Ducati Panigale V4 και V4S 2020 – EICMA: Έγινε σαν την R

Πιο ευέλικτη και πιο… φαρδιά!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/10/2019

Με την γραμμή παραγωγής της Panigale V4R  να μην προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση, η Ducati σκέφτηκε να προσφέρει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά στις φτηνότερες εκδόσεις με τον V4 κινητήρα των 1103 κυβικών, αλλά και να ανανεώσει ριζικά την μοναδική V2 superbike που έχει απομείνει στη γκάμα της πλέον, ελπίζοντας πως θα σβήσει τη δίψα των φίλων της για μια MotoGP Replica.

Οι περισσότερες αλλαγές φαίνονται με γυμνό μάτι, καθώς η νέα Panigale V4 και V4S έχει το ίδιο φαίρνγκ με την έκδοση R. Αυτό σημαίνει πως διαθέτει τα ποθητά φτερά (εδώ είναι από χυτοπρεσαριστό fiberclass αντί για τα carbon fiber της R) που προσφέρουν 35 κιλά κάθετης δύναμη στα 270km/h. Η Ducati ισχυρίζεται πως αυτά τα φτερά έχουν περισσότερη κάθετη δύναμη από των καινούριων MotoGP! Από την έκδοση R έρχεται και το φαρδύτερο φαίρινγκ με τους διπλούς αεραγωγούς στο πλάι. Συγκεκριμένα, το νέο φαίρινγκ είναι 3cm πιο φαρδύ στο ύψος των προβολέων και έχει πιο κάθετη και ψηλή ζελατίνα ώστε να μειώνει τους στροβιλισμούς του αέρα στο πάνω μέρος του σώματος του αναβάτη. Επίσης είναι 7,8cm(!!!) πιο φαρδύ στο ύψος των γονάτων και οι δύο μεγάλοι αεραγωγοί σε κάθε πλευρά βελτιώνουν την αποβολή θερμότητας του ψυγείου νερού κατά 6% και 16% του ψυγείου λαδιού αντίστοιχα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές όμως δεν φαίνονται στις φωτογραφίες και αφορούν το πλαίσιο. Εδώ στόχος της Ducati ήταν να προσφέρει περισσότερη ευελιξία και να κάνει την μοτοσυκλέτα πιο φιλική στο όριο. Για να το πετύχει αυτό, άλλαξε το εμπρός τμήμα του αλουμινένιου πλαισίου, σήκωσε το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας κατά 5mm (4mm μετακινήθηκαν τα καλάμια του πιρουνιού στις πλάκες και στην πίσω ανάρτηση μπήκαν 5mm πιο κοντές ράβδοι στο μοχλικό) και τοποθετήθηκαν πιο μαλακά ελατήρια – τόσο στις Showa αναρτήσεις του V4, όσο και στις Ohlins ημί-ενεργητικές αναρτήσεις του V4S.

Η ιπποδύναμη παρέμεινε στους 214 ονομαστικούς ίππους, διότι κανείς έως τώρα δεν κατέβηκε από την σέλα του Panigale V4 ζητώντας περισσότερο γκάζι… Η μόνη αλλαγή που έγινε στον κινητήρα αφορά την χαρτογράφηση των riding modes, όπου η Ducati έδωσε μεγάλη έμφαση στον έλεγχο του Ride by Wire γκαζιού μέσα στη στροφή αλλά και στην ομαλότερη μετάβαση στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού με 1η, 2η, και 3η σχέση στο κιβώτιο.

