CFMOTO SR-C21: Προσιτό δικύλινδρο σπορ 450 κυβικών σε τελικές δοκιμές

Μία αποκάλυψη για τον κυβισμό από το ΜΟΤΟ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/1/2022

Το πρωτότυπο που εμφανίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου και είδαμε ζωντανά στην EICMA πριν από λίγο καιρό, βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο δοκιμών.

Παραμένει το μονόμπρατσο ψαλίδι και ο ένας δίσκος μπροστά, όπως και οι μαζεμένες διαστάσεις. Η μοτοσυκλέτα υλοποιείται γύρω από έναν νέο κινητήρα 450 κυβικών που το ΜΟΤΟ αποκάλυψε πρώτο -παγκοσμίως- πως θα φορά με κάθε βεβαιότητα χωρίς εικασίες. Πηγή μας οι άνθρωποι του εργοστασίου με τους οποίους συνομιλήσαμε αμέσως μετά την παρουσίαση του concept μοντέλου στην EICMA. Άλλα μοτοσυκλετιστικά site αναφέρουν τον κυβισμό και πολύ γενικά και αόριστα πώς το γνωρίζουν, χωρίς να κατονομάζουν την πηγή της πληροφορίας αυτής. Στην πράξη όμως δεν την έχει επιβεβαιώσει κανείς πλην του ΜΟΤΟ! Πρόκειται για έναν νέο κινητήρα που έχει σχεδιαστεί από την CFMOTO και μάλιστα την ημέρα της παρουσίασης του concept μοντέλου βρισκόταν στον χώρο και παρακολουθούσαν την παρουσίαση, στελέχη της KTM που είχαν μπει στην EICMA για να δουν από κοντά τον ανταγωνισμό, παρόλο που δεν συμμετείχαν στην έκθεση. Πρώτο τους μέλημα λοιπόν ήταν να μάθουν τι κινητήρας ήταν αυτός, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε πουθενά η πληροφορία ακόμη, μονάχα πως η CFMOTO ίσως να έχει εξελίξει έναν τέτοιο κινητήρα, χωρίς να έχει συνδεθεί με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Επιβεβαιώθηκε εκείνη την ημέρα από το ΜΟΤΟ λοιπόν, πως πράγματι η νέα μικρή και προσιτή supersport με λεπτομέρειες στην ουρά που άμεσα φέρνουν σε Panigale, θα χρησιμοποιεί ένα νέο κινητήρα 450 κυβικών. Ειπώθηκε από άνθρωπο του εργοστασίου απευθείας σε εμάς: Εδώ η παρουσίαση του concept και οι αρχικές πληροφορίες. Έχουμε και το πρώτο σχόλιο για την ιπποδύναμή του αλλά και το που στοχεύουν στο εργοστάσιο: Απέναντί τους βλέπουν το Ninja 400 της Kawasaki και θέλουν μία μοτοσυκλέτα με ικανότητες ακόμη και στην πίστα, ώστε ο αναβάτης να διασκεδάζει σε κάποιο track day και απόδοση που οπωσδήποτε θα ξεπερνά το Kawasaki.

Για τον άνθρωπο της CFMOTO με τον οποίο συνομιλήσαμε, ήταν βασικό η μοτοσυκλέτα αυτή να αποδίδει στο δυναμόμετρο περισσότερα άλογα από το Kawasaki, οπότε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ένα κάτω όριο για την απόδοσή της.

Οι διαστάσεις του είναι εξαιρετικά μαζεμένες, σε σημείο που ρωτήσαμε τον υπεύθυνο σχεδιασμού για το αριθμητικό μοντέλο κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης και μας είπε πως η εργονομία υπολογίστηκε για αναβάτη 1,70 στο σχετικό σχεδιαστικό πρόγραμμα (το πρώτο βήμα κάθε μοτοσυκλέτας) αναθεωρώντας προς τα επάνω στα 175cm, όταν είδε την έκπληξή μας. Στις τελικές δοκιμές, αυτές που γίνονται τώρα, η εργονομία θα προσαρμοζόταν σε πιο ευρωπαϊκά δεδομένα, ακριβώς όπως είναι και ξεκάθαρος προσανατολισμός της CFMOTO.

Είναι επίσης πολύ θετικό που βλέπουμε αυτές τις δοκιμές να γίνονται σε πίστα, τηρώντας έτσι την υπόσχεσή τους πως θα μας φέρουν μία μοτοσυκλέτα ιδιαίτερα σπορ και ικανή να αποτελέσει ευχάριστο σχολείο ακόμη και σε track day. Ή αλλιώς ακολουθώντας την σχολή του Ninja 400, αλλά με αντικειμενικά πιο όμορφη σχεδίαση!

Ετικέτες

Honda CB650R/CBR650R 2026 - 4 νέα χρώματα για τη naked και ένα τη sport 4κύλινδρη

Χωρίς αλλαγές σε μηχανικά μέρη, ηλεκτρονικά και design
Honda CB650R και CBR650R 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/10/2025

Μετά και τις σχετικά εκτενείς αλλαγές που δέχτηκαν το 2024, τα Honda CB650R και CBR650R που είναι διαθέσιμα με το σύστημα e-Clutch που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, ανανεώνονται μόνο ως προς τις χρωματικές επιλογές.

Ειδικότερα για το Honda CBR650R, η ιαπωνική εταιρεία προσθέτει δίπλα στην Grand Prix Red Tricolour χρωματική επιλογή την Mat Gunpowder Black Metallic με τις κίτρινες φλούο λεπτομέρειες.

Για την CB650R οι νέες επιλογές είναι συνολικά τέσσερεις, οι Mat Gunpowder Black Metallic, Mat Jeans Blue Metallic, Candy Energy Orange και Grand Prix Red, όλες με λεπτομέρειες σε Graphite Black Metallic.

Αλλαγές στο κοινό πλασίο και τις αναρτήσεις της Showa -ανεστραμμένο SFF-BP πιρούνι και αμορτισέρ με προφόρτιση ελατηρίου- δεν υπάρχουν για καμία από τις δύο μοτοσυκλέτες, ούτε στον εν σειρά 4κύλινδρο των 649 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 94 ίππους και 6,42 kg.m ροπής στις 12.000 και 9.500 σ.α.λ. αντίστοιχα, ενώ το βάρος βρίσκεται στα 207 και 211 κιλά, πλήρες υγρών για το naked και το sport μοντέλο αντίστοιχα όταν είναι εξοπλισμένα με το σύστημα E-Clutch που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη -205 και 209 κιλά αντίστοιχα χωρίς το E-Clutch.

Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται το traction control της Honda (HSTC), αλλά και η TFT οθόνη με διαγώνιο στις πέντε ίντσες, η οποία προσφέρει και συνδεσιμότητα με κινητό μέσω της εφαρμογής RoadSync της Honda. Δείτε τα νέα χρώματα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.