KTM 790 Adventure 2023 - Η νέα εισαγωγική πρόταση της οικογένειας, με look α-λα 990 Adventure!

Euro 5 ανανέωση σε όλους τους τομείς, όχι μόνο αισθητικά
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/12/2022

Το 790 Adventure είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2018, ενώ το διαδέχθηκε το 890 Adventure το 2021. Τώρα οι Αυστριακοί επαναφέρουν το 790 στο προσκήνιο της On-Off κατηγορίας, με στόχο να αποτελέσει την εισαγωγική και πιο οικονομική μοτοσυκλέτα στα μεσαία Adventure μοντέλα της φίρμας.

Για το 2023, η KTM ανανεώνει το 790 Adventure, με την εταιρεία να είναι υπεύθυνη για το re-design και το φρεσκάρισμα της μοτοσυκλέτας, αναθέτοντας την κατασκευή της στον συνεργάτη της στην Κίνα, τη CFMOTO, κίνηση που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια και το κόστος της μοτοσυκλέτας. Τεχνικοί της ΚΤΜ θα επιβλέπουν την παραγωγή στο εργοστάσιο της CFMOTO, ώστε η μοτοσυκλέτα να παράγεται με τα υψηλά στάνταρ που επιθυμεί το Mattighofen.

Η αντίστοιχη κίνηση της ΚΤΜ με τις μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες της, που κατασκευάζονται από την Bajaj στην Ινδία έχει αποδειχθεί απόλυτα επιτυχημένη τόσο σε θέμα κόστους (τουλάχιστον στα αρχικά χρόνια της συνεργασίας), όσο και ποιοτικού ελέγχου με τα 125-250-390 μοντέλα να αποδεικνύονται από τα πλέον αξιόπιστα της εταιρείας σε βάθος χρόνου.

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι η πολύ διαφορετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας σε σχέση με το προηγούμενο 790 Adventure, με σχεδιαστικά γονίδια που αποτίνουν φόρο τιμής στο εμβληματικό 990 Adventure του 2006-2013, ενώ και τα χρώματα (ειδικά το λευκό) θυμίζουν το 990, και ίσως τα προτιμούμε από εκείνα του 890!

Έτσι, το ρεζερβουάρ ακολουθεί τις γραμμές της μοτοσυκλέτες, με μια νέα μάσκα να ομορφαίνει το 790 Adventure και να του χαρίζει πιο όμορφη εμφάνιση. Το φαίρινγκ είναι πιο ανθεκτικό από πριν, επιτρέποντας την προσθήκη διαφόρων βάσεων και συσκευών GPS, ενώ νέα και ψηλότερη είναι η ζελατίνα για καλύτερη προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Τα πλαστικά έχουν injected molded γραφικά για αντοχή στον χρόνο, αλλά και νέο σχήμα για να προφυλάσσουν το ρεζερβουάρ και τη σέλα από χτυπήματα.

Τα φώτα είναι full LED και στα όργανα βρίσκουμε μια TFT οθόνη 5 ιντσών, με ανασχεδιασμένο menu και συνδεσιμότητα με το KTMConnect App, με δυνατότητες τηλεφωνίας, διαδικτύου και πλοήγησης.

To ρεζερβουάρ των 20 λίτρων χαρίζει αυτονομία που μπορεί να φτάσει και τα 450 χλμ. σύμφωνα με την ΚΤΜ, ενώ οι σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη μπορούν να αλλαχτούν με άλλες από τα επίσημα αξεσουάρ της φίρμας, απλές ή θερμαινόμενες.

Ο δικύλινδρος εν σειρά LC8c κινητήρας των 790 κ.εκ. συνεχίζει να αποδίδει 95 hp / 8.000 rpm και 8.97 kgm / 6.500 rpm, ενώ έχει επαναρυθμιστεί για τις Euro 5 προδιαγραφές.

Η KTM αναφέρει πως πλέον ο κινητήρας μπορεί να κρατήσει σταθερή ταχύτητα με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ σύμφωνα με την ίδια η αύξηση των περιστρεφόμενων μαζών κατά 20% (βαρύτερος στρόφαλος) προσφέρει οφέλη στο κράτημα, δίχως να θυσιάζεται η ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

Ανασχεδιασμένη είναι η λειτουργία των σωμάτων ψεκασμού για καλύτερη καύση, ενώ ο αισθητήρας για τα “πειράκια” επιτρέπει τη χρήση βενζίνης με ακόμα λιγότερα οκτάνια από πριν, για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί βενζίνη χαμηλής ποιότητα στο ταξίδι.

Βελτιωμένο είναι και το Quickshifter+ -που ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό- για ταχύτερες αλλαγές χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη, και νέο το σύστημα της εξάτμισης για τις Euro 5 προδιαγραφές. Τα διαστήματα service παραμένουν αραιά στα 15.000 χλμ..

Ανασχεδιασμένος είναι ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, με νέους δίσκους, ενώ νέο είναι και το φιλτροκούτι. Η μοτοσυκλέτα φέρει IMU 6 αξόνων, για βέλτιστη cornering λειτουργία των Traction Control, ABS, Motor Slip Regulation και Ride Modes. Πλέον τα προγράμματα του ABS αλλάζουν αυτόματα με τα Ride Modes διευκολύνοντας τη ζωή του αναβάτη.

Το νέο 790 Adventure έρχεται με DEMO λειτουργία όλων των προαιρετικών έξτρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων, με τον αναβάτη να μπορεί να δοκιμάσει όλη τη σουίτα για τα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα, και να κρίνει μετά ποια θέλει να πληρώσει και να κρατήσει.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε το ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm WP APEX του 2023, με 200 mm διαδρομής, ενώ την ίδια διαδρομή έχει και το πίσω αμορτισέρ που ρυθμίζεται μόνο ως προς την προφόρτιση. Οι ακτινωτοί τροχοί είναι 21 ιντσών μπροστά και 18 ιντσών πίσω.

Στα φρένα έχουμε 2 δίσκους 320 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, και έναν ακόμα δίσκο 260 mm πίσω.

Το CroMo ατσάλινο πλαίσιο χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρων τμήμα του, ενώ η ΚΤΜ φρόντισε να τοποθετήσει με τέτοιο τρόπο το πίσω αμορτισέρ ώστε να χαμηλώσει όσο μπορεί το ύψος σέλας, που βρίσκεται στα 840 mm. Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 199 στεγνά κιλά, και το ελάχιστο ύψος από το έδαφος στα 233 mm.

Φυσικά η ΚΤΜ διαθέτει μια πλήρη σειρά από επίσημα αξεσουάρ για τη νέα της μοτοσυκλέτας, ενώ το 790 Adventure έχει συν τοις άλλοις και αλουμινένια ποδιά στον βασικό του εξοπλισμό και νέα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Scorpion STR με μεγάλα τακούνια, για καλύτερη Offroad συμπεριφορά.

Το 790 Adventure θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2023, σε 2 χρωματισμούς, λευκό και μαύρο, και σε τιμή που όπως γνωρίζουμε θα είναι απόλυτα ανταγωνιστική με τον ιαπωνικό ανταγωνισμό της κατηγορίας (βλ. Honda Transalp, Suzuki V-Strom 800 DE, κ.α.), ώστε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος -εμπορικά μιλώντας- στην Adventure γκάμα της ΚΤΜ.

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες