Suzuki DR-Z 400 - Πιθανή επιστροφή με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή
Το νέο DR-Z 4S, θα μπορούσε να βγει στην παραγωγή το 2025
Από τον
Αλέξανδρο Λαμπράκη
6/2/2024
Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από το ιαπωνικό μέσο ειδικού τύπου, Young Machine, η Suzuki θέλει να επαναφέρει στην γκάμα της το θρυλικό όνομα DR-Z, με νέο όνομα, αλλά ίδια συνταγή κρατώντας τη μονοκύλινδρη διάταξη των 400 κυβικών.
Αν και για την ώρα, δεν έχει υπάρξει κάποια επιβεβαίωση από την Suzuki, το Young Machine έχει συνήθως πληροφορίες εκ των έσω, ειδικά όσον αφορά τους τέσσερις μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές. Σύμφωνα λοιπόν με το ιαπωνικό μέσο, το νέο DR-Z 4S, όπως πιθανολογείται πως θα είναι η ονομασία του, αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέσα στο 2025, ανανεώνοντας το αειθαλές dual-sport μοντέλο της Suzuki, το οποίο εξακολουθεί να πωλείται σε ορισμένες αγορές, όπως των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας.
Η αλήθεια είναι ότι το Hamamatsu, τουλάχιστον στην Ευρώπη, έχει μείνει εκτός της Α2 κατηγορίας, με μοναδικό εκπρόσωπο το σκούτερ Burgman 400. Η ζήτηση για τα μικρομεσαία on-off και dual sport μοντέλα, αυξάνεται συνεχώς, με πολλούς κατασκευαστές να μπαίνουν στον χορό, παρουσιάζοντας νέες προτάσεις στις δύο αυτές κατηγορίες. Το νέο DR-Z 4S θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στις Honda CRF 300L και Voge 300 Rally.
Ο κινητήρας του αναμένεται να είναι τετράχρονος, υγρόψυκτος μονοκύλινδρος 398 κυβικών, με την απόδοση να πλησιάζει τους 40 ίππους και την ροπή να βρίσκεται πέριξ των 4 χιλιογραμμόμετρων. Στην φωτογραφία που μας έρχεται από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, βλέπουμε ότι οι προβλέψεις του Young Machine κάνουν λόγο για 39,4 ίππους στις 7.500 στροφές και 4 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές, καθιστώντας το ισχυρότερο από τον υπόλοιπο ελαφρύ On-Off ανταγωνισμό της. Δεν σταματούν εκεί, καθώς όπως υποθέτουν το βάρος του δεν θα ξεπερνάει τα 145 κιλά, τοποθετώντας το στον μέσο όρο, όσον αφορά τα σύγχρονα dual sport.
Τα νούμερα των Ιαπώνων είναι ελαφρώς αυξημένα, σε σύγκριση με αυτά του DR-Z 400 που είδαμε και στην Ελλάδα στις αρχές του 2000, την εποχή που η κατηγορία των μεσαίων dual-sport μεσουρανούσε, με το XT600 να σημειώνει συνολικές πωλήσεις που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Οι ολοένα αυστηρότεροι περιορισμοί όμως που επέβαλε η ευρωπαϊκή ένωση, “έδιωξαν” τη συγκεκριμένη κατηγορία, από τα μέρη μας, μιας και ήταν ασύμφορη οικονομικά για τους κατασκευαστές η διαδικασία έγκρισης τύπου. Ταυτόχρονα, λίγο πριν την οικονομική κρίση, η αγορά είχε κάνει στροφή στις supersport και superbike, τις οποίες έβλεπες στη σειρά απέξω από τις καφετέριες, μέχρι η οικονομική κρίση να στενέψει τα πλαίσια. Η διαρκής οικονομική στενότητα, έσπρωξε πολλούς στο να αναζητήσουν μία μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα, ορισμός που ταιριάζει γάντι σε dual sport και on-off μοτοσυκλέτες.
Οι παρουσίασεις νέων μοντέλων, όπως τα V-Strom 800 / DE, GSX-8S/8R αλλά και η είσοδος σε εντελώς νέα χωράφια, με την παρουσίαση του sport touring GSX-S1000GX μας δείχνει ότι το Hamamatsu αρχίζει να ξυπνά από τον λήθαργο που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η Suzuki συνηθίζει να κάνει τέτοιες -μεγάλες- παύσεις, προτού επανέλθει δριμύτερη. Αν τώρα, συνδυάσουμε την παραπάνω είδηση με αυτή που θέλει την ιαπωνική εταιρεία να ετοιμάζει μια δικύλινδρη πλατφόρμα 500 κυβικών, με στόχο να εξοπλίσει διαφορετικά μοντέλα, για μία ευρεία γκάμα αναβατών, τότε μιλάμε για μία κατά μέτωπο επίθεση του Hamamatsu στην Α2 κατηγορία διπλωμάτων.
Triumph Tiger Sport 660 και Trident 660 2026: 14 άλογα πάνω! Οι τιμές στην Ελλάδα!
Αυξημένη είναι και η ροπή των δύο νέων μοντέλων
Από τον
Παύλο Καρατζά
20/1/2026
Η Triumph ανανεώνει τις δύο τρικύλινδρες μοτοσυκλέτεςTiger Sport 660 και Trident 660 για το 2026 που πλέον γίνονται πιο ισχυρές.
Ο κινητήρας είναι ο ίδιος αλλά έχει υποστεί μικρές αναβαθμίσεις με αποτέλεσμα να αποδίδει 94 ίππους (από 80) στις 11.250 σ.α.λ. και 6,93 kg.m (από 6,5) ροπής στις 8.250 σ.α.λ. Αυτό δείχνει και τα περιθώρια αυτού του κινητήρα, καθώς με αλλαγές στην τροφοδοσία ανεβάζει εύκολα την απόδοσή του με σημαντικό νούμερο. Και το εύκολα πηγάζει από το γεγονός πως έχουμε αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων.
Η τιμή του Trident 660 στην Ελλάδα είναι €9.990, ενώ του Tiger Sport 660 ξεκινούν από €10.290.
Οι αναβαθμίσεις δεν σταματούν στον κινητήρα, καθώς η Trident 660 φρεσκαρίστηκε και στην εμφάνισή αλλάζοντας τα λιγοστά πλαστικά της με νέα, ενώ ανασχεδιασμένο είναι και το ρεζερβουάρ. Αλλαγές είχαμε και για την Tiger Sport 660 με το ρεζερβουάρ της να μεγαλώνει από τα 17,2 στα 18,6 λίτρα.
Η πίσω ανάρτηση Showa της Trident 660 είναι βελτιωμένη, ενώ και οι δύο μοτοσυκλέτες έρχονται με νέα χρώματα και γραφικά. Για το Trident 660, τα χρώματα Cosmic Yellow και Stone Grey αποτελούν premium επιλογές, με το Snowdonia White να προσφέρεται ως το βασικό χρώμα. Η Tiger Sport 660 παρουσιάζει τα χρώματα Interstellar Blue με Mineral Grey και Silver Ice με Intense Orange ως νέες premium επιλογές, καθώς και την στάνταρ επιλογή Pure White.
Αναβαθμισμένος τρικύλινδρος κινητήρας 660 κυβικών
Η ισχύς του κινητήρα αυξήθηκε σχεδόν 20% όσον αφορά τους ίππους και 5% όσον αφορά την ροπή, που το 80% αυτής είναι διαθέσιμο από τις 3.000 σ.α.λ. έως σχεδόν τις 12.000 σ.α.λ. Παρά την αύξηση αυτή, οι μοτοσυκλέτες είναι συμβατές και για διπλώματα A2, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις φυσικά.
Τα σώματα πεταλούδας είναι πλέον τρία, από ένα που ήταν πριν. Επανασχεδιασμένο είναι και το φιλτροκούτι που βελτιώνει την ροή του αέρα, ενώ οι βαλβίδες εξαγωγής είναι μεγαλύτερες και προφίλ εκκεντροφόρου που επιτρέπει μεγαλύτερη βύθιση των βαλβίδων. Για τη διαχείριση της αυξημένης απόδοσης, το σύστημα ψύξης έχει αναβαθμιστεί με ένα μεγαλύτερο ψυγείο. Το σύστημα εξάτμισης διαθέτει πλέον σχεδιασμό 3-σε-1 με ανανεωμένο καταλύτη. Όσον αφορά την μετάδοση, νέοι είναι οι άξονες, οι σχέσεις μετάδοσης και η τελική μετάδοση που συνδυάζονται με τον quickshifter Triumph Shift Assist που έχει επαναπρογραμματιστεί.
Ας δούμε και τις αλλαγές ανά μοντέλο πιο συγκεντρωτικά:
Trident 660
Εκτός του ισχυρότερου κινητήρα, η Trident 660 έχει υποστεί αναβαθμίσεις στο πλαίσιο για το 2026 και την πίσω ανάρτηση Showa με ρύθμιση προφόρτισης και επαναφοράς, με διαδρομή 130 mm που συνδυάζονται με το πιρούνι Showa 41 mm με διαδρομή 120 mm. Νέο "κοστούμι" και ρεζερβουάρ, νέος προβολέας.
Tiger Sport 660
Εκτός του ισχυρότερου κινητήρα, η Tiger Sport 660 διαθέτει νέο φέρινγκ, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ.
Ο Paul Stroud, Διευθύνων Σύμβουλος της Triumph Motorcycles, δήλωσε: “Τόσο η Trident 660 όσο και η Tiger Sport 660 έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας αναβάτες όλων των ηλικιών και επιπέδων εμπειρίας, από αρχάριους μέχρι έμπειρους αναβάτες. Η Trident 660 έχει επίσης φέρει περισσότερες γυναίκες στην Triumph από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της γκάμας μας. Αυτές οι μοτοσυκλέτες έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και έχουν φέρει μια νέα ομάδα αναβατών στην μάρκα Triumph.
Για το 2026, έχουμε ανεβάσει και τις δύο μοτοσυκλέτες στο επόμενο επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική αύξηση της απόδοσης, που επαναφέρει την Trident 660 στην κορυφή της κατηγορίας της και εξασφαλίζει τη θέση της Tiger Sport 660 ως ηγέτη της κατηγορίας. Παράλληλα, και τα δύο μοντέλα έχουν υποστεί σημαντικές αναβαθμίσεις στο πλαίσιο και την εμφάνιση, που ενισχύουν την παρουσία και τις δυνατότητές τους, διατηρώντας παράλληλα την προσβασιμότητα και τη συμβατότητα με την άδεια οδήγησης A2 που τα έχουν κάνει τόσο δημοφιλή.
Η Tiger Sport 660 ανήκει στην κατηγορία Adventure Sport-Touring και απευθύνεται σε αναβάτες που θέλουν μια ευέλικτη μοτοσυκλέτα για τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, διασκεδαστική οδήγηση τα σαββατοκύριακα και μακρύτερα ταξίδια – συχνά με συνεπιβάτη και πλήρως φορτωμένη. Το Trident 660, από την άλλη πλευρά, είναι ένα roadster μεσαίου μεγέθους που έχει γίνει το αγαπημένο των αναβατών που αναζητούν μια ευέλικτη, κομψή μηχανή για οδήγηση στην πόλη και διασκεδαστική οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους. Αυτές οι αναβαθμίσεις εξασφαλίζουν ότι και τα δύο μοντέλα συνεχίζουν να προσφέρουν ακριβώς αυτό που οι αναβάτες τους εκτιμούν περισσότερο, με ακόμα περισσότερες επιδόσεις και εκλεπτυσμένη τεχνολογία”.
SPECIFICATION - TRIDENT 660
ENGINE AND TRANSMISSION
Type
Liquid cooled, inline 3-cylinder,12 valve, DOHC, 240° Firing order