Suzuki DR-Z 400 - Πιθανή επιστροφή με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή

Το νέο DR-Z 4S, θα μπορούσε να βγει στην παραγωγή το 2025
motomagSuzuki DR-Z – Επιστρέφει με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από το ιαπωνικό μέσο ειδικού τύπου, Young Machine, η Suzuki θέλει να επαναφέρει στην γκάμα της το θρυλικό όνομα DR-Z, με νέο όνομα, αλλά ίδια συνταγή κρατώντας τη μονοκύλινδρη διάταξη των 400 κυβικών.

Αν και για την ώρα, δεν έχει υπάρξει κάποια επιβεβαίωση από την Suzuki, το Young Machine έχει συνήθως πληροφορίες εκ των έσω, ειδικά όσον αφορά τους τέσσερις μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές. Σύμφωνα λοιπόν με το ιαπωνικό μέσο, το νέο DR-Z 4S, όπως πιθανολογείται πως θα είναι η ονομασία του, αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέσα στο 2025, ανανεώνοντας το αειθαλές dual-sport μοντέλο της Suzuki, το οποίο εξακολουθεί να πωλείται σε ορισμένες αγορές, όπως των Η.Π.Α. και της Αυστραλίας.

Η αλήθεια είναι ότι το Hamamatsu, τουλάχιστον στην Ευρώπη, έχει μείνει εκτός της Α2 κατηγορίας, με μοναδικό εκπρόσωπο το σκούτερ Burgman 400. Η ζήτηση για τα μικρομεσαία on-off και dual sport μοντέλα, αυξάνεται συνεχώς, με πολλούς κατασκευαστές να μπαίνουν στον χορό, παρουσιάζοντας νέες προτάσεις στις δύο αυτές κατηγορίες. Το νέο DR-Z 4S θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στις Honda CRF 300L και Voge 300 Rally.

Suzuki DR-Z – Επιστρέφει με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή

Ο κινητήρας του αναμένεται να είναι τετράχρονος, υγρόψυκτος μονοκύλινδρος 398 κυβικών, με την απόδοση να πλησιάζει τους 40 ίππους και την ροπή να βρίσκεται πέριξ των 4 χιλιογραμμόμετρων. Στην φωτογραφία που μας έρχεται από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, βλέπουμε ότι οι προβλέψεις του Young Machine κάνουν λόγο για 39,4 ίππους στις 7.500 στροφές και 4 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές, καθιστώντας το ισχυρότερο από τον υπόλοιπο ελαφρύ On-Off ανταγωνισμό της. Δεν σταματούν εκεί, καθώς όπως υποθέτουν το βάρος του δεν θα ξεπερνάει τα 145 κιλά, τοποθετώντας το στον μέσο όρο, όσον αφορά τα σύγχρονα dual sport.

Τα νούμερα των Ιαπώνων είναι ελαφρώς αυξημένα, σε σύγκριση με αυτά του DR-Z 400 που είδαμε και στην Ελλάδα στις αρχές του 2000, την εποχή που η κατηγορία των μεσαίων dual-sport μεσουρανούσε, με το XT600 να σημειώνει συνολικές πωλήσεις που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Οι ολοένα αυστηρότεροι περιορισμοί όμως που επέβαλε η ευρωπαϊκή ένωση, “έδιωξαν” τη συγκεκριμένη κατηγορία, από τα μέρη μας, μιας και ήταν ασύμφορη οικονομικά για τους κατασκευαστές η διαδικασία έγκρισης τύπου. Ταυτόχρονα, λίγο πριν την οικονομική κρίση, η αγορά είχε κάνει στροφή στις supersport και superbike, τις οποίες έβλεπες στη σειρά απέξω από τις καφετέριες, μέχρι η οικονομική κρίση να στενέψει τα πλαίσια. Η διαρκής οικονομική στενότητα, έσπρωξε πολλούς στο να αναζητήσουν μία μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα, ορισμός που ταιριάζει γάντι σε dual sport και on-off μοτοσυκλέτες.

