Suzuki Turbo πρωτότυπο: Έρχεται… Αλλά χωρίς το Turbo! Νέο Δικύλινδρο 700άρι!

Η Suzuki δεν σταματά να μας εκπλήσσει
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/8/2020

Πρόκειται για ένα από τα σύντομα ανέκδοτα: Η Suzuki ετοιμάζει μοτοσυκλέτα παραγωγής με Turbo! Και είναι ανέκδοτο γιατί το ακούμε από το 2013! Τότε ήταν η πρώτη φορά που στο Tokyo Motor Show είδαμε το Suzuki Recursion, μία μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού εξοπλισμένη με Turbo, και η οποία ποτέ δεν βγήκε στην παραγωγή, ούτε και πρόκειται καθώς το Recursion θα έρθει τελικά, χωρίς όμως το Turbo.

Στο MOTO είχαμε δώσει την εξήγηση για αυτό το μπρος – πίσω για το «θα το βγάλουμε δεν θα το βγάλουμε» που μάλιστα ισχύει τόσο για την Suzuki, όσο και για την Kawasaki. Διότι το 2015 μας είχε δείξει η Kawasaki (απέναντι από την Suzuki που μας ξανά έδειχνε το Recursion), μία νέα έκδοση της υπερτροφοδότησης στο Σαλόνι του Τόκυο εκείνης της χρονιάς. Ήταν για μία μοτοσυκλέτα με λιγότερα κυβικά, κάτω από τα χίλια των H2R και H2. Οι αναγνώστες της έντυπης έκδοσης θα θυμάστε την έκπληξή μας, όταν από τα πλέον επίσημα χείλη ακούγαμε από την Kawasaki πως αν έβγαζε η Suzuki το Recursion, εκείνοι θα έβγαζαν ένα μικρότερο με υπερτροφοδότηση. Κι από την Suzuki πως περίμεναν να δουν τις αντιδράσεις για την υπερτροφοδότηση της Kawasaki, ώστε να δουν αν πρέπει να βγάλουν το Turbo ή αν βγάλουν το Turbo, μήπως τους χλευάσουν γιατί δεν είναι τόσο προχωρημένο τεχνολογικά όπως η υπερτροφοδότηση των πράσινων, με το πλανητικό κιβώτιο δύο σχέσεων και την μασίφ φτερωτή με εξωπραγματικό επίπεδο λεπτομέρειας για μοτοσυκλέτα παραγωγής.

Όλα αυτά τα ζήσαμε, τα είδαμε, μας τα είπαν ευθέως εκείνοι σε εμάς και είναι μία παλιά ιστορία, όσο παλιό είναι και το Recursion!

Τώρα όμως θα το φτιάξουν. Θα βγάλουν έναν κινητήρα δικύλινδρο 700ων κυβικών εν σειρά χωρίς Turbo, αλλά με όλα όσα χρειάζεται η κατηγορία αυτή! Δηλαδή οικονομικός σε κατανάλωση και αξιόπιστος με μεγάλα διαστήματα service. Δεν το προεξοφλούμε πριν το δούμε, απλά αναφέρουμε που στοχεύει η Suzuki. Αυτός είναι ο αρχικός τους στόχος, το αν θα το πετύχουν, εδώ είμαστε για να το διαπιστώσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Προς το παρόν λοιπόν στην μεσαία κατηγορία η Suzuki έχει έναν εξαιρετικό δικύλινδρο V που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του όταν πρωτοβγήκε και κινούσε τα μεσαία V-Strom. Ροπάτος, εύστροφος και αηδιαστικά αξιόπιστος για τους μηχανικούς που απλά τον συντηρούσαν και τον συντηρούν χωρίς να βγάζει προβλήματα. Η εξέλιξή του κινεί τα SV και τα Gladius, την εξαιρετική αλλά «άφυλη» μοτοσυκλέτα της Suzuki με τα γαλάζια και τα magenda χρώματά της.

Για να ενισχύσει την παρουσία της στην μεσαία κατηγορία λοιπόν, και να μεγαλώσει την γκάμα παράλληλα με τον V των 650 κυβικών, η Suzuki ετοιμάζει και τον δικύλινδρο εν σειρά των 700ων κυβικών, όπως έχουν όλοι οι υπόλοιπο Ιάπωνες κατασκευαστές!

Το Recursion θα ήταν 500 κυβικά που θα απέδιδε σαν 700 ή και παραπάνω με την χρήση Turbo. Τώρα θα είναι εξ αρχής 700 κυβικά με έμφαση στην καθημερινή χρήση για όλους αλλά και σωστά ισορροπημένο για τους νέους αναβάτες και το δίπλωμα κατηγορίας Α2. Εξαιρετικά συμπαγής και με μικρό πλάτος, ο νέος κινητήρας της Suzuki ακολουθεί την πεπατημένη…

Το Suzuki Recursion που βλέπουμε από το 2013

Honda GL1800 Gold Wing: Φρεσκάρισμα στην όψη για τις δύο εκδόσεις, βασική και Tour

Μπαίνοντας στον δέκατο χρόνο από την τελευταία ανανέωση, η Gold Wing συνεχίζει δίχως αλλαγές σε ο,τιδήποτε πλην χρωμάτων
gold wing
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/10/2026

Η κορυφαία τουριστική μοτοσυκλέτα της Honda και μια από τις πιο ξεχωριστές δίτροχες κυρίες της παγκόσμιας αγοράς, η Gold Wing γράφει τον δικό της δρόμο εδώ και 51 χρόνια, έχοντας ως αφετηρία το πρώτο γυμνό μοντέλο 1000 κυβικών το 1975.

Αφού γιόρτασε τα 50ά γενέθλια του μοντέλου πέρυσι, η Honda συνεχίζει να κρατά τη μοτοσυκλέτα της στην ίδια βάση που παρουσίασε το 2018 στην τελευταία μεγάλη ανανέωσή του.

Gold Wing

Ενόψει 2027 η Honda συνεχίζει χωρίς να αλλάξει τη Gold Wing, με τον μοναδικό εξακύλινδρο boxer κινητήρα των 1.833 κυβικών, 125 ίππων και 18 χιλιογραμμόμετρων. Εξοπλισμένη με μετάδοση διπλού συμπλέκτη DCT, η τουριστική Ιαπωνέζα διακρίνεται από ζάμπλουτο εξοπλισμό που θα χρειαζόμασταν μια εγκυκλοπαίδεια για να τον αραδιάσουμε αναλυτικά, διατιθέμενη σε δύο εκδόσεις: την πιο λιτή βασική Gold Wing και την πλουσιότερη Gold Wing Tour με κεντρική βαλίτσα και ψηλότερο ανεμοθώρακα.

Gold Wing

Στη γκάμα του 2027 η Honda φρεσκάρει μόνο τις χρωματικές επιλογές των δύο εκδόσεων. Έτσι η βασική έκδοση GL1800 Gold Wing θα διατίθεται αποκλειστικά σε δύο τόνους μαύρου χρώματος, Gunmetal Black Metallic με λεπτομέρειες σε Mat Ballistic Black Metallic.

Όσο για τη GL1800 Gold Wing Tour, αυτή απολαμβάνει τρία νέα χρώματα: Γκρι (Iridium Gray Metallic), Μαύρο (Graphite Black) και Μπλε (Allumage Blue Metallic).