Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

KTM 890 Duke 2021 – Παρουσιάστηκε το νέο «νυστέρι» από την KTM! [VIDEO]

Επικεντρωμένο στην σπορ καθημερινή οδήγηση

Ο γνωστός, πλέον, κινητήρας LC8c στα 889 κυβικά, έτοιμος για τις Euro5 προδιαγραφές, βρίσκει τον δρόμο του για την απλή έκδοση του 890 Duke που αντικαθιστά το 790. Έχει προηγηθεί το 890 Duke R στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς που σηματοδοτούσε και την επικείμενη έλευση του νέου 890 Adventure που πρόσφατα παρουσιάστηκε.

Η έκδοση R παρουσιάστηκε ως ένα μεγάλο παιχνίδι για την πίστα, κι απόλυτα προσανατολισμένη στην σπορ χρήση σε στριφτερούς επαρχιακούς. Τώρα η απλή έκδοση έρχεται να διατηρήσει όλα αυτά τα δυναμικά χαρακτηριστικά αλλά με γεωμετρία θέσης οδήγησης και συμπεριφορά πιο κοντά στην καθημερινή χρήση.

Το βασικότερο στοιχείο των νέων 890, ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, παραμένει ίδιος και σε αυτή την έκδοση. Αποδίδει 115 ίππους και 9,38Kg.m ροπής με χαρακτηριστικό του να είναι η αυξημένη κατά 20% αδράνεια με την KTM να έχει δείξει στην έκδοση R αλλά και στο Adventure μοντέλο, τα ευεργετήματα αυτής της βαρύτερης αίσθησης τόσο στην σταθερότητα μέσα στην στροφή όσο και στην απόκριση του γκαζιού στις χαμηλές στροφές αλλά και στον ακριβέστερο έλεγχο της γκαζιέρας. Με την νέα χαρτογράφηση του κινητήρα, η KTM υπόσχεται 4,8λ/100χμ που δίνει ικανοποιητική αυτονομία για τα δεδομένα της κατηγορίας, στο επίσης φυσιολογικό για μεσαίο γυμνό, ρεζερβουάρ 14 λίτρων.

Το 890 Duke επωφελείται πλέον από την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει στα ηλεκτρονικά βοηθήματα τα οποία και είναι εκεί για να περιορίσουν το ρίσκο στην γρήγορη οδήγηση και το ντριφτάρισμα και όχι να το κόψουν ή να το περιορίσουν. Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα έχουν διανύσει πολύ δρόμο και μόλις τα τελευταία χρόνια η απόδοσή τους είναι εκείνη που επιτρέπει πραγματικά την σπορ οδήγηση ενισχύοντάς της ταυτόχρονα. Το “Slide control” του νέου 890 Adventure είναι ένα καλό παράδειγμα από την πλευρά της KTM και τώρα αυτά τα ηλεκτρονικά υπάρχουν και στην απλή έκδοση του 890 Duke. Η ρύθμισή τους γίνεται από την TFT οθόνη που επίσης επιτρέπει την συνδεσιμότητα με το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη και δίνει πρόσβαση σε ένα πραγματικό κέντρο ελέγχου που περιλαμβάνει τις γνωστές καταστάσεις λειτουργίας, RAIN – STREET – SPORT και TRACK στον πρόσθετο εξοπλισμό. Το traction control που ρυθμίζεται σε 9 θέσεις, ο ξεχωριστός έλεγχος σούζας, το cornering ABS αλλά και το launch control για ακαριαίες εκκινήσεις χωρίς σούζα, βρίσκουν όλα τους ένα κοινό παρονομαστή. Την IMU 6 αξόνων, την μονάδα που αντιλαμβάνεται την θέση της μοτοσυκλέτας στο χώρο και που ανήκει στην τελευταία γενιά.

Το Quickshifter ανήκει στον πρόσθετο εξοπλισμό και αν είναι σαν του 1290 ή απλούστατα αν δουλεύει ακριβώς σαν του Adventure θα αξίζει πράγματι την αγορά του. Η KTM ανακοινώνει 169 κιλά όταν είναι στεγνό και καθώς ζυγίζουμε τις μοτοσυκλέτες σε δική μας ζυγαριά, ξέρουμε πως η KTM, όπως και η Ducati, ανήκουν στις εταιρείες που ανακοινώνουν νούμερα πολύ κοντά, ή απόλυτα πραγματικά. Που σημαίνει πως παρά την αύξηση κυβισμού και τα πρόσθετα ηλεκτρονικά και αισθητήρες κτλ, το νέο 890 θα είναι στο ίδιο βάρος του απερχόμενου 790 Duke.

Μεγάλη διαφορά υπάρχει στις αναρτήσεις που είναι οι αναβαθμισμένες, ρυθμιζόμενες, APEX WP με 43mm open cartridge πιρούνι εμπρός και αμορτισέρ αερίου πίσω, επίσης προσανατολισμένες σύμφωνα με την KTM για να αποδίδουν σε σπορ οδήγηση χωρίς να υστερούν στην καθημερινή χρήση. LED φώτα παντού και ελαστικά της Continental για πρώτη τοποθέτηση συμπληρώνουν μαζί με τα Bluetooth όργανα και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά, τον πλούσιο εξοπλισμό του 890 Duke.

Ο Adriaan Sinke, Head of KTM Product Management δήλωσε: “Με το KTM 890 DUKE R γνωρίζαμε ότι προσφέρουμε μια μοτοσυκλέτα με εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει ότι είναι KTM και ήταν θέμα χρόνου μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια συστατικά προκειμένου να δημιουργήσουμε την δεύτερη γενιά του THE SCALPEL. Αναζητήσαμε και βρήκαμε που μπορούσαμε να βελτιωθούμε ή να προσφέρουμε παραπάνω στον αναβάτη του KTM 790 DUKE. Το KTM 890 DUKE είναι μπολιασμένο με το DNA της KTM: READY TO RACE, προηγμένο τεχνολογικά είναι κατασκευασμένο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε αναβάτη. Παίρνει περήφανα την θέση του ανάμεσα στην οικογένεια DUKE και αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς όχι μόνο στην κατηγορία των μεσαίων μοτοσυκλετών αλλά της κατηγορίας των γυμνών γενικότερα. Κανονικά θα προέτρεπα τους αναβάτες να χαρούν πραγματικά αυτή τη μοτοσυκλέτα αλλά αυτή τη φορά το θεωρώ αυτονόητο.”

KTM 890 DUKE – Βασικά ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Αύξηση χωρητικότητας από 789cc σε 889cc και Euro5 προδιαγραφές
  • Αυξημένη ιπποδύναμη σε 115 Hp και 92 Nm
  • Εξαιρετική αναλογία κιλών ανά ίππο και χαρακτηριστική ευελιξία
  • Αναβαθμισμένες αναρτήσεις APEX WP
  • Σημαντικά αναβαθμισμένο πακέτο ηλεκτρονικών με προηγμένη μονάδα IMU 6D & προαιρετικά TRACK MODE
  • Νέο βελτιωμένο cornering ABS
  • Duke εμφάνιση και χαρακτηριστικά
  • Ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Continental ContiRoad

 

Tags: