Royal Enfield "Himalayan" 650 - Εντοπίστηκε σε δοκιμές στην Ευρώπη

Χωρίς καμουφλάζ, με μονό αμορτισέρ – Πλησιάζει η ημερομηνία παρουσίασής του
Royal Enfield Himalayan δοκιμές Ευρώπη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/1/2025

 Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή φαίνεται πως βρίσκεται η adventure της Royal Enfield με τον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα, η οποία πιάστηκε να δοκιμάζεται και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε σχέση με την τελευταία φορά που είδαμε την ινδική on-off να δοκιμάζεται στο Chennai της Ινδίας το καλοκαίρι που μας πέρασε, η μοτοσυκλέτα που βρίσκεται για δοκιμές στην Ευρώπη φαίνεται να έχει προχωρήσει με την εξέλιξή της σε σημαντικό βαθμό θυμίζοντας πλέον περισσότερο μοντέλο παραγωγής.

Καλύτερες είναι και οι φωτογραφίες που αποκαλύπτουν περισσότερα πράγματα για τις προθέσεις των Ινδών αναφορικά με τις δυνατότητες που θέλουν να προσδώσουν στη μοτοσυκλέτα τους και αυτό το "μαρτυρούν" κυρίως οι προδιαγραφές τις πίσω ανάρτησης. 

Royal Enfield Himalayan 650  δοκιμές στην Ευρώπη

Ως "πλατφόρμα" το κυρίως πλαίσιο και ο κινητήρας είναι η κοινή βάση της νέας adventure με τις υπόλοιπες δικύλινδρες. Σημαντικές είναι όμως οι αλλαγές που έχουν γίνει στο υποπλαίσιο ώστε το μεγαλύτερο "Himalayan" να είναι και το πρώτο με αυτό το μοτέρ που δεν θα έχει διπλά αμορτισέρ αλλά ένα κεντρικά τοποθετημένο, το οποίο θα φέρει λογικά και μοχλικό όπως το μονοκύλινδρο 450. Σημαντικά μεγαλύτερο σε μήκος έναντι των υπόλοιπων 650 παρουσιάζεται και το ψαλίδι που θυμίζει έντονα εκείνο του μονοκύλινδρου Himalayan. 

Η RE είχε "προειδοποιήσει" με την πρωτότυπη λειτουργική adventure που έκανε την εμφάνισή της στο Goodwood Festival of Speed στα τέλη του προηγουμένου Ιουλίου. Σε εκείνη τη μοτοσυκλέτα "το χέρι" της είχε βάλει και η θυγατρική της εταιρείας Harris Performance ενώ ο κινητήρας της είχε υπερκυβιστεί στα 800 κ.εκ. Μεγαλύτερο κυβισμό αναμένεται να έχει και η μοτοσυκλέτα παραγωγής, στα 750 κ.εκ. και η εταιρεία φέρεται να εξελίσσει ήδη έναν τέτοιο κινητήρα.

Royal Enfield Himalayan 650  δοκιμές στην Ευρώπη

Άλλες αλλαγές που δείχνουν διάθεση για περιπέτεια της μοτοσυκλέτας είναι η μεγάλη σε διαστάσεις ποδιά που καλύπτει όλο το κάτω μέρος, ενώ οι λαιμοί της νέας 2-1 εξάτμισης με το μικρό σε μέγεθος τελικό ενώνονται πάνω από αυτή και κατεβαίνουν ως ένας σωλήνας στη δεξιά μεριά. Το πιρούνι είναι ανεστραμμένο με διαδρομές όχι μεγαλύτερες από 200 χλστ., ενώ ο 19άρης εμπρός τροχός δείχνει ότι οι Ινδοί θέλουν να προσφέρουν μια ισορροπημένη συμπεριφορά σε άσφαλτο και χώμα.

Η σχεδίαση του φέρινγκ δεν ξεφεύγει από τα ρετρό αισθητικά πρότυπα που μας έχει συνηθίσει η RE και φαίνεται να έχει γίνει προσπάθεια για ικανοποιητική προστασία του αναβάτη από τον αέρα με σχετικά μεγάλο πλάτος στην περιοχή των γονάτων και λίγο πάνω από αυτά και σχετικά φαρδιά ζελατίνα που φτάνει σε ύψος περίπου μέχρι και τον λαιμό του αναβάτη.

Royal Enfield himalayan 650 2025

 

Honda: Παρουσίασε την Honda CBR500R Four σε Διεθνή Έκθεση της Κίνας

Πρόκειται για μία σπορ τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα 502 κυβικών
CBR500R
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/1/2026

Η Honda έκανε κάτι αρκετά ενδιαφέρον στην φετινή Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE), παρουσιάζοντας την Honda CBR500R Four, μια τετρακύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα.

Με την ονομασία CBR500R Four, η μοτοσυκλέτα έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στην CIIE μαζί με μια σειρά από άλλα νέα μοντέλα της Honda, αλλά αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον εδώ είναι ο κινητήρας. Πρόκειται για τον νέο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 502 κυβικών της Honda, με διάμετρο 60 mm και διαδρομή 44,4 mm. Τον ίδιο κινητήρα τον είδαμε πρώτη φορά στο Honda CB500 Super Four 2026 που παρουσιάστηκε στην CIMAMotor τον Σεπτέμβριο. Η μέγιστη ισχύς της μοτοσυκλέτας είναι 70 ίπποι, που προέρχονται από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 502 κ.εκ. με διάμετρο 60 mm.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας είναι στα 189 κιλά γεμάτη και διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι, monoshock αμορτισέρ πίσω, ενώ τα φρένα είναι της Nissin.

Επιπλέον, η CBR500R Four διαθέτει οθόνη TFT 5 ιντσών και συνδεσιμότητα Honda RoadSync, φέρνοντας την πλοήγηση, τις κλήσεις και τον έλεγχο πολυμέσων στην οθόνη. Από τις φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε πως η σέλα τοποθετεί τον αναβάτη μέσα στην μοτοσυκλέτα και τα clip-ons είναι σχετικά ψηλά, κάτι που διαμηνύει πως η στάση του σώματος θα είναι σχετικά άνετη για την κατηγορία. Επίσης, η μοτοσυκλέτα θα διατίθεται και σε έκδοση με E-Clutch.

Αναμένουμε να δούμε αν η τετρακύλινδρη 500άρα της Honda θα βγει και εκτός Κινεζικών συνόρων, με την Honda Motor Europe να δηλώνει πως “Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε τίποτα σχετικά με μελλοντικά σχέδια για μοντέλα”.

Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δεν θα είναι εδώ το 2026, αλλά δεν αποκλείεται ως ένα ενδεχόμενο για το μέλλον. Σε κάθε περιπτωση είναι δύσκολο για την Honda να στείλει απευθείας από την Κίνα, τα μοντέλα που κατασκευάζει για την τοπική αγορά. Οι μοτοσυκλέτες της Ευρώπης είναι είτε Made in Japan, είτε φτιάχνονται σε Ταϋλάνδη και ορισμένα δημοφιλή μοντέλα στην Ιταλία, όπως η οικογένεια των SH.

Για παράδειγμα το GB350 που σχεδίασε για την Ινδία, όταν ο κόσμος άρχισε να το ζητά και στην Ευρώπη, το μετέφερε στην γραμμή παραγωγής στην Ιαπωνία και έπειτα το έστειλε σε εμάς εδώ. Αυτό εκτόξευσε φυσικά την τιμή πώλησής του, όμως από την άλλη ήταν ένα γνήσιο Made in Japan. Μέχρι στιγμής η Honda δεν έχει βγάλει ποτέ εκτός Κίνας, ότι κατασκευάζει εκεί, τουλάχιστον από επίσημο κανάλι της. Αυτό είναι άλλο ένα εμπόδιο στην έλευση μίας τετρακύλινδρης στα 500 κυβικά στην δική μας αγορά, ενώ αν το έκανε, μοιάζει πιο λογική κίνηση να ανοίξει γραμμή παραγωγής στην Ταϋλάνδη όπου εκτός της σειράς CB, πλέον NX, κατασκευάζει και το τετρακύλινδρο CB650, το οποίο έχει μάλιστα την ιδιαιτερότητα να είναι το πρώτο τετρακύλινδρο της Honda που παράγεται εκτός Ιαπωνίας και μαζί ο πρώτος κινητήρας με περισσότερους από δύο κυλίνδρους, που έχει σχεδιαστεί και εκτός Ιαπωνίας καθώς αποτέλει πνευματικό παιδί του εκεί σχεδιαστικού κέντρου, ενώ φυσικά ένας Ιάπωνας βάζει την τελική υπογραφή.

Παράλληλα με την CBR, η Honda έδειξε ξανά την CB500 Super Four, η οποία χρησιμοποιεί τον ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα 502cc και το ίδιο ηλεκτρονικό πακέτο. Χωρίς fairing και με πιο κλασσική εμφάνιση.

 

 

Ετικέτες