Suzuki V-Strom 1050/XT 2020-EICMA: Άλμα στο μέλλον με αναφορές στο παρελθόν

Θυμίζει DR BIG αλλά είναι φορτωμένο με νέες τεχνολογίες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/11/2019

Δύο εντελώς διαφορετικές σε χαρακτήρα εκδόσεις θα έχει το νέο Suzuki V-Strom 1050 από το 2020. Η έκδοση XT είναι φορτωμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά και μερικά ακόμα που δεν έχουν οι ανταγωνιστές και η βασική έκδοση κρατάει το πνεύμα της απλότητας για όλους όσοι δεν θέλουν την πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων. Το σκεπτικό της Suzuki είναι να προσφέρει δύο μοντέλα, που το ένα θα έχει πολύ ανταγωνιστική τιμή και θα δελεάσει όσους κοιτάζουν τις on-off της κατηγορίας των 700-800 κυβικών και το άλλο θα αντιμετωπίζει στα ίσια τις φορτωμένες με hi-end ηλεκτρονικά mega on-off.

Ξεκινώντας από την εμφάνιση του νέου V-Strom 1050, οι σχεδιαστικές αναφορές στο DR 750 S “Big” είναι σαφέστατες, με το χαρακτηριστικό ρύγχος, τον τετράγωνο LED προβολέα (από το νέο KATANA) και φυσικά τις δύο από τις χρωματικές επιλογές του πορτοκαλί-άσπρου και του φωτεινού κίτρινου με την μπλε σέλα, που είχαν τα αγωνιστικά DR-Z της εργοστασιακής ομάδας του Paris-Dakar (διαθέσιμα μόνο στην έκδοση XT). Η έκδοση XT είναι 11 κιλά πιο βαριά (247kg αντί 236kg της απλής) και πιο 50mm πιο χαμηλή (!) έχοντας συνολικό ύψος 1.465mm αντί για 1.515mm της απλής.

Η Suzuki δεν μας έχει δώσει ακόμα ποιες διαφορές έχουν στις διαδρομές των αναρτήσεων, όμως η διαφορά στην απόσταση από το έδαφος είναι 5mm και το ίδιο ακριβώς είναι στο ύψος της σέλας. Οι εξωτερικές διαφορές των δύο εκδόσεων ολοκληρώνονται με τις διαφορετικές ζάντες, όπου η βασική έκδοση έχει χυτές αλουμινίου και η ΧΤ έχει ακτινωτές. Οι διαστάσεις τους είναι ακριβώς οι ίδιες και φοράνε ελαστικά 110/80-19 εμπρός και 150/70-17 πίσω.

Καμία από τις δύο εκδόσεις δεν έχει ημί-ενεργητικές αναρτήσεις και διατηρούν το (θαυμάσιο κατά την άποψή μας) πλήρως ρυθμιζόμενο upside down πιρούνι των 43mm της KYB και το αντίστοιχα συμβατικό πίσω αμορτισέρ με την εύκολη ρύθμιση της προφόρτισης χωρίς εργαλεία. Ο κυβισμός του κινητήρα με τα δύο μπουζί σε κάθε κύλινδρο παραμένει στα 1037cc (οπότε το όνομα 1050 του νέου μοντέλου είναι τόσο λάθος όσο και ήταν και το 1000 του προηγούμενου) αλλά έχει αποκτήσει ψεκασμό ride by wire, μαζί με το σύστημα low rpm Assist, την αυτόματη μίζα και τον υποβοηθούμενο συμπλέκτη.

Στα πλαίσια προσαρμογής στις προδιαγραφές Euro 5, οι εκκεντροφόροι εισαγωγής και εξαγωγείς άλλαξαν αποκτώντας μεγαλύτερο βύθισμα βαλβίδων και μικρότερο overlap. Η ιπποδύναμη είναι στους 105,9 ίππους στις 8.500 στροφές και έχει τη δυνατότητα ρύθμισης της απόκρισης του γκαζιού, ενώ θα υπάρχει και έκδοση με μικρότερη ιπποδύναμη για όσους έχουν δίπλωμα Α2.

Το πακέτο των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ονομάζεται S.I.R.S (δηλαδή Suzuki Intelligent Ride System) όμως ΜΟΝΟ η έκδοση ΧΤ έχει IMU και περιλαμβάνει ρυθμιζόμενο traction control, hill hold control, slope dependent control και load dependent control (ρυθμίζει την πίεση στο εμπρός φρένο όταν η IMU διαπιστώσει ανασήκωμα του πίσω τροχού), δικάναλο cornering ABS με δυνατότητα ρυθμίσεων της ευαισθησίας του και επιπλέον δυνατότητα να κατανέμει αυτόματα την πίεση εμπρός-πίσω λαμβάνοντας υπόψη την μεταφορά βάρος στους δύο τροχούς κατά την επιβράδυνση.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό στο τέλος του άρθρου και το video απ' την παρουσίαση

Η ΧΤ έχει επιπλέον και cruise control που μπορεί να ενεργοποιήσεις μετά τα 50km/h. Τα όργανα και στις δύο εκδόσεις είναι μια μεγάλη μονόχρωμη LCD με μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις που περιλαμβάνει και αισθητήρα θερμοκρασίας περιβάλλοντος προειδοποιώντας για συνθήκες παγετού στο δρόμο.

Ετικέτες

Fantic: Γκάμα Enduro 2026 - Δύο νέες μοτοσυκλέτες και μικρές βελτιώσεις στις υπόλοιπες

Νέο πλαίσιο και κινητήρας για τις XEF310 και XEF250
fantic
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/11/2025

Η Fantic ανακοίνωσε την γκάμα των δίχρονων και τετράχρονων Enduro μοτοσυκλετών της για το 2026 με τις μεγαλύτερες αλλαγές να αφορούν τις  XEF310 και XEF250.

 

Fantic XE125 2026

125

Η Fantic XE125 2026 έχει νέο σχεδιασμό και κινητήρα εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές Euro 5+. Από αισθητικής άποψης, η μοτοσυκλέτα φέρει νέο LED προβολέα. Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως το αλουμινένιο πλαίσιο, η ανάρτηση της Kayaba και το σύστημα εξάτμισης της Arrow είναι ίδια με το προηγούμενο μοντέλο.

 

Fantic XE300 2026

300

Ο κινητήρας MM300 της Motori Minarelli βρίσκεται στην καρδιά της XE300 και είναι πλέον εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές Euro 5+. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως από την επανασχεδιασμένη βαλβίδα εξαγωγής.

Μεταξύ των πιο σημαντικών βελτιώσεων για το 2026 είναι το νέο σύστημα ελέγχου SBS (Stopper/Backlash System), το οποίο μειώνει δραστικά τον εσωτερικό τζόγο. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτή η αναβάθμιση βελτιώνει την μηχανική αξιοπιστία και την ακρίβεια απόκρισης του κινητήρα, ενώ επανασχεδιασμένος είναι και ο κύλινδρος ως προς το ύψος, τους χρόνους εισαγωγής και εξαγωγής και την απόσταση των βαλβίδων.

Οι αναρτήσεις είναι της Kayaba, ενώ το traction control 10 επιπέδων, όπως και το riding mode επιλέγονται από νέο διακόπτη στο τιμόνι. Η XE300 φέρει επίσης τον νέο LED προβολέα.

 

Fantic XEF250 2026

250

Η πιο επιτυχημένη αγωνιστικά μοτοσυκλέτα της Fantic, έρχεται ανανεωμένη, με νέο πλαίσιο και κινητήρα με νέο φιλτροκούτι, νέο σύστημα εξάτμισης και ECU που προέρχεται από τον κόσμο των αγώνων.

Η μοτοσυκλέτα φέρει τον νέο διακόπτη πολλαπλών λειτουργιών, όπου ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει το riding mode και το traction control, ενώ και το πλαίσιο της XEF250 είναι νέο. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα 2026, φέρει και εκείνη LED προβολέα.

 

Fantic XEF310 2026

310

Η XEF310 έκανε ντεμπούτο πέρυσι και φέτος έρχεται με νέο πλαίσιο και βελτιωμένη εργονομία. Ο κινητήρας είναι πλέον σύμφωνος με τις προδιαγραφές Euro 5+ και η ECU έρχεται απευθείας από τους αγώνες. Το ηλεκτρονικό πακέτο είναι από τα πιο ολοκληρωμένα στην κατηγορία με δύο riding modes, Traction Control 10 επιπέδων και WiFi στάνταρ για ρύθμιση κάθε λεπτομέρειας μέσω smartphone. Μάλιστα, όλα αυτά ελέγχονται ρυθμίζονται από τον νέο διακόπτη. Το αλουμινένιο πλαίσιο είναι νέο, όπως και τα γραφικά αλλά και ο LED προβολέας.

 

Fantic XEF450 2026

450

Ο κινητήρας είναι και εδώ εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές Euro 5+, όπως και εδώ συναντάμε νέα ECU και riding modes και traction control που ρυθμίζονται από τον νέο διακόπτη. Νέο είναι το πλαίσιο και ο συμπλέκτης είναι πλέον υδραυλικός. Επίσης το φιλτροκούτι της μοτοσυκλέτας είναι επανασχεδιασμένο, ο προβολέας της LED και φέρει και νέα γραφικά.

 

Οι τιμές των νέων Enduro της Fantic παραμένουν στα επίπεδα του 2025 για παραγγελίες μέχρι και τον Ιανουάριο.