CFMOTO SR-C21: Προσιτό δικύλινδρο σπορ 450 κυβικών σε τελικές δοκιμές

Μία αποκάλυψη για τον κυβισμό από το ΜΟΤΟ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/1/2022

Το πρωτότυπο που εμφανίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου και είδαμε ζωντανά στην EICMA πριν από λίγο καιρό, βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο δοκιμών.

Παραμένει το μονόμπρατσο ψαλίδι και ο ένας δίσκος μπροστά, όπως και οι μαζεμένες διαστάσεις. Η μοτοσυκλέτα υλοποιείται γύρω από έναν νέο κινητήρα 450 κυβικών που το ΜΟΤΟ αποκάλυψε πρώτο -παγκοσμίως- πως θα φορά με κάθε βεβαιότητα χωρίς εικασίες. Πηγή μας οι άνθρωποι του εργοστασίου με τους οποίους συνομιλήσαμε αμέσως μετά την παρουσίαση του concept μοντέλου στην EICMA. Άλλα μοτοσυκλετιστικά site αναφέρουν τον κυβισμό και πολύ γενικά και αόριστα πώς το γνωρίζουν, χωρίς να κατονομάζουν την πηγή της πληροφορίας αυτής. Στην πράξη όμως δεν την έχει επιβεβαιώσει κανείς πλην του ΜΟΤΟ! Πρόκειται για έναν νέο κινητήρα που έχει σχεδιαστεί από την CFMOTO και μάλιστα την ημέρα της παρουσίασης του concept μοντέλου βρισκόταν στον χώρο και παρακολουθούσαν την παρουσίαση, στελέχη της KTM που είχαν μπει στην EICMA για να δουν από κοντά τον ανταγωνισμό, παρόλο που δεν συμμετείχαν στην έκθεση. Πρώτο τους μέλημα λοιπόν ήταν να μάθουν τι κινητήρας ήταν αυτός, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε πουθενά η πληροφορία ακόμη, μονάχα πως η CFMOTO ίσως να έχει εξελίξει έναν τέτοιο κινητήρα, χωρίς να έχει συνδεθεί με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Επιβεβαιώθηκε εκείνη την ημέρα από το ΜΟΤΟ λοιπόν, πως πράγματι η νέα μικρή και προσιτή supersport με λεπτομέρειες στην ουρά που άμεσα φέρνουν σε Panigale, θα χρησιμοποιεί ένα νέο κινητήρα 450 κυβικών. Ειπώθηκε από άνθρωπο του εργοστασίου απευθείας σε εμάς: Εδώ η παρουσίαση του concept και οι αρχικές πληροφορίες. Έχουμε και το πρώτο σχόλιο για την ιπποδύναμή του αλλά και το που στοχεύουν στο εργοστάσιο: Απέναντί τους βλέπουν το Ninja 400 της Kawasaki και θέλουν μία μοτοσυκλέτα με ικανότητες ακόμη και στην πίστα, ώστε ο αναβάτης να διασκεδάζει σε κάποιο track day και απόδοση που οπωσδήποτε θα ξεπερνά το Kawasaki.

Για τον άνθρωπο της CFMOTO με τον οποίο συνομιλήσαμε, ήταν βασικό η μοτοσυκλέτα αυτή να αποδίδει στο δυναμόμετρο περισσότερα άλογα από το Kawasaki, οπότε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ένα κάτω όριο για την απόδοσή της.

Οι διαστάσεις του είναι εξαιρετικά μαζεμένες, σε σημείο που ρωτήσαμε τον υπεύθυνο σχεδιασμού για το αριθμητικό μοντέλο κατά το αρχικό στάδιο υλοποίησης και μας είπε πως η εργονομία υπολογίστηκε για αναβάτη 1,70 στο σχετικό σχεδιαστικό πρόγραμμα (το πρώτο βήμα κάθε μοτοσυκλέτας) αναθεωρώντας προς τα επάνω στα 175cm, όταν είδε την έκπληξή μας. Στις τελικές δοκιμές, αυτές που γίνονται τώρα, η εργονομία θα προσαρμοζόταν σε πιο ευρωπαϊκά δεδομένα, ακριβώς όπως είναι και ξεκάθαρος προσανατολισμός της CFMOTO.