Suzuki DR-Z – Επιστρέφει με νέο όνομα, ίδια όμως συνταγή

Οι παρουσίασεις νέων μοντέλων, όπως τα V-Strom 800 / DE, GSX-8S/8R αλλά και η είσοδος σε εντελώς νέα χωράφια, με την παρουσίαση του sport touring GSX-S1000GX μας δείχνει ότι το Hamamatsu αρχίζει να ξυπνά από τον λήθαργο που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η Suzuki συνηθίζει να κάνει τέτοιες -μεγάλες- παύσεις, προτού επανέλθει δριμύτερη. Αν τώρα, συνδυάσουμε την παραπάνω είδηση με αυτή που θέλει την ιαπωνική εταιρεία να ετοιμάζει μια δικύλινδρη πλατφόρμα 500 κυβικών, με στόχο να εξοπλίσει διαφορετικά μοντέλα, για μία ευρεία γκάμα αναβατών, τότε μιλάμε για μία κατά μέτωπο επίθεση του Hamamatsu στην Α2 κατηγορία διπλωμάτων.

Ετικέτες

BMW M1300GS: Από το 2019 το ακούμε, μόλις εμφανίστηκε για πρώτη φορά!

Ήταν θέμα χρόνου η περιποίηση της σειράς Μ να συναντήσει το GS
bmw-m1300gs-spy
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/7/2026

Το 2019 η BMW είχε κατοχυρώσει στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (EUIPO) τις ονομασίες Μ1000RR, M1000XR και Μ1300GS. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη δήλωση των Γερμανών πως σκόπευαν να επεκτείνουν τις χάρες της σειράς Μ και στις μοτοσυκλέτες τους, μετά τα αυτοκίνητα.

Ήταν όμως και κάτι παραπάνω, καθώς τότε η BMW είχε μόλις δείξει το R1250GS και φυσικά η δήλωση για ένα Μ1300GS δεν είχε εκληφθεί ως μήνυμα από το μέλλον της γερμανικής γκάμας, αλλά ως ένδειξη πως το M GS θα έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.

Σήμερα γνωρίζουμε πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πως οι Μ μοτοσυκλέτες κερδίζουν απόδοση χάρη σε περιποιήσεις και καλούδια στους κινητήρες τους, όχι όμως μέσω αύξησης κυβισμού. Όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον, με βάση την εμπειρία των Μ1000RR και M1000XR που έχουν ήδη ενταχθεί στη γκάμα της εταιρείας.

Το M1300GS δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, αλλά πλέον έχει αποκτήσει το αναμενόμενο νόημα έχοντας ήδη στην αγορά την τελευταία γενιά R1300GS.

Στο μεταξύ, το όνομα αυτό είχε επανεμφανιστεί το 2022 στην επικαιρότητα της BMW μέσω μιας λίστας στην ιστοσελίδα της, η οποία περιείχε τόσο τα R1300GS και M1300GS, αλλά και ένα R1400GS, μοντέλο που επίσης δεν έχει εμφανιστεί ακόμη και μάλλον αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι το επόμενο βήμα του μεγάλου GS, όποτε η BMW αποφασίσει να το κάνει.

Πριν όμως πάμε σε μια υποθετική νέα γενιά 1400, έχουμε την πρώτη ένδειξη πως το M1300GS πλησιάζει στην πραγματικότητά μας, καθώς εμφανίστηκε μια αρκούντως “ύποπτη” φωτογραφία στον γερμανικό Τύπο.

Η μπλε κουκούλα μας κρύβει το περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά οι ενδείξεις είναι εκεί και δένουν άριστα με την ιστορία που αναφέραμε στις προηγούμενες αράδες.

Η μπλε δαγκάνα Μ που διακρίνεται καθαρά μπροστά δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες, ενώ είναι εξίσου σαφές πως πρόκειται για μια μεγάλη on-off με τρακτερωτά λάστιχα και πιθανότατα boxer κινητήρα, κρίνοντας από τη διαδρομή της εξάτμισης που διακρίνεται στην αριστερή πλευρά του κινητήρα.

Αυτή είναι η πρώτη θέαση της μοτοσυκλέτας που κατά πάσα πιθανότητα είναι το Μ1300GS, μετά από κάμποσα χρόνια θεωριών, φημών και ψηφιακών σχεδίων. Να το περιμένουμε άραγε στη γκάμα του 2027; Θα το γνωρίζουμε στους επόμενους λίγους μήνες.

Ετικέτες