Γράφτηκε από: 

Harley Davidson Livewire 2019 στην EICMA [video]

Το πρώτο ηλεκτρικό μιας νέας σειράς μοντέλων

To Project Live wire του 2014 ήταν το πρωτότυπο πάνω στο οποίο εξελίχθηκε το σημερινό Livewire, που θα βγει σε παραγωγή μέσα στο 2019. Η Harley είχε ταξιδέψει το Project Livewire σε πολλές χώρες για test ride, μαζεύοντας γνώμες και παρατηρήσεις που την βοήθησαν να εξελίξει το μοντέλο παραγωγής. Και μπορεί να αρχίσει να πωλείται μέσα στο 2019, μέχρι στιγμής όμως n Harley κρατάει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τουLivewire φυλαγμένα σε κλειδωμένο ντουλάπι.

Έτσι, δεν γνωρίζουμε την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα, ούτε την προβλεπόμενη αυτονομία. Τι γνωρίζουμε; Έχει ενσωματωμένο φορτιστή, ώστε να μπορεί να φορτίζει παντού χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάς ξεχωριστό φορτιστή, και βρίσκεται στην θέση του “ρεζερβουάρ”.

Ανοίγεις το καπάκι και βλέπεις τις συνδέσεις. Κάτω από τον φορτιστή βρίσκεται η συστοιχία των μπαταριών, κι ακόμα πιο κάτω ο ηλεκτροκινητήρας. Κιβώτιο ταχυτήτων δεν υπάρχει, ο αναβάτης απλά θα ανοίγει το γκάζι. Για να υπάρχει κι ένας ήχος που κάτι να θυμίζει, τα γρανάζια του μειωτήρα ανάμεσα στον ηλεκτροκινητήρα και την τελική μετάδοση με τον ιμάντα είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να παράγουν έναν ήχο που αυξάνει σε ένταση και οξύτητα όσο αυξάνεται η ταχύτητα, ως ακουστική επιβεβαίωση της ταχύτητας που κινείται η μοτοσυκλέτα.

Για την λειτουργία του Livewire θα υπάρχουν επτά διαφορετικά modes, προφανώς από πολύ οικονομικά σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως πιο γρήγορα που θα μειώνουν αντίστοιχα την οικονομία.

Οι αναρτήσεις του Livewireείναι ρυθμιζόμενες, από την Showa, τα φρένα της Brembo (με cornering ABS) και τα ελαστικά της Michelin, ενώ θα υπάρχει και traction control, κάτι λογικό καθώς η ροπή ενός ηλεκτροκινητήρα αποδίδεται στο μέγιστο από… μηδέν στροφές, μόλις ανοίξεις το γκάζι.

Το Livewire έχει σχεδιαστεί στο κέντρο εξέλιξης προϊόντων της Harley-Davidson στο Wisconsin, και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιό της στο York της Pennsylvania. Θα είναι το πρώτο μιας σειράς ηλεκτρικών οχημάτων (έτσι τα αναφέρει, όχι ως μοτοσυκλέτες), που θα περιλαμβάνουν και μικρότερα δίτροχα.

Ακολουεί πλήρες φωτογραφικό υλικό στο gallery

Βασίλης Καραχάλιος

Δείτε εδώ όλο το video της παρουσίασης της Harley Davidson: