Το Rebel 500 μας πηγαίνει πίσω, στην δεκαετία του ’80
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
18/11/2016
Όπως περιμέναμε ήδη από την έκθεση της Intermot, η Honda παρουσίασε σήμερα μία νέα custom μοτοσυκλέτα, με τον γνωστό μας κινητήρα από τα μεσαία CB. Σε άλλες αγορές θα κυκλοφορήσει και στα 300 κυβικά, ωστόσο σε εμάς θα έρθει με τον δικύλινδρο εν σειρά των 471 κυβικών.
Το Rebel 500 μας πηγαίνει πίσω, στην δεκαετία του ’80 που το στιλ αυτό κυριαρχούσε, με την δυναμική του να φτάνει μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όπου και είδαμε τα τελευταία Rebel… Η Honda νιώθει ότι η μόδα αυτή έχει επιστρέψει, αν και στις ΗΠΑ ποτέ δεν έπεσε σε χειμερία νάρκη και γι’ αυτό επέλεξε η Honda να πραγματοποιήσει την παρουσίαση εκεί, και να μην δείξει την νέα μοτοσυκλέτα στην EICMA, την μεγαλύτερη έκθεση μοτοσυκλέτας
Δελτίο Τύπου:
Πρώτη εμφάνιση για τη Honda Rebel στο Long Beach
Η Honda με χαρά ανακοινώνει την παρουσίαση μιας ολοκαίνουργιας μοτοσυκλέτας για το 2017 που εισάγει μία φρέσκια εκδοχή του custom cool – και το όνομα αυτής Rebel.
Λεπτή, κατάμαυρη και με χαμηλό ύψος σέλας 690mm, η Rebel ενσαρκώνει ένα στυλιστικό πάντρεμα της παλιάς και της νέας σχολής που εξάπτει τη φαντασία μιας νεότερης γενιάς αναβατών.
Το νέο, σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο συνδυάζεται με μοντέρνες γραμμές αποτυπώνοντας μια λιτή εμφάνιση με φαρδιά ελαστικά (τύπου bobber), μαρσπιέ σε μεσαία θέση και μία ξεκούραστη, ουδέτερη θέση οδήγησης με τεντωμένους αλλά χαλαρούς βραχίονες.
Ο ζωηρός, υδρόψυκτος, εν σειρά δικύλινδρος, 8βάλβιδος κινητήρας των 471cc της Rebel είναι κατάλληλος για αναβάτες με δίπλωμα Α2 και προέρχεται από τη δημοφιλή τριάδα κινητήριων συνόλων 500 cc της Honda.
Η χαρτογράφηση του ψεκασμού καυσίμου PGM-FI έχει επαναπροσδιοριστεί με σκοπό τη ροπάτη αίσθηση στις χαμηλές στροφές, διατηρώντας όμως μία σπορ, γραμμική καμπύλη ισχύος για μεγαλύτερη απόλαυση αλλά και άνεση στο ταξίδι.
Η Rebel θα διατίθεται σε τρεις αποχρώσεις: Graphite Black, Matte Armored Silver Metallic και Millennium Red και θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της στο Long Beach International Motorcycle Show στην Καλιφόρνια στις 18 Νοεμβρίου.
Δείτε πλήρες φωτογραφικό υλικό από τον νέο Rebel 500:
Triumph Tiger 1200: Νέα γενιά με περισσότερη δύναμη και εξοπλισμό – Ραντάρ και ηλεκτρονικές αναρτήσεις [Βίντεο]
Φρέσκια εμφάνιση και τέσσερις εκδόσεις για το νέο Tiger 1200
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
27/10/2026
Η ύπαρξη του νέου Tiger 1200 είχε αποκαλυφθεί τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο, καθώς με ένα πρωτότυπο του νέου μοντέλου είχε επιχειρήσει ο Sam Sunderland να κάνει σε χρόνο-ρεκόρ τον γύρο του κόσμου, πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια λόγω τεχνικού προβλήματος.
Εκείνη η μοτοσυκλέτα όμως ήταν η αφορμή για να εντοπίσουμε κάποιες αλλαγές που έχει κάνει η Triumph στο μεγάλο Tiger, οι οποίες πλέον αποκαλύπτονται σε όλο τους το εύρος με την επίσημη παρουσίαση. Οι Άγγλοι ακούμπησαν σχεδόν τα πάντα πάνω στη μοτοσυκλέτα τους, κρατώντας ουσιαστικά μόνο το πλαίσιο ως είχε πριν, ενώ η νέα σχεδίαση έρχεται να δέσει οπτικά με την αντίστοιχη ανανέωση του Tiger 900.
Στον τρικύλινδρο κινητήρα οι αλλαγές είναι αρκετές: επανασχεδιασμένη κεφαλή, νέα πιστόνια, νέες ελαφρύτερες βαλβίδες, επαναπρογραμματισμένος ψεκασμός και νέα εξάτμιση συνδυάζονται με διαφορετική κλιμάκωση στο κιβώτιο ταχυτήτων που δηλώνει πως οι τρεις πρώτες σχέσεις βγάζουν περισσότερη ροπή στον τροχό από πριν.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι διαφορές στο μοτέρ, καθώς έχουμε νέο ζύγισμα στο στρόφαλο και επανασχεδιασμένους εκκεντροφόρους με πιο προοδευτικό βύθισμα στις βαλβίδες.
Συνολικά η απόδοση του τρικύλινδρου T-Plane 1.160 κυβικών εκατοστών κερδίζει 8 άλογα για να φτάσει σε μέγιστο 158 ίππων στις 9.250 σ.α.λ., με ροπή-θρεφτάρι 13,3 χιλιογραμμόμετρων στις 6.750 σ.α.λ.
Η νέα γενιά έχει τέσσερα μοντέλα – GT Pro, GT Explorer, Rally Pro και Rally Explorer – τα οποία πλέον φορούν όλα τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, με τα GT να ξεχωρίζουν με χυτές ζάντες και τα Rally με ακτινωτές tubeless.
Στις αναρτήσεις βρίσκουμε από φέτος ένα ημιενεργό σύστημα Showa EERA Heightflex με 49άρι ανεστραμμένο πιρούνι και monoshock RSU αμορτισέρ πίσω και διαδρομές 200 χιλιοστών μπρος-πίσω σε όλες τις εκδόσεις. Το σύστημα Heightflex ρυθμίζει το ύψος της μοτοσυκλέτας, χαμηλώνοντάς τη αυτομάτως κατά 30 χιλιοστά όταν έρθει σε στάση για πιο εύκολη πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος.
Το στάνταρ ύψος σέλας ξεκινά από τα 810 χιλιοστά και διαθέτει ρύθμιση 20 χιλιοστών παραπάνω, ενώ η μοτοσυκλέτα μπορεί να παραγγελθεί και με πιο χαμηλή σέλα που κατεβάζει την αρχική της θέση στα 790 χιλιοστά από το έδαφος – όλα αυτά χωρίς το Heightflex φυσικά.
Κοινά είναι και τα φρένα, με την υπογραφή Brembo M4.30 Stylema, επίσης σε όλες τις εκδόσεις.
Νέα είναι τα όργανα του Tiger 1200, μια οθόνη αφής TFT της Bosch με διαγώνιο 7 ιντσών και συνδεσιμότητα στο στάνταρ πακέτο που περιλαμβάνει και συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto για πλοήγηση, μουσική και εφαρμογές επικοινωνίας.
Οι τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του νέου Tiger 1200 ουσιαστικά ξεχωρίζουν σε λίγα σημεία:
7 riding modes (Road, Sport, Rain, Eco, Off-road, Rider A, Rider B) για τις GT
8 riding modes (Road, Sport, Rain, Eco, Off-road, Off-Road Pro, Rider A, Rider B) για τις Rally
Χυτές ζάντες για τις GT, ακτινωτές για τις Rally
20 λίτρα ρεζερβουάρ για τις Pro (GT και Rally), 30 για τις Explorer (GT και Rally)
Όπως είδαμε και στο μοτοσυκλέτα του Sunderland, η Triumph επενδύει με σύστημα ραντάρ της Bosch μπροστά και πίσω, με το δίδυμο αυτό να υποστηρίζει πληθώρα λειτουργιών με προηγμένες δυνατότητες, όπως να ακουμπούν και τα φρένα της μοτοσυκλέτας (όπως στο Yamaha Tracer 9 GT+). Στις ικανότητες των ραντάρ περιλαμβάνονται συστήματα όπως τα Adaptive Cruise Control, Overtake Assist, Curve Speed Control, Group Ride Assist, Riding Distance Assist, Emergency Brake Assist και Forward Collision Warning.
Ένα ακόμη σημείο που διαχωρίζει τις εκδόσεις είναι τα χρώματα, καθώς καθεμιά έχει τη δική της απόχρωση. Το GT Pro θα κυκλοφορήσει σε μαύρο (Sapphire Black) και ασημί-μπλε (Aluminium Silver/Pacific Blue), το GT Explorer στο ίδιο ασημί-μπλε και σε γκρι σκούρο (Granite), το Rally Pro σε χακί ματ (Matt Khaki Green) και γκρι (Ash Grey), ενώ το Rally Explorer σε μαύρο-γκρι (Ash Grey/Sapphire Black) και χακί ματ(Matt Khaki Green).
Τα υγρά βάρη που ανακοινώνει η Triumph για το νέο Tiger 1200 είναι χορταστικότατα, ξεκινώντας από τα 250 κιλά για το GT Pro και φτάνοντας ως τα 268 για το Rally Explorer.
Σύμφωνα με την Triumph, το νέο Tiger 1200 θα αρχίσει να διατίθεται στο δίκτυο της εταιρείας από τον Δεκέμβριο 2026, ενώ ανακοινώθηκαν και οι λιανικές του τιμές στην Αγγλία, ξεκινώντας από 21.845 ευρώ (18.295 λίρες Αγγλίας) για το φτηνότερο GT Pro και φτάνοντας ως τα 24.570 (20.575 λίρες) για το κορυφαίο Rally Explorer.