Η Suzuki παρουσίασε τρία νέα μοντέλα στα πλαίσια της Intermot της Κολονίας. Πρόκειται για τα δύο νέα GSX-R 750/600 και για το ολοκαίνουργιο GSR 750.
Το GSX-R 600 εντυπωσιάζει αρχικά με τα εννέα ολόκληρα κιλά που έχει απολέσει σε σχέση με τον προκάτοχό του, χάρη στο καινούργιο πλαίσιο, το οποίο δίνει 15 χιλιοστά μικρότερο μεταξόνιο., ενώ διαθέτει και το Big Piston πιρούνι της Showa. Η τεχνολογία που έχει δανειστεί από τα MotoGP σε ότι αφορά την κατασκευή των εμβόλων, το προφίλ των εκκεντροφόρων και τη γωνία των βαλβίδων, έχει αναβαθμίσει τα επίπεδα της απόδοσης, σε συνδυασμό με τις πιο κοντές σχέσεις των ταχυτήτων.
Το GSX-R 750 διαθέτει τις ίδιες αλλαγές στο πλαίσιο, ενώ και στις δύο μοτοσυκλέτες τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά οι ακτινικές, μονομπλόκ δαγκάνες της Brembo, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τόσο τα ποιοτικά στάνταρ, όσο και τις επιδόσεις των δύο μοτοσυκλετών.
Αυτό όμως που έκλεψε την παράσταση στο περίπτερο της Suzuki ήταν το GSR 750, που στοχεύει σε μια ακόμη πιο δυναμική παρουσία της εταιρείας στην διαρκώς εξελισσόμενη κατηγορία των naked μοτοσυκλετών. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του, ακολουθεί τη κατασκευαστική φιλοσοφία του μικρότερου αδερφού, με έντονες γραμμές και γωνίες απ' άκρη σ' άκρη. Ο κινητήρας του προέρχεται από το GSX-R 750, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις φυσικά, ώστε να ταιριάζει η απόδοσή του με το χαρακτήρα του streetfighter. Αυτό μεταφράζεται σε διαφορετικό προφίλ εκκεντροφόρων, διαφορετικούς αυλούς εισαγωγής και εξαγωγής, αλλά και διαφορετικό λόγο συμπίεσης με στόχο την πλούσια παροχή ροπής σε όλο το φάσμα των στροφών.
BMW M1300GS: Από το 2019 το ακούμε, μόλις εμφανίστηκε για πρώτη φορά!
Το 2019 η BMW είχε κατοχυρώσει στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (EUIPO) τις ονομασίες Μ1000RR, M1000XR και Μ1300GS. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη δήλωση των Γερμανών πως σκόπευαν να επεκτείνουν τις χάρες της σειράς Μ και στις μοτοσυκλέτες τους, μετά τα αυτοκίνητα.
Ήταν όμως και κάτι παραπάνω, καθώς τότε η BMW είχε μόλις δείξει το R1250GS και φυσικά η δήλωση για ένα Μ1300GS δεν είχε εκληφθεί ως μήνυμα από το μέλλον της γερμανικής γκάμας, αλλά ως ένδειξη πως το M GS θα έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.
Σήμερα γνωρίζουμε πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πως οι Μ μοτοσυκλέτες κερδίζουν απόδοση χάρη σε περιποιήσεις και καλούδια στους κινητήρες τους, όχι όμως μέσω αύξησης κυβισμού. Όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον, με βάση την εμπειρία των Μ1000RR και M1000XR που έχουν ήδη ενταχθεί στη γκάμα της εταιρείας.
Το M1300GS δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, αλλά πλέον έχει αποκτήσει το αναμενόμενο νόημα έχοντας ήδη στην αγορά την τελευταία γενιά R1300GS.
Στο μεταξύ, το όνομα αυτό είχε επανεμφανιστεί το 2022 στην επικαιρότητα της BMW μέσω μιας λίστας στην ιστοσελίδα της, η οποία περιείχε τόσο τα R1300GS και M1300GS, αλλά και ένα R1400GS, μοντέλο που επίσης δεν έχει εμφανιστεί ακόμη και μάλλον αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι το επόμενο βήμα του μεγάλου GS, όποτε η BMW αποφασίσει να το κάνει.
Πριν όμως πάμε σε μια υποθετική νέα γενιά 1400, έχουμε την πρώτη ένδειξη πως το M1300GS πλησιάζει στην πραγματικότητά μας, καθώς εμφανίστηκε μια αρκούντως “ύποπτη” φωτογραφία στον γερμανικό Τύπο.
Η μπλε κουκούλα μας κρύβει το περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά οι ενδείξεις είναι εκεί και δένουν άριστα με την ιστορία που αναφέραμε στις προηγούμενες αράδες.
Η μπλε δαγκάνα Μ που διακρίνεται καθαρά μπροστά δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες, ενώ είναι εξίσου σαφές πως πρόκειται για μια μεγάλη on-off με τρακτερωτά λάστιχα και πιθανότατα boxer κινητήρα, κρίνοντας από τη διαδρομή της εξάτμισης που διακρίνεται στην αριστερή πλευρά του κινητήρα.
Αυτή είναι η πρώτη θέαση της μοτοσυκλέτας που κατά πάσα πιθανότητα είναι το Μ1300GS, μετά από κάμποσα χρόνια θεωριών, φημών και ψηφιακών σχεδίων. Να το περιμένουμε άραγε στη γκάμα του 2027; Θα το γνωρίζουμε στους επόμενους λίγους μήνες.