  

SWM Custom V1200 Stormbreaker - Κυκλοφόρησε στην Κίνα στα μόλις 6.000 ευρώ

Την είχαμε δει στην EICMA 2022, ενώ αναμένεται και στην Ευρώπη
SWM Custom V1200 Stormbreaker
Από το

motomag

29/9/2023

Ο Όμιλος Shineray, ιδιοκτήτρια εταιρεία της SWM, παρουσίασε μέσα στον Σεπτέμβριο, μία cruiser μοτοσυκλέτα, με κινητήρα που θυμίζει έντονα αυτόν της τελευταίας γενιάς των αερόψυκτων Sportster μοντέλων των 1.200 κυβικών της Harley-Davidson, ενώ την είχαμε δει πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος στην έκθεση της EICMA 2022. Τώρα, παρουσιάστηκε για την κινεζική αγορά, με την τιμή της να ανακοινώνεται στα 6.000€ στην εγχώρια αγορά.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2018, η Shineray είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να παρουσιάσει διάφορες μοτοσυκλέτες με V2 κινητήρα. Αν και αρχικά, για τα μεγάλου κυβισμού μοντέλα σκόπευε να χρησιμοποιήσει τον υγρόψυκτο Bialbero CorsaCorta 1.200 κυβικών της Moto Morini, τελικά τα σχέδια άλλαξαν.

SWM Custom V1200 Stormbreaker

Έτσι, το 2022 η Shineray παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό V2 1.202 κυβικών, ο οποίος θυμίζει έντονα αυτόν που χρησιμοποιούσε η Harley-Davidson στην τελευταία αερόψυκτη γενιά των Sportster. Εμείς είδαμε πρώτη φορά τη μοτοσυκλέτα στην περσινή EICMA, με την επωνυμία της SWM και πιο συγκεκριμένα ως Custom V1200 Stormbreaker.

SWM Custom V1200 Stormbreaker

H SWM μας έδωσε επίσης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία συμμορφώνεται με τις Euro5 προδιαγραφές, επομένως μπορεί, από αυτή την άποψη, να έρθει στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτά, βρίσκουμε την ονομαστική μέγιστη ιπποδύναμη σε kW, με την SWM να δηλώνει 60kW. Αυτό μεταφράζεται σε 81,5 ίππους, που είναι ικανοποιητικό νούμερο αν σκεφτούμε ότι ο συγκεκριμένος V2 των 1.202 κυβικών υιοθετεί την αρχιτεκτονική των παλαιότερων αμερικάνικων V2 με ωστήρια για την κίνηση των 2 βαλβίδων σε κάθε κύλινδρο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελική ταχύτητα του Stormbreaker ξεπερνά τα 200 χ.α.ω.

SWM Custom V1200 Stormbreaker

Το βάρος του ανακοινώνεται στα 250 στεγνά κιλά, δύο περισσότερα από τα 248 των Sportster της Harley Davidson. Tο ρεζερβουάρ έχει ονομαστική χωρητικότητα 14 λίτρων. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 5 σχέσεων, ενώ την τελική μετάδοση αναλαμβάνει, όπως συνηθίζεται στα cruiser, ένας ιμάντας.

SWM Custom V1200 Stormbreaker

Το ύψος της σέλας είναι χαμηλό στα 715mm. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 16 ιντσών, μπροστά και πίσω, ενώ οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 130/90-16 και 150/80-16, αντίστοιχα -κοινές με των Sportster.

SWM Custom V1200 Stormbreaker

Το Custom V1200 Stormbreaker, παρέμεινε πιστό στο πρόγραμμά της SWM, που το ήθελε τον Σεπτέμβριο του 2023 να κάνει το ντεμπούτο του στην Κίνα, ενώ η τιμή του εκεί είναι απίστευτα χαμηλή, στα 6.000€, σύμφωνα με την τελευταία ισοτιμία! Εκεί, φέρει το λογότυπο της Shineray, ενώ στην Ιταλία, που αναμένεται να πατήσει πρώτα τις ρόδες του, όταν φτάσει στην Ευρώπη, θα φέρει την ονομασία SWM, στο ρεζερβουάρ. Σίγουρα θα αποτελεί μία οικονομικότερη εναλλακτική από τα μεγάλα cruiser των Harley και Indian, όμως δεν πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να κρατήσει τόσο χαμηλά την τιμή του και στην Ευρώπη.

Ετικέτες