EICMA 2021 MV Agusta Lucky Explorer 5.5 και 9.5 2022: Δύο αληθινά και ένα κινέζικο [video]

Το μεγάλο στοίχημα των Ιταλών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/11/2021

Περιμέναμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία την παρουσίαση της MV Agusta καθώς όλη την προηγούμενη χρονιά μας είχε προετοιμάσει για την ριζική αλλαγή στην γκάμα της, αλλά και την εμπορική στρατηγική της. Το 2021 ξεκίνησε με την εξαγορά όλων των χρεών και την αποδέσμευση από τον βραχνά των τραπεζών για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της. Ακολούθησε η ανακοίνωση για έναν εντελώς νέο τρικύλινδρο κινητήρα στα 950 κυβικά και λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση του Μιλάνου μας προετοίμασε για την άφιξη δύο on-off μοτοσυκλετών υπό τον  τίτλο “Lucky Explorer” επαναφέροντας μνήμες από τα Rally Dakar και τα; Cagiva Elephant 750/900.

Μόνο που τίποτα από όλα αυτά δεν κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο την έκπληξή μας όταν αντικρίσαμε το Lucky Exploer Project 5.5….

“Ρε σεις αυτό μοιάζει με Benelli TRK 502!!! Κοίτα την θέση οδήγησης με την χαμηλή σέλα και το τιμόνι στον Θεό!

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διαβάζουμε το press kit το οποίο επιβεβαιώνει απόλυτα τα μάτια μας:   “The 5.5 version, developed in close collaboration with our partner

QJ”

Η κινέζικη QJ είναι φυσικά η μητρική εταιρεία της Benelli και τα Benelli είναι QJ με αυτοκόλλητα της Benelli. Στο κείμενο είναι έκδηλη η αγωνία της MV Agusta να δείξει πως έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στον κινέζικο δικύλινδρο κινητήρα για να βελτιώσει την ποιότητα λειτουργίας και την απόδοσή του.

Πράγματι, η διάμετρος Χ διαδρομή των εμβόλων είναι διαφορετική (άρα και ο στρόφαλος) ανεβάζοντας τον κυβισμό στα 554cc. Βέβαια είναι από τους ελάχιστους (ελαφρώς) υποτετράγωνους κινητήρες με διάμετρο 70,1mm και διαδρομή 71mm, οπότε η απόλυτη ιπποδύναμη και η ευστροφία δεν ήταν προτεραιότητα. Αποδίδει 47 ίππους στις 7.500 και 5,17kg/m ροπής στις 5.500 στροφές.

Το βάρος φυσικά είναι αντίστοιχο του Benelli και φτάνει τα 220 κιλά χωρίς υγρά, δηλαδή με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων και υγρά στον κινητήρα ξεπερνά εύκολα τα 240 κιλά.

Με αναλογία κιλών ανά ίππο στα 4,7:1 άδεια και 5,2:1 γεμάτη, προφανώς δεν πρέπει να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις από τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας.

Τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη είναι κοινά με την τελευταία έκδοση του Benelli TRK 502, δηλαδή έχει τις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB και τα ακτινικά φρένα της Brembo με δίσκους 320mm και ABS της Bosch.

Οι τροχοί είναι 19” εμπρός και 17” πίσω με ελαστικά 100/80 - ZR 19 και150/70 - ZR 17.

Τα όργανα είναι μια έγχρωμη TFT οθόνη 5,5” με Bluetooth.

Από την άλλη μεριά η έκδοση 9.5 είναι μια κανονικότατη ιταλική MV Agusta, σχεδιασμένη σε λευκό χαρτί.

Έχει τον “καινούριο” τρικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 950 κυβικών της MV Agusta, ο οποίος στην πραγματικότητα ακολουθεί το παράδειγμα των καινούριο Tiger 900 της Triumph. Πρόκειται δηλαδή για ένα κινητήρα με αντίστροφής περιστροφής στρόφαλο 120⁰ και σειρά ανάφλεξης κυλίνδρων 1-2-3, που δίνει χαρακτηριστικά απόδοσης “δικύλινδρου” κάτι που βοηθά την πρόσφυση του πίσω ελαστικού στο χώμα.

Πέρα από τον στρόφαλο, η κεφαλή έχει επανασχεδιαστεί με στόχος την καλύτερη απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ως εκ τούτου οι βαλβίδες δεν χρειάζεται πλέον να είναι από τιτάνιο και αντικαταστάθηκαν με ατσάλινες διαφορετικού μεγέθους.

Νέες μπιέλες, νέα έμβολα, νέες βάσεις στήριξης του πλαισίου στα κάρτερ και νέες δίοδοι λαδιού ολοκληρώνουν τις αλλαγές στον κινητήρα.

 Μαζί με το συμβατικό κιβώτιο έξι σχέσεων θα εμφανιστεί αργότερα και έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο (Rekluse) που έχει του Tourismo Veloce 800.

Η ιπποδύναμη έχει διατηρηθεί πάνω από τους 120 ίππους (123 στις 10.000 στροφές) όμως το σημαντικότερο είναι η ροπή των 10,4kg/m που κορυφώνεται στις 7.000 στροφές.

Και αυτή η έκδοση ζυγίζει 220 κιλά άδεια και έχει ρεζερβουάρ 20 λίτρων.

Το 9.5 έχει μεγάλους τροχούς 21” εμπρός και 18” πίσω και μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων με 220mm εμπρός και 210mm πίσω. Τόσο το πιρούνι (upside-down 50mm) όσο και το πίσω αμορτισέρ είναι της Sachs.

Το ύψος της σέλα ρυθμίζεται στα 850 ή στα 870mm από το έδαφος.

Το 9.5 διαθέτει όλο το ηλεκτρονικό πακέτο ενεργητικής ασφάλειας της MV Agusta που έχει εξελίξει ειδικά για τις μοτοσυκλέτες της η ELDOR (ρυθμιζόμενο traction control, quick-shifter up/down κ.τ.λ.) και έχει την μεγάλη οθόνη TFT των 7” με Bluetooth, κεραία GPS και wi-fi που συνεργάζεται με το App MV Ride.


 

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες