Το πρώτο 125 με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και προετοιμασία για το παγκόσμιο
Από τον
Μπάμπη Μέντη
5/11/2018
Μια μικρή έκπληξη είναι το νέο R 125, λόγω του μεγέθους του αλλά λόγω του νέου κινητήρα του που είναι ο πρώτος 125 κυβικών με μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων. Φυσικά νέας σχεδίασης είναι το φαίρινγκ με τους full-led προβολείς και το πλαίσιο δύο δοκών που συνοδεύεται από ένα νέο πιρούνι Upside-Down.
Δίπλα σε αυτό το εντυπωσιακό 125 έχουμε και το καινούριο R3 που ήδη σας έχουμε παρουσιάσει λεπτομερώς.
Τα νέα όμως από την παρουσίασή του στο Μιλάνο είναι η αγωνιστική έκδοσή του (YGTR), που διαθέτει αναρτήσεις Ohlins και αγωνιστικό κιτ στον κινητήρα. Σκοπός είναι η συμμετοχή του στο νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα με μοτοσυκλέτες αυτής της κατηγορίας, όπως το Kawasaki Ninja 400, ΚΤΜ 390 και Honda CBR 500 R.
Vespa: Γιορτάζει τα 80 χρόνια της με δύο νέες εκδόσεις
Στα πλαίσια του εορτασμού βγάζει και σειρά ρουχισμού
Από τον
Παύλο Καρατζά
27/4/2026
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια ιστορίας, αφού το 1946 “γεννήθηκε” η Vespa 98, ένα ιστορικό δίκυκλο που δημιουργήθηκε με σκοπό να μετακινεί οικονομικά τον ιταλικό λαό και σήμερα η εταιρεία το γιορτάζει με δύο νέες εκδόσεις και σειρά ρουχισμού.
Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Piaggio κατάφερε να ξαναλειτουργήσει τις κατεστραμμένες μονάδες παραγωγής της στην Ποντετέρα, όπου αρχικά κατασκεύαζε μαχητικά αεροσκάφη. Ο Enrico Piaggio, γιος του ιδρυτή Rinaldo Piaggio, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αεροναυπηγική και προσπαθεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου, σύγχρονου και οικονομικού μεταφορικού μέσου που είχε ανάγκη τότε η Ιταλία.
Ο Ferdinando Innocenti, που πριν τον πόλεμο ήταν ιδιοκτήτης της βιομηχανίας κατασκευής σωλήνων και έπειτα ιδρυτής της Lambretta ανέθεσε στον Corradino D'Ascanio, πρώην μηχανικό αεροναυπηγικής και υπάλληλο της Piaggio, τη σχεδίαση ενός δίκυκλου που να είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει και δεύτερο επιβάτη και να μη λερώνει τα ρούχα του οδηγού του.
Ο Corradino D'Ascanio σχεδίασε ένα εντελώς ξεχωριστό όχημα που το μπροστινό ψαλίδι μιμούνταν το σύστημα προσγείωσης των αεροσκαφών, οι αλλαγές ταχυτήτων ήταν στο χέρι, ο κινητήρας ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος και το μεγάλο φέρινγκ κρατούσε τον αναβάτη καθαρό. Ο D'Ascanio ήρθε σε ρήξη με τον Innocenti που ήθελε το δίκυκλο να φέρει σωληνωτό πλαίσιο και ο D'Ascanio πήγε τα σχέδια στον Enrico Piaggio και κάπως έτσι το 1946 γεννήθηκε η πρώτη Vespa με το όνομα 98.
Αυτά τα 80 χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 160 μοντέλα Vespa και ο εορτασμός της επετείου επικεντρώνεται στη νέα Vespa 80th, η οποία διατίθεται σε εκδόσεις Primavera και GTS. Οι δύο εκδόσεις θα έρχονται σε χρώμα παστέλ πράσινο των πρώτων Vespa του 1946 και οι ζάντες αντλούν έμπνευση από τη Vespa 98 του 1946, και φέρουν την επιγραφή "Est. 1946", ενώ τα σήματα “80th” και το σήμα “80 years of Vespa Est. 1946” κοσμούν την ποδιά.
Παράλληλα με τις νέες εκδόσεις έρχεται και η συλλογή ρούχων “80TH ANNIVERSARY”, που περιλαμβάνει από μπουφάν, φούτερ, t-shirt, έως και τσάντες, αυτοκόλλητα και κράνος jet.