Η BMW είχε παρουσιάσει την R80G/S το φθινόπωρο του 1980, την πρώτη μοτοσυκλέτα της για τουρισμό σε κάθε είδους έδαφος.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα ετών από τότε, η BMW παρουσίασε τους σημερινούς διαδόχους εκείνης της σημαντικής μοτοσυκλέτας στην έκδοση “30 Years GS”. Βαμμένες στο λευκό χρώμα Alpine με κόκκινες σέλλες, τα λογότυπα του αγωνιστικού τμήματος της εταιρείας, τα εμβλήματα για τα “30 Years GS” , προστατευτικές χούφτες για τα χέρια ενισχυμένες με ανοξείδωτο ατσάλι και άλλες λεπτομέρειες, οι τέσσερις GS του 2010 αποτείνουν με την ξεχωριστή τους εμφάνιση τη τιμή που ανήκει στη μοτοσυκλέτα του 1980, τον γενάρχη των GS. Οι R1200GS, R1200GS Adventure, F800GS και F650GS της επετειακής έκδοσης, με την ιδιαίτερη εμφάνιση είναι ήδη διαθέσιμες στην Ελλάδα.
Triumph TF 250-X 2027: Ανανεωμένη μετά τον πρώτο της τίτλο στην MX2
Αναβαθμίσεις σε κινητήρα, αναρτήσεις και περιφερειακά για το 2027
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
30/9/2026
Η Triumph παρουσιάζει μια ανανεωμένη TF 250-X, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρώτου της Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MX2 με τον Guillem Farres.
Μετά την πρώτη κατάκτηση Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην MX2, η Triumph προχωρά στην παρουσίαση της ανανεωμένης TF 250-X για το 2027, με τον κινητήρα και τις αναρτήσεις να δέχονται σημαντικές αλλαγές.
Ξεκινώντας από τον κινητήρα, η Triumph έχει ανανεωμένη χαρτογράφηση με στόχο τη βελτίωση της απόκρισης στο γκάζι, τη φιλικότητα στην οδήγηση και τη βέλτιστη απόδοση ροπής.
Νέοι οδηγοί βαλβίδων, ανανεωμένα εξαρτήματα στον συμπλέκτη και τον μηχανισμό αλλαγής σχέσεων του κιβωτίου συμπληρώνουν τις σημαντικές αλλαγές.
Παρά τις επεμβάσεις, ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 249cc διατηρείται στα ίδια επίπεδα απόδοσης, με την Triumph να ανακοινώνει ισχύ 48 ίππων στις 13.500 στροφές ανά λεπτό και περίπου 2,92 κιλά ροπής.
Άλλος ένας τομέας που δέχθηκε αλλαγές είναι οι αναρτήσεις, με την Triumph να αναθεωρεί το πακέτο της KYB με νέες ρυθμίσεις εμπρός και πίσω με στόχο τη βελτίωση της ισορροπίας της μοτοσυκλέτας, του ελέγχου της απόσβεσης και της πληροφόρησης που φτάνει στον αναβάτη. Παράλληλα, προστέθηκαν νέοι ρυθμιστές των αναρτήσεων χωρίς την ανάγκη χρήσης εργαλείων, ώστε οι αλλαγές να γίνονται γρήγορα ακόμη και στην πίστα.
Το σύστημα αναρτήσεων της KYB χρησιμοποιεί μπροστά ανεστραμμένο πιρούνι με ελατήρια διαμέτρου 48mm, με ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς και διαδρομή 310mm.
Πίσω, η διαδρομή φτάνει τα 305mm, ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης υψηλής και χαμηλής ταχύτητας και απόσβεσης επαναφοράς.
Στις αλλαγές για το 2027 περιλαμβάνονται επίσης νέες τιμονόπλακες της Neken και επανασχεδιασμένος οδηγός αλυσίδας. Η TF 250-X αποκτά νέα, μαύρα πλαστικά με ανανεωμένα γραφικά και επανασχεδιασμένα προστατευτικά για τα καλάμια του πιρουνιού.
Μιλώντας για την TF 250-X του 2027, μετά την πρώτη κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MX2 από την Triumph, ο Steve Sargent, υψηλόβαθμο στέλεχος της Triumph Motorcycles, δήλωσε, "Η κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MX2 και του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για όλους όσοι συμμετείχαν στο εγχείρημα και αποδεικνύει τις δυνατότητες της πλατφόρμας TF 250-X. Η συμμετοχή σε αυτό το επίπεδο μάς δίνει τη δυνατότητα να αξιολογούμε συνεχώς κάθε στοιχείο της μοτοσυκλέτας στις πιο απαιτητικές συνθήκες.
"Τα σχόλια των αναβατών μας, των αγωνιστικών ομάδων και των μηχανικών μας βοήθησαν να εντοπίσουμε σημεία όπου μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την απόκριση του κινητήρα, την ακρίβεια στις αλλαγές ταχυτήτων, την πληροφόρηση από το πλαίσιο και την απόδοση των αναρτήσεων. Αυτά τα συμπεράσματα διαμόρφωσαν άμεσα το μοντέλο του 2027.
"Η TF 250-X έχει ήδη αποδείξει τις δυνατότητές της στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος. Για το 2027, βελτιώσαμε τα σημεία που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους αναβάτες και τους αγωνιζόμενους, εξελίσσοντας μια ήδη επιτυχημένη πλατφόρμα με στόχο ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια, έλεγχο και εμπιστοσύνη”.