Παρουσιάστηκε το Honda X-ADV 150

Στην Έκθεση GIIAS 2019 στην Ινδονησία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/7/2019

Η GIIAS είναι ένα από τα μεγαλύτερα event μοτοσυκλέτας στην Ασία, εκεί όπου παραδοσιακά οι περισσότερες εταιρείες παρουσιάζουν τα μικρότερα μοντέλα τους –κάτω από 250cc- που προορίζονται κυρίως για τις ασιατικές αγορές.
Το μεγάλο νέο από την φετινή GIIAS είναι η παρουσίαση του Honda X-ADV 150. To ότι η Honda είχε στα σχέδιά της εδώ και καιρό να δημιουργήσει μια ολόκληρη οικογένεια Χ-ADV, ήταν γνωστό όπως είχατε διαβάσει πρώτοι στον κόσμο εδώ. To 2017 είχαμε πάρει συνέντευξη από τον σχεδιαστή του X-ADV, τον Daniele Lucchesi, στην Ελλάδα και μας είχε αποκαλύψει αποκλειστικά τα σχέδια για τις μικρότερες εκδόσεις του X-ADV. Tώρα όχι μόνο επιβεβαιωνόμαστε, μιας και όταν μιλάμε για μελλοντικά μοντέλα το κάνουμε μ΄πονο όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι και τεκμηριωμένοι, αλλά το πλάνο της Honda παίρνει σάρκα και οστά –ή μέταλλο και πλαστικά όπως είναι πιο δόκιμο- κάνοντας την αρχή με τον Βενιαμίν των 150 κυβικών.

Ο σχεδιαστής του X-ADV, Daniele Lucchesi, κατά την διάρκεια της συνέντευξής μας στην Ελλάδα το 2017


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν για το X-ADV 150 αφορούν τις διαστάσεις του, με συνολικό μήκος 1.950mm, πλάτος 763mm και ύψος 1.153mm. Το σκούτερ θα βγαίνει σε δύο εκδόσεις, μία με συνδυασμένο σύστημα φρένων (CBS) και μία με ABS, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για εισαγωγή του και στην ευρωπαϊκή αγορά. Η έκδοση με το CBS θα ζυγίζει 132 κιλά, ενώ αυτή με το ABS θα φτάνει τα 133kg. Η διαφορά τους δηλαδή με το PCX 150 (από το οποίο δανείζεται προφανώς και τον κινητήρα) θα είναι μόλις ένα κιλό, καθώς οι αντίστοιχες εκδόσεις του PCX ζυγίζουν 131 και 132 κιλά.


Η χωρητικότητα του μονοκύλινδρου είναι ακριβώς ίδια στα 149,3cc, αλλά η ιπποδύναμη έχει μια μικρή διαφορά προς τα κάτω, καθώς θα αποδίδει 14,4 ίππους στις 8.500 στροφές (αντί 14,6hp του PCX) ενώ η ροπή είναι ελαφρώς αυξημένη στα 1,4kgm στις 6.500 στροφές (ο κινητήρας του PCX αποδίδει 1,3kgm). Προφανώς η μετάδοση θα είναι CVT, χωρίς to DCT που διαθέτει το μεγάλο αδερφάκι του), ενώ η ανάρτηση μπροστά είναι ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ. Αντίστοιχα οι τροχοί του θα έχουν διαστάσεις 14 ιντσών μπροστά, με ελαστικό 110/80-14 και 13 ιντσών πίσω με ελαστικό 130/70-13.


Η LCD οθόνη των οργάνων σχεδιάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει όσο περισσότερο αυτή του 750 σε μαύρο φόντο, ενώ θα είναι και ιδιαίτερα ευανάγνωστη υπό το φως του ήλιου. Οι ενδείξεις, όπως φαίνονται και από τις φωτογραφίες, είναι πλήρεις, καθώς πέρα από τα βασικά θα υπάρχει και ένδειξη για την τάση της μπαταρίας και ημερολόγιο! Κάτω από το όργανο είναι τοποθετημένες οι ενδεικτικές λυχνίες, από τις οποίες μπορούμε να δούμε ότι το σκούτερ θα διαθέτει τεχνολογία keyless και φυσικά το σύστημα start/stop για τον κινητήρα.

CFMOTO 550MT 2027: Πλούσια εξοπλισμένο – Ντόρος με ψεύτικη φωτογραφία

Ξαναθυμήθηκαν πως έρχεται με φωτογραφία Ιουνίου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/9/2026

Μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και την βλέπετε εδώ, κάνει αυτές τις ημέρες τον γύρο του διαδικτύου με αλλαγμένο background ως νέα αποκάλυψη από δήθεν δοκιμές στην πίστα.

Στο μεταξύ τέτοια πίστα δοκιμών με βιράζ η CFMOTO δεν έχει, αλλά και να είχε, δεν θα κοβόντουσαν οι διαγραμμίσεις, ούτε θα είχε άλλα εμφανή λάθη από την διαδρομή της αλλαγής της αρχικής, μέσα από τον αλγόριθμο της τεχνητής νοημοσύνης. Αν το έψαχναν λίγο περισσότερο όσοι «συνάδελφοι» την ανεβάζουν ως νέα, θα έβλεπαν πως είναι το ίδιο στιγμιότυπο που προέρχεται από το ίδιο video που τράβηξε στις αρχές καλοκαιριού ένας από τους αντιπροσώπους σε επίσκεψή του στο εργοστάσιο της CFMOTO και πως έχει αλλαχτεί μονάχα το background, πιθανόν από έναν Βραζιλιάνο που πρώτος άρχισε να την μοιράζει εκ νέου στο διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση το CFMOTO 550MT συνεχίζει να προετοιμάζεται έχοντας μία νέα έκδοση του κινητήρα η οποία όμως έχει ήδη δοκιμαστεί στο 550CL-C. Είναι στα 526 κυβικά, μία αλλαγή που έχει προέλθει από αύξηση τόσο της διαδρομής όσο και της διαμέτρου των εμβόλων ώστε να διατηρήσει τα στοιχεία της γεωμετρία τους και πλέον αποδίδει 53 ίππους στις 9.000 στροφές, καθώς και 5,2 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές.

Το νέο 550MT δεν θα είναι απλά μία αναβαθμισμένη έκδοση του 450MT, αλλά θα έχει στόχο να παραμείνει στην κορυφή της κατηγορίας η οποία όμως στο μεταξύ έχει αλλάξει, έχει πολλά περισσότερα μοντέλα που διεκδικούν μερίδιο των πωλήσεων και προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η κατηγορία αυτή έχει πλέον στόχευση τόσο προς το χώμα, όσο και προς πιο ταξιδιωτικές μοτοσυκλέτες που δίνουν έμφαση στους χώρους και την άνεση στην κάλυψη των αποστάσεων. Αυτό σημαίνει πως το νέο 550MT θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα προς δύο κατευθύνσεις και αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο που θα επιλέξει η CFMOTO να το κάνει αυτό, συνεχίζοντας την ίδια συνταγή ενός μοντέλου που τα συνδυάζει όλα, ή επιλέγοντας την εξειδίκευση με διαφορετικές εκδόσεις. Ας μην ξεχνάμε, όπως φάνηκε εδώ, πως υπάρχει στην περιοχή και μία εταιρεία που έχει αναπτύξει σύστημα E-Clutch το οποίο ήταν σε αρκετά προχωρημένο σημείο ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον της Yamaha που το εξέτασε για να το προσφέρει παράλληλα με το δικό της αυτόματο κιβώτιο. Θα μπορούσε να είναι και αυτό, ένα από τα βέλη στην φαρέτρα του νέου 550MT στον αγώνα που έχει μπροστά του για την συνέχιση της επικράτησής του στην κορυφή.

Ετικέτες