Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Συνεργασία Yamaha και Gogoro στα ηλεκτρικά scooter [VIDEO]

Η Ιαπωνία ενώνει δυνάμεις με την Ταϊβάν

Με ένα… μελαγχολικό teaser video που απευθύνεται σε όσους κατανοούν την ασιατική κουλτούρα, η Yamaha προαναγγέλλει τη συνεργασία της με την Gogoro, ώστε να προσθέσει άμεσα στη γκάμα της ένα ανταγωνιστικό ηλεκτρικό scooter. Η εξωτερική εμφάνιση του EC-05 είναι σχεδιασμένη από την Yamaha, όμως κάτω από τα πλαστικά βρίσκεται το ηλεκτρικό scooter της Gogoro. Η ιδιαιτερότητα του Gogoro είναι πως έχει σχεδιαστεί ως μέρος ενός ευρύτερου δικτύου επαναφορτιζόμενων μπαταριών, τα οποία βρίσκονται σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία της Ταϊβάν και μπορείς να αλλάξεις την μπαταρία σου με “φρέσκια” μέσα σε έξι δευτερόλεπτα.

Θυμίζουμε πως και η Kymco έχει παρουσιάσει ένα αντίστοιχο σύστημα αλλαγής μπαταριών, που το ονομάζει iONEX και έχει καλέσει όποια άλλη εταιρεία θέλει να συνεργαστεί μαζί της, ώστε να μοιράζονται τις ίδιες μπαταρίες. Αυτό έχει γίνει σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το μονοπώλιο της Gogoro και οποιαδήποτε άλλης εταιρείας προσπαθήσει κάτι τέτοιο. Όμως με την Yamaha να προσχωρεί στο δίκτυο της Gogoro, φαίνεται πως θα ξαναζήσουμε άλλον ένα πόλεμο όπως εκείνον μεταξύ Beta vs VHS. Σημασία έχει πως η ιδέα για σταθμούς αντικατάστασης μπαταριών, αντί για σταθμούς επαναφόρτισης των μπαταριών, είναι σαφώς πιο πρακτική για τα σημερινά επίπεδα της τεχνολογίας, καθώς η επαναφόρτιση διαρκεί από 30 λεπτά έως και ώρες για τα ηλεκτρικά οχήματα με μεγάλη αυτονομία. Αντιθέτως η αντικατάσταση της μπαταρίας είναι υπόθεση λίγων λεπτών (έξι δευτερόλεπτα λέει η Gogoro…) και σίγουρα διαρκεί λιγότερο από ένα φουλάρισμα με βενζίνη. Όλα εξαρτώνται από τη διασπορά των σημείων αλλαγής μπαταρίας.

Προς το παρόν φαίνεται πως η Gogoro είναι ένα βήμα μπροστά (στην Ταϊβάν…) σε υποδομές κι αυτό ήταν το κλειδί για την απόφαση να συνεργαστεί η Yamaha μαζί της. Βέβαια και το ηλεκτρικό scooter της Gogoro έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν χρησιμοποιεί έτοιμες λύσεις, αλλά έχει σχεδιαστεί πάνω σε ένα λευκό χαρτί.

Ιδιαίτερα οι αναρτήσεις του θυμίζουν κάτι ανάμεσα στο εμπρός σύστημα των τροχών που έχουν τα αεροπλάνα και πίσω θυμίζει τον σχεδιασμό των διπλών ψαλιδιών των αυτοκινήτων της F1. Τουλάχιστον αυτός είναι ο ισχυρισμός της Gogoro σχετικά με την έμπνευσή τους. Το πόσο προσεκτικά μελετημένο είναι αυτό το scooter, φαίνεται κι από το γεγονός πως η Maxxis κατασκεύασε ένα ειδικό ελαστικό με δύο διαφορετικές γόμες, το οποίο μειώνει την αντίσταση κύλισης στο κέντρο και αυξάνει την πρόσφυση στις άκρες.

Σε επίπεδο επιδόσεων, ο ηλεκτροκινητήρας εκτινάσσει το EC-05 από στάση έως τα 50km/h μέσα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα είναι 95km/h. Οι αριθμοί αυτοί το κατατάσσουν στο επίπεδο των δυνατότερων βενζινοκίνητων scooter  με 125 κυβικά.

Δείτε το teaser Video της Yamaha: