Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

EICMA 2021 MV Agusta Lucky Explorer 5.5 και 9.5 2022: Δύο αληθινά και ένα κινέζικο [video]

Το μεγάλο στοίχημα των Ιταλών

Περιμέναμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία την παρουσίαση της MV Agusta καθώς όλη την προηγούμενη χρονιά μας είχε προετοιμάσει για την ριζική αλλαγή στην γκάμα της, αλλά και την εμπορική στρατηγική της. Το 2021 ξεκίνησε με την εξαγορά όλων των χρεών και την αποδέσμευση από τον βραχνά των τραπεζών για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της. Ακολούθησε η ανακοίνωση για έναν εντελώς νέο τρικύλινδρο κινητήρα στα 950 κυβικά και λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει τις πύλες της η έκθεση του Μιλάνου μας προετοίμασε για την άφιξη δύο on-off μοτοσυκλετών υπό τον  τίτλο “Lucky Explorer” επαναφέροντας μνήμες από τα Rally Dakar και τα; Cagiva Elephant 750/900.

Μόνο που τίποτα από όλα αυτά δεν κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο την έκπληξή μας όταν αντικρίσαμε το Lucky Exploer Project 5.5….

“Ρε σεις αυτό μοιάζει με Benelli TRK 502!!! Κοίτα την θέση οδήγησης με την χαμηλή σέλα και το τιμόνι στον Θεό!

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διαβάζουμε το press kit το οποίο επιβεβαιώνει απόλυτα τα μάτια μας:   “The 5.5 version, developed in close collaboration with our partner

QJ”

Η κινέζικη QJ είναι φυσικά η μητρική εταιρεία της Benelli και τα Benelli είναι QJ με αυτοκόλλητα της Benelli. Στο κείμενο είναι έκδηλη η αγωνία της MV Agusta να δείξει πως έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στον κινέζικο δικύλινδρο κινητήρα για να βελτιώσει την ποιότητα λειτουργίας και την απόδοσή του.

Πράγματι, η διάμετρος Χ διαδρομή των εμβόλων είναι διαφορετική (άρα και ο στρόφαλος) ανεβάζοντας τον κυβισμό στα 554cc. Βέβαια είναι από τους ελάχιστους (ελαφρώς) υποτετράγωνους κινητήρες με διάμετρο 70,1mm και διαδρομή 71mm, οπότε η απόλυτη ιπποδύναμη και η ευστροφία δεν ήταν προτεραιότητα. Αποδίδει 47 ίππους στις 7.500 και 5,17kg/m ροπής στις 5.500 στροφές.

Το βάρος φυσικά είναι αντίστοιχο του Benelli και φτάνει τα 220 κιλά χωρίς υγρά, δηλαδή με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων και υγρά στον κινητήρα ξεπερνά εύκολα τα 240 κιλά.

Με αναλογία κιλών ανά ίππο στα 4,7:1 άδεια και 5,2:1 γεμάτη, προφανώς δεν πρέπει να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις από τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας.

Τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη είναι κοινά με την τελευταία έκδοση του Benelli TRK 502, δηλαδή έχει τις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB και τα ακτινικά φρένα της Brembo με δίσκους 320mm και ABS της Bosch.

Οι τροχοί είναι 19” εμπρός και 17” πίσω με ελαστικά 100/80 - ZR 19 και150/70 - ZR 17.

Τα όργανα είναι μια έγχρωμη TFT οθόνη 5,5” με Bluetooth.

Από την άλλη μεριά η έκδοση 9.5 είναι μια κανονικότατη ιταλική MV Agusta, σχεδιασμένη σε λευκό χαρτί.

Έχει τον “καινούριο” τρικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 950 κυβικών της MV Agusta, ο οποίος στην πραγματικότητα ακολουθεί το παράδειγμα των καινούριο Tiger 900 της Triumph. Πρόκειται δηλαδή για ένα κινητήρα με αντίστροφής περιστροφής στρόφαλο 120⁰ και σειρά ανάφλεξης κυλίνδρων 1-2-3, που δίνει χαρακτηριστικά απόδοσης “δικύλινδρου” κάτι που βοηθά την πρόσφυση του πίσω ελαστικού στο χώμα.

Πέρα από τον στρόφαλο, η κεφαλή έχει επανασχεδιαστεί με στόχος την καλύτερη απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ως εκ τούτου οι βαλβίδες δεν χρειάζεται πλέον να είναι από τιτάνιο και αντικαταστάθηκαν με ατσάλινες διαφορετικού μεγέθους.

Νέες μπιέλες, νέα έμβολα, νέες βάσεις στήριξης του πλαισίου στα κάρτερ και νέες δίοδοι λαδιού ολοκληρώνουν τις αλλαγές στον κινητήρα.

 Μαζί με το συμβατικό κιβώτιο έξι σχέσεων θα εμφανιστεί αργότερα και έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο (Rekluse) που έχει του Tourismo Veloce 800.

Η ιπποδύναμη έχει διατηρηθεί πάνω από τους 120 ίππους (123 στις 10.000 στροφές) όμως το σημαντικότερο είναι η ροπή των 10,4kg/m που κορυφώνεται στις 7.000 στροφές.

Και αυτή η έκδοση ζυγίζει 220 κιλά άδεια και έχει ρεζερβουάρ 20 λίτρων.

Το 9.5 έχει μεγάλους τροχούς 21” εμπρός και 18” πίσω και μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων με 220mm εμπρός και 210mm πίσω. Τόσο το πιρούνι (upside-down 50mm) όσο και το πίσω αμορτισέρ είναι της Sachs.

Το ύψος της σέλα ρυθμίζεται στα 850 ή στα 870mm από το έδαφος.

Το 9.5 διαθέτει όλο το ηλεκτρονικό πακέτο ενεργητικής ασφάλειας της MV Agusta που έχει εξελίξει ειδικά για τις μοτοσυκλέτες της η ELDOR (ρυθμιζόμενο traction control, quick-shifter up/down κ.τ.λ.) και έχει την μεγάλη οθόνη TFT των 7” με Bluetooth, κεραία GPS και wi-fi που συνεργάζεται με το App MV Ride.