Kawasaki ZZR 1400: Mε συμπιεστή το 2012;

Από το

Μαύρο Σκύλο

27/9/2011

Με αφορμή μια σειρά από διαφημιστικά video που κυκλοφόρησαν στο Youtube, όπου μια πράσινη σκιά σαρώνει τους δρόμους, μαζί με δημοσιεύσεις σε ιαπωνικά περιοδικά, έχει φουντώσει η αναμονή για τη νέα μυστηριώδη μοτοσυκλέτα που ετοιμάζει η Kawasaki. Οι φήμες βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά και αναφέρουν ότι πρόκειται για τον αντικαταστάτη της ZZR 1400, που θα είναι όχι απλώς ισχυρότερη από την υπάρχουσα των 200 ίππων, αλλά ότι θα κάνει άλμα στην απόδοση πηγαίνοντας στην περιοχή των 250! Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια μηχανικού υπερτροφοδότη που θα έχει ο κινητήρας του. Η υπόθεση αυτή δεν είναι αβάσιμη με δεδομένο ότι η Kawasaki έχει εφαρμόσει μηχανικούς υπερσυμπιεστές στα Jet Ski που παράγει. Στην έκδοση Ultra 300Χ  του Jet Ski της, o τετρακύλινδρος κινητήρας των 1498 κυβικών με τη βοήθεια της υπερπλήρωσης με μηχανική υπερτροφοδότηση και intercooler, αποδίδει 290 ίππους. Άλλωστε η αύξηση της ισχύος σε έναν κινητήρα που υπάρχει ήδη με την προσθήκη έχει λιγότερο κόστος από την ανάπτυξη ενός ολοκαίνουργιου κινητήρα. Η αναμονή θα τελειώσει στις 10 Οκτωβρίου, όπως υπόσχονται οι τελευταίες σκηνές των video.

Royal Enfield Classic 350 Gorkha Edition: Στα χακί για την ινδική αγορά

Η νέα έκδοση του Classic 350 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καινούργια χρωματική επιλογή
royal enfield classic 350 gorkha
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/8/2026

Η Royal Enfield κυκλοφορεί στην Ινδία έναν νέο χρωματισμό για το πιο εμπορικό της μοντέλο, το Classic 350 που σπάει τα ταμεία με πωλήσεις που φέτος φτάνουν κοντά στις 40.000 μοτοσυκλέτες κάθε μήνα!

Αν και οι Ινδοί το αποκαλούν Classic 350 Gorkha Edition, επί της ουσίας δεν είναι μια νέα έκδοση αλλά μάλλον ένα ακόμη χρώμα στην παλέτα που ήδη μετρούσε άλλες επτά επιλογές (στην Ινδία). Σε τεχνικό και εξοπλιστικό επίπεδο το νέο Gorkha Edition δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά από κάθε άλλο Classic 350 της τρέχουσας γκάμας, πλην του χακί χρώματος (Gorkha Green) και του συμβόλου στα πλαϊνά καπάκια κάτω από τη σέλα.

Royal Enfield

Εκεί θα βρούμε δύο διασταυρωμένα μαχαίρια Khukri, όπλο που προέρχεται από το Νεπάλ και είναι χαρακτηριστικό εξάρτημα και πλέον έμβλημα των παραδοσιακών ταγμάτων Gorkha του Ινδικού Στρατού, τα οποία τιμά εδώ η Royal Enfield.

Λογικά αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν θα δούμε στην Ευρώπη, τουλάχιστον όχι στη μορφή που παρουσιάστηκε τώρα στην Ινδία, μιας και η λέξη Gorkha δεν έχει αναγνωρισιμότητα εκτός της χώρας και προφανώς απευθύνεται στην εγχώρια αγορά, όπου το στρατιωτικό έμβλημα έχει συναισθηματική αξία για το κοινό.

Το χακί πάντως ταιριάζει μια χαρά στο Classic 350 και εύκολα θα βλέπαμε μια τέτοια επιλογή στην ευρωπαϊκή γκάμα της Royal Enfield, με ή χωρίς το σήμα των ταγμάτων Gorkha.