Kawasaki ZX25RR: Η σημαντικότερη Ιαπωνική μοτοσυκλέτα τα τελευταία χρόνια [VIDEO]

Η επιστροφή των τετρακύλινδρων 250 είναι γεγονός
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/10/2019

Την ώρα που τα 200 άλογα του νέου Z H2 έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, η Kawasaki είχε στο ίδιο περίπτερο λίγα μέτρα πιο πέρα, το ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο ZX25RR, που στα δικά μας μάτια είναι η πιο σημαντική μοτοσυκλέτα που έχει βγάζει ιαπωνικό εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια. Το λέμε αυτό, διότι έως τώρα βλέπαμε τους ιάπωνες να έχουν αφήσει στην άκρη την τεχνολογική πρωτοπορία και να ασχολούνται κυρίως με το πώς θα περιορίσουν το κόστος παραγωγής των μοτοσυκλετών τους για να προσαρμοστούν στα οικονομικά δεδομένα των αναπτυσσόμενων ασιατικών αγορών και της παρακμάζουσας αγοράς της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ.

Η Honda αντικατέστησε τους ακριβούς V2 κινητήρες με τους φτηνότερους στην παραγωγή δικύλινδρους εν σειρά, η Yamaha με τους τρεις κινητήρες των MT-07, MT-09 και ΜΤ-10 έχει φτιάξει όσα περισσότερα μοντέλα ήταν δυνατόν και η Suzuki επιβιώνει ακόμα με τον V2 κινητήρα του V-Strom που έχει τις ρίζες του πίσω στο μακρινό 1998. Έτσι η απόφαση της Kawasaki να επαναφέρει τα πανάκριβα τετρακύλινδρα supersport των 250 κυβικών με τον κόφτη στροφών στις 19.000-20.000 στροφές είναι σύνθημα αλλαγής πορείας. Αν αυτή η μοτοσυκλέτα επιτύχει, τότε θα παρασύρει και τους υπόλοιπους Ιάπωνες σε έναν νέο τεχνολογικό αγώνα, αντίστοιχο με εκείνον που είχαμε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Ο μικρός τετρακύλινδρος κινητήρας δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο του νέου ZX25RR. Το πλαίσιο χωροδικτύωμα, το Upside Down πιρούνι με ξεχωριστές σε κάθε καλάμι τις αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς, οι ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες , το ασύμμετρο ψαλίδι και η IMU που ελέγχει το traction control, κάνουν κάθε άλλη ιαπωνική μοτοσυκλέτα έως τα 600 κυβικά να μοιάζει με τεχνολογικό απολίθωμα του παρελθόντος. Μέχρι και quick-shifter έχει βάζει η Kawasaki σε αυτή την υπερσύγχρονη supersport 250, που (προς το παρόν ελπίζουμε…) έχει ως μοναδικό αντίπαλο το δικύλινδρο Honda CBR250RR με το σιδερένιο πλαίσιο. Περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστηκά δεν έχουμε στα χέρια μας προς το παρόν, αν και υποθέτουμε πως τα φώτα θα είναι full-led όπως στα Ninja 250/400 και τα όργανα θα είναι ψηφιακά.  

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.