Δημοσιογραφική παρουσίαση Suzuki SV 650

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/6/2016

Η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ διοργάνωσε μια διήμερη εκδήλωση για τους Έλληνες δημοσιογράφους, όπου είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση από την νέα γκάμα μοτοσυκλετών της.

Χωρίς αμφιβολία, η πρωταγωνίστρια της εκδήλωσης ήταν το SV 650, μια naked μοτοσυκλέτα που λόγω τιμής και κυβισμού στοχεύει κατευθείαν στο δημοφιλές Yamaha MT-07. Όπλα του είναι ο εκσυγχρονισμένος V2 κινητήρας που έχουμε αγαπήσει στο V-Strom 650, τόσο λόγο της απόδοσής του όσο και της αξιοπιστίας του και η μεγάλη γκάμα χρωματικών επιλογών και αξεσουάρ που μπορούν να το μετατρέψουν από naked σε café-racer ή Scrambler. Επίσης, το SV 650 είναι από τις ελάχιστες μοτοσυκλέτες αυτής της κατηγορίας τιμής που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα η ποιότητα κατασκευής να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε κάθε τομέα. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη γνωριμία μαζί της ήταν σύντομη, τα σημεία που την διαφοροποιούν από τον άμεσο ανταγωνισμό ήταν εξόφθαλμα από την πρώτη στιγμή.

Παρά την συντηρητική εξωτερική σχεδίαση, το φινίρισμα και τα υλικά κατασκευής είναι εμφανώς ανώτερα του ανταγωνισμού και οτιδήποτε πιάνεις, ακουμπάς ή χειρίζεσαι με τα χέρια και τα πόδια σου έχει μια αίσθηση ποιότητας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την απόδοση των μηχανικών μερών της, όπως των αναρτήσεων , των φρένων και του πλαισίου που βρίσκονται ένα σκαλί πάνω. Ο κινητήρας έχει δεχθεί αρκετές αλλαγές στην τροφοδοσία και τα ηλεκτρονικά του με σκοπό την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου και τον εύκολο χειρισμό της μοτοσυκλέτα από άπειρους αναβάτες. Εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρός και να διαθέτει μπόλικη ροπή στις πολύ χαμηλές στροφές, αλλά σε σχέση με το παρελθόν δεν έχει κάποιο ξέσπασμα δύναμης ψηλά. Με άλλα λόγια έχει γίνει καλύτερος στην καθημερινή οδήγηση, εξακολουθεί να κάνει σούζες αν του το ζητήσεις, αλλά δεν είναι πλέον τόσο ευτυχισμένος να δουλεύει κοντά στο κόκκινο. Σύντομα θα το έχουμε στα χέρια μας για ένα πλήρες τεστ, οπότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο λεπτομερώς. Εκτός από το SV 650, η GSX-S 1000F με το ολόσωμο φαίρινγκ και streetfighter αδερφή της GSX-S 1000 φρόντισαν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη μας με τον μυώδη τετρακύλινδρο κινητήρα και τον βαρύ ήχο της εξάτμισής τους. Το Van-Van 200 και μια πολύ καλοφτιαγμένη custom Inazuma 250, μας θύμισαν ότι ακόμα και οι μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες έχουν την χάρη τους.

    

 

Bimota KB399 – Μια Kawasaki Ninja ZX-4RR άτολμα φορτωμένη με αξεσουάρ [VIDEO]

Οι Ιταλοί έφτιαξαν τη δική τους παραλλαγή στην τετρακύλινδρη Ninja 400 κυβικών, χωρίς όμως τα στοιχεία που θα περιμέναμε από μια πραγματική Bimota
Bimota KB399
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Η νέα μοτοσυκλέτα που ετοίμαζε η Bimota εμφανίστηκε στην ώρα της στο ραντεβού που είχε κλειστεί πριν μερικές μέρες και εν τέλει δεν είναι βασισμένη στην Kawasaki Ninja ZX-25R, ως αρχικά μαντεύαμε, αλλά στη Ninja ZX-4RR.

Η ΚΒ399 είναι η έβδομη μοτοσυκλέτα που φτιάχνει η Bimota στη νέα εποχή υπό την ιδιοκτησία της Kawasaki από το 2019, μετά τις KB998 Rimini, Tesi H2, Tesi H2 Terra, KB4, KB4 RC και ΒΧ450, ωστόσο είναι με τον τρόπο της και η πιο διαφορετική απ’ όλες.

Bimota KB399

Πατώντας σχεδιαστικά στη σιλουέτα της ΚΒ998 Rimini, η μικρή τετρακύλινδρη επενδύεται με ανώτερο εξοπλισμό συγκριτικά με την ιαπωνική αφετηρία της. Η αρχή γίνεται από το πιρούνι, όπου έρχεται ένα Showa SFF-BP 41 χιλιοστών και φυσικά πλήρως ρυθμιζόμενο, στη θέση του ανάλογου πιρουνιού 37 χιλιοστών που έχει αρχικά η μοτοσυκλέτα της Kawasaki. Πίσω διατηρείται το ίδιο Showa BFRC lite αμορτισέρ της ZX-4RR.

Δίπλα στο βασικό μοντέλο ΚΒ399, η Bimota θα παρουσιάσει και μια ακόμη πιο εκλεκτή έκδοση ES (Edizione Speziale) στην οποία το αμορτισέρ θα είναι Öhlins STX46.

Bimota KB399

Σε κάθε ΚΒ399 τα φρένα φέρουν την υπογραφή της Brembo με τις εξαιρετικές monobloc δαγκάνες Stylema, ενώ ο αποκλειστικός εξοπλισμός της Ιταλίδας συμπληρώνεται με τελικό εξάτμισης της Akrapovic από τιτάνιο.

Από κει και πέρα έχουμε ουσιαστικά αυτούσια της τεχνική βάση της Kawasaki για τη Ninja ZX-4RR, συμπεριλαμβάνοντας και όλα τα ηλεκτρονικά της που δεν εμφανίζονται να έχουν καμιά παρέμβαση ή διαφορά στην ΚΒ399 – κάτι ωστόσο που μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς οι Ιταλοί δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά.

Bimota KB399

Έτσι μας λείπουν βασικά στοιχεία, όπως το βάρος της μοτοσυκλέτας και τις διαστάσεις της, ενώ από τα λίγα που δημοσιεύει φαίνεται πως δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση στην απόδοση του τετρακύλινδρου, πλην του τελικού εξάτμισης.

Τα κουστούμια έχουν σχεδιαστεί στην Ιταλία από τη Bimota και στην έκδοση ES θα είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα στο πάνω μέρος και στα πλαϊνά των φέρινγκ. Νέες είναι επίσης οι τιμονόπλακες, σκαλισμένες σε billet αλουμίνιο, ενώ τα ES μοντέλα θα προσθέτουν και billet αλουμινένια κλιπόν και μαρσπιέ με τις βάσεις τους.

Bimota KB399

Και κάπου εδώ τελειώνουν οι διαφορές μεταξύ ΚΒ399 και Ninja ZX-4RR.

Παραδοσιακά οι Bimota ξεχώριζαν κυρίως χάρη στα πλαίσια με τα οποία επένδυαν τους κινητήρες από τους διάφορους δότες που έχει συνεργαστεί στην πορεία της η εταιρεία. Στην ΚΒ399 ωστόσο οι Ιταλοί μοιάζουν να σπάνε το δικό τους καλούπι, διατηρώντας όχι μόνο τον κινητήρα, αλλά και το πλαίσιο των Ιαπώνων, κάνοντας ουσιαστικά το νέο μοντέλο να μοιάζει περισσότερο με καστομαρισμένη Nija ZX-4RR παρά με πραγματική Bimota.

Αναμένουμε πλέον την πλήρη παρουσίαση των Bimota KB399 και KB399 ES, με αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις απαραίτητες πρακτικές λεπτομέρειες, όπως τα πότε και πόσο.

Ετικέτες