GAUSS Project - Ηλεκτρική Superbike

Με αφαιρούμενη μπαταρία για αγωνιστική χρήση
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/9/2022

To GAUSS Project είναι ένα πανεπιστημιακό project για μια ηλεκτρική Superbike, που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια ως πτυχιακή εργασία του Marcel Attila Kiss. Τώρα, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Darmstadt ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια εξελιγμένη μορφή της μοτοσυκλέτας τους στην Intermot 2022, με 272 hp και 51 kgm ροπής και σύστημα ταχείας αντικατάστασης της άδειας μπαταρίας με μια γεμάτη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε αγώνες Endurance!

Πέρα από την παραγωγή μιας εντυπωσιακής ηλεκτρικής Superbike, καθώς το project είναι πανεπιστημιακό, είναι φυσικό οι σπουδαστές να αναζητούν και να δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης.

Αφήνοντας στην άκρη για λίγο τα εντυπωσιακά νούμερα επιδόσεων, η μοτοσυκλέτα φέρει μια μπαταρία 12 υγρόψυκτων στοιχείων, σχεδιασμένη να αφαιρείται και να αντικαθίσταται ταχύτατα, ώστε η μοτοσυκλέτα να μπορεί να τρέξει ακόμα και σε αγώνες αντοχής με τα κατάλληλα pit-stop.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το GAUSS Project -όνομα που τιμά τον Γερμανό μαθηματικό και φυσικό Johann Carl Friedrich Gauss- αναφέρει πως η αλλαγή της μπαταρίας απαιτεί μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ φορτίζεται πολύ γρήγορα με ταχυφορτιστή.

Οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Hans Peter Bauer, σκοπεύουν να αποδείξουν τις δυνατότητες του GAUSS Project (που πλέον φέρει ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, ενώ ονομάζεται GAUSS II, υποδεικνύοντας την εξέλιξη του) με την προσπάθεια επίτευξης Παγκόσμιου Ρεκόρ σε 24ωρο αγώνα αντοχής!

Ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας προέρχεται από την σλοβένικη EMRAX, ψύχεται τόσο με αέρα όσο και με νερό, ζυγίζει 18 κιλά και αποδίδει 272 hp και 51 κιλά ροπής. Ένας αεραγωγός φέρνει αέρα από το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ψύχει και απάγει τη θερμότητα του κινητήρα.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει σύστημα ABS για αγωνιστική χρήση, Traction Control, σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ενώ η μπαταρία και το λογισμικό ελέγχου της είναι in-house projects στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt.

Η μπαταρία διαθέτει 2.000 στρογγυλές κυψέλες, κάθε μία με χωρητικότητα 3.000 mAh. Δώδεκα συστοιχίες σχηματίζουν μία στρώση της μπαταρίας. Αναλόγως με τις προδιαγραφές, η υγρόψυκτη μπαταρία έχει μέγιστη χωρητικότητα 16 kWh, για αυτονομία 180 χλμ. σε χρήση δρόμου με λογικές ταχύτητας, και μόλις 50 χλμ. για αγωνιστική χρήση. Η τελική ταχύτητα ανακοινώνεται επίσημα στα 250 χλμ/ώρα.

Στην πίστα το GAUSS II θα λειτουργεί με γρήγορα pit stop, ενώ εκεί οι άνθρωποι της ομάδας θα κληθούν να αλλάζουν την βάρους… 122 κιλών μπαταρία με μια νέα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αναμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό, καθώς το Πανεπιστήμιο δεν έχει ανακοινώσει καμία λεπτομέρεια πάνω στο θέμα, ενώ αναμένουμε να δούμε κάποιο σύστημα με γερανό, που και πάλι μας ακούγεται δύσκολο να μπορεί να αλλάζει τη μπαταρία σε δευτερόλεπτα. Λεπτά μήπως; Επιπλέον αναρωτιόμαστε πόσες έξτρα μπαταρίες θα έχουν στη διάθεση τους, ώστε να μπορούν να τις αλλάζουν άμεσα κάθε 50 χλμ. και να μην χρειάζεται να περιμένουν ώστε να φορτίσουν οι άδειες.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην Intermot 2022, στις 4 Οκτωβρίου 2022.

Suzuki: Νέα ευρωπαϊκά χρώματα για GSX-8T και GSX-8TT

Η Suzuki ανακοίνωσε δύο νέους χρωματισμούς για τα GSX-8T και GSX-8TT που είναι ήδη διαθέσιμοι στην αγορά της Ολλανδίας.
suzuki gsx-8t-tt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/8/2026

Στο γυμνό GSX-8T το νέο χρώμα είναι το πορτοκαλί Glass Blaze Orange και δεν αντικαθιστά κάποιο από τα προϋπάρχοντα, αλλά προστίθεται δίπλα τους.

Suzuki GSX-8T

Όσον αφορά στο GSX-8TT, εδώ η νέα προσθήκη είναι το κόκκινο Candy Darling Red και, όπως και στο 8Τ, έρχεται να προστεθεί μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρώματα του 2026.

Suzuki GSX-8TT

Καμιά άλλη αλλαγή δεν σημειώνεται στις δύο μοτοσυκλέτες με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα ων 776 κυβικών εκατοστών.

Επί του παρόντος δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά τα δύο νέα χρώματα θα επεκταθούν σε όλη την ευρωπαϊκή γκάμα, ωστόσο αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, δεν αφορούν προς το παρόν τις μοτοσυκλέτες στην πατρίδα της Suzuki και χαρακτηρίζονται ως χρώματα για τις “European Specification” μοτοσυκλέτες της.

 

Ετικέτες