Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο

Και mini-αγώνας μεταξύ δημοσιογράφων!
Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/5/2023

Η KTM το έκανε ξανά, είχε επιτυχία ο άτυπος αγώνας στα πλαίσια δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε στο 890 SMT και αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση.

Αυτές τις ημέρες παρουσιάζει στη Νότιο Αφρική και συγκεκριμένα στο περίκλειστο κράτος Λεσότο, την Enduro σειρά των 2024 μοντέλων όπου το MOTO έχει στείλει τον πολυπρωταθλητή Κίμωνα Καράμπελα για να μας πει πόσο μεγάλη διαφορά παρουσιάζουν στην πράξη, οι αλλαγές που φέρνουν έναντι της προηγούμενης γενιάς.

Ιδιαίτερα απαιτητική η οδήγηση που είχε επιφυλάξει η KTM για τους δημοσιογράφους στις διαδρομές του φημισμένου Roof of Africa τη μητέρα του Hard Enduro και στο τέλος επιβραβεύτηκε και με ένα κανονικό αγώνα με χρονόμετρα!

Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Εκκίνηση για τον Κίμωνα σε... δημοσιογραφικό GP στην Αφρική!

Ο δημοσιογράφος του ΜΟΤΟ πήρε την τρίτη θέση, μόλις 5 δευτερόλεπτα από τον πρωταθλητή crosscountry που βγήκε πρώτος, έχοντας χάσει χρόνο σε μία μικρο-πτώση. Αν η KTM συνεχίσει τη νέα αυτή μόδα, θα καταλήξουμε σε δημοσιογραφικό GP και ήδη έχουν ανανεώσει το ραντεβού οι περισσότεροι για την παρουσίαση των Husqvarna το προσεχές διάστημα σε Σκανδιναβικό περιβάλλον αυτή τη φορά.

Η ριζικά ανανεωμένη σειρά Enduro της KTM έχει νέο πλαίσιο και διαφορετικό από πριν αφαιρούμενο υποπλαίσιο, νέες αναρτήσεις XACT και XPLOR από την WP -φυσικά από εκεί- διαφορετικά πλαστικά με έμφαση στην στάση του σώματος στην όρθια θέση οδήγησης ενώ έχουν και νέα γραφικά, LED φώτα και μεγάλες αλλαγές στα ηλεκτρονικά.

Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Κερκίδα από τα στελέχη του εργοστασίου!

Το πλαίσιο των Enduro κόβεται με ρομποτικά μηχανήματα, όπως επίσης ρομποτικά γίνονται και οι κολλήσεις με εξελιγμένο quality control που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με την διαδικασία συγκόλλησης και όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα! Από δύο κομμάτια αποτελείται και το υποπλαίσιο, πολυαμίδιο και νέο ενισχυμένο κράμα αλουμινίου και νέο είναι και το ρεζερβουάρ 8,3 λίτρων στα τετράχρονα και 8,9 στα δίχρονα.

Για λιγότερα προβλήματα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, όπως το ολοκληρωτικό μπάνιο σε ποτάμια οι ηλεκτρικές ασφάλειες και τα ρελέ έχουν αντικατασταθεί από μία OCU. ανεξάρτητη μονάδα ελέγχου που μπορεί να δείξει με αμεσότητα τα σημεία που έχουν βλάβη στο κύκλωμα. Ο ψεκασμός των δίχρονων έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και ο Κίμωνας έχει πολλά να πει για αυτό, στο επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ.

Οδηγούμε KTM EXC & EXC-F 2024 στην Αφρική! – Απευθείας από Λεσότο
Καίγοντας δευτερόλεπτα για μία εντυπωσιακή φωτογραφία...

Ο τετράχρονος κινητήρας των ΚΤΜ έχει μεγαλύτερη τώρα κλίση προς τα πίσω και έχει αλλάξει θέση και το εμπρός γρανάζι, οπότε χαμήλωσε και το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας.

Βελτιωμένη είναι και η πρόσφυση στις χαμηλές ταχύτητες γιατί έχει μειωθεί η υπερβολική βύθιση της ανάρτησης επιτρέποντας την ροπή να ξεχυθεί πιο ομαλά στο ελαστικό πράγμα που φαίνεται στις γρήγορες εξόδους. Για πρώτη φορά σε Enduro θα έχουμε quickshifter εργοστασιακό όπως και προαιρετικό traction control που σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ κακή πρόσφυση, μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στους υπόλοιπους του αγώνα!

Η ανταπόκριση του απεσταλμένου μας από τα νέα Enduro και τους… αγώνες στην Αφρική, έρχεται στο MOTO!

Οι καλύτεροι θεατές:

 

Ετικέτες

Veloce Motorcycles: Δίχρονη οκτακύλινδρη Αγγλίδα με 276 ίππους!

Θα παραχθεί σε μόλις 24 κομμάτια με τιμή 90.000 ευρώ
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/6/2026

Είναι αρκετά ασυνήθιστο να βλέπουμε νέες δίχρονες μοτοσυκλέτες στην εποχή μας. Μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις είναι η εταιρεία Langen Motorcycles, την οποία το MOTO έχει αναφέρει στο παρελθόν αρκετές φορές, αφού πρόκειται για μία εταιρεία μικρής παραγωγής που θέτει όμως τον πήχη πολύ ψηλά. Αυτή τη φορά, έχουμε να κάνουμε με μία άλλη βρετανική εταιρεία, τη νεοσύστατη Veloce Motorcycles.

Η νέα αυτή εταιρεία παρουσίασε στο γνωστό Bike Shed Moto Show του Λονδίνου, μία μοτοσυκλέτα με δίχρονο οκτακύλινδρο κινητήρα 1.000 κυβικών. Το όνομα της είναι Aperion και ο οκτακύλινδρος κινητήρας της προήλθε από την ένωση οχτώ κυλίνδρων Aprilia RS125 (Rotax) με σφυρήλατα έμβολα που μάλιστα οι Βρετανοί έχουν τοποθετήσει σε δύο ξεχωριστές διατάξεις V4!

Κάθε μονάδα κατασκευάζεται μηχανικά σε τέσσερα μέρη από μπλοκ αλουμινίου και περιλαμβάνει δύο στροφαλοφόρους άξονες, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ενδιάμεσου άξονα και κινούν τον ειδικά σχεδιασμένο συμπλέκτη και το κιβώτιο ταχυτήτων.

Veloce

Η τροφοδοσία γίνεται από τέσσερα διπλά καρμπυρατέρ Dellorto 24 mm, τα οποία ελέγχονται από μια γκαζιέρα με οκτώ καλώδια, ενώ η μοτοσυκλέτα λειτουργεί φυσικά με βενζίνη και λάδι δίχρονου κινητήρα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως ο κινητήρας αποδίδει 276 ίππους, κάτι που βγάζει νόημα, καθώς ο κάθε μονοκύλινδρος κινητήρας της Aprilia RS 125 θα αποδίδει έτσι 34,5 ίππους (33,5 είναι η εργοστασιακή ιπποδύναμη), με την μοτοσυκλέτα να φέρει και εξαρτήματα βελτίωσης επιδόσεων από τη Mitaka.

Αυτό βέβαια που χτυπά περισσότερο στο μάτι είναι οι θάλαμοι διαστολής των εξατμίσεων, ενώ οι οκτώ κύλινδροι κάνουν το έργο του σχεδιαστή, όσον αφορά τον χώρο που χρειάζονται, ακόμη πιο δύσκολο. Το σύστημα εξάτμισης λοιπόν της Aperion υλοποιήθηκε μέσω 3D εκτύπωσης χωρίς τις πολύπλοκες διαδικασίες κοπής και συγκόλλησης λεπτού μετάλλου που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά.

Veloce

Ο κινητήρας παίζει επίσης και τον ρόλο του πλαισίου, που δένει από εμπρός και πίσω με σωληνωτά υποπλαίσια. Στο πίσω μέρος συναντάμε μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι που συμβάλει στην επιθετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Ανεστραμμένο πιρούνι και ένα μονό αμορτισέρ συμπληρώνουν το σύνολο.

O Jack Levy, στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε: “Η ισορροπία ήταν ο βασικός παράγοντας. Τα διαγώνια αντίθετα έμβολα ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, οπότε όλα είναι απόλυτα ισορροπημένα. Και αυτή η διάταξη σε σχήμα Χ διατηρεί τη μοτοσυκλέτα πραγματικά λεπτή: αν σκεφτείς πώς θα έμοιαζε ένας V8 ή ένας V6, θα ήταν αρκετά φαρδύς.

Οι δίχρονοι κινητήρες καθιστούν δυνατή τη σχεδίαση σε σχήμα Χ: οι κύλινδροι μπορούν να λειτουργούν προς τα κάτω, καθώς η λίπανση δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει ξεχαστεί κάπως, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύτιμη και σήμερα, στις κατάλληλες εφαρμογές.

Υπάρχουν επίσης λιγότερα εμπόδια για να τη θέσεις σε λειτουργία. Επίσης, το να βάζεις οκτώ κυλίνδρους να λειτουργούν, είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό: σου ζεσταίνει την καρδιά! Είναι κάτι ωραίο με το οποίο έχουν μεγαλώσει πολλοί άνθρωποι, με το οποίο έχουμε μεγαλώσει κι εμείς και είναι απλά κάτι πραγματικά φοβερό”.

Veloce

Η Aperion θα είναι περιορισμένης παραγωγής και μόλις 24 κομμάτια θα διατεθούν από την εταιρεία το 2027, στην τιμή των 78.000 λιρών (90.000 ευρώ) που θα πωλείται με βάση την έγκριση μοτοσυκλέτας ως μεμονωμένου οχήματος (MSVA). Η εταιρεία μάλιστα ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο, το Ethereal που είναι εξίσου μοναδική και φέρει δίχρονο V4 κινητήρα 500 κυβικών με απόδοση 143 ίππων.