Παρουσιάστηκε το Honda X-ADV 150

Στην Έκθεση GIIAS 2019 στην Ινδονησία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/7/2019

Η GIIAS είναι ένα από τα μεγαλύτερα event μοτοσυκλέτας στην Ασία, εκεί όπου παραδοσιακά οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν τα μικρότερα μοντέλα τους –κάτω από 250cc- που προορίζονται κυρίως για τις ασιατικές αγορές.
Το μεγάλο νέο από την φετινή GIIAS είναι η παρουσίαση του Honda X-ADV 150. To ότι η Honda είχε στα σχέδιά της εδώ και καιρό να δημιουργήσει μια ολόκληρη οικογένεια Χ-ADV, ήταν γνωστό όπως είχατε διαβάσει πρώτοι στον κόσμο εδώ. To 2017 είχαμε πάρει συνέντευξη από τον σχεδιαστή του X-ADV, τον Daniele Lucchesi, στην Ελλάδα και μας είχε αποκαλύψει αποκλειστικά τα σχέδια για τις μικρότερες εκδόσεις του X-ADV. Tώρα όχι μόνο επιβεβαιωνόμαστε, μιας και όταν μιλάμε για μελλοντικά μοντέλα το κάνουμε μ΄πονο όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι και τεκμηριωμένοι, αλλά το πλάνο της Honda παίρνει σάρκα και οστά –ή μέταλλο και πλαστικά όπως είναι πιο δόκιμο- κάνοντας την αρχή με τον Βενιαμίν των 150 κυβικών.

Ο σχεδιαστής του X-ADV, Daniele Lucchesi, κατά την διάρκεια της συνέντευξής μας στην Ελλάδα το 2017


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν για το X-ADV 150 αφορούν τις διαστάσεις του, με συνολικό μήκος 1.950mm, πλάτος 763mm και ύψος 1.153mm. Το σκούτερ θα βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία με συνδυασμένο σύστημα φρένων (CBS) και μία με ABS, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για εισαγωγή του και στην ευρωπαϊκή αγορά. Η έκδοση με το CBS θα ζυγίζει 132 κιλά, ενώ αυτή με το ABS θα φτάνει τα 133kg. Η διαφορά τους δηλαδή με το PCX 150 (από το οποίο δανείζεται προφανώς και τον κινητήρα) θα είναι μόλις ένα κιλό, καθώς οι αντίστοιχες εκδόσεις του PCX ζυγίζουν 131 και 132 κιλά.


Η χωρητικότητα του μονοκύλινδρου είναι ακριβώς ίδια στα 149,3cc, αλλά η ιπποδύναμη έχει μια μικρή διαφορά προς τα κάτω, καθώς θα αποδίδει 14,4 ίππους στις 8.500 στροφές (αντί 14,6hp του PCX) ενώ η ροπή είναι ελαφρώς αυξημένη στα 1,4kgm στις 6.500 στροφές (ο κινητήρας του PCX αποδίδει 1,3kgm). Προφανώς η μετάδοση θα είναι CVT, χωρίς to DCT που διαθέτει το μεγάλο αδερφάκι του), ενώ η ανάρτηση μπροστά είναι ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ. Αντίστοιχα οι τροχοί του θα έχουν διαστάσεις 14 ιντσών μπροστά, με ελαστικό 110/80-14 και 13 ιντσών πίσω με ελαστικό 130/70-13.


Η LCD οθόνη των οργάνων σχεδιάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει όσο περισσότερο αυτή του 750 σε μαύρο φόντο, ενώ θα είναι και ιδιαίτερα ευανάγνωστη υπό το φως του ήλιου. Οι ενδείξεις, όπως φαίνονται και από τις φωτογραφίες, είναι πλήρεις, καθώς πέρα από τα βασικά θα υπάρχει και ένδειξη για την τάση της μπαταρίας και ημερολόγιο! Κάτω από το όργανο είναι τοποθετημένες οι ενδεικτικές λυχνίες, από τις οποίες μπορούμε να δούμε ότι το σκούτερ θα διαθέτει τεχνολογία keyless και φυσικά το σύστημα start/stop για τον κινητήρα.

KTM 790 Duke – Ανανεωμένη εμφάνιση και εργονομία, νέα φρένα και τέλος η Demo Mode

Πολλές αλλαγές που ακουμπούν σε όλα πλην του κινητήρα
KTM 790 DUKE
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/6/2026

Το 790 Duke είναι το πρώτο μοντέλο της οικογένειας που ανανεώνεται για το 2027, συνεχίζοντας να κατασκευάζεται στην Κίνα από το εργοστάσιο της Hangzhou που έχει φτιαχτεί από κοινού από τις KTM και CFMOTO.

Οι αλλαγές στο νέο μοντέλο ξεκινούν από την εμφάνιση, υιοθετώντας τη σχεδίαση των μεγαλύτερων 990 και 1390 με νέο προβολέα μπροστά, αλλά και ανανεωμένα κοστούμια.

KTM 790 DUKE

Στις αναρτήσεις συναντάμε ξανά το δίδυμο των WP Apex, με το ανεστραμμένο πιρούνι των 43 χιλιοστών να έχει μοιρασμένες τις υδραυλικές λειτουργίες (απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς) στα δύο καλάμια και νέα ρυθμιστήρια 5 θέσεων στις τάπες του για εύκολη ρύθμιση. Έχει ωστόσο και ελαφρώς αυξημένη διαδρομή 150 χιλιοστών, από 140 στο μοντέλο του 2026.

Πίσω το αμορτισέρ WP Apex Monotube έχει επίσης αυξημένη διαδρομή, 170 χιλιοστά από 150, νέο ελατήριο και ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς.

KTM 790 DUKE

Στα φρένα θα συναντήσουμε μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο μοντέλο του 2027, καθώς η ΚΤΜ φορά τις δαγκάνες της WP, με ακτινικές τετραπίστονες σε δίσκους 300 χιλιοστών μπροστά και μια μονοπίστονη σε δίσκο 240 χιλιοστών πίσω.

Το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, διατηρώντας το ατσάλινο χωροδικτύωμα και συνδυάζοντάς το με ένα νέο αλουμινένιο υποπλαίσιο, το οποίο κατασκευάζεται με χύτευση ως ένα ενιαίο κομμάτι που ενσωματώνει το φιλτροκούτι και τις πλευρικές εισαγωγές του.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως έχουν γίνει αλλαγές στην εργονομία της θέσης οδήγησης, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από νέο τιμόνι με πιο ανοικτή γωνία και νέα σέλα – χωρίς να αλλάξει το ύψος της που παραμένει στα 825 χιλιοστά. Το ρεζερβουάρ επίσης έχει αλλάξει σχήμα και μαζί και χωρητικότητα, καθώς από 14 λίτρα πριν δηλώνει τώρα 13,5.

KTM 790 DUKE

Συνολικά το νέο 790 Duke δηλώνει δύο κιλά ελαφρύτερο, ωστόσο τα νούμερα δεν βγαίνουν ακριβώς. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου δηλώνει 167 κιλά χωρίς καύσιμο, που σημαίνει σχεδόν 177 με το ρεζερβουάρ του γεμάτο. Για τη σύγκριση, στο μοντέλο του 2026 η ΚΤΜ έδινε 187 κιλά υγρό βάρος, δηλαδή προκύπτει μια διαφορά 10 κιλών κάτω στο μοντέλο του 2027 και είναι απορίας άξιο γιατί στο υλικό Τύπου του μοντέλου μιλά μόνο για 2 λιγότερα. Όπως και να ‘χει, την οριστική και αδιαπραγμάτευτη απάντηση θα μας τη δώσει αργά ή γρήγορα η ζυγαριά του ΜΟΤΟ.

Στο ηλεκτρονικό μέτωπο η ΚΤΜ έχει φρεσκάρει την TFT οθόνη των 5 ιντσών με νέα εξωτερική επίστρωση, αλλά η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στη Demo Mode, η οποία καταργείται. Μάλιστα με αφετηρία το νέο 790 Duke η ΚΤΜ μας λέει πως άκουσε το κοινό της και σταδιακά θα σταματήσει να εφαρμόζει την τακτική της Demo Mode από τα μελλοντικά της μοντέλα.

Όσον αφορά στον κινητήρα, αυτός είναι ίσως το στοιχείο που αλλάζει λιγότερο στο μοντέλο του 2027, καθώς διατηρείται ως τον ξέρουμε με 105 ίππους – και 95 για την έκδοση που προορίζεται να φιμωθεί κατά Α2 – ενώ συνδυάζεται με μια νέα εξάτμιση που στην ουσία αλλάζει μόνο στην εξωτερική εμφάνιση.

Το KTM 790 Duke του 2027 θα αρχίσει να φτάνει στο δίκτυο της εταιρείας από το τέλος Ιουλίου.

Ετικέτες