Buell 1190 Touring 2023: Η αμερικάνικη sport-touring υψηλών επιδόσεων

Κι όμως το έκαναν ακόμα πιο άσχημο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/3/2023

Η πολύπαθη Buell κάνει για πολλοστή φορά μια προσπάθεια να επιβιώσει, ελπίζοντας πως θα βρει την απήχηση που χρειάζεται στην sport-touring κατηγορία. Η αλήθεια είναι πως τα on-off είναι εκείνα που πουλάνε σαν ζεστό ψωμί, όμως αν σκεφτείς πως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά των sport-touring, τότε για έναν μικρό κατασκευαστή όπως η Buell υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις αν είσαι ένας ανάμεσα σε λίγους, παρά να είσαι ένας ανάμεσα σε… όλους τους κατασκευαστές του κόσμου!

2

Το νέο 1190 Touring έχει πολύ δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού διαθέτει τον ισχυρό υγρόψυκτο V2 κινητήρα του superbike EBR 1190 R, ο οποίος έχει τις ρίζες του στον κινητήρα της Rotax που είχαν τα Aprilia Mille. Η ιπποδύναμη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, όμως σίγουρα θα είναι ανταγωνιστική του KTM 1290 Duke GT, το οποίο είναι και το ισχυρότερο V2 της sport-touring κατηγορίας αυτή τη στιγμή.

3

Η μοτοσυκλέτα έχει το χαρακτηριστικό ογκώδες αλουμινένιο πλαίσιο και ψαλίδι των Buell, τα οποία συνδυάζονται με αφαιρούμενο υποπλαίσιο χωροδικτύωμα. Χαρακτηριστική είναι και η σχεδίαση του εμπρός φρένου με τον τεράστιο μονό δίσκο εμπρός να δένει στο στεφάνη της ζάντας και την δαγκάνα να είναι στην εσωτερική πλευρά του. Το μεταξόνιο και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι από τον κόσμο των superbike, οπότε η 1190 Touring υπόσχεται γνήσια σπορ συμπεριφορά στις στροφές.

Το μόνο πρόβλημα του 1190 Touring είναι η εμφάνισή του, η οποία δυσκολεύει να πάρει θετικά σχόλια ακόμα και από τον πιο καλοπροαίρετο κριτή

ARIIC 318 GT-S: Νέο σκούτερ 33,5 ίππων έρχεται στη γκάμα της Gemini

Αποκαλύφθηκε στην κινέζικη έκθεση CIMAMotor 2026
ariic 318 gt-s
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/9/2026

Η γνωστή μας Gemini, εταιρεία που εντάσσεται στη Mototrend (KYMCO, Voge, Cyclone, Yadea), ετοιμάζεται να ανεβάσει σημαντικά το ταβάνι της γκάμας της, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει μοντέλα 50 και 125 κυβικών εκατοστών. Η εταιρεία που κατασκευάζει τα μοντέλα της Gemini, ARIIC, παρουσίασε στην έκθεση CIMAMotor το νέο της σκούτερ 318 GT-S, με μονοκύλινδρο κινητήρα 369 cc και μέγιστη απόδοση 33,5 hp και 3,9 kgm, για ονοματική μέγιστη ταχύτητα 138 km/h.

Πρόκειται για ένα σκούτερ με πλουσιοπάροχη GT σιλουέτα που κυλά σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, δηλώνοντας υγρό βάρος 208 κιλών, με το μεγάλο ρεζερβουάρ των 15 λίτρων γεμισμένο βενζίνη.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει δύο δίσκους με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά (!) και δικάναλο ABS, ενώ στο πακέτο ασφάλειας περιλαμβάνεται και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, traction control.

ariic 318 gt-s

Το 318 GT-S διαθέτει έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth, δύο κάμερες που καταγράφουν μπροστά και πίσω, με την οπίσθια να υποστηρίζει και έλεγχο νεκρών σημείων (blind spot detection), θερμαινόμενα γκριπ ρυθμιζόμενης έντασης, καθώς και ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος ανεμοθώρακα.

Στην Κίνα παρουσιάστηκε με λιανική τιμή 25.980 γιουάν, ή περίπου 3.400 ευρώ (ισοτιμία 28/9/2026), διαθέσιμο σε τρία χρώματα: το εικονιζόμενο μαύρο, μια δεύτερη μαύρη παραλλαγή με χρυσές λεπτομέρειες και μια που αποκαλείται λευκή αλλά έχει ουσιαστικά την τριχρωμία της ιταλικής σημαίας (λευκό-κόκκινο-πράσινο).

Το νέο 318 GT-S θα έρθει και στην Ελλάδα μέσω της Gemini και πλέον περιμένουμε να μάθουμε χρόνους και φυσικά την τιμή για την αγορά μας.