Ducati Multistrada 1200-1200S: Τεχνική ανάλυση

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/10/2015

Στο επόμενο τεύχος θα έχουμε αναλυτική δοκιμή της Ducati Multistrada 1200S, συγκριτικό με την απλή έκδοση (χωρίς τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις) αλλά και το πολυαναμενόμενο συγκριτικό με την BMW S1000XR!

Οι αναγνώστες μας έχουν πάρει μια ιδέα για την μοτοσυκλέτα, τον περασμένο Μάιο, όταν την οδηγήσαμε στην πρώτη της παγκόσμια παρουσίαση, στα Κανάρια Νησιά. Όμως στην παρουσίαση μπορείς να πεις λίγα πράγματα, σχετικά με την συμπεριφορά της στο δρόμο, καθώς την οδηγείς για λίγα χιλιόμετρα στον περιορισμένο χρόνο που έχεις. Η δοκιμή της στην Ελλάδα είναι πάντοτε αναλυτικότερη, αλλά για ακριβώς αυτό το λόγο, δεν γίνεται στις σελίδες της να περιλαμβάνει και τεχνική ανάλυση. Διαφορετικά θα μιλούσαμε για βιβλίο, και όχι για άρθρο Multistrada… Με αφορμή λοιπόν την δοκιμή στην Ελλάδα, και το συγκριτικό, αναδημοσιεύουμε ένα κομμάτι από την παρουσίαση του περασμένου Μαίου, συνοδεύοντας το τεύχος που βγαίνει στα περίπτερα την επόμενη εβδομάδα!

 

αναδημοσίευση από το τεύχος 546 - Μάιος 2015

 

TECH-BOX

Πιο καθαρός και πιο δυνατός

Οι κεφαλές με το σύστημα μεταβλητού overlap των βαλβίδων (DVT) είναι το μεγάλο νέο του κινητήρα της νέας Multistrada 1200. Το σύστημα αυτό αλλάζει διαρκώς την διάρκεια που οι βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής είναι ταυτόχρονα ανοιχτές. Ο βασικός σκοπός του DVT είναι να μειώσει της εκπομπές ρύπων του κινητήρα χωρίς να επηρεαστούν οι επιδόσεις. Τέτοια συστήματα πρωτοεμφανίστηκαν και καθιερώθηκαν στους κινητήρες των αυτοκινήτων όταν εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη οι προδιαγραφές ρύπων Euro4. Όχι τυχαία, ο νέος κινητήρας της Multistrada 1200 καλύπτει ήδη της προδιαγραφές Euro4 και έχει τα περιθώρια στο μέλλον να καλύψει και τις προδιαγραφές Euro5 αν χρειαστεί. Σύμφωνα με τον αρχισχεδιαστή των κινητήρων της Ducati κ. Sairu, το σύστημα κίνησης των βαλβίδων desmo έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απλότητα του σχεδιασμού του DVT. Στα αυτοκίνητα που οι βαλβίδες επιστρέφουν στην θέση τους με ελατήρια, τα συστήματα αυτά για να αντέχουν τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στις υψηλές στροφές είναι ογκώδη, βαριά και τις περισσότερες φορές επιστρατεύονται μικροί ηλεκτροκινητήρες για την κίνηση του περιστροφικού μηχανισμού του βρίσκεται στην άκρη των εκκεντροφόρων και ρυθμίζει την διάρκεια του overlap. Αντίθετα, στις μοτοσυκλέτες δεν υπάρχει ο χώρος ούτε η πολυτέλεια του επιπλέον βάρους για να χρησιμοποιηθεί μιας τέτοιας περίπλοκης αρχιτεκτονικής σύστημα. Όμως το desmo δεν αναπτύσσει δυνάμεις αντίστασης κατά την περιστροφή των εκκεντροφόρων, επιτρέποντας να σχεδιαστεί ένα μικρό σε μέγεθος και ελαφρύ σύστημα που αλλάζει το overlap χρησιμοποιώντας την μεταβολή της πίεσης του λαδιού του κινητήρα κατά την άνοδο ή κάθοδο των στροφών.

 

Στο ρελαντί το overlap είναι μηδενικό, ενώ όσο αυξάνουν οι στροφές του κινητήρα αυξάνεται αντίστοιχα και το overlap. Η μεταβολή αυτή είναι διαρκής και απόλυτα αναλογική, χωρίς σκαλοπάτια. Επίσης, η απλότητα σχεδιασμού και ο μικρός όγκος του DVT επέτρεψε να τοποθετηθεί, όχι μόνο και στους τέσσερις εκκεντροφόρους, αλλά ταυτόχρονα να μεγαλώσουν τα διαστήματα συντήρησης του κινητήρα. Η Ducati δίνει 15.000 χιλιόμετρα για αλλαγή λαδιών και 30.000 χιλιόμετρα για ρύθμιση βαλβίδων. Μάλιστα η διαδικασία της ρύθμισής τους δεν έχει επηρεαστεί από την παρουσία του DVT, αφού ένας πείρος κλειδώνει τους εκκεντροφόρους στην θέση μηδενικού overlap. Ο ίδιος πείρος αποτελεί και σύστημα ασφάλειας σε περίπτωση που το σύστημα παρουσιάσει δυσλειτουργία. Επίσης, να πούμε εδώ για όσους έχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία ή την διάρκεια ζωής του DVT, ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται πάνω από δέκα χρόνια από τον όμιλο της VW όπου ανήκει η Audi στην οποία ανήκει η Ducati.

ο πύρρος ασφαλείας κλειδώνει σε θέση μηδενικού Overlap για εύκολο service

 

Το desmo έχει ελάχιστη αντίσταση και τριβές, όταν ανεβαίνουν οι στροφές, κάνοντας εφικτό τον σχεδιασμό- "απλό ελαφρύ και μικρό"

 

 

το knock sensor προστατεύει τον κινητήρα από την προανάφλεξη

Στην καθαρότερη καύση του μίγματος βοηθάει και ο νέος ride by wire ψεκασμός της Bosch με μπεκ δέκα οπών, που ψεκάζουν την βενζίνη απευθείας στο πίσω μέρος της καυτής κεφαλής των βαλβίδων εισαγωγής, επιτυγχάνοντας την ταχύτατη και πλήρη ατμοποίηση του καυσίμου. Ο DVT διαθέτει επιπλέον αισθητήρα προανάφλεξης, αποτρέποντάς την ακόμα κι αν η ποιότητα της βενζίνης είναι πολύ… μάπα! Το νέο φιλτροκούτι και εξάτμιση συμπληρώνουν τις αλλαγές στον κινητήρα. Καλύτερης ποιότητας καύση σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοτικότερη καύση, οπότε η μέγιστη ιπποδύναμη αυξήθηκε κατά 10 άλογα, φτάνοντας πλέον τα 160 ίππους στις 9.500 στροφές.

 

Λιγότερη φασαρία, περισσότερος ήχος

Οι προδιαγραφές Euro4, πέρα από τους ρύπους έχουν και αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τα επίπεδα θορύβου των κινητήρων. Οι μετρήσεις της στάθμης του χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες. Η μία αφορά τον θόρυβο που παράγει ο κινητήρας με την μοτοσυκλέτα σταματημένη και ο άλλος εκείνον που παράγει εν κινήσει. Μάλιστα η Ducati έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα με την Panigale 1199, όπου στις πίστες της Μ. Βρετανίας που γίνονται αυστηροί έλεγχοι ηχορρύπανσης, δεν άφηναν τους ιδιοκτήτες τους να συμμετάσχουν σε track day λόγω του θορύβου του κινητήρα εν στάση, παρά το γεγονός ότι εν κινήσει ήταν κάτω από το επιτρεπτό όριο. Στον Testrastretta II DVT έχει γίνει πολύ προσεκτική μελέτη για να περιοριστούν οι μηχανικοί θόρυβοι. Τα καπάκια των κάρτερ έχουν εσωτερικά ηχομόνωση και ολόκληρος ο μηχανισμός του συμπλέκτη έχει επανασχεδιαστεί για να εξουδετερωθεί ο θόρυβος από τους δίσκους. Επίσης, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ηχητικά κύματα που παράγουν τα έμβολα κατά την παλινδρόμησή τους στους κυλίνδρους. Τα καλά νέα είναι ότι η μείωση της στάθμης των παρασιτικών μηχανικών θορύβων από τον κινητήρα, επιτρέπουν στον ήχο της εξάτμισης να ακουστεί πιο καθαρός και πιο δυνατός χωρίς να χτυπάνε κόκκινο τα ντεσιμπελόμετρα.

νέο πλαίσιο και υποπλαίσιο που τοποθετούν τον κινητήρα πιο ψηλά, αυξάνοντας την απόσταση των κάρτερ από το έδαφος

 

οβάλ διατομής, 56mm αυλοί ψεκασμού της Bosch με μπεκ 10 οπών που σημαδεύουν την πίσω πλευρά των καυτών βαλβίδων

To νέο Blade 600 LT της TGB παρουσιάζεται [VIDEO]

Ένα ATV για κάθε χρήση
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2023

Η TGB παρουσιάζει το νέο της ATV, το Blade 600 LT, το οποίο με την σύγχρονη του τεχνολογία απευθύνεται τόσο στον επαγγελματία όσο και στον λάτρη της περιπέτειας.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Mototrend S.A.

Θεριό ανήμερο

Διασκέδαση; Δουλειά; Εξερεύνηση; Βόλτα; Όλα περιλαμβάνονται στο μενού του νέου Blade 600 LT! Σκληροτράχηλο, τετρακίνητο, με ηλεκτρονικό σύστημα διεύθυνσης και κλείδωμα διαφορικών, είναι αυτό που θα γίνει ο αξιόπιστος και ακαταμάχητος σύντροφός σας εντός και εκτός δρόμου!

Εσείς, απλά χαράζετε πορεία και αυτό το μικρό θηρίο θα σας φτάσει εκεί που θέλετε. Και μάλιστα θα το κάνει με νόμιμο τρόπο, καθώς είναι κατασκευασμένο και για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους, φέροντας την απαραίτητη έγκριση τύπου! Το βασίλειό του βέβαια είναι τα κακοτράχαλα εδάφη και εκεί είναι που δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος στην κατηγορία. Γιατί η TGB έχει τεράστια τεχνογνωσία και εξειδίκευση, με δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκεί δηλαδή όπου η λέξη ATV είναι συνώνυμο με την καθημερινότητα.

2

Ένα για όλους

Το Blade 600 LT προσφέρει επιδόσεις και διασκέδαση μαζί με ανεξάντλητη χρηστικότητα σε όσους αρέσκονται στα οχήματα παντός εδάφους. Kατασκευασμένο με γνώμονα την αντοχή στη σκληρή χρήση και με δυνατότητες απεριόριστης κίνησης σε κάθε είδους έδαφος, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα και να γίνει το απόλυτο εργαλείο του κυνηγού, του αγρότη ή του sportsman που αρνείται να συμβιβαστεί με κάτι κοινότυπο. Με μεταξόνιο 1.450mm και απόσταση από το έδαφος 320mm δύσκολα θα βρεθεί έδαφος που θα το δυσκολέψει.

3

Τα έχει όλα, πάει παντού

Το νέο ATV της TGB χαρακτηρίζεται από τεχνολογία αιχμής σε όλα τα συστατικά του στοιχεία και με σημεία αναφοράς τον ισχυρό τετράχρονο υγρόψυκτο κινητήρα, το ατσάλινο πλαίσιο, τις θηριώδεις ανεξάρτητες αναρτήσεις της EVO με τα διπλά ψαλίδια, τα τέσσερα δισκόφρενα, τα σχεδιασμένα ειδικά για το μοντέλο ελαστικά της Kenda, τους άπλετους χώρους και τις αντίστοιχου μεγέθους σχάρες μεταφοράς, θα αποτελέσει την ιδανική λύση για μετακίνηση χωρίς φραγμούς σε κάθε είδους έδαφος. Ακόμα και όταν τα πράγματα «ζορίσουν», η δυνατότητα επιλογής αργού ή γρήγορου διαφορικού (Low - High), η αντίστοιχη για μετατροπή της κίνησης από 4×2 σε 4×4, το ηλεκτρικής λειτουργίας υποβοηθούμενο τιμόνι, το ηλεκτρονικό κλείδωμα των δύο διαφορικών, η ύπαρξη όπισθεν και “parking” στο αυτόματο CVT κιβώτιο, o στάνταρ κοτσαδόρος και η υποδοχή για «εργάτη» με δυνατότητα έλξης 1.360Kg, είναι παράγοντες που θα γίνουν αρωγοί στην απρόσκοπτη και απροβλημάτιστη μετακίνηση οδηγού, συνοδηγού και φορτίων. Και όσον αφορά στην αυτονομία, καθόσον δύσκολο να βρεθεί σημείο ανεφοδιασμού εκεί που κινείται το Blade LT, το χωρητικότητας 18 λίτρων δοχείο καυσίμου φροντίζει να προσφέρει την απαραίτητη σιγουριά στις μεγάλες διαδρομές.

5

Σύγχρονο μηχανικό σύνολο

Ο κινητήρας του Blade LT είναι ένας υψηλής απόδοσης υγρόψυκτος μονοκύλινδρος χωρητικότητας 561cc, εξαιρετικά ελαφρύς και με ιδιαίτερα συμπαγείς διαστάσεις. Διαθέτει ψυγείο λαδιού, 4βάλβιδη κεφαλή και 1 ΕΕΚ, κάτι που εξυπηρετεί το “στροφάρισμα” από χαμηλά, άρα και τις επιδόσεις. Τροφοδοτείται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού και η απόδοσή του ξεπερνά τους 38 ίππους και τα 44,6Nm ροπής! Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο τρόπος που βγάζει τη δύναμή του, χωρίς ξεσπάσματα και δισταγμούς, έτσι ώστε να βοηθά τον αναβάτη στα απαιτητικά εδάφη που επιζητούν την απόλυτη πρόσφυση (λάσπη, πέτρες, κροκάλα, ανηφόρες κλπ).

