Husqvarna VITPILEN 401, SVARTPILEN 401 και VITPILEN 401 AERO

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/11/2016

Τρεις εκδόσεις του μεταμοντέρνου μονοκύλινδρου street μοντέλου της παρουσίασε η Husqvarna, οι δύο εκ των οποίων είναι έτοιμες να μπουν σε παραγωγή. Βέβαια όχι αμέσως, καθώς η Husqvarna λέει ότι οι πρώτες μοτοσυκλέτες θα εμφανιστούν στα καταστήματα τον Οκτώβριο του 2017, περίπου σε ένα χρόνο από τώρα δηλαδή. Αυτό είναι κάπως παράξενο, καθώς τα μηχανικά μέρη της μοτοσυκλέτας βασίζονται στο KTM Duke 390.

Όμως τόσο το Vitpilen 401, όσο και το Svartpilen 401 έχουν εντελώς διαφορετικό κουστούμι και τροχούς που πρέπει να περάσουν από χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης τύπου και να στηθεί νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Bajaj στην Ινδία, δίπλα από εκείνη των Duke 390.

Φυσικά ο κινητήρας είναι ο νέος 390 της KTM, με τον ψεκασμό ride by wire προδιαγραφών Euro 4 (44hp), τον μονόδρομο συμπλέκτη και το ABS είναι το δικάναλο της Bosch, με τα αναβαθμισμένα φρένα της Bybre. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι ειδικά σχεδιασμένος για αυτές τις μοτοσυκλέτες. Η έκδοση Svartpilen είναι η scrambler έκδοση του Vitpilen και ξεχωρίζει από την σχάρα πάνω στο ρεζερβουάρ, το πιο ψηλό τιμόνι και τα off-road ελαστικά. Μαζί με αυτές τις δύο εκδόσεις παραγωγής, την εμφάνισή του έκανε και ένα πρωτότυπο με σταθερό φαίρινγκ που ονομάζεται Vitpilen 401 Aero.

Θα βγει και αυτό στην παραγωγή; Αν ξαναρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά θα δείτε ότι μαζί με το Aero, η Husqvarna έχει μια πλήρη σειρά μεταμοντέρνων-ρετρό-χίπστερ μοντέλων

Suzuki RM-Z450 και RM-Z250: Βελτιώσεις με βάση την πρωταθλήτρια AMA SX του Ken Roczen

Η Suzuki ανανεώνει τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες της σε αναρτήσεις, κινητήρα και τροχούς
Suzuki RM-Z450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/7/2026

Σπουδαία χρονιά αυτή για τη Suzuki στις ΗΠΑ, όπου ο Ken Roczen κατέκτησε το πρωτάθλημα 2026 AMA Supercross με το RM-Z450, εμπνέοντας τη Suzuki να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και βελτιώσεις της ΜΧ μοτοσυκλέτας της για το 2027 και να την παρουσιάσει στις ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλον τον κόσμο.

Το RM-Z450 του 2027 (κεντρική φωτογραφία) αποκτά νέες αναρτήσεις της ΚΥΒ μπροστά και πίσω, καθώς και νέες μαύρες ζάντες RK Excel με εργοστασιακή τοποθέτηση ελαστικών Bridgestone Battlecross X30.

Αλλαγή συναντάμε και στο φιλτροκούτι, συγκεκριμένα στον αυλό που στέλνει τον αέρα στα σώματα του ψεκασμού, το οποίο έχει νέο σχήμα για αποδοτικότερη τροφοδοσία με αέρα και αμεσότερη αίσθηση στο γκάζι.

Suzuki RM-Z250

To RM-Z 250 βλέπει ανανέωση στις αναρτήσεις του, οι οποίες έχουν νέο σετάρισμα για το 2027. Μια ακόμη διαφορά στο νέο μοντέλο είναι η εξάτμιση, που έχει καινούργιο τελικό, όπως πάντα συμβατό με τις προδιαγραφές FIM και ΑΜΑ.

Όπως και το 450, το RM-Z250 φορά νέες ζάντες RK Excel και τις ντύνει με νέα λάστιχα Dunlop GEOMAX MX34.

Η Suzuki δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια και, παρότι στα μοντέλα του 2027 έχει ενσωματώσει τις παραπάνω αλλαγές, δεν πειράζει καθόλου την εμφάνισή τους που συνεχίζει με τα ίδια χρώματα και γραφικά που γνωρίζουμε από φέτος.

Suzuki RM-Z250 Champions

Παράλληλα, για να τιμήσει το πρωτάθλημα του Roczen στις ΗΠΑ θα διαθέσει και δύο ανάλογες ρέπλικες στην αμερικανική αγορά - RM-Z450 Champions Edition και RM-Z250 Champions Edition - επενδυμένες με το πακέτο Suzuki RM Army Package που περιλαμβάνει ολόσωμη εξάτμιση Pro Circuit T-6 και κιτ γραφικών που αντιγράφουν την εργοστασιακή RM-Z450 του Roczen.