APRILIA RSV4 XTrenta - 230 hp, 166 κιλά

Με κορυφαία εξαρτήματα και MotoGP αεροδυναμική
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/9/2022
Η Aprilia παρουσίασε μια ακόμη ειδική έκδοση της RSV4, με την XTrenta να ξεχωρίζει πέρα από τις βελτιωμένες επιδόσεις του κινητήρα, το χαμηλότερο βάρος, και από τα εξωτικά εξαρτήματα, για την MotoGP αεροδυναμική σχεδίαση της μοτοσυκλέτας. 
 
Μετά από τη μεγάλη επιτυχία των ειδικών εκδόσεων RSV4 X του 2019 και του Tuono X, της δυνατότερης και ελαφρύτερης Hypernaked ever, η Aprilia Racing παρουσιάζει την RSV4 XTrenta, για να γιορτάσει την 30η επέτειο του πρώτου Παγκόσμιου Τίτλου της εταιρείας.
 
Όπως αναφέρει η Aprilia, η RSV4 XTrenta δημιουργήθηκε με χρήση τεχνολογιών που πλησιάζουν όσο ποτέ άλλοτε αυτές που χρησιμοποιούνται στο MotoGP, όσον αφορά σε υλικά, εξαρτήματα, ηλεκτρονικά, προσοχή στη λεπτομέρεια και πάνω από όλα σε αεροδυναμική.
Η αεροδυναμική είναι ένας τομέας, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσας σημασίας ζήτημα για το MotoGP, με την Aprilia Racing να βρίσκεται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας με την RS-GP.
 
“Ποτέ άλλοτε μια μοτοσυκλέτα παραγωγής δεν μπορούσε να περηφανεύεται για μια τόσο εκτεταμένη αεροδυναμική μελέτη”, μας λέει η Aprilia, και εξηγεί.
 
Όλα τα εξαρτήματα του carbon φέρινγκ έχουν φτιαχτεί από την PAN Compositi, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο όπως στο MotoGP, περιλαμβάνοντας και τα νέου design αεροδυναμικά φτερά μπροστά, ικανά να φορτίζουν τον μπροστινό τροχό, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την οπισθέλκουσα, αλλά και τα ολοκαίνουργια πίσω φτερά στην ουρά.
Την ίδια στιγμή, η RSV4 XTrenta είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής που φέρει το φτερό κάτω από το ψαλίδι, το αεροδυναμικό βοήθημα που φέρουν οι RS-GP από το 2019, και που κοινώς αποκαλείται “κουτάλι”. Ως αποτέλεσμα της χρήσης των αεροδυναμικών αυτών βοηθημάτων, το αεροδυναμικό φορτίο αυξάνεται κατά 25%, με την οπισθέλκουσα να μειώνεται κατά 4%.
 
Η μοτοσυκλέτα βασίζεται στην RSV4 Factory του 2022, με την Aprilia Racing να έχει επέμβει σχεδόν παντού, για να βελτιώσει επιδόσεις και να κόψει βάρος. Ο κινητήρας αποδίδει επίσημα 230 hp, χάρη στην αύξηση της σχέσης συμπίεσης, που δουλεύει συμβιωτικά με μια ολόσωμη εξάτμιση από τιτάνιο και carbon της SC-Project.
Το φίλτρο αέρα ανήκει στην Sprint, χρησιμοποιώντας προδιαγραφές υλικών από το MotoGP και την F1, ενώ ως έξτρα επιλογή θα διατίθεται ένα τελικό εξάτμισης από τιτάνιο, με design προερχόμενο από το MotoGP. Λόγω των υψηλότερων επιδόσεων του κινητήρα και της αναμενόμενης χρήσης πίστας, τα ψυγεία νερού και λαδιού προέρχονται από τα WSBK και την Taleo Tecnoracing. 
 
Η ECU είναι της Magneti Marelli με νέες ρυθμίσεις, ενώ στην μετάδοση βρίσκουμε ένα γρανάζι τιτανίου της PBR. Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα της RSV4 XTrenta ελέγχονται από ένα αγωνιστικό πάνελ της JetPrime, ενώ στα αξεσουάρ της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνονται μαρσπιέ, μανέτες και CNC τάπα ρεζερβουάρ της Spider.
 
Στις αναρτήσεις η RSV4 XTrenta φέρει ανάποδο πιρούνι και αμορτισέρ της Ohlins, με μετατροπές της Andreani σε συνεργασία με τους τεχνικούς της ομάδας MotoGP της Aprilia.
Η τιμονόπλακα από billet αλουμίνιο είναι μοναδική, από την Aprilia Racing, ενώ στα φρένα η μοτοσυκλέτα φέρει τις κορυφαίες ακτινικές τετραπίστονες monobloc δαγκάνες Brembo GP4-MS με δίσκους 330 mm T-Drive της Brembo.
 
Οι ζάντες είναι σφυρήλατες μαγνησίου Marchesini M7R GENESI, και τα ελαστικά Pirelli Diablo SBK σε διαστάσεις 120/70 και 200/65 me SC-1 γόμα μπροστά και SC-X γόμα πίσω. Έτσι, το βάρος των τροχών έχει μειωθεί κατά 2 κιλά συγκριτικά με τους στάνταρ τροχούς της RSV4.
Η βαφή της RSV4 XTrenta είναι ίδια με εκείνη που είχε η RS-GP του Lorenzo Savadori στο GP της Αυστρίας, αντιπροσωπεύοντας μια σύγχρονη εκδοχής των χρωμάτων της Aprilia στα GP 125 αγωνιστικά μοντέλα του 1992.
 
Η RSV4 XTrenta θα παραχθεί σε 100 κομμάτια, με τιμή 50.000 ευρώ έκαστο, χωρίς Φ.Π.Α.., ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα παραγγείλουν δικτυακά μόνο, από τις 6 Σεπτεμβρίου, στο factoryworks.aprilia.com. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν τη μοτοσυκλέτα τους από την Aprilia Racing, με επίσκεψη στο αγωνιστικό τμήμα του Noale, ενώ μαζί με την RSV4 XTrenta, θα παραλάβουν και μια ειδική κουκούλα και ένα χαλάκι.
 
H RSV4 XTrenta είναι μέρος του προγράμματος Factory Works της Aprilia Racing, ενός προγράμματος που εξελίσσει τις RSV4 & Tuono V4 παραγωγής, για ακόμα πιο αποτελεσματική και ενθουσιώδη χρήση πίστας, με τεχνολογία που προέρχεται από την αγωνιστική εμπειρία του Noale.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες