Η Suzuki παρουσίασε τρία νέα μοντέλα στα πλαίσια της Intermot της Κολονίας. Πρόκειται για τα δύο νέα GSX-R 750/600 και για το ολοκαίνουργιο GSR 750.
Το GSX-R 600 εντυπωσιάζει αρχικά με τα εννέα ολόκληρα κιλά που έχει απολέσει σε σχέση με τον προκάτοχό του, χάρη στο καινούργιο πλαίσιο, το οποίο δίνει 15 χιλιοστά μικρότερο μεταξόνιο., ενώ διαθέτει και το Big Piston πιρούνι της Showa. Η τεχνολογία που έχει δανειστεί από τα MotoGP σε ότι αφορά την κατασκευή των εμβόλων, το προφίλ των εκκεντροφόρων και τη γωνία των βαλβίδων, έχει αναβαθμίσει τα επίπεδα της απόδοσης, σε συνδυασμό με τις πιο κοντές σχέσεις των ταχυτήτων.
Το GSX-R 750 διαθέτει τις ίδιες αλλαγές στο πλαίσιο, ενώ και στις δύο μοτοσυκλέτες τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά οι ακτινικές, μονομπλόκ δαγκάνες της Brembo, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τόσο τα ποιοτικά στάνταρ, όσο και τις επιδόσεις των δύο μοτοσυκλετών.
Αυτό όμως που έκλεψε την παράσταση στο περίπτερο της Suzuki ήταν το GSR 750, που στοχεύει σε μια ακόμη πιο δυναμική παρουσία της εταιρείας στην διαρκώς εξελισσόμενη κατηγορία των naked μοτοσυκλετών. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του, ακολουθεί τη κατασκευαστική φιλοσοφία του μικρότερου αδερφού, με έντονες γραμμές και γωνίες απ' άκρη σ' άκρη. Ο κινητήρας του προέρχεται από το GSX-R 750, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις φυσικά, ώστε να ταιριάζει η απόδοσή του με το χαρακτήρα του streetfighter. Αυτό μεταφράζεται σε διαφορετικό προφίλ εκκεντροφόρων, διαφορετικούς αυλούς εισαγωγής και εξαγωγής, αλλά και διαφορετικό λόγο συμπίεσης με στόχο την πλούσια παροχή ροπής σε όλο το φάσμα των στροφών.
Yamaha YZF-R2: Γεννητούρια στη supersport οικογένεια τον Αύγουστο
Η πληροφορία κυκλοφορούσε ως είδηση εδώ και πολύ καιρό, ενώ απέκτησε επισημότερη υπόσταση άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Ινδία η κατοχύρωση του ονόματος YZF-R2 από τη Yamaha τον περασμένο Χειμώνα.
Πρόκειται για ένα όνομα που είχαμε πρωτοακούσει το 2021, όταν η Yamaha είχε κατοχυρώσει μια μεγάλη σειρά ονομάτων που πρακτικά περιλάμβαναν όλα τα πιθανά YZF-R, από το 1 ως το 9 και επιπλέον τα R15, R20 και R25. Τότε δεν υπήρχαν ακόμη τα R7 και R9 ενώ, πλην αυτών των δύο και των R15, R1, R3 και R6 (για έναν χρόνο ακόμη), τα υπόλοιπα ονόματα εκείνης της λίστας δεν έχουν εμφανιστεί ως σήμερα.
Η αναζωπύρωση της είδησης οφείλεται στο γεγονός πως η Yamaha έχει προαναγγείλει στην Ινδία μια παρουσίαση νέου μοντέλου για τις 27 Αυγούστου. Οι Ινδοί συνάδελφοι ομόφωνα έχουν πειστεί πως εκείνη τη μέρα θα σκάσει μύτη επιτέλους το R2.
Επίσημες πληροφορίες προφανώς δεν υπάρχουν για τη μοτοσυκλέτα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μια υπερκυβισμένη εκδοχή του R15, δηλαδή του αντίστοιχου μοντέλου με το R125 με κινητήρα 155cc που κυκλοφορεί σε πολλές αγορές που δεν έχουν Α1 κατηγορία διπλωμάτων – γύρω στα 200 κυβικά εκατοστά και απόδοση περί τους 25 ίππους.
Εφόσον αυτό που θα παρουσιαστεί στην Ινδία είναι όντως το R2, είναι πολύ λογικό να το περιμένουμε με μονοκύλινδρο κινητήρα ώστε να μπορεί να έχει ανταγωνιστική τιμή στις ασιατικές αγορές – γι’ αυτό άλλωστε το ντεμπούτο του θα γίνει εκεί.
Στόχος του R2 είναι να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε απόδοση από το μικρό R125/R15, μένοντας αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή του δικύλινδρου R3 που είναι το επόμενο βήμα στην οικογένεια.
Το R2 ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ενδιαφέρον και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς στην πορεία του τελευταίου έτους η Yamaha έχει κατοχυρώσει το όνομα αυτό ξεχωριστά σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως δείγμα των προθέσεών της.