Kawasaki - Έδειξε ηλεκτρικό και υβριδικό μοντέλο στις 8 ώρες της Suzuka

Εντυπωσιακή εμφάνιση της HEV μοτοσυκλέτας με στοιχεία από Η2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/8/2022
Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka, η Kawasaki έδειξε τα επερχόμενα ηλεκτρικά και υβριδικά της μοντέλα, τα οποία έκαναν μάλιστα οδηγική εμφάνιση στην πίστα
 
Τον Οκτώβριο του 2021, η Kawasaki είχε ανακοινώσει πως μέχρι το 2025 θα παρουσιάσει περισσότερα από 10 EV μοντέλα, τόσο ηλεκτρικά (BEV ή Battery EV) όσο και υβριδικά (HEV ήτοι Hybrid EV).
Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε πρώτα στο ιαπωνικό γραφείο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών και κατόπιν σε στατική επίδειξη από την Kawasaki ένα υβριδικό πρωτότυπο μοτοσυκλέτας που βασίζεται στα δικύλινδρα εν σειρά Ninja 250/400, ενώ θα διαθέτει αερόψυκτη μπαταρία 48V και τρία mode λειτουργίας: ηλεκτροκινητήρας μόνο, βενζινοκινητήρας μόνο και λειτουργία και των δύο κινητήρων την ίδια στιγμή. Υπόψη πως η μοτοσυκλέτα διαθέτει επιπλέον και μπαταρία 12V για τα ηλεκτρικά συστήματα της (φώτα, όργανα, μίζα, κλπ.)
Επειδή η HEV μοτοσυκλέτα της Kawasaki θα έχει περισσότερα εξαρτήματα από μια απλή Ninja 250/400, ενισχυμένο είναι το πλαίσιο, και το σημείο έδρασης του πίσω αμορτισέρ.
Παράλληλα, το εν λόγω μοντέλο θα έχει μεν κιβώτιο, όμως δεν θα έχει μανέτα συμπλέκτη, με τις αλλαγές ταχυτήτων να γίνονται με δυο κουμπιά στο αριστερό γκριπ!
Για την ώρα η Kawasaki δεν έχει δώσει κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό για το “Hybrid Prototype” μοντέλο της, ενώ το παρουσίασε στην πίστα της Suzuka στις 8/11, όπου ένας αναβάτης του Akashi το οδήγησε στην ευθεία του ιαπωνικού αυτοκινητοδρομίου, με αφορμή τον αγώνα Endurance που διεξήχθη εκεί.
 
Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του Elektrode, του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου παραγωγής του Akashi, όμως αυτό ήταν ένα ηλεκτρικό pit bike για παιδιά, που απλώς άνοιξε την όρεξη στους οπαδούς της ηλεκτροκίνησης.
Δίπλα στο εντυπωσιακό σε εμφάνιση HEV μοντέλο που στην τελευταία του εμφάνιση δείχνει να δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από την H2, στη Suzuka εμφανίστηκε και το BEV μοντέλο της φίρμας, μια μικρή ηλεκτρική μοτοσυκλέτα 14,8 hp, που θυμίζει το γυμνό Z125, και που μάλλον θα δούμε να βγαίνει πιο σύντομα στην παραγωγή σε 2 εκδόσεις α-λα Ninja 125 / Z125.

KTM 890 Adventure R Rally – Εμφάνιση και εξοπλισμός αντάξιος των εργοστασιακών ράλι

Το Rally προσθέτει στο 890 Adventure R αρκετό εξοπλισμό που θα πλήρωνες για βελτίωση
KTM 890 ADVENTURE R RALLY
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/3/2026

To 2024 η ΚΤΜ είχε παρουσιάσει το 890 Adventure R Rally ως μια περιορισμένης παραγωγής ειδική έκδοση για λίγους, με αρκετό ανώτερο εξοπλισμό που πλησίαζε πιο κοντά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των ράλι. Μετά από εκείνη την έκδοση των 700 μοτοσυκλετών παγκοσμίως, η ΚΤΜ επαναφέρει φέτος το Rally μοντέλο, χωρίς αυτή τη φορά να βάζει κανένα όριο την παραγωγή.

Η λογική του νέου 890 Adventure R Rally μολαταύτα διατηρεί τον ίδιο εκλεκτό χαρακτήρα, καθώς εμπλουτίζεται με αναρτήσεις από τα πάνω-πάνω ράφια. Επιλέγοντας από τη γκάμα WP Pro Components, το πιρούνι είναι το WP XPLOR PRO με τεχνολογία κωνικών βαλβίδων (Cone Valve), φτιάχνοντας δίδυμο με το αντίστοιχο αμορτισέρ WP XPLOR PRO.

Με διαδρομές 270 χιλιοστών μπροστά και πίσω, οι αναρτήσεις του Rally μοντέλου έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν τις κακουχίες ενός αγώνα ράλι και τα πιο κακοτράχαλα εδάφη.

Ο κινητήρας των 889 cc αποδίδει εδώ 106 ίππους, έναν παραπάνω από το 890 Adventure R, και ροπή 10,2 χιλιογραμμόμετρων. Αυτή η διαφορά από το βασικό μοντέλο 890 Adventure R συνδέεται με το τελικό εξάτμισης Akrapovič Slip-on Line που φορά από το εργοστάσιο η νέα Rally έκδοση.

Στο ηλεκτρονικό πακέτο διαθέτει Offroad ABS, ride modes που περιλαμβάνουν τη Rally Mode, Traction Control σε συνδυασμό με σύστημα Motor Slip Regulation, ενώ η διεπαφή του αναβάτη για όλες τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις είναι μια οθόνη έγχρωμη TFT 5 ιντσών με στάνταρ συνδεσιμότητα και ενσωματωμένη πλοήγηση.

Η δε εμφάνιση προφανώς και ντύνεται σε χρώματα εμπνευσμένα από τα εργοστασιακά της Red Bull KTM Factory Racing.

KTM 890 ADVENTURE R RALLY

Τα βασικά στοιχεία που κάνουν το KTM 890 Adventure R Rally ένα ξεχωρίζει είναι τα εξής:

  • Αναρτήσεις WP XPLOR PRO
  • Εξάτμιση Akrapovič Slip-on Line
  • Σέλα Rally
  • Μαρσπιέ Factory Racing
  • TECH PACK που περιλαμβάνει Rally Mode, Quickshifter+, Cruise Control και Motor Slip Regulation
  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με πλοήγηση Turn-by-Turn+
  • Ανθεκτικές ζάντες (Heavy-Duty) 2.15x21” μπροστά και 4.00x18”πίσω
  • Προστατευτικά ρεζερβουάρ από ανθρακόνημα
  • Γρανάζι τελικής μετάδοσης Supersprox Stealth
  • Γραφικά Rally

Εννοείται πως το νέο 890 Adventure R Rally συνοδεύεται, όπως και όλα τα μοντέλα της ΚΤΜ πλέον, με τετραετή εργοστασιακή εγγύηση και αναμένεται να αρχίσει να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του Mattighofen - ναι, κατασκευάζεται στην Αυστρία - εντός του τρέχοντος μήνα (Μάρτιος 2026).

 

Ετικέτες