Fantic Motor - Γκάμα Enduro 2023

Τρία μοντέλα στη γκάμα: ΧΕ125, XEF250 & XEF450
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/7/2022
Μετά την κατάκτηση και των τριών πρώτων θέσεων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior Motocross to 2021, και της νίκης του Davide Guarneri με την ιταλική ομάδα στο ISDE 2021, η Fantic παρουσιάζει τη νέα γκάμα Enduro της εταιρείας για το 2023, με ένα δίχρονο 125 και δυο τετράχρονα μοντέλα στα 250 και 450 κυβικά.
 
Το δίχρονο XE125 έχει ανανεωθεί πλήρως με νέο κινητήρα, νέο φιλτροκούτι, νέο κοστούμι, νέα σέλα, και νέο πίσω άξονα τροχού, ενώ ολόκληρη η γκάμα Enduro της Fantic Motor αναμένεται να φτάσει στους dealer τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο κινητήρας του XE125 διατηρεί τις Euro 5 προδιαγραφές του προκατόχου του, κάτι που η Fantic αναφέρει είναι σπάνιο για την κατηγορία, ενώ διαθέτει επανασχεδιασμένο κύλινδρο, νέο πιστόνι, νέα μπιέλα, και νέο καρμπιρατέρ Keihin PowerJet 38 mm, για ακόμα καλύτερες επιδόσεις.
Ο εντυπωσιακών διαστάσεων χρωμιωμένος θάλαμος διαστολής της εξάτμισης έχει σχεδιαστεί από το Fantic R&D και κατασκευάζεται από την Arrow, γεμίζοντας την κλίμακα στροφών με δύναμη, και χαρίζοντας ξέσπασμα ψηλά.
Νέος είναι ο άξονας του πίσω τροχού, και νέο το φιλτροκούτι που αφαιρείται από το πλάι, όπως και στα ΜΧ μοντέλα, για εύκολη συντήρηση, ενώ έχει και νέο σχήμα για βελτίωση των επιδόσεων.
 
Αντίστοιχα και με τις βελτιώσεις της ΜΧ γκάμας, νέα είναι τα πιο λεπτά πλαστικά, για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων του αναβάτη, νέα και η σέλα για μεγαλύτερη άνεση.
Το πλαίσιο προέρχεται από τα ΜΧ μοντέλα, είναι αλουμινένιο δύο δοκών, ενώ από εκεί προέρχονται και οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB -με διαφορετικό setup φυσικά- που αποτελούνται από ανάποδο πιρούνι SSS 48 mm με διαδρομή 300 mm και πίσω μονό αμορτισέρ με διαδρομή 315 mm.
 
Το XE125 έρχεται με δύο χάρτες ανάφλεξης στον στάνταρ εξοπλισμό, Soft & Hard, με τον πρώτο να προσφέρει πιο γλυκιά απόδοση για καλύτερη πρόσφυση σε σαθρά εδάφη και με τον δεύτερο να παρέχει όλη τη δύναμη του κινητήρα, για εδάφη με καλή πρόσφυση.
Για τους φίλους των τετράχρονων Enduro, η Fantic διαθέτει τα XEF 250 & XEF 450, για τις κατηγορίες Ε1 και Ε2 αντίστοιχα.
 
Οι μοτοσυκλέτες μοιράζονται το πλαίσιο δυο δοκών αλουμινίου, τις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις που βρίσκουμε και στο 125 (με ίδιες διαστάσεις και διαδρομές), το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων, και την άνετη σέλα. 
 
Οι χούφτες στο τιμόνι και η ποδιά κινητήρα ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό σε όλα τα Enduro μοντέλα της Fantic, ενώ ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει εύκολα τη χαρτογράφηση του κινητήρα των XEF250 & XEF450 με ένα Smartphone και το app WiGET, επιλέγοντας είτε έναν έτοιμο χάρτη, είτε δημιουργώντας τον δικό του.
Όπως και το ΜΧ αδελφάκι του, το XEF250 διαθέτει ανεστραμμένη κεφαλή στον κινητήρα, με την εισαγωγή αέρα μπροστά και την εξαγωγή στο πίσω μέρος του.
Για τους λάτρεις της δύναμης, και για όσους έχουν “τα χέρια” και την εμπειρία για να την αξιοποιήσουν, το XEF450 αποδίδει επίσημα 55+ hp, ενώ διαθέτει δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής και αντικραδασμικό άξονα, αλλά και ανεστραμμένη κυλινδροκεφαλή όπως το 250.

GASGAS ES 800 και SM 800 - Πιάστηκαν "επ' αυτοφώρω" σε δοκιμές

Ο μπροστινός προβολέας έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO
motomag με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/4/2024

Δύο νέα μοντέλα της GASGAS απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του γερμανικού Motorrad τις προηγούμενες ημέρες σε στάδιο δοκιμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τις νέες εκδόσεις των μοντέλων ES και SM, τα οποία όμως τώρα εφοδιάζονται με τον δικύλινδρο κινητήρα των 799 κυβικών της KTM.

Στην περίπτωση του ES 800 μιλάμε για την έκδοση Enduro η οποία πλέον θα χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο κινητήρα LC8c των 799 κ.εκ. της ΚΤΜ με απόδοση 95 ίππους. Τώρα όσον αφορά το SM 800 το Supermoto της GASGAS ομοίως και αυτό θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα των 799 κυβικών, ενώ παραμένει άγνωστο αν οι εκδόσεις ES 700 και SM 700 θα σταματήσουν ή αν θα συνεχίσουν την εμπορική τους πορεία στις αγορές.

με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.

Αυτό που προκαλεί όμως την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η νέα σχεδιαστική ταυτότητα της GASGAS όσον αφορά τον εμπρόσθιο προβολέα. Αυτός έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό. Η σύμπραξη αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα η κινεζική εταιρεία κατασκευάζει μοντέλα για την KTM. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι και στοιχείο για να μας μπερδέψει επίτηδες, αλλάζοντας σχήμα στο τελικό στάδιο.

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία δεν γνωρίζουμε αν και από ότι βλέπουμε τα δύο αυτά νέα μοντέλα της GASGAS έχουν πάρει την τελική τους μορφή, οπότε θα έχουμε νέα τους πολύ πολύ σύντομα.

Ετικέτες