Buell 1190 Touring 2023: Η αμερικάνικη sport-touring υψηλών επιδόσεων

Κι όμως το έκαναν ακόμα πιο άσχημο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/3/2023

Η πολύπαθη Buell κάνει για πολλοστή φορά μια προσπάθεια να επιβιώσει, ελπίζοντας πως θα βρει την απήχηση που χρειάζεται στην sport-touring κατηγορία. Η αλήθεια είναι πως τα on-off είναι εκείνα που πουλάνε σαν ζεστό ψωμί, όμως αν σκεφτείς πως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά των sport-touring, τότε για έναν μικρό κατασκευαστή όπως η Buell υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις αν είσαι ένας ανάμεσα σε λίγους, παρά να είσαι ένας ανάμεσα σε… όλους τους κατασκευαστές του κόσμου!

2

Το νέο 1190 Touring έχει πολύ δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού διαθέτει τον ισχυρό υγρόψυκτο V2 κινητήρα του superbike EBR 1190 R, ο οποίος έχει τις ρίζες του στον κινητήρα της Rotax που είχαν τα Aprilia Mille. Η ιπποδύναμη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, όμως σίγουρα θα είναι ανταγωνιστική του KTM 1290 Duke GT, το οποίο είναι και το ισχυρότερο V2 της sport-touring κατηγορίας αυτή τη στιγμή.

3

Η μοτοσυκλέτα έχει το χαρακτηριστικό ογκώδες αλουμινένιο πλαίσιο και ψαλίδι των Buell, τα οποία συνδυάζονται με αφαιρούμενο υποπλαίσιο χωροδικτύωμα. Χαρακτηριστική είναι και η σχεδίαση του εμπρός φρένου με τον τεράστιο μονό δίσκο εμπρός να δένει στο στεφάνη της ζάντας και την δαγκάνα να είναι στην εσωτερική πλευρά του. Το μεταξόνιο και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι από τον κόσμο των superbike, οπότε η 1190 Touring υπόσχεται γνήσια σπορ συμπεριφορά στις στροφές.

Το μόνο πρόβλημα του 1190 Touring είναι η εμφάνισή του, η οποία δυσκολεύει να πάρει θετικά σχόλια ακόμα και από τον πιο καλοπροαίρετο κριτή

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες