Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο

Και mini-αγώνας μεταξύ δημοσιογράφων!
Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/5/2023

Η KTM το έκανε ξανά, είχε επιτυχία ο άτυπος αγώνας στα πλαίσια δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε στο 890 SMT και αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση.

Αυτές τις ημέρες παρουσιάζει στη Νότιο Αφρική και συγκεκριμένα στο περίκλειστο κράτος Λεσότο, την Enduro σειρά των 2024 μοντέλων όπου το MOTO έχει στείλει τον πολυπρωταθλητή Κίμωνα Καράμπελα για να μας πει πόσο μεγάλη διαφορά παρουσιάζουν στην πράξη, οι αλλαγές που φέρνουν έναντι της προηγούμενης γενιάς.

Ιδιαίτερα απαιτητική η οδήγηση που είχε επιφυλάξει η KTM για τους δημοσιογράφους στις διαδρομές του φημισμένου Roof of Africa τη μητέρα του Hard Enduro και στο τέλος επιβραβεύτηκε και με ένα κανονικό αγώνα με χρονόμετρα!

Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Εκκίνηση για τον Κίμωνα σε... δημοσιογραφικό GP στην Αφρική!

Ο δημοσιογράφος του ΜΟΤΟ πήρε την τρίτη θέση, μόλις 5 δευτερόλεπτα από τον πρωταθλητή crosscountry που βγήκε πρώτος, έχοντας χάσει χρόνο σε μία μικρο-πτώση. Αν η KTM συνεχίσει τη νέα αυτή μόδα, θα καταλήξουμε σε δημοσιογραφικό GP και ήδη έχουν ανανεώσει το ραντεβού οι περισσότεροι για την παρουσίαση των Husqvarna το προσεχές διάστημα σε Σκανδιναβικό περιβάλλον αυτή τη φορά.

Η ριζικά ανανεωμένη σειρά Enduro της KTM έχει νέο πλαίσιο και διαφορετικό από πριν αφαιρούμενο υποπλαίσιο, νέες αναρτήσεις XACT και XPLOR από την WP -φυσικά από εκεί- διαφορετικά πλαστικά με έμφαση στην στάση του σώματος στην όρθια θέση οδήγησης ενώ έχουν και νέα γραφικά, LED φώτα και μεγάλες αλλαγές στα ηλεκτρονικά.

Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Κερκίδα από τα στελέχη του εργοστασίου!

Το πλαίσιο των Enduro κόβεται με ρομποτικά μηχανήματα, όπως επίσης ρομποτικά γίνονται και οι κολλήσεις με εξελιγμένο quality control που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με την διαδικασία συγκόλλησης και όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα! Από δύο κομμάτια αποτελείται και το υποπλαίσιο, πολυαμίδιο και νέο ενισχυμένο κράμα αλουμινίου και νέο είναι και το ρεζερβουάρ 8,3 λίτρων στα τετράχρονα και 8,9 στα δίχρονα.

Για λιγότερα προβλήματα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπως το ολοκληρωτικό μπάνιο σε ποτάμια οι ηλεκτρικές ασφάλειες και τα ρελέ έχουν αντικατασταθεί από μία OCU. ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου που μπορεί να δείξει με αμεσότητα τα σημεία που έχουν βλάβη στο κύκλωμα. Ο ψεκασμός των δίχρονων έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και ο Κίμωνας έχει πολλά να πει για αυτό, στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ.

Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Καίγοντας δευτερόλεπτα για μία εντυπωσιακή φωτογραφία...

Ο τετράχρονος κινητήρας των ΚΤΜ έχει μεγαλύτερη τώρα κλίση προς τα πίσω και έχει αλλάξει θέση και το εμπρός γρανάζι, οπότε χαμήλωσε και το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας.

Βελτιωμένη είναι και η πρόσφυση στις χαμηλές ταχύτητες γιατί έχει μειωθεί η υπερβολική βύθιση της ανάρτησης επιτρέποντας την ροπή να ξεχυθεί πιο ομαλά στο ελαστικό πράγμα που φαίνεται στις γρήγορες εξόδους. Για πρώτη φορά σε Enduro θα έχουμε quickshifter εργοστασιακό όπως και προαιρετικό traction control που σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ κακή πρόσφυση, μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στους υπόλοιπους του αγώνα!

Η ανταπόκριση του απεσταλμένου μας από τα νέα Enduro και τους… αγώνες στην Αφρική, έρχεται στο MOTO!