Kymco SuperNEX Concept 2019 στην EICMA (VIDEO)

Μια ηλεκτρική Superbike με ήχο και ταχύτητες από την Kymco!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/11/2018

 Όμως όταν με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες ασχολούνται οι μεγάλοι και επώνυμοι κατασκευαστές όπως η Harley Davidson, η BMW και τώρα η Kymco, η προσέγγισή μας στο θέμα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών υψηλών επιδόσεων πρέπει να είναι σαφώς πιο σοβαρή. Η Kymco έχει δείξει από πέρσι στην έκθεση του Τόκυο, πως έχει ετοιμάσει ένα γιγαντιαίο επιχειρηματικό πλάνο πάνω στην ιδέα της ηλεκτροκίνησης μέσα στις πόλεις με το σύστημα μπαταριών iONEX. Μέσα σε αυτή την μεγάλη ιδέα εντάσσεται και η παρουσίαση του ηλεκτρικού superbike που έκανε σε ξεχωριστή εκδήλωση έξω από το κτήριο της έκθεσης του Μιλάνου.

 Σκοπός αυτού του πρωτότυπου δεν είναι μόνο να τραβήξει τα βλέμματα και να εντυπωσιάσει τον κόσμο. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δείχνουν πως η Kymco έχει δουλέψει σε βάθος την ιδέα μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας επιδόσεων, που θα θέλει να αγοράσει ο κόσμος για να οδηγεί, κι όχι επειδή θα είναι αναγκασμένος να το κάνει λόγω των νόμων που θα απαγορεύουν τις μοτοσυκλέτες με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή θα τις επιβαρύνουν με βαριά φορολογία.

Το όνομά του είναι SuperNEX, ώστε να κάνει συνειρμούς με το iONEX, αλλά έχει μια μεγάλη διαφορά… έχει κιβώτιο ταχυτήτων! Σύμφωνα με τα λόγια του Πρόεδρου της Kymco, “Η διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων είναι μέρος της απόλαυσης όταν οδηγάς μια μοτοσυκλέτα.”

Μέχρι σήμερα, οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιδόσεων χρησιμοποιούν ένα πολύ δυνατό ηλεκτροκινητήρα και μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες και μία μόνο πολύ μακριά τελική σχέση μετάδοσης. Η μέγιστη ροπή των ηλεκτροκινητήρων είναι φυσικά από μηδέν στροφές, οπότε δεν χρειάζεται υποπολλαπλασιασμός της μετάδοσης για να ξεκινήσει η μοτοσυκλέτα.

Όμως το μειονέκτημα αυτής της λύσης των μεγάλων κινητήρων και των μεγάλων μπαταριών είναι το υπερβολικό βάρος και η μειωμένη αυτονομία. Επίσης, εμφανίζονται και προβλήματα υπερθέρμανσης των μπαταριών, που προκαλούν με τη σειρά τους προβλήματα αξιοπιστίας. Το SuperNEX με την χρήση του εξατάχυτου κιβωτίου, μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρότερο κινητήρα και μπαταρίες για να επιτύχει της ίδιες επιδόσεις. Η Kymco ανακοινώνει τελική 250km/h και εντυπωσιακές επιταχύνσεις 0-100 σε 2,9s, 0-200 σε 7,5s και 0-250 σε 10,9s. Για τις εκκινήσεις και τις αλλαγές ταχυτήτων δεν χρειάζεται ο αναβάτης να χρησιμοποιεί μανέτα, καθώς το λογισμικό της κεντρικής μονάδας FEP (Full Engagement Performance το αποκαλεί η Kymco…) φροντίζει για την τέλεια εμπλοκή και απεμπλοκή των γραναζιών όπως κάνουν τα συστήματα Quick-Shifter Up/Down.

Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ κιβωτίου και ηλεκτροκινητήρα υπάρχει ένας μονόδρομος συμπλέκτης, ώστε να ομαλοποιεί ακόμα περισσότερο τις αλλαγές των σχέσεων και να δίνει στον αναβάτη μια πιο ρεαλιστική αίσθηση. Το FEP έχει ταυτόχρονα τον ρόλο που έχουν τα συστήματα Traction Control, Wheelie Control και Engine Brake Control. Δηλαδή φροντίζει ώστε η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα να είναι πάντα αυτή που πρέπει για να μην χάνει την πρόσφυσή του ο πίσω τροχός στις επιταχύνσεις και στις επιβραδύνσεις, αλλά και να μην χάνει την επαφή του με το έδαφος ο εμπρός τροχός. Υπάρχει φυσικά και σύστημα ABS στα φρένα. Όλες αυτές οι λειτουργίες μπορούν φυσικά να ρυθμιστούν σε διαφορετικά επίπεδα παρεμβατικότητας, αναλόγως της εμπειρίας και της επιθυμίας του αναβάτη.

Υπάρχουν τέσσερα προγράμματα λειτουργίας, που η Kymco τα ονομάζει POISED, ASSERTIVE, BOLD και EXTREME. Όπως καταλαβαίνετε από την μετάφραση των αγγλικών λέξεων, το κάθε ένα από αυτά αλλάζει τις παραμέτρους της επέμβασης των ηλεκτρονικών και της δύναμης/κατανάλωσης ρεύματος του ηλεκτροκινητήρα.

Το καλύτερο όμως είναι ο ήχος! Ναι, η Kymco έχει καταλάβει πως μια εντελώς αθόρυβη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα δίνει την ίδια αίσθηση στον αναβάτη που έχουν τα παιδικά ηλεκτρικά αυτοκινητάκια από το Jumbo. Έτσι στη δική της ηλεκτρική superbike έχει βάλει το σύστημα Active Acoustic Motor, που δυναμώνει την ένταση του ήχου του ηλεκτροκινητήρα. Με άλλα λόγια, δεν είναι κάποιο ηχείο που παράγει ψεύτικους ήχους από κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά ενισχύει τον πραγματικό ήχο του ηλεκτρικού κινητήρα του SuperNEX.

Στην συνέντευξη μας με τον Πρόεδρο  Allen Ko, που αναλυτικά θα διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ, η Kymco εντάσσει το SuperNEX μέσα στο γενικότερο πλάνο της για επανατοποθέτηση του χαρακτήρα της εταιρείας στην αγορά υπό το σύνθημα Win My Heart. Έτσι μετά το AK 550 και το X-citing 400i συνεχίζει να παρουσιάζει νέα μοντέλα που ξεπερνούν τα όρια της χρηστικότητας και κεντρίζουν το συναίσθημα του αναβάτη τους.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο photo gallery

Δείτε εδώ το video της παρουσίασης του SuperNEX

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες