Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Kawasaki ZX25RR: Η σημαντικότερη Ιαπωνική μοτοσυκλέτα τα τελευταία χρόνια [VIDEO]

Η επιστροφή των τετρακύλινδρων 250 είναι γεγονός

Την ώρα που τα 200 άλογα του νέου Z H2 έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, η Kawasaki είχε στο ίδιο περίπτερο λίγα μέτρα πιο πέρα, το ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο ZX25RR, που στα δικά μας μάτια είναι η πιο σημαντική μοτοσυκλέτα που έχει βγάζει ιαπωνικό εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια. Το λέμε αυτό, διότι έως τώρα βλέπαμε τους ιάπωνες να έχουν αφήσει στην άκρη την τεχνολογική πρωτοπορία και να ασχολούνται κυρίως με το πώς θα περιορίσουν το κόστος παραγωγής των μοτοσυκλετών τους για να προσαρμοστούν στα οικονομικά δεδομένα των αναπτυσσόμενων ασιατικών αγορών και της παρακμάζουσας αγοράς της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ.

Η Honda αντικατέστησε τους ακριβούς V2 κινητήρες με τους φτηνότερους στην παραγωγή δικύλινδρους εν σειρά, η Yamaha με τους τρεις κινητήρες των MT-07, MT-09 και ΜΤ-10 έχει φτιάξει όσα περισσότερα μοντέλα ήταν δυνατόν και η Suzuki επιβιώνει ακόμα με τον V2 κινητήρα του V-Strom που έχει τις ρίζες του πίσω στο μακρινό 1998. Έτσι η απόφαση της Kawasaki να επαναφέρει τα πανάκριβα τετρακύλινδρα supersport των 250 κυβικών με τον κόφτη στροφών στις 19.000-20.000 στροφές είναι σύνθημα αλλαγής πορείας. Αν αυτή η μοτοσυκλέτα επιτύχει, τότε θα παρασύρει και τους υπόλοιπους Ιάπωνες σε έναν νέο τεχνολογικό αγώνα, αντίστοιχο με εκείνον που είχαμε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Ο μικρός τετρακύλινδρος κινητήρας δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο του νέου ZX25RR. Το πλαίσιο χωροδικτύωμα, το Upside Down πιρούνι με ξεχωριστές σε κάθε καλάμι τις αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς, οι ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες , το ασύμμετρο ψαλίδι και η IMU που ελέγχει το traction control, κάνουν κάθε άλλη ιαπωνική μοτοσυκλέτα έως τα 600 κυβικά να μοιάζει με τεχνολογικό απολίθωμα του παρελθόντος. Μέχρι και quick-shifter έχει βάζει η Kawasaki σε αυτή την υπερσύγχρονη supersport 250, που (προς το παρόν ελπίζουμε…) έχει ως μοναδικό αντίπαλο το δικύλινδρο Honda CBR250RR με το σιδερένιο πλαίσιο. Περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστηκά δεν έχουμε στα χέρια μας προς το παρόν, αν και υποθέτουμε πως τα φώτα θα είναι full-led όπως στα Ninja 250/400 και τα όργανα θα είναι ψηφιακά.  

Ninja ZX-25R: Vol.2 First Impression