκιμο- κάνοντας την αρχή με τον Βενιαμίν των 150 κυβικών.

Ο σχεδιαστής του X-ADV, Daniele Lucchesi, κατά την διάρκεια της συνέντευξής μας στην Ελλάδα το 2017


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν για το X-ADV 150 αφορούν τις διαστάσεις του, με συνολικό μήκος 1.950mm, πλάτος 763mm και ύψος 1.153mm. Το σκούτερ θα βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία με συνδυασμένο σύστημα φρένων (CBS) και μία με ABS, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για εισαγωγή του και στην ευρωπαϊκή αγορά. Η έκδοση με το CBS θα ζυγίζει 132 κιλά, ενώ αυτή με το ABS θα φτάνει τα 133kg. Η διαφορά τους δηλαδή με το PCX 150 (από το οποίο δανείζεται προφανώς και τον κινητήρα) θα είναι μόλις ένα κιλό, καθώς οι αντίστοιχες εκδόσεις του PCX ζυγίζουν 131 και 132 κιλά.


Η χωρητικότητα του μονοκύλινδρου είναι ακριβώς ίδια στα 149,3cc, αλλά η ιπποδύναμη έχει μια μικρή διαφορά προς τα κάτω, καθώς θα αποδίδει 14,4 ίππους στις 8.500 στροφές (αντί 14,6hp του PCX) ενώ η ροπή είναι ελαφρώς αυξημένη στα 1,4kgm στις 6.500 στροφές (ο κινητήρας του PCX αποδίδει 1,3kgm). Προφανώς η μετάδοση θα είναι CVT, χωρίς to DCT που διαθέτει το μεγάλο αδερφάκι του), ενώ η ανάρτηση μπροστά είναι ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ. Αντίστοιχα οι τροχοί του θα έχουν διαστάσεις 14 ιντσών μπροστά, με ελαστικό 110/80-14 και 13 ιντσών πίσω με ελαστικό 130/70-13.


Η LCD οθόνη των οργάνων σχεδιάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει όσο περισσότερο αυτή του 750 σε μαύρο φόντο, ενώ θα είναι και ιδιαίτερα ευανάγνωστη υπό το φως του ήλιου. Οι ενδείξεις, όπως φαίνονται και από τις φωτογραφίες, είναι πλήρεις, καθώς πέρα από τα βασικά θα υπάρχει και ένδειξη για την τάση της μπαταρίας και ημερολόγιο! Κάτω από το όργανο είναι τοποθετημένες οι ενδεικτικές λυχνίες, από τις οποίες μπορούμε να δούμε ότι το σκούτερ θα διαθέτει τεχνολογία keyless και φυσικά το σύστημα start/stop για τον κινητήρα.

EICMA-Yamaha: Ήρθε το αντι X-ADV, έρχεται και το μικρό Tenere!

10 μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Επτά παρουσιάστηκαν σήμερα
Yamaha EICMA RW700 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/11/2026

Σε μια μεγάλη σε διάρκεια εκδήλωση η Yamaha αποκάλυψε τα σχέδιά της για τα επόμενα τρία χρόνια και σε αυτά περιλαμβάνονται συνολικά 10 νέα μοντέλα, από τα οποία τα επτά παρουσιάστηκαν σήμερα στο Μιλάνο.

Το πρώτο από αυτά τα μοντέλα που παρουσιάστηκε στη σκηνή είναι το NMAX e, το οποίο, όπως προδίδει το τελευταίο συνθετικό του ονόματός του, κινείται αποκλειστικά με ρεύμα. Ένα σκούτερ στο πνεύμα του NMAX αλλά με ηλεκτρικό κινητήρα που προσφέρει επιδόσεις αντίστοιχες με ενός 125.

Yamaha NMAX e

Το δεύτερο μοντέλο που παρουσίασε η εταιρεία των τριών διαπασών ήταν επίσης ηλεκτρικό και φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα ξεχασμένο όνομα για τη Yamaha, καθώς πρόκειται για το Xenter. Το Xenter e διαχωρίζει τη θέση του από το ηλεκτρικό NMAX τόσο με την εντελώς διαφορετική του σχεδίαση όσο και με τους μεγάλους τροχούς του. Το Xenter σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή της Yamaha στα σκούτερ με εμπρός τροχό 16 ιντσών και επίπεδη ποδιά, στην οποία κυριαρχεί το Honda SH. 

Yamaha Xenter και Xenter e 2027

Μαζί με το ηλεκτρικό Xenter παρουσιάστηκε και η συμβατική του έκδοση που κινείται από θερμικό μοτέρ, λογικά αυτό που χρησιμοποιείται και στο NMAX, ωστόσο ήταν αυτή η έκδοση που παρουσιάστηκε ως concept, αν και βρίσκεται πολύ κοντά στην παραγωγή, και πώς θα ήταν διαφορετικά αφού το ηλεκτρικό είναι ήδη έτοιμο. 

Yamaha RW700

Στη σκηνή ανέβηκε έπειτα το RW700, το highlight της Yamaha για τη βραδιά, μαζί με το μικρό του αδερφάκι το RW350, το οποίο δεν ανέλυσαν πολύ αλλά καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για σκούτερ με κινητήρα στο κέντρο. Η Yamaha το πάει σε άλλο επίπεδο με ένα σκούτερ που είναι περισσότερο μοτοσυκλέτα από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα, στα μεγάλου κυβισμού μοντέλα, με ελάχιστη κάλυψη από την ανύπαρκτη ποδιά, αναδιπλούμενα floorboards μπροστά και μαρσπιέ πίσω, ώστε να σηκώνεται όρθιος ο αναβάτης. Έχει επίσης και αμφιλεγόμενη αισθητική, κάτι μεταξύ Tenere 700 και crossover σκούτερ.

Yamaha RW700

Σειρά είχε μετά το Yamaha Tenere 4 concept, με τους Pol Tarres και Kevin Gallas να ανεβαίνουν στη σκηνή για να ζητήσουν ένα μοντέλο και για αυτούς. Το μικρό Tenere παρουσιάστηκε ως concept αν και δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην παραγωγή.

Yamaha Tenere 4 concept

Ο Olivier Prevost ανέφερε ότι θα έχει έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα, ενώ νέο θα είναι και το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τόσο τους αρχάριους αναβάτες όσο και τους πιο προχωρημένους που βαρέθηκαν τις μεγάλου κυβισμού και βαρύτερες adventure και ψάχνουν για κάτι σημαντικά πιο ελαφρύ και φιλικό στο χώμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Yamaha Ευρώπης δήλωσε επίσης ότι αυτή η μοτοσυκλέτα θα έχει το DNA των Tenere θέλοντας να τονίσει τις εκτός δρόμου δυνατότητές της.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση της Yamaha, ενώ αύριο θα σας έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε μοντέλο ξεχωριστά.