Ο Ανδρέας Γκλαβάς οδηγεί αυτή τη στιγμή στη Σεβίλλη τις νέες CBR-600F και CBR-250R σε μια δοκιμασία υπό έντονη βροχή. Ο Ανδρέας βρίσκει την ολοκαίνουρια CBR-250R και την ανανεωμένη CBR-600F εύκολες και φιλικές μοτοσυκλέτες όπως κάθε Honda πρέπει να είναι όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ίδιος. Τα πρώτα 80 χιλιόμετρα της δοκιμής έχουν ολοκληρωθεί και στην πρώτη κιόλας στάση βρήκε ευκαιρία να μας στείλει τις αρχικές του εντυπώσεις. Έχοντας ακόμη μία μέρα οδήγησης μπροστά του παρέα με τις δύο Honda στην μαγευτική Ανδαλουσία, ο Ανδρέας κρατά σημειώσεις για το επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ!
KTM 1390 Super Duke RR – Περιορισμένη παραγωγή, 190 άλογα, 11 κιλά ελαφρύτερο από το R
Το Τέρας RR ήρθε να ανοίξει τα μάτια σε όσους νόμιζαν πως το 1390 Super Duke R είναι ακραίο
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
14/4/2026
Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Αυστρία από τους μηχανικούς της ΚΤΜ, με στόχο να πάρει τη βάση του 1390 Super Duke R και να την ωθήσει στο όριό της με σημαντική μείωση βάρους και αναβάθμιση του εξοπλισμού σε αρκετά επίπεδα. Αυτό πρεσβεύει το δεύτερο R που προστέθηκε στο όνομα, κρύβοντας πίσω του μια πολύ περιορισμένη παραγωγή.
Χτισμένο γύρω από το 1390 Super Duke R, το RR εξοπλίζεται με τον LC8 V2 75 μοιρών και 1350 cc που αποδίδει 190 hp και 14,9 kgm, αλλά σε αυτή του την εφαρμογή διαθέτει και σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Camshift όπως τα Adventure μοντέλα, καθώς και ένα τελικό εξάτμισης Akrapovič Slip-On.
Η βασικότερη διαφορά από το R ωστόσο αφορά στη μέτρηση της ζυγαριάς, καθώς η ΚΤΜ μας λέει πως το RR ζυγίζεται στα 189 κιλά με όλα πλην βενζίνης. Αν προσθέσουμε τα 17,5 λίτρα καυσίμου ή περίπου 13 κιλά που τους αναλογούν, το αποτέλεσμα θα γράφει μόλις πάνω από 200 υγρά κιλά για 190 άλογα. Και κάπως έτσι ο τελικός απολογισμός στο ζύγι βγάζει το 1390 Super Duke RR περίπου 11 κιλά ελαφρύτερο από τα R και R Evo.
Η δίαιτα αυτή επιτεύχθηκε με τον προφανή τρόπο, τον ακριβό. Αυτό μεταφράζεται σε άφθονη χρήση ανθρακονήματος, νέες σφυρήλατες ζάντες με τα ελαστικά Michelin Power GP Hypersport, αλλά και κορυφαίο περιφερειακό εξοπλισμό, όπως είναι οι αναρτήσεις WP Pro Components με τεχνολογία MotoGP, καθώς και τις νέες δαγκάνες Brembo HyPure Sport στο μπροστινό σύστημα πέδησης.
Επιπλέον, η ΚΤΜ προσέφερε στο 1390 Super Duke RR μια νέα οθόνη, έγχρωμη TFT αφής με διαγώνιο 8,8 ιντσών και εξοπλισμένη με νέο χρονόμετρο γύρων (laptimer), ακόμη πιο πλούσια τηλεμετρία και μια νέα ride mode ονόματι Beast Mode – ενώ φυσικά η Track Mode παραμένει στο οπλοστάσιο.
Εμφανισιακώς το RR μοντέλο ξεχωρίζει από μικρές διαφορές, όπως είναι τα αεροδυναμικά φτερά και ο ελαφρώς επανασχεδιασμένος προβολέας.
Το νέο KTM 1390 Super Duke RR θα παραχθεί σε πολύ περιορισμένη παραγωγή μόλις 350 κομματιών και θα είναι διαθέσιμο ως τον Μάιο της φετινής χρονιάς.