Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Husqvarna Nuda 900R: Πάνω από 100 ίπποι

Μπορεί να μην ικανοποίησε όλους τους οπαδούς της φίρμας η Husqvarna με την απόφασή της να έχει καθαρά ασφάλτινο προορισμό η νέα της μοτοσυκλέτα, αλλά μετά την εμφάνιση της Nuda 900R την κοίταξαν και αυτοί με θαυμασμό.

Χωρίς κάλυψη και απόκρυψη πια, η ασπροκόκκινη μοτοσυκλέτα εκτέθηκε έτοιμη και γυαλιστερή στις εγκαταστάσεις της “μαμάς” BMW στο Μόναχο. Η Husqvarna ανήκει από το καλοκαίρι του 2007 στην BMW και η Nuda είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των τεχνικών και από τις δυο εταιρείες. Ο σχεδιασμός του Raffaele Zaccagnini, που ξεκίνησε από το concept SMQ του 2009, ολοκληρώθηκε δίνοντας στη Nuda τη μοναδικότητά της χάρη στην εμφάνισή της. Η Nuda 900R δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Με άλλα λόγια η μοτοσυκλέτα έχει από την αρχή την σιγουριά ότι δεν θυμίζει καμιά από τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Ακραία επιθετική, με πολλές γωνίες, επιφάνειες που έχουν υποστεί σμίκρυνση, ενώ το μυώδες ανεστραμμένο της Sachs και οι monoblock δαγκάνες της Brembo, δηλώνουν απερίφραστα ότι η Nuda 900R έχει φτιαχτεί για “πόλεμο”.
Τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά της Nuda δεν είναι πλήρη, αλλά από αυτά που έχουν ανακοινώσει φαίνεται ότι ο πήχης που έχουν τοποθετήσει για αυτήν είναι ψηλά. Υπόσχονται περισσότερους από 100 ίππους και περισσότερα από 10,2 χιλιογραμμόμετρα ροπής από τον κινητήρα, ενώ το βάρος της θα είναι κάτω από 175 κιλά. Το πιρούνι με τα καλάμια των 48 χιλιοστών έχει πλήρεις ρυθμίσεις, όπως και το αμορτισέρ της Ohlins που αναρτά το πίσω μέρος, τοποθετημένο με έντονη κλίση μεν, χωρίς μοχλικό δε. Ο κινητήρας με τον αυξημένο κυβισμό και απόδοση -σε σχέση με την έκδοση των 800 κυβικών που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά των F της BMW όπου αποδίδει 85 ίππους- είναι έκθετος με το κόκκινο καπάκι της κεφαλής και το λογότυπο με τον θυρεό να τον διαφοροποιούν οπτικά από τον… Γερμανό αδερφό. Ο δικύλινδρος αυτός κινητήρας έχει το χαρακτηριστικό σύστημα απόσβεσης των κραδασμών, μια “τρίτη μπιέλα” η οποία περιστρέφεται σε δικό της κομβίο που απέχει 180ο από αυτά των μπιελών που έχουν έμβολα στο άνω άκρο της. Το σύστημα αυτό αποσβένει το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών επιτρέποντας στον κινητήρα όχι μόνο να ανεβάζει πολλές στροφές, απαραίτητο σε κάθε κινητήρα επιδόσεων, αλλά και να χρησιμοποιεί την ακαμψία του το πλαίσιο. Πράγματι, έτσι γίνεται με το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο της Nuda 900R το οποίο θυμίζει ίσως περισσότερο από ότι “πρέπει” τα πλαίσια των F800/650GS. Μπορεί να τα θυμίζει, αλλά συνολικά η μοτοσυκλέτα εξακολουθεί να μην μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη.