KTM 390 Adventure / Enduro 2023: Νέο πλαίσιο και αγριεμένη off-road προσωπικότητα

Δοκιμές στους αυστριακούς δρόμους
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

21/2/2022

Ο φωτογραφικός φακός “έπιασε” ένα πρωτότυπο 390 Adventure να βγαίνει από το εργοστάσιο της ΚΤΜ στην Αυστρία για τις πρώτες τους δοκιμές στο δρόμο. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει θεμελιώδεις δομικές διαφορές από το μοντέλο παραγωγής που υπάρχει σήμερα, καθώς διαθέτει διαφορετικής σχεδίασης πλαίσιο, διαφορετικές αναρτήσεις και φυσικά έχει ζάντες με ακτίνες αντί για χυτές αλουμινίου.

Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα πολύ “πρώιμο” πρωτότυπο για να δοκιμαστούν τα βασικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του τρίτου κατά σειρά πλαισίου που σχεδιάζει η KTM για τη σειρά μοντέλων 125/250/390 Duke και Adventure.  Επίσης δεν είναι πρώτη φορά που η KTM χρησιμοποιεί στα πρωτότυπα τροχούς με ακτίνες, αφού το ίδιο είχε κάνει και κατά την εξέλιξη του 390 Adventure που έχουμε σήμερα.

Οπότε είναι λίγο νωρίς για να βγάλουμε το συμπέρασμα πως πρόκειται για κάποια νέα “enduro” έκδοση, όχι όμως πως δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς στην αποκλειστική συνέντευξη που είχαμε με τον υπεύθυνο σχεδιασμού του 390 Adventure, κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στο εργοστάσιο της ΚΤΜ στην Αυστρία, μας ξεκαθάρισε πως υπάρχει στα πλάνα τους η δημιουργία μιας έκδοσης “Rally” με αναβαθμισμένες “Off-Road” δυνατότητες. Επίσης μας είπε πως οι δοκιμές του πρωτοτύπου είναι εντατικές.

Μένει να δούμε, αν αυτή η έκδοση Rally εμφανιστεί άμεσα με βάση το σημερινό μοντέλο ή αν αποτελέσει μέρος της γκάμας της επόμενης γενιάς.  

Φωτό: Cycle World

Νέο μοντέλο BMW ενόψει: Χαμηλό, μακρύ και σκοτεινό

Αποκαλυπτήρια την Παρασκευή 15 Μαΐου
bmw-new-model-teaser
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/5/2026

H BMW Motorrad δημοσίευσε μια ασαφή και σκοτεινή φωτογραφία για να προλογίσει την αποκάλυψη ενός νέου μοντέλου την Παρασκευή 15/5 και ώρα 20:00 Ελλάδας (19:00 CEST).

Προφανώς δεν αποκαλύπτει περί τίνος πρόκειται, αλλά από τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε ένα μακρύ και χαμηλό σουλούπι που εύκολα θα ταίριαζε με ένα bagger μοντέλο.

Η BMW έχει ήδη στη γκάμα της baggers σε δύο μορφές, μια με τον μεγάλο boxer στο R 18 Β και μια με τον εξακύλινδρο στο Κ 1600 Β.

Τι νέο περιμένουμε από τους Γερμανούς; Ένα νέο μοντέλο που σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή σύντομα είναι το R20, με τον νέο μεγαλύτερο boxer όλων των εποχών στα δύο λίτρα χωρητικότητας. Αυτό έχει ήδη εμφανιστεί σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην ετήσια εκδήλωση Concorso d’ Eleganza – Villa d’ Este στην Ιταλία, οπότε ίσως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα να είναι αυτή που θα μας συστήσει την έκδοση παραγωγής του πρώτου μοντέλου R 20.

Από την άλλη το σύγχρονη αισθητικής φωτιστικό σώμα μπροστά δεν μοιάζει τόσο ταιριαστό με ένα Heritage μοντέλο, οπότε ίσως εδώ η BMW να μας επιφυλάσσει μια διαφορετική έκπληξη. Ένα νέο K 1600 B, για παράδειγμα, ή ίσως κάτι εντελώς καινούργιο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Σε κάθε περίπτωση, σε μερικές μέρες θα γνωρίζουμε πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας.

Ετικέτες