Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Honda: Πατέντα για ρυθμιζόμενου ύψους τιμόνι

Μια ιδέα τριάντα ετών της… Yamaha!

Το εντυπωσιακό σε αυτή την πατέντα της Honda δεν είναι η ιδέα για έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στον αναβάτη να ρυθμίζει εύκολα το ύψος του τιμονιού της μοτοσυκλέτας του, ώστε να προσαρμόζει την εργονομία της θέσης οδήγησης (και την άνεση) ανάλογα με την ταχύτητα και τις συνθήκες που οδηγεί. Ούτε φυσικά πως στις αρχές του '90 η Yamaha είχε παρουσιάσει στις εκθέσεις του Τόκιο δύο πρωτότυπα με το όνομα Morpho (ναι, το όνομα είναι από την αρχαία ελληνική λέξει μορφόω=μορφώ που σημαίνει δίνω μορφή) όπου ως βασική ιδέα ήταν η δυνατότητά τους να αλλάζουν την εργονομία της θέσης οδήγησής τους και να μεταMORPHOνονται από supersport σε touring. Δυστυχώς, το μόνο που πέρασε στην παραγωγή από εκείνες τις μοτοσυκλέτες ήταν η εμπρός ανάρτηση του James Parker στην GTS 1000.

Το περίεργο για εμάς είναι γιατί μέχρι τώρα κανείς κατασκευαστής δεν έχει βγάλει στην παραγωγή έναν τέτοιο μηχανισμό! Ειδικά για τις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Touring, η δυνατότητα να αλλάζεις την εργονομία της θέσης οδήγησης ανάλογα με το αν οδηγείς σε εθνικές οδούς ή σε επαρχιακούς δρόμους, θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα. Όμως πέρα από την δυνατότητα αλλαγής της εργονομίας κατά περίπτωση, ακόμα και η δυνατότητα να προσαρμόζεις τη θέση οδήγηση στα μέτρα σου είναι ευπρόσδεκτη, αφού δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο σωματότυπο.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πατέντα της Honda, πέρα από το ύψος του τιμονιού, ταυτόχρονα ρυθμίζεται και το ύψος και η κλίση της ζελατίνας, ώστε η προστασία από τον αέρα να παραμένει καλή, ακόμα κι όταν έχεις πιο όρθια στάση σώματος.

Τα σχέδια δείχνουν ένα CBR 1000 RR Fireblade, όμως το πιθανότερο είναι να δούμε το σύστημα στην επόμενη γενιά της VFR 800 ή κάποιας αντίστοιχης sport-touring μοτοσυκλέτας (λέτε να ξαναδούμε ένα CBR1000F;), καθώς φαίνεται πως η Honda μάλλον θα σταματήσει την παραγωγή και την εξέλιξη του ακριβού V4 κινητήρα.

Όπως κι αν έχει, η ιδέα μας αρέσει και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να την δούμε σε μοτοσυκλέτα της Honda, αφού η Yamaha δεν το έκανε τα τελευταία 30 χρόνια μετά το Morpho…