Η Suzuki παρουσίασε τρία νέα μοντέλα στα πλαίσια της Intermot της Κολονίας. Πρόκειται για τα δύο νέα GSX-R 750/600 και για το ολοκαίνουργιο GSR 750.
Το GSX-R 600 εντυπωσιάζει αρχικά με τα εννέα ολόκληρα κιλά που έχει απολέσει σε σχέση με τον προκάτοχό του, χάρη στο καινούργιο πλαίσιο, το οποίο δίνει 15 χιλιοστά μικρότερο μεταξόνιο., ενώ διαθέτει και το Big Piston πιρούνι της Showa. Η τεχνολογία που έχει δανειστεί από τα MotoGP σε ότι αφορά την κατασκευή των εμβόλων, το προφίλ των εκκεντροφόρων και τη γωνία των βαλβίδων, έχει αναβαθμίσει τα επίπεδα της απόδοσης, σε συνδυασμό με τις πιο κοντές σχέσεις των ταχυτήτων.
Το GSX-R 750 διαθέτει τις ίδιες αλλαγές στο πλαίσιο, ενώ και στις δύο μοτοσυκλέτες τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά οι ακτινικές, μονομπλόκ δαγκάνες της Brembo, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τόσο τα ποιοτικά στάνταρ, όσο και τις επιδόσεις των δύο μοτοσυκλετών.
Αυτό όμως που έκλεψε την παράσταση στο περίπτερο της Suzuki ήταν το GSR 750, που στοχεύει σε μια ακόμη πιο δυναμική παρουσία της εταιρείας στην διαρκώς εξελισσόμενη κατηγορία των naked μοτοσυκλετών. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του, ακολουθεί τη κατασκευαστική φιλοσοφία του μικρότερου αδερφού, με έντονες γραμμές και γωνίες απ' άκρη σ' άκρη. Ο κινητήρας του προέρχεται από το GSX-R 750, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις φυσικά, ώστε να ταιριάζει η απόδοσή του με το χαρακτήρα του streetfighter. Αυτό μεταφράζεται σε διαφορετικό προφίλ εκκεντροφόρων, διαφορετικούς αυλούς εισαγωγής και εξαγωγής, αλλά και διαφορετικό λόγο συμπίεσης με στόχο την πλούσια παροχή ροπής σε όλο το φάσμα των στροφών.
Veloce Motorcycles: Δίχρονη οκτακύλινδρη Αγγλίδα με 276 ίππους!
Είναι αρκετά ασυνήθιστο να βλέπουμε νέες δίχρονες μοτοσυκλέτες στην εποχή μας. Μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις είναι η εταιρεία Langen Motorcycles, την οποία το MOTO έχει αναφέρει στο παρελθόν αρκετές φορές, αφού πρόκειται για μία εταιρεία μικρής παραγωγής που θέτει όμως τον πήχη πολύ ψηλά. Αυτή τη φορά, έχουμε να κάνουμε με μία άλλη βρετανική εταιρεία, τη νεοσύστατη Veloce Motorcycles.
Η νέα αυτή εταιρεία παρουσίασε στο γνωστό Bike Shed Moto Show του Λονδίνου, μία μοτοσυκλέτα με δίχρονο οκτακύλινδρο κινητήρα 1.000 κυβικών. Το όνομα της είναι Aperion και ο οκτακύλινδρος κινητήρας της προήλθε από την ένωση οχτώ κυλίνδρων Aprilia RS125 (Rotax) με σφυρήλατα έμβολα που μάλιστα οι Βρετανοί έχουν τοποθετήσει σε δύο ξεχωριστές διατάξεις V4!
Κάθε μονάδα κατασκευάζεται μηχανικά σε τέσσερα μέρη από μπλοκ αλουμινίου και περιλαμβάνει δύο στροφαλοφόρους άξονες, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ενδιάμεσου άξονα και κινούν τον ειδικά σχεδιασμένο συμπλέκτη και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Η τροφοδοσία γίνεται από τέσσερα διπλά καρμπυρατέρ Dellorto 24 mm, τα οποία ελέγχονται από μια γκαζιέρα με οκτώ καλώδια, ενώ η μοτοσυκλέτα λειτουργεί φυσικά με βενζίνη και λάδι δίχρονου κινητήρα.
Η εταιρεία ισχυρίζεται πως ο κινητήρας αποδίδει 276 ίππους, κάτι που βγάζει νόημα, καθώς ο κάθε μονοκύλινδρος κινητήρας της Aprilia RS 125 θα αποδίδει έτσι 34,5 ίππους (33,5 είναι η εργοστασιακή ιπποδύναμη), με την μοτοσυκλέτα να φέρει και εξαρτήματα βελτίωσης επιδόσεων από τη Mitaka.
Αυτό βέβαια που χτυπά περισσότερο στο μάτι είναι οι θάλαμοι διαστολής των εξατμίσεων, ενώ οι οκτώ κύλινδροι κάνουν το έργο του σχεδιαστή, όσον αφορά τον χώρο που χρειάζονται, ακόμη πιο δύσκολο. Το σύστημα εξάτμισης λοιπόν της Aperion υλοποιήθηκε μέσω 3D εκτύπωσης χωρίς τις πολύπλοκες διαδικασίες κοπής και συγκόλλησης λεπτού μετάλλου που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά.

Ο κινητήρας παίζει επίσης και τον ρόλο του πλαισίου, που δένει από εμπρός και πίσω με σωληνωτά υποπλαίσια. Στο πίσω μέρος συναντάμε μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι που συμβάλει στην επιθετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Ανεστραμμένο πιρούνι και ένα μονό αμορτισέρ συμπληρώνουν το σύνολο.
O Jack Levy, στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε: “Η ισορροπία ήταν ο βασικός παράγοντας. Τα διαγώνια αντίθετα έμβολα ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, οπότε όλα είναι απόλυτα ισορροπημένα. Και αυτή η διάταξη σε σχήμα Χ διατηρεί τη μοτοσυκλέτα πραγματικά λεπτή: αν σκεφτείς πώς θα έμοιαζε ένας V8 ή ένας V6, θα ήταν αρκετά φαρδύς.
Οι δίχρονοι κινητήρες καθιστούν δυνατή τη σχεδίαση σε σχήμα Χ: οι κύλινδροι μπορούν να λειτουργούν προς τα κάτω, καθώς η λίπανση δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει ξεχαστεί κάπως, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύτιμη και σήμερα, στις κατάλληλες εφαρμογές.
Υπάρχουν επίσης λιγότερα εμπόδια για να τη θέσεις σε λειτουργία. Επίσης, το να βάζεις οκτώ κυλίνδρους να λειτουργούν, είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό: σου ζεσταίνει την καρδιά! Είναι κάτι ωραίο με το οποίο έχουν μεγαλώσει πολλοί άνθρωποι, με το οποίο έχουμε μεγαλώσει κι εμείς και είναι απλά κάτι πραγματικά φοβερό”.

Η Aperion θα είναι περιορισμένης παραγωγής και μόλις 24 κομμάτια θα διατεθούν από την εταιρεία το 2027, στην τιμή των 78.000 λιρών (90.000 ευρώ) που θα πωλείται με βάση την έγκριση μοτοσυκλέτας ως μεμονωμένου οχήματος (MSVA). Η εταιρεία μάλιστα ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο, το Ethereal που είναι εξίσου μοναδική και φέρει δίχρονο V4 κινητήρα 500 κυβικών με απόδοση 143 ίππων.