Suzuki DR-Z 400 - Πιθανή επιστροφή με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή

Το νέο DR-Z 4S, θα μπορούσε να βγει στην παραγωγή το 2025
motomagSuzuki DR-Z – Επιστρέφει με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από το ιαπωνικό μέσο ειδικού τύπου, Young Machine, η Suzuki θέλει να επαναφέρει στην γκάμα της το θρυλικό όνομα DR-Z, με νέο όνομα, αλλά ίδια συνταγή κρατώντας τη μονοκύλινδρη διάταξη των 400 κυβικών.

Αν και για την ώρα, δεν έχει υπάρξει κάποια επιβεβαίωση από την Suzuki, το Young Machine έχει συνήθως πληροφορίες εκ των έσω, ειδικά όσον αφορά τους τέσσερις μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές. Σύμφωνα λοιπόν με το ιαπωνικό μέσο, το νέο DR-Z 4S, όπως πιθανολογείται πως θα είναι η ονομασία του, αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέσα στο 2025, ανανεώνοντας το αειθαλές dual-sport μοντέλο της Suzuki, το οποίο εξακολουθεί να πωλείται σε ορισμένες αγορές, όπως των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας.

Η αλήθεια είναι ότι το Hamamatsu, τουλάχιστον στην Ευρώπη, έχει μείνει εκτός της Α2 κατηγορίας, με μοναδικό εκπρόσωπο το σκούτερ Burgman 400. Η ζήτηση για τα μικρομεσαία on-off και dual sport μοντέλα, αυξάνεται συνεχώς, με πολλούς κατασκευαστές να μπαίνουν στον χορό, παρουσιάζοντας νέες προτάσεις στις δύο αυτές κατηγορίες. Το νέο DR-Z 4S θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στις Honda CRF 300L και Voge 300 Rally.

Suzuki DR-Z – Επιστρέφει με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή

Ο κινητήρας του αναμένεται να είναι τετράχρονος, υγρόψυκτος μονοκύλινδρος 398 κυβικών, με την απόδοση να πλησιάζει τους 40 ίππους και την ροπή να βρίσκεται πέριξ των 4 χιλιογραμμόμετρων. Στην φωτογραφία που μας έρχεται από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, βλέπουμε ότι οι προβλέψεις του Young Machine κάνουν λόγο για 39,4 ίππους στις 7.500 στροφές και 4 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές, καθιστώντας το ισχυρότερο από τον υπόλοιπο ελαφρύ On-Off ανταγωνισμό της. Δεν σταματούν εκεί, καθώς όπως υποθέτουν το βάρος του δεν θα ξεπερνάει τα 145 κιλά, τοποθετώντας το στον μέσο όρο, όσον αφορά τα σύγχρονα dual sport.

Τα νούμερα των Ιαπώνων είναι ελαφρώς αυξημένα, σε σύγκριση με αυτά του DR-Z 400 που είδαμε και στην Ελλάδα στις αρχές του 2000, την εποχή που η κατηγορία των μεσαίων dual-sport μεσουρανούσε, με το XT600 να σημειώνει συνολικές πωλήσεις που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Οι ολοένα αυστηρότεροι περιορισμοί όμως που επέβαλε η ευρωπαϊκή ένωση, “έδιωξαν” τη συγκεκριμένη κατηγορία, από τα μέρη μας, μιας και ήταν ασύμφορη οικονομικά για τους κατασκευαστές η διαδικασία έγκρισης τύπου. Ταυτόχρονα, λίγο πριν την οικονομική κρίση, η αγορά είχε κάνει στροφή στις supersport και superbike, τις οποίες έβλεπες στη σειρά απέξω από τις καφετέριες, μέχρι η οικονομική κρίση να στενέψει τα πλαίσια. Η διαρκής οικονομική στενότητα, έσπρωξε πολλούς στο να αναζητήσουν μία μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα, ορισμός που ταιριάζει γάντι σε dual sport και on-off μοτοσυκλέτες.

Suzuki DR-Z – Επιστρέφει με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή

Οι παρουσίασεις νέων μοντέλων, όπως τα V-Strom 800 / DE, GSX-8S/8R αλλά και η είσοδος σε εντελώς νέα χωράφια, με την παρουσίαση του sport touring GSX-S1000GX μας δείχνει ότι το Hamamatsu αρχίζει να ξυπνά από τον λήθαργο που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η Suzuki συνηθίζει να κάνει τέτοιες -μεγάλες- παύσεις, προτού επανέλθει δριμύτερη. Αν τώρα, συνδυάσουμε την παραπάνω είδηση με αυτή που θέλει την ιαπωνική εταιρεία να ετοιμάζει μια δικύλινδρη πλατφόρμα 500 κυβικών, με στόχο να εξοπλίσει διαφορετικά μοντέλα, για μία ευρεία γκάμα αναβατών, τότε μιλάμε για μία κατά μέτωπο επίθεση του Hamamatsu στην Α2 κατηγορία διπλωμάτων.

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.