Είναι επίσης πολύ θετικό που βλέπουμε αυτές τις δοκιμές να γίνονται σε πίστα, τηρώντας έτσι την υπόσχεσή τους πως θα μας φέρουν μία μοτοσυκλέτα ιδιαίτερα σπορ και ικανή να αποτελέσει ευχάριστο σχολείο ακόμη και σε track day. Ή αλλιώς ακολουθώντας την σχολή του Ninja 400, αλλά με αντικειμενικά πιο όμορφη σχεδίαση!

Ετικέτες

Honda CL500 FTR HERITAGE EDITION - Στα χρώματα του κλασικού FTR223

Από τη Honda Ταϊλάνδης - Θα θέλαμε πολύ να βλέπαμε ανάλογη έκδοση και στην Ευρώπη
HONDA CL500 FTR HERITAGE
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2023

Η Honda Ταϊλάνδης παρουσίασε μια ειδική έκδοση του CL500, με το προσωνύμιο FTR HERITAGE EDITION, η οποία διαθέτει λευκό φτερό μπροστά και ρεζερβουάρ στα ίδια χρώματα και γραφικά με το κλασικό μονοκύλινδρο FTR223, που με τη σειρά του απέτεινε φόρο τιμής στους αγώνες flat track.

Δυστυχώς η FTR HERITAGE EDITION δεν διαθέτει ούτε τα μεγάλα πλαϊνά numberplates (τα οποία είχε η original έκδοση, αν και στη συνέχεια μίκρυναν στις επόμενες), ούτε το κόκκινο πλαίσιο του original FTR223, αν και για να γλυκάνουν το χάπι οι Ταϊλανδοί προίκισαν τη μοτοσυκλέτα με κόκκινη σέλα.

Το FTR223 είχε κάνει ντεμπούτο το 1999, αποτίνοντας φόρο τιμής στους flat-track αγώνες, με τη Honda να έχει κερδίσει τίτλους Κατασκευαστή και Αναβάτη στο AMA Flat Track το 1984 και το 1985. Η μοτοσυκλέτα διέθετε αερόψυκτο κινητήρα 223 κ.εκ. RFVC προερχόμενο από XLR, με απόδοση 19 hp / 7.000 rpm, και με κιβώτιο 5 σχέσεων.

Honda FTR223

Οι ακτινωτοί τροχοί της ήταν 18 ιντσών εμπρός και πίσω, το ρεζερβουάρ είχε χωρητικότητα μόλις 7,2 λίτρων, με το στεγνό βάρος της να ανακοινώνεται στα 119 κιλά. Εν ολίγοις επρόκειτο για μια όμορφη, ελαφριά και διασκεδαστική κατασκευή, με στιλ και ικανότητες τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα.

Honda CL500 FTR Heritage

Το CL500 προωθεί το Scrambler στιλ -που βρίσκεται σχετικά κοντά σε εκείνο του FTR-, είναι πιο βαρύ αλλά και πολύ πιο δυνατό. Κι αν μέχρι τώρα η Honda Ιαπωνίας το έχει προικίσει με αρκετά όμορφα και χτυπητά χρώματα, εντούτοις νομίζουμε πως αυτή εδώ η ειδική έκδοση της Honda Ταϊλάνδης είναι η ομορφότερη μέχρι στιγμής.

Honda CL500 FTR Heritage

Θα θέλαμε πολύ να βλέπαμε τους Ιάπωνες να προχωρούσαν είτε στην παραγωγή ενός CL500 όπως αυτό που βλέπουμε εδώ -αλλά και με την προσθήκη κόκκινου πλαισίου-, είτε στην παρουσίαση ενός FTR500 με ακόμα περισσότερα Flat Track στοιχεία.

Ετικέτες