Νέο Honda CB 350: Η έκπληξη από την Ινδία

Αυτό μάλιστα, είναι γνήσιο CB
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/9/2020

Μια μεγάλη έκπληξη μας περίμενε σήμερα, καθώς η Honda παρουσίασε ένα πανέμορφο αερόψυκτο μονοκύλινδρο CB 350 στην Ινδική αγορά. Παρά το γεγονός πως είχε προηγηθεί ένα teaser video με την προαναγγελία της άφιξης, εν τούτοις όλοι πίστευαν πως απλά πρόκειται για την εισαγωγή του Rebel 300 στην τοπική αγορά και τίποτα περισσότερο. Μάλιστα επειδή στο video ακουγόταν ένας βαρύς μονοκύλινδρος ήχος, δεν έλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια σχετικά με το ηχητικό εφέ της εξάτμισης του Rebel 300. Όμως όλοι πέσαμε έξω, καθώς το CB 350 είναι όντως μια retro μοτοσυκλέτα, με έναν εντελώς καινούριο κινητήρα.

Θυμίζουμε πως οι προδιαγραφές BS6 της Ινδίας είναι πλέον ίδιες με τις Euro 5 της Ε.Ε. οπότε ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ορθάνοιχτος για το CB 350! Όχι μόνο ως προς τις εκπομπές ρύπων και θορύβου, αλλά διαθέτει επιπλέον συνδυασμένο ABS με ένα τεράστιο δίσκο 310mm εμπρός. Γενικά ο εξοπλισμός του είναι εντυπωσιακός, διότι πέρα από τα LED φώτα, έχει επιπλέον ρυθμιζόμενο Traction Control (!) το οποίο η Honda αποκαλεί Honda Selectable Torque Control (HSTC), και σύστημα πολυμέσων (!) όπου μέσω Bluetooth μπορείς να ελέγχεις το smartphone σου. Η ιπποδύναμη του κινητήρα είναι 20,8 ίπποι στις 5.500 στροφές, που ακούγονται υπερβολικά λίγοι σε σχέση με τους 26 και 28 ίππους που έβγαζαν τα μονοκύλινδρα αερόψυκτα των 250 κυβικών της Honda τη δεκαετία του ’80, όμως στόχος εδώ είναι η ροπή στις πολύ χαμηλές στροφές και η αίσθηση πως οδηγάς μια μοτοσυκλέτα με περισσότερα κυβικά όταν βολτάρεις. Άλλωστε ο άμεσος ανταγωνιστής του στην Ινδία είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις Royal Enfield 350/500 και η Honda θέλει το CB 350 να έχει αυτή την παλιομοδίτικη, αλλά ταυτόχρονα απολαυστική αίσθηση ενός αργόστροφου κινητήρα με μεγάλη διαδρομή εμβόλου. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως η μέγιστη ροπή των 3,2kg/m έρχεται μόλις στις 3.000 στροφές και πως το κιβώτιο ταχυτήτων έχει μόνο 5 σχέσεις που απλώνουν τη ροπή του κινητήρα.

Triumph Rocket 3: Αφήνει πίσω τους δίδυμους προβολείς και φορά ραντάρ

Στην Ισπανία εξελίσσεται η ανανεωμένη θηριώδης cruiser της Triumph
triumph-rocket3
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/10/2026

To 2019 η Triumph είχε παρουσιάσει μια νέα γενιά Rocket 3, με κυβισμό 2.458 cc για τον τρικύλινδρο σε σειρά κινητήρα και απόδοση 180 ίππων και σχεδόν 23 χιλιογραμμόμετρων! Πάνω σε αυτή τη βάση φαίνεται πως χτίζεται η ανανέωση του μοντέλου, καθώς η αγγλική cruiser φωτογραφήθηκε εν μέσω δοκιμών στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που συνοδεύουν την εμφάνιση του πρωτοτύπου αυτού, η Triumph δεν έχει επέμβει στον κινητήρα και τα περισσότερα βασικά μέρη της μοτοσυκλέτας, έχει ωστόσο επανασχεδιάσει τη σιλουέτα της.

Triumph

Ξεχωρίζει το νέο μπροστινό μέρος που φαίνεται πως αλλάζει τους δίδυμους προβολείς για ένα νέο μούτρο που ακόμη κρύβεται μη αποκαλύπτοντας την πλήρη μορφή του, ενώ διαφορετικό σχήμα διακρίνεται στο ρεζερβουάρ και τη σέλα, η οποία είναι ενιαία για αναβάτη-συνεπιβάτη. Επίσης καινούργια είναι και η οθόνη που φαίνεται στις εικόνες, με παραλληλόγραμμο σχήμα και μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτή με το στρογγυλό κεντρικό τμήμα που φορά το μοντέλο ως φέτος.

Διακρίνεται επίσης καινούργια άνω τιμονόπλακα, πάνω από την οποία το τιμόνι μοιάζει να έρχεται πιο χαμηλά και πιο κοντά στον αναβάτη συγκρινόμενο με αυτό της έκδοσης Rocket 3 GT – την οποία πιθανότατα βλέπουμε και στις νέες φωτογραφίες, κρίνοντας από στοιχεία όπως η μάσκα μπροστά και η πλάτη συνεπιβάτη.

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά στο νέο Rocket 3 είναι η προσθήκη δύο ραντάρ, καθώς οι συσκευές αυτές είναι ευδιάκριτες τόσο μπροστά, πάνω από τον κεντρικό προβολέα, όσο και πίσω. Η άφιξη αυτού του συστήματος λογικά θα υποστηρίζει όλες τις κλασικές υπηρεσίες, όπως προσαρμοζόμενο (adaptive) cruiser control, έλεγχο τυφλών σημείων, προειδοποίηση σύγκρουσης και υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας.

Triumph

Όσον αφορά στις εξατμίσεις, έχοντας οπτική πρόσβαση μόνο στην αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας, βλέπουμε πως έχει την ίδια διάταξη με το τρέχον μοντέλο με ένα τελικό από αυτήν την πλευρά (και λογικά δύο από τη δεξιά), χωρίς ωστόσο τις ογκώδεις απολήξεις. Πάντως θα μπορούσε να είναι απλώς ημιτελές το σχέδιο στο εικονιζόμενο πρωτότυπο εξέλιξης.

Μια ακόμη αλλαγή που φημολογείται για το νέο Rocket 3 είναι η χρήση ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων ημιενεργών αναρτήσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν τεκμαίρεται οπτικώς από τις φωτογραφίες. Φαίνεται ωστόσο πως το ψαλίδι είναι λίγο κοντύτερο από πριν, αν και αυτό είναι επίσης κάτι που δεν μπορούμε να θεωρήσουμε σίγουρο από την οπτική παρατήρηση και μόνο.

Το ανανεωμένο Rocket 3 δεν δείχνει έτοιμο για να παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον και πιθανότερο θα θεωρούσαμε να έρθει αρκετά αργότερα μέσα στη νέα χρονιά για να ενταχθεί στη γκάμα του 2028 της Triumph.

Φωτογραφίες: Bernhard M. Höhne

Ετικέτες