Fantic L1 και L3: Αλουμίνιο και χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας

Το ηλεκτρικό για όσους ξέρουν να οδηγούν
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/12/2021

Τα περισσότερα ηλεκτρικά scooter έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τις έννοιες της σωστής οδικής συμπεριφοράς. Ναι, υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά είναι τόσο λίγες και τόσο σπάνιες που δεν επαρκούν για να ανατρέψουν τον κανόνα. Κι αυτό δεν είναι παράξενο που συμβαίνει, αφού η αρχιτεκτονική των scooter δεν βοηθάει την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους και οι πλειοψηφία των εταιρειών κατασκευής ηλεκτρικών scooter δεν έχουν καν τμήμα με δοκιμαστές. Δυο κομπιουτεράδες, ένας βιομηχανικός σχεδιαστής, ένα site, ένα App, πολλά λαμπάκια LED και… έτοιμο!

Το νέο ηλεκτρικό scooter της Fantic όμως έχει σχεδιαστεί με ακριβώς τις αντίθετες προτεραιότητες, δηλαδή όλο το βάρος έχει πέσει στα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο χυτό αλουμίνιο. Έχει κανονικό ψαλίδι και τελική μετάδοση με αλυσίδα όπως οι μοτοσυκλέτες. Οι τροχοί είναι μεγάλης διαμέτρου 16” εμπρός και πίσω. Το τηλεσκοπικό πιρούνι δένει σε μια χοντρή πλάκα με δύο βίδες συγκράτησης σε κάθε καλάμι. Στο ίδιο “μοτοσυκλετιστικό” πνεύμα είναι το τιμόνι fat-bar και τα δύο δισκόφρενα.

Ο ηλεκτροκινητήρας είναι 3kW όπου στην έκδοση L1 συνδυάζεται με μία μπαταρία 2200Wh και στην έκδοση L3 με δύο μπαταρίες, φτάνοντας τα 4400Wh. Η L3 έχει και τη μεγαλύτερη αυτονομία που επαρκεί έως τα 100 χιλιόμετρα οδήγησης με μια πλήρη φόρτιση. 

Honda CB650R/CBR650R 2026 - 4 νέα χρώματα για τη naked και ένα τη sport 4κύλινδρη

Χωρίς αλλαγές σε μηχανικά μέρη, ηλεκτρονικά και design
Honda CB650R και CBR650R 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/10/2025

Μετά και τις σχετικά εκτενείς αλλαγές που δέχτηκαν το 2024, τα Honda CB650R και CBR650R που είναι διαθέσιμα με το σύστημα e-Clutch που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, ανανεώνονται μόνο ως προς τις χρωματικές επιλογές.

Ειδικότερα για το Honda CBR650R, η ιαπωνική εταιρεία προσθέτει δίπλα στην Grand Prix Red Tricolour χρωματική επιλογή την Mat Gunpowder Black Metallic με τις κίτρινες φλούο λεπτομέρειες.

Για την CB650R οι νέες επιλογές είναι συνολικά τέσσερεις, οι Mat Gunpowder Black Metallic, Mat Jeans Blue Metallic, Candy Energy Orange και Grand Prix Red, όλες με λεπτομέρειες σε Graphite Black Metallic.

Αλλαγές στο κοινό πλασίο και τις αναρτήσεις της Showa -ανεστραμμένο SFF-BP πιρούνι και αμορτισέρ με προφόρτιση ελατηρίου- δεν υπάρχουν για καμία από τις δύο μοτοσυκλέτες, ούτε στον εν σειρά 4κύλινδρο των 649 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 94 ίππους και 6,42 kg.m ροπής στις 12.000 και 9.500 σ.α.λ. αντίστοιχα, ενώ το βάρος βρίσκεται στα 207 και 211 κιλά, πλήρες υγρών για το naked και το sport μοντέλο αντίστοιχα όταν είναι εξοπλισμένα με το σύστημα E-Clutch που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη -205 και 209 κιλά αντίστοιχα χωρίς το E-Clutch.

Στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται το traction control της Honda (HSTC), αλλά και η TFT οθόνη με διαγώνιο στις πέντε ίντσες, η οποία προσφέρει και συνδεσιμότητα με κινητό μέσω της εφαρμογής RoadSync της Honda. Δείτε τα νέα χρώματα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.