8

Ακόμα πιο όμορφο, ακόμα πιο άνετο

H σχεδίαση του νέου Blade LT προσδίδει στο σύνολο μια σύγχρονη εμφάνιση, όπου κυριαρχούν οι τύπου Matrix προβολείς LED μπροστά. Ικανοί να κάνουν τη νύχτα μέρα, διαθέτουν επιπρόσθετα και φώτα ημέρας DRL. Full LED όμως είναι και όλα τα υπόλοιπα φωτιστικά σώματα, ενώ μια πρίζα παροχής ρεύματος 12V θα φροντίσει να κρατά τις ηλεκτρονικές συσκευές των επιβατών φορτισμένες. Ο προφυλακτήρας μπροστά, οι χούφτες στο τιμόνι και όλα τα φτερά του οχήματος, πέραν του ότι προσδίδουν επιβλητική εμφάνιση, βρίσκονται εκεί για να προσφέρουν κορυφαία προστασία. Κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά κορυφαίων προδιαγραφών, εγγυώνται αυτό που κυρίως επιζητεί ο κάτοχος ενός σύγχρονου ATV: - Αντοχή σε βάθος χρόνου.

11

Παράλληλα, το νέο Blade LT έχει δεχθεί ένα αισθητά μακρύτερο πλαίσιο από τον προκάτοχό του 600 SLX, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερο χώρο για δύο επιβάτες και αποσκευές/φορτία, ταυτόχρονα και μια πλέον αρχοντική σέλα δύο επιπέδων. Ειδικά για τον συνεπιβάτη, η εργονομία χτυπάει κόκκινο με τις μεγάλες χειριλαβές και την ειδική πλάτη στήριξης. Ο οδηγός, από την πλευρά του, απολαμβάνει μια θέση οδήγησης που του προσφέρει πολύωρη ξεκούραστη οδήγηση και απόλυτο έλεγχο λειτουργιών κάτω από κάθε συνθήκη, όσο αντίξοη κι αν είναι.  

9

  

Στα δείχνει όλα

Για την πλήρη πληροφόρηση του οδηγού το Blade LT διαθέτει πίνακα οργάνων ο οποίος παρέχει ψηφιακές ενδείξεις για ταχύμετρο, στροφόμετρο, οδόμετρο, μερικό χιλιομετρητή, ώρες λειτουργίας, στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία ψυκτικού, ρολόϊ και λειτουργία EPS. Παράλληλα,  μέσω λυχνιών, ενημερώνει για λειτουργία 4x4, επιλεγμένη μετάδοση, υπερθέρμανση κινητήρα, στάθμη λιπαντικού, φώτα και φλας.

Τιμή αγοράς

Η τιμή του νέου Blade 600 LT EPS 4X4 καθορίστηκε στα 10.890€, με την απόκτησή του να μπορεί να γίνει με 12 έως και 72 δόσεις μέσω έντοκης τραπεζικής χρηματοδότησης. Για περισσότερες πληροφορίες και υπολογισμό δόσεων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μοντέλου

 

TGB – Who is Who

Η TGB (“Taiwan Golden Bee”) ιδρύθηκε το 1965 ως “Taiwan Vespa Co Ltd” με άδεια από την Ιταλική Piaggio να κατασκευάζει τα Scooter της Vespa για την αγορά της Taiwan. Το 1978 η εταιρεία μετονομάστηκε σε TGB Co Ltd και άμεσα ξεκίνησε την παραγωγή των δικών της οχημάτων. Ως εξειδικευμένος κατασκευαστής υψηλής ποιότητας συστημάτων CVT, η TGB, εκτός του να κατασκευάζει τα δικά της οχήματα, είναι και ο κύριος προμηθευτής τέτοιων συστημάτων και άλλων κατασκευαστών, όπως Piaggio, Rotax, Can-Am, Peugeot, Polaris κ.α.

Η TGB έχει εξελιχθεί παγκοσμίως σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές quad/ATV, με παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά για περισσότερα από 30 χρόνια. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της εταιρείας «Play Different», τα οχήματα της TGB ενσωματώνουν πρωτοποριακές τεχνολογίες και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα το τιμόνι με την ηλεκτρική υποβοήθηση (ΕPS), που το έφερε στο προσκήνιο από το 2014 σε μια προσπάθεια να κάνει τον χειρισμό του οχήματος πολύ πιο εύκολο και ασφαλή.