Τα ολοκαίνουρια On-Off και Crossover του 2023 σε αριθμούς

Οι νέες αφίξεις σε κάθε κατηγορία κυβισμού
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/11/2022

Φέτος στην EICMA παρουσιάστηκε μια στρατιά από ολοκαίνουρια μοντέλα στις δύο πιο δημοφιλείς κατηγορίες μοτοσυκλετών της Ελληνικής αγοράς, δηλαδή σε εκείνη των On-Off και των Crossover. Μπορούμε να τσακωνόμαστε για αιώνες προσπαθώντας να βάλουμε σε διαφορετικά κουτάκια τα “γνήσια” On-Off και τα “γνήσια” Crossover και να αντιπαραθέτουμε επιχειρήματα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όμως στην πραγματικότητα, δηλαδή στο πεδίο μάχης της Ελληνικής αγοράς, οι μόνες διαχωριστικές γραμμές είναι ο κυβισμός και η τιμή. Από τη στιγμή που μια μοτοσυκλέτα έχει όρθια θέση οδήγησης και φαίρινγκ, ο κόσμος την προσθέτει στη λίστα αγορών του και πριν κάνει την τελική επιλογή έχει συγκρίνει όλες τις επιλογές που έχει, είτε έχουν εμπρός τροχούς 21” με ελαστικά motocross, είτε έχουν τροχούς 17” με semi-slick ελαστικά! Προφανώς ο κάθε ένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, τις δικές του ανάγκες και τα δικά του γούστα και αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν όλες αυτές οι υποκατηγορίες! Αφήνοντας λοιπόν στον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά να διαλέξει ποια υποκατηγορία On-Off/Crossover γουστάρει περισσότερο, πάμε να δούμε ποια ολοκαίνουρια μοντέλα έρχονται το 2023 να εμπλουτίσουν τις επιλογές μας, χρησιμοποιώντας για την κατηγοριοποίησή τους μόνο τον κυβισμό τους και αφήνοντας σε εσάς να κάνετε το υπόλοιπο ξεκαθάρισμα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και ανάγκες σας.

 

On-Off/Crossover πάνω από 1000 κυβικά

Ducati Multistrada V4 Rally / 170hp, 260 κιλά (227 κιλά χωρίς υγρά)

 

Η νέα έκδοση της Multistrada V4 με το όνομα Rally είναι μια μοτοσυκλέτα που έρχεται να αντικαταστήσει στην γκάμα της Ducati την δικύλινδρη V2 Multistrada 1260 Enduro και ταυτόχρονα να γίνει ο εμπορικός ανταγωνιστής του BMW R1250GS Adventure. Αυτό σημαίνει πως έχει ένα τεράστιο ρεζερβουάρ 30 λίτρων και διαδρομές αναρτήσεων στα 200mm. Η μέγιστη ιπποδύναμη του τετρακύλινδρου V κινητήρα των 1.158 κυβικών είναι στους 170 ίππους, όμως υπάρχει ένα καινούριο λογισμικό για τον ride by rire ψεκασμό που στο πρόγραμμα Off-Road που μειώνει την ιπποδύναμη στους 115 ίππους. Οι ημι-ενεργητικές αναρτήσεις ονομάζονται Skyhook EVO και διαθέτουν αυτόματη ρύθμιση της προφόρτισης, ώστε η μοτοσυκλέτα να “βουλιάζει” μέσα στη διαδρομή των αναρτήσεών της στις χαμηλές ταχύτητες, μειώνοντας έτσι το ύψος της από το έδαφος, βοηθώντας τον αναβάτη να πατάει καλύτερα στο έδαφος όταν σταματάει στα φανάρια ή όταν κάνει επιτόπιες μανούβρες. Το σύστημα αυτό το χρησιμοποίησε πρώτη φορά η Harley Davidson στην Panamerica 1250 S. 

On-Off/Crossover από 750 έως 1000 κυβικά

 

MBP T100V2 / 94 ίπποι (235 κιλά χωρίς υγρά)

Εδώ δεν έχουμε απλώς ένα νέο μοντέλο, αλλά ολόκληρη νέα εταιρεία. Η MBP (Moto Bologna Passione) είναι δημιούργημα της μητρικής κινέζικης εταιρείας QJ, η οποία για το 2023 θα πουλάει στην ευρωπαϊκή αγορά μοτοσυκλέτες με τα δικά της λογότυπα (QJ), με τα λογότυπα της Benelli, με τα λογότυπα της Keeway και τα λογότυπα της MBP. Όλες αυτές οι μάρκες χρησιμοποιούν διαφορετικούς κινητήρες και έχουν αρκετές διαφορές στις αναρτήσεις, τα φρένα και τον εξοπλισμό. Το πιο ξεχωριστό απ’ όλα είναι σίγουρα το T1002V της MBP καθώς έχει V2 κινητήρα 997 κυβικών. Με περιεχόμενη γωνία στις 80⁰ και 94 ίππους στις μόλις 7.400 στροφές, αυτός ο V2 δεν είναι αντιγραφή κάποιου γνωστού μας κινητήρα από ιαπωνική ή ευρωπαϊκή εταιρεία. Αξιοσημείωτη είναι και χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 21 λίτρα, παρά τον λιτό σχεδιασμό του.

 

VOGE 900 DS / 96,5 ίπποι, 220 κιλά (χωρίς υγρά)

Η VOGE ανήκει στην LONCIN και η LONCIN κατασκευάζει στα εργοστάσιά της τους δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες της σειράς F850/900 της BMW καθώς και τα scooter C400 της γερμανικής εταιρείας. Οπότε αν ο κινητήρας του νέου 900 DS σας θυμίζει BMW μην παραξενεύεστε, διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Η συγκεκριμένη μοτοτοσυκλέτα έχει κι άλλες ομοιότητες με τις BMW, όπως για παράδειγμα τα φρένα της Brembo, το σταμπιλιζατέρ τιμονιού και τις tubeless ζάντες. Όμως εδώ σταματάνε οι ομοιότητες και ξεκινάνε οι διαφορές, με την VOGE να ακολουθεί περισσότερο την αισθητική των Triumph Tiger 900/1200. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι φυσικά πέρα από κάθε φαντασία για τα δεδομένα της κατηγορίας, διαθέτοντας στα έγχρωμα όργανα μέχρι και ένδειξη για την κλίση της μοτοσυκλέτας στις στροφές!

 

KOVE ADVENTURE 800 X / 95,2 ίπποι, 183 κιλά (χωρίς υγρά)

Άλλη μια ολοκαίνουρια εταιρεία από την Κίνα με ολοκαίνουρια On-Off για το 2023. Στην πραγματικότητα την KOVE την ξέρουμε ήδη στην Ελλάδα διότι είναι ο κατασκευαστής του Daytona Maverick 500. Εκείνο που δεν ξέραμε είναι πως έχει ετοιμάσει On-Off μοτοσυκλέτα με κινητήρα που η εξωτερικά μοιάζει εντυπωσιακά με εκείνον που έχουν τα KTM 790 και ίσως να αποτελεί αντίγραφό του. Να θυμίσουμε εδώ πως και ο όμιλος της QJ έχει καταθέσει έγγραφα για την κατασκευή αυτού του κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση η ίδια η KTM έχει μία μόνο επίσημη συνεργασία με κινέζικο εργοστάσιο, την CFMOTO, και λειτουργεί δίπλα της το δικό της ολοκαίνουριο εργοστάσιο με στόχο να εισβάλλει στην αγορά της Κίνας. Όπως κι αν έχει, το Adventure 800 X της KOVE έχει την πιο ευρωπαϊκή αύρα από όλα τα υπόλοιπα On-Off των κινεζικών εταιρειών μέσα στην φετινή EICMA, τόσο σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, όσο και σε εμφάνιση

 

SUZUKI V-Strom 800DE / 83,1 ίπποι, 230 κιλά (γεμάτο υγρά)

Το 2023 είναι η χρονιά που το μεσαίο V-Strom αλλάζει ριζικά την προσωπικότητά του, όχι μόνο γιατί η Suzuki αντικαθιστά τον 23 ετών V2 κινητήρα των 650 κυβικών με τον ολοκαίνουριο δικύλινδρο εν σειρά των 776 κυβικών, αλλά και γιατί αποκτά σαφώς πιο off-road προσωπικότητα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα V-Strom 650, με την απόσταση από το έδαφος να είναι στα 220mm και τον εμπρός τροχό έχει φτάσει τις 21”. Τα περισσότερα κυβικά έφεραν και περισσότερα άλογα, με τους 83,1 ονομαστικούς ίππους να υπόσχονται ακόμα καλύτερες επιδόσεις και το βάρος των 230 κιλών με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων να είναι λογικό για τα δεδομένα της κατηγορίας του. μεγάλη αναβάθμιση έχει γίνει και στον εξοπλισμό, όπου πέρα από τα έγχρωμα όργανα και τα φώτα LED, το νέο V-Strom 800 διαθέτει και quick-shifter Up/Down.

 

Honda XL 750 Transalp / 90 ίπποι, 208 κιλά (γεμάτο υγρά)

Η επιστροφή του Transalp στη γκάμα της Honda μετά από πάρα πολλά χρόνια αναμονής είναι σίγουρα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς. Μάλιστα η Honda φρόντισε  να φουντώσει ακόμα περισσότερο τον ενθουσιασμό του κοινού, ανακοινώνοντας 90 ίππους από τον νέο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 755 κυβικών και μόλις 208 κιλά βάρους. Ρίξτε μια ματιά στα αντίστοιχα νούμερα των μοτοσυκλετών που εσείς θεωρείτε ανταγωνιστές του και θα δείτε πως είναι από τους καλύτερους συνδυασμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κατηγορία. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε Transalp που να έχει έστω και ένα στοιχείο στα τεχνικά χαρακτηριστικά του που να είναι ανώτερο των ανταγωνιστών του. Τα Transalp αγαπήθηκαν και έγιναν best seller για την ολοκληρωμένη προσωπικότητά τους ως μοτοσυκλέτες γενικής χρήσης. Τώρα όμως που η γκάμα της Honda έχει τα CB500X και NC750X, η αποστολή του νέου XL750 Transalp είναι να γίνει παντού καλύτερο από τις φτηνότερες προτάσεις της κατηγορίας και εξίσου καλό με τις πολύ ακριβότερες προτάσεις της κατηγορίας. Σαφώς πιο δύσκολη αποστολή από αυτή που είχαν τα προηγούμενα Transalp.

 

QJMotor SRT 800X / 75 ίπποι, 256 κιλά (γεμάτο υγρά)

Το SRT 800Χ είναι το μεγαλύτερο On-Off μοντέλο της QJmotor, με δικύλινδρο εν σειρά, υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα 754 κ.εκ., με απόδοση 75 hp / 8.500 rpm και 6,8 kgm / 6.500 rpm. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί με διαστάσεις 19 και 17 ιντσών, ενώ στις αναρτήσεις υπεύθυνη είναι η ΚΥΒ με ανεστραμμένο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ. Τρεις δίσκοι φρενάρουν τη μοτοσυκλέτα, δυο 320 mm μπροστά (με ακτινικές δαγκάνες) κι ένας 260 mm πίσω. Στα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας τo μεταξόνιο δίδεται στα 1.540 mm που εγγυώνται τη σταθερότητα στα πολλά, το ύψος σέλας στα 835 mm, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 160 mm, και η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 18,5 λίτρα. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται TFT έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών, USB θύρα φόρτισης, χούφτες, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, δικάναλο ABS, κ.α. Η μοτοσυκλέτα κυκλοφορεί και σε Street έκδοση με 17άρηδες χυτούς τροχούς με μπράτσα.

 

QJMotor SRT 700X / 72,5 ίπποι, 240 κιλά (γεμάτο υγρά)

Το SRT 700Χ είναι ο νέος κυβισμός της οικογένειας για το 2023, ανάμεσα στα SRT 800X και στο SRT 550X. Η βάση του είναι παρόμοια με τον μεγάλο αδελφό 800, με δικύλινδρο υγρόψυκτο και ψεκαστό κινητήρα 698 κ.εκ., με απόδοση 72,5 hp / 8.500 rpm (αντί για τους 75 του 800) και 6,8 kgm / 6.500 rpm (ίδια ροπή με το 800). Οι τροχοί στην έκδοση Χ έχουν ακτίνες με τα ελαστικά να έχουν διαστάσεις 110/80-19 και 150/70-17. Το 700 Χ φορά ανεστραμμένο πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ ενώ έχει και τρία δισκόφρενα, δυο 320 mm μπροστά με ακτινικές δαγκάνες κι ένα ακόμα 260 mm πίσω. Στα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας τo μεταξόνιο δίδεται στα 1.505 mm, το ύψος σέλας στα 825 mm (χαμηλότερη από τον μεγάλο αδελφό0, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 190 mm (3 περισσότερα από το 800), και η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ στα 19,5 λίτρα (ένα περισσότερο από το 800). Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται TFT έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών, USB θύρα φόρτισης, χούφτες, συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, δικάναλο ABS, κ.α. Όπως και στο 800, έτσι κι εδώ έχουμε και έκδοση με 17άρηδες τροχούς με μπράτσα (φωτό άνω).

 

On-Off/Crossover κάτω από 750 κυβικά

QJmotor SVT 650 / 75 hp, 238 κιλά (γεμάτο υγρά)

 

Αισθητικά η νέα SVT650 θυμίζει μπροστά παλαιότερο Veresys της Kawasaki αλλά συνολικά συμβαδίζει με τα νεότερα παραδείγματα της κατηγορίας που γνωρίζει μεγάλη άνοδο αυτή την στιγμή, ενώ αναμένεται να είναι και στο άνω άκρο από πλευράς ιπποδύναμης καθώς αποδίδει 75 ίππους στις 9.000 στροφές! Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά υπάρχουν ένα αρκετά μεγάλο σε διάμετρο μπροστινό πιρούνι USD, τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo με δύο δισκόφρενα 320 mm, ABS, οθόνη TFT 5 ιντσών, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ακτινωτοί τροχοί που φαίνεται να έχουν πλέξη για tubeless ελαστικό, ντεπόζιτο 20 λίτρων και σχάρα για αποσκευές. Κάτω από τη θέση του συνεπιβάτη, βρίσκονται υποδοχές για πλαϊνές σκληρές βαλίτσες, οι οποίες πιθανότατα θα είναι μέρος μίας πιο τουριστικής έκδοσης.

 

VOGE 525 DSX / 48 ίπποι, 190 κιλά (γεμάτο υγρά)

Άλλη μια μοτοσυκλέτα που αλλάζει πλήρως την εικόνα που είχαμε για ολόκληρη την εταιρεία που την κατασκευάζει. Μιλάμε φυσικά για τη νέα 525 DSX της VOGE που ξεφεύγει εντελώς από το πρότυπο του CB500X που μαστίζει τα on-off της Α2 κατηγορίας. Αυτή τη φορά η VOGE δείχνει πως θέλει να ηγηθεί των εξελίξεων στην κατηγορία της, καθώς το 525 DSX έχει πρωτοφανές επίπεδο εξοπλισμού, τόσο στα μηχανικά μέρη με τις αναρτήσεις της KYB και τα φρένα της Nissin, όσο και στα ηλεκτρονικά με την προσθήκη του traction control.

 

Brixton Storr 500 47 ίπποι / -

Προς το παρόν θεωρείται Concept και όχι παραγωγής, αλλά μην εκπλαγείτε αν το δούμε στους δρόμους πριν φύγει το 2023. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα σχεδιαστικά on-off, με ψαγμένες λεπτομέρειες και τον γνωστό πλέον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 486 κυβικών που έχει το Brixton Crossfire 500 με τους 47 ίππους. Το βάρος και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν ανακοινώνονται προς το παρόν…

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες