Το πρώτο superbike της Segway είναι… scooter! [VIDEO]

Χαμένοι στη μετάφραση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

18/12/2019

Η Segway είναι γνωστή στο ευρύ κοινό για τρία πράγματα. Το πρώτο φυσικά είναι τα ιδιόμορφα “πατίνια” με την αυτόματη εξισορρόπηση. Το δεύτερο είναι για την τούμπα που έφαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George Jr Bush μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης όταν ανέβηκε πάνω του ξεχνώντας να το ενεργοποιήσει. Το τρίτο είναι ο θάνατος του ιδρυτή της, που έπεσε σε γκρεμό οδηγώντας ένα από τα δημιουργήματά του. Από τότε η Segway συνεχίζει ακάθεκτη τις εμπορικές της δραστηριότητες, επεκτείνοντας διαρκώς το εύρος της γκάμας των μοντέλων της, χάρη στη συγχώνευση της με την Κινέζικη εταιρεία ρομποτικής Ninebot, που ιδρύθηκε το 2012.

Από τότε η κοινή εταιρεία Segway-Ninebot έχει επεκτείνει τη γκάμα της στα ηλεκτρικά scooter, τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα ηλεκτρικά ATV και όπως μας δείχνει τώρα στην έκθεση του Πεκίνου, σκοπεύει να μπει και στην κατηγορία των ηλεκτρικών σπορ μοτοσυκλετών, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο Apex με τα 200km/h τελικής ταχύτητας και τα 2,9sec για τα 0-100km/h. Περισσότερα (επίσημα) στοιχεία δεν διατίθενται στη δημοσιότητα, αλλά όπως βλέπουμε οι αναρτήσεις, τα φρένα και τα ελαστικά του Apex είναι αντίστοιχου επιπέδου με τις συμβατικές μοτοσυκλέτες της κατηγορίας supersport. Βέβαια οι κινέζοι αποκαλούν το Apex ως… “Super scooter”!!!!

Όπως κι αν έχει, η Segway-Ninebot έχει ήδη κατοχυρώσει για την ευρωπαϊκή αγορά το όνομα “E-Sportbike”. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο που έχει πραγματικό ενδιαφέρον από την μεριά της Segway είναι το νέο ηλεκτρικό scooter T100 που έχει τη δυνατότητα να στέκεται όρθιο μόνο του, να παρκάρει μόνο του, αλλά και να το στέλνεις σε όποια περιοχή θέλεις μέσω του smartphone σου! Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλήρως αυτόνομο δίκυκλο που θα μπορεί να κυκλοφορεί μόνο του στους δρόμους.  

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.