Honda: Πατέντα για ρυθμιζόμενου ύψους τιμόνι

Μια ιδέα τριάντα ετών της… Yamaha!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/5/2019

Το εντυπωσιακό σε αυτή την πατέντα της Honda δεν είναι η ιδέα για έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στον αναβάτη να ρυθμίζει εύκολα το ύψος του τιμονιού της μοτοσυκλέτας του, ώστε να προσαρμόζει την εργονομία της θέσης οδήγησης (και την άνεση) ανάλογα με την ταχύτητα και τις συνθήκες που οδηγεί. Ούτε φυσικά πως στις αρχές του '90 η Yamaha είχε παρουσιάσει στις εκθέσεις του Τόκιο δύο πρωτότυπα με το όνομα Morpho (ναι, το όνομα είναι από την αρχαία ελληνική λέξει μορφόω=μορφώ που σημαίνει δίνω μορφή) όπου ως βασική ιδέα ήταν η δυνατότητά τους να αλλάζουν την εργονομία της θέσης οδήγησής τους και να μεταMORPHOνονται από supersport σε touring. Δυστυχώς, το μόνο που πέρασε στην παραγωγή από εκείνες τις μοτοσυκλέτες ήταν η εμπρός ανάρτηση του James Parker στην GTS 1000.

Το περίεργο για εμάς είναι γιατί μέχρι τώρα κανείς κατασκευαστής δεν έχει βγάλει στην παραγωγή έναν τέτοιο μηχανισμό! Ειδικά για τις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Touring, η δυνατότητα να αλλάζεις την εργονομία της θέσης οδήγησης ανάλογα με το αν οδηγείς σε εθνικές οδούς ή σε επαρχιακούς δρόμους, θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα. Όμως πέρα από την δυνατότητα αλλαγής της εργονομίας κατά περίπτωση, ακόμα και η δυνατότητα να προσαρμόζεις τη θέση οδήγηση στα μέτρα σου είναι ευπρόσδεκτη, αφού δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο σωματότυπο.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πατέντα της Honda, πέρα από το ύψος του τιμονιού, ταυτόχρονα ρυθμίζεται και το ύψος και η κλίση της ζελατίνας, ώστε η προστασία από τον αέρα να παραμένει καλή, ακόμα κι όταν έχεις πιο όρθια στάση σώματος.

Τα σχέδια δείχνουν ένα CBR 1000 RR Fireblade, όμως το πιθανότερο είναι να δούμε το σύστημα στην επόμενη γενιά της VFR 800 ή κάποιας αντίστοιχης sport-touring μοτοσυκλέτας (λέτε να ξαναδούμε ένα CBR1000F;), καθώς φαίνεται πως η Honda μάλλον θα σταματήσει την παραγωγή και την εξέλιξη του ακριβού V4 κινητήρα.

Όπως κι αν έχει, η ιδέα μας αρέσει και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να την δούμε σε μοτοσυκλέτα της Honda, αφού η Yamaha δεν το έκανε τα τελευταία 30 χρόνια μετά το Morpho…

 

KTM 490 Duke: Νέες φωτογραφίες του πρωτοτύπου – Πιο κοντά στην τελική του μορφή

Η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα αναμένεται στη γκάμα του 2028
KTM_490_Duke
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/8/2026

Πάει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε φωτογραφίες από πρωτότυπα της ΚΤΜ σε δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, καθώς έχουμε ήδη δει τα 490 RC, 490 Adventure και 490 Duke σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Η νέα εμφάνιση μας έρχεται από την Αυστρία και αφορά το 490 Duke, το οποίο είχαμε ξαναδεί τον περασμένο Μάιο σε αρκετά πιο πρωτόλεια κατάσταση. Αυτή τη φορά η μοτοσυκλέτα δείχνει πιο κοντά στη μορφή παραγωγής που θα έχει, αν και η απουσία των πλαστικών στα πέριξ του ρεζερβουάρ φροντίζουν να δίνουν την εικόνα μιας ατελούς μοτοσυκλέτας, ωστόσο αν συγκρίνουμε με την προηγούμενη εμφάνισή της η εξέλιξη έχει προχωρήσει εμφανώς πολύ.

KTM_490_Duke

Στην καρδιά της νέας οικογένειας η ΚΤΜ φορά έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με στρόφαλο χρονισμένο στους 270 μοίρες, κυβισμό κοντά στα 500 κυβικά και απόδοση που εκτιμάται μεταξύ 55 και 65 ίππων, ώστε να έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα Α2 της οικογένειας 390 και τα πολύ δυνατότερα δικύλινδρα 790. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα 490 θα έχουν και πρόβλεψη περιορισμού για τα διπλώματα Α2 πάντως.

KTM_490_Duke

Στα περιφερειακά της μοτοσυκλέτας δεν προκύπτει κάποια νέα είδηση ή πληροφορία, με τη δαγκάνα της WP να έχει πλέον πάρει την αναμενόμενη θέση της στο μπροστινό.

KTM_490_Duke

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, η νέα σειρά των 490 αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται μέσα στο 2027, με στόχο να είναι στη γκάμα της εταιρείας το 2028, γεγονός που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αν κανένα από τα τρία μοντέλα που έχουμε δει ως τώρα δε είναι παρόν στις επερχόμενες εκθέσεις, EICMA και Intermot, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

Φωτογραφίες: Bernhard Höhne / Motorrad Magazin

Ετικέτες