Yamaha Tenere 700 Extreme / Explore Editions - Δυο νέες εκδόσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία

Χτισμένες με αξεσουάρ από τον επίσημο κατάλογο της εταιρείας
Yamaha Tenere Extreme Edition
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/2/2023

Στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία κάνουν ντεμπούτο πιλοτικά το 2023 δυο νέες εκδόσεις του Yamaha Tenere 700, η Extreme και η Explore editions, που ουσιαστικά χρησιμοποιούν τη βασική έκδοση, με έξτρα αξεσουάρ από τον επίσημο κατάλογο της Iwata.

Αν οι εκδόσεις έχουν εμπορική επιτυχία, μπορεί να τις δούμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2024.

Από το ντεμπούτο του Tenere 700 το 2019, η On-Off μοτοσυκλέτα της Yamaha έχει σημειώσει περισσότερες από 40.000 πωλήσεις στην Ευρώπη, ενώ έχει εμπλουτιστεί με τις εκδόσεις Rally και World Raid. Τώρα, αρχικά σε 3 μεγάλες αγορές της Ευρώπης, κάνουν την εμφάνιση τους δυο ακόμα εκδόσεις, οι Tenere 700 Extreme Edition και Tenere 700 Explore Edition.

Tenere 700 Extreme Edition - Για καλύτερες Off-Road επιδόσεις

Extreme

Τα επιπλέον αξεσουάρ της Extreme Edition περιλαμβάνουν πλήρως ρυθμιζόμενες KYB αναρτήσεις με 20 επιπλέον χιλιοστά διαδρομής τόσο μπροστά (230 mm) όσο και πίσω (220 mm), ενώ το πιρούνι έχει επίστρωση Kashima. Με τις ψηλότερες αναρτήσεις η ελάχιστη απόσταση από το έαφος έχει ανέβει στα 260 mm, όπως έχει ανέβει και το ύψος σέλας στα 910 mm. Στον στάνταρ εξοπλισμό του, θα βρείτε μαρσπιέ τιτανίου, αλουμινένιο προστατευτικό ψυγείου, οδηγό αλυσίδας, ψηλό φτερό μπροστά και σέλα με πιο επίπεδο προφίλ.

Tenere 700 Explore Edition - Βελτιωμένη άνεση και χρηστικότητα

Explore

Εδώ η Yamaha ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο από το Extreme, μειώνοντας τις διαδρομές των αναρτήσεων κατά 20 χιλιοστά σε σχέση με τη βασική έκδοση, κάτι που οδήγησε σε μείωση του ύψους σέλας στα 860 mm, κάνοντας τη μοτοσυκλέτα προσβάσιμη και στα χαμηλότερα αναστήματα. Νέες είναι οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων για καλύτερη συμπεριφορά με συνεπιβάτη και αποσκευές, ψηλότερη και φαρδύτερη κατά 50% είναι η ζελατίνα, ενώ η Explore διαθέτει και ένα νέο quickshifter για βέλτιστες αλλαγές χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη. Στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει να εφοδιάσει τη μοτοσυκλέτα του με μαλακές ή σκληρές βαλίτσες -με έξτρα κόστος.

Οι 2 νέες εκδόσεις θα γίνουν διαθέσιμες σε Icon Blue και Tech Kamo χρώματα.

Ετικέτες